Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Είμαι σίγουρος ότι καθαρίζει και καλά μάλιστα, αφού έχει διαλύτη μέσα. Home made ματζουνι είναι όμως.
Ολα τα φάρμακα σαν self made μαντζουνια ξεκίνησαν μέχρι να πιστοποιηθουν.
Μαντζουνια home made είναι και όλα τα βότανα αφού δεν περιέχονται σε συσκευασίες εταιρειών.
Τα δύο τρίτα του κόσμου ελλείψει χρημάτων και φαρμακειων με μαντζουνια home made γιατρευονται οσο μπορούν...

Θα ξαναγράψω ότι το απλούστερο και φθηνότερο καθαριστικό μετάλλων είναι το καθαρό πετρέλαιο. Είτε φωτιστικό είτε white spirit.
Νεοσυλλεκτος στην Κορινθο το 1978, όλο το στρατόπεδο καθάριζε κάθε Σάββατο τα M1, Sten και 45αρια μαζί και τα διπατα σιδεροκρεβατα με πετρέλαιο από τα φορτηγά αυτοκίνητα. Τα οπλα περνιοντουσαν μετά με λαδωμένο πανάκι με λαδι αγνώστου προελεύσεως. Μια χαρά λειτουργούσαν όλα μόνο από ανταλλακτικά έπασχαν.
Έτσι καθαριζαμε περιοδικά μετά ένα χρόνο τα χιλιάδες όπλα μιας επιστρατευουσας μονάδας στα Διαβατα, όπλα κάθε είδους.
Όλα αυτά τα οπλα ήταν χρησιμοποιημενα, πολλά είχαν πολεμήσει και ήταν ψιλοδαγκωμενα από την σκουριά και όμως δούλευαν. Καμμια σχέση με τα τσιλικα κυνηγετικά όπλα που κρατάμε σήμερα.
Πριν καμμια 35αρια χρόνια έχω πάει να πάρω, σε γνωστό οπλουργο, ένα κυνηγετικό χειροποίητο δίκαννο στο οποίο φίλος έκανε πλήρη ανακαίνιση. Τον βλέπω να έχει απλωμένα τα εξαρτήματα ενός εγγλεζικου δικαννου στον πάγκο και να τα πλένει σε μαύρο υγρό με ένα πινέλο. Τον ρωτάω τι καλό πράμα χρησιμοποιεί και έκανε ότι δεν άκουσε. Σε πρώτη ευκαιρία βούτηξα το δάχτυλο και το μυρισα. Αποδείχτηκε πετρελαιακι... Παρόμοιο υλικό ήτανε στον πάγκο και αλλου γνωστού οπλουργου λίγο αργότερα... Μόνο που αυτός μου το είπε. Εκτοτε ξαναθυμήθηκα την εμπειρία μου από το στρατό και έτσι ποτε όπλο μου δεν χάλασε από την βρωμια και την σκουριά. Τα οπλα σίγουρα πασχουν από την εγκατάλειψη και όχι από τα φτηνά υλικά καθαρισμού και συντήρησης.
Καταλαβαίνω ότι το να αγοράζεις δεκάδες μπουκαλάκια και σπρευ καθαριστικων είναι ένα είδος φετιχισμου ή και συλλογής. Το ίδιο έχω κάνει και εγώ σε αγκίστρια, φελλούς, ψαράκια συρτής, καλάμια, εργαλεία και πόσα άλλα...

Ναι γιατί το μαύρο απέξω δεν είναι χημική βαφή όπως στις κάννες αλλά σπρευ του κωλου.
Μαλλον εχεις δικιο. Το τσοκακι ξεβαψε αλλα η καννη δεν επαθε τπτ.
Λιγο η φτηνη μπογια, λιγο η δυναμη του καθαριστικου, κ εγινε η ζημιά. Ευτυχως μικρη...
Εφτιαξα γυρω στα 5 λιτρα...
Το καλο ειναι οτι μπορω να προσθεσω υλικα κ να το κανω πιο αδυναμο - δυνατο.
Για καθαρισμο στο εσωτερικο της καννης εχω να πω οτι το βρηκα παρα πολυ καλο. Με πολυ λιγη προσπαθεια η καννη γινεται καθρεπτης.
Αυτο που δεν εχω βρει μεχρι στιγμης ειναι το απολυτο λαδι συντηρησης.
Κορυφαια τα λαδια συντηρησης της super lube αλλα θα ηθελα κατι ακομα καλυτερο

Μαλλον εχεις δικιο. Το τσοκακι ξεβαψε αλλα η καννη δεν επαθε τπτ.
Λιγο η φτηνη μπογια, λιγο η δυναμη του καθαριστικου, κ εγινε η ζημιά. Ευτυχως μικρη...
Εφτιαξα γυρω στα 5 λιτρα...
Το καλο ειναι οτι μπορω να προσθεσω υλικα κ να το κανω πιο αδυναμο - δυνατο.
Για καθαρισμο στο εσωτερικο της καννης εχω να πω οτι το βρηκα παρα πολυ καλο. Με πολυ λιγη προσπαθεια η καννη γινεται καθρεπτης.
Αυτο που δεν εχω βρει μεχρι στιγμης ειναι το απολυτο λαδι συντηρησης.
Κορυφαια τα λαδια συντηρησης της super lube αλλα θα ηθελα κατι ακομα καλυτερο
Ballistol για μένα κορυφαίο για συντήρηση.

Στην πρώτη σελίδα είχα αναφέρει ένα σπρευ 400ml Sonax MoS2. Η καλυπτικοτητα και η διάρκεια εκείνου του λαδιού ξεπερναγε οποιοδήποτε άλλο. Πρόλαβα και πηρα 4 τέτοια γιατί μετά δεν το ξαναεφερε το praktiker. Φέρνει ένα που μοιάζει αλλά είναι πιο πολύ για καθαρισμό παρα για συντήρηση. Το είχε διαπιστώσει και γράψει γιαυτό ο Χρήστος από τα Βριλήσσια.
Έχεις δοκιμάσει το Singer του λίτρου για εξωτερική χρήση; 8-10 ευρώ το είχα πάρει αλλά για άλλη δουλεια. Τα μικρά μπουκαλάκια των 100ml είναι πιο λεπτορευστα ειδικά για σκανδαλοθηκες. Εκατομμύρια επαγγελματικές και μη ραπτομηχανες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν με τέτοια λάδια ασταμάτητα... Νομιζω ο Τασος το χρησιμοποιεί, ας μας πει την γνώμη του όταν το διαβάσει.

Στην πρώτη σελίδα είχα αναφέρει ένα σπρευ 400ml Sonax MoS2. Η καλυπτικοτητα και η διάρκεια εκείνου του λαδιού ξεπερναγε οποιοδήποτε άλλο. Πρόλαβα και πηρα 4 τέτοια γιατί μετά δεν το ξαναεφερε το praktiker. Φέρνει ένα που μοιάζει αλλά είναι πιο πολύ για καθαρισμό παρα για συντήρηση. Το είχε διαπιστώσει και γράψει γιαυτό ο Χρήστος από τα Βριλήσσια.
Έχεις δοκιμάσει το Singer του λίτρου για εξωτερική χρήση; 8-10 ευρώ το είχα πάρει αλλά για άλλη δουλεια. Τα μικρά μπουκαλάκια των 100ml είναι πιο λεπτορευστα ειδικά για σκανδαλοθηκες. Εκατομμύρια επαγγελματικές και μη ραπτομηχανες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν με τέτοια λάδια ασταμάτητα... Νομιζω ο Τασος το χρησιμοποιεί, ας μας πει την γνώμη του όταν το διαβάσει.
Τι μου θυμισες... Εβγαζε η bp σε πλαστικο μπουκαλακι το domestic oil, ορυκτελαιο ηταν κ ειχε κ τελεια μυρωδια
Το εβαζα για χρονια μεχρι που το καταργησαν.
Τα οπλα σαν καινουρια

Τι μου θυμισες... Εβγαζε η bp σε πλαστικο μπουκαλακι το domestic oil, ορυκτελαιο ηταν κ ειχε κ τελεια μυρωδια
Το εβαζα για χρονια μεχρι που το καταργησαν.
Τα οπλα σαν καινουρια
Έχω και της BP το πλαστικό και της Shell το τσιγκινο, ενθύμια πολλών δεκαετιών!

Έχεις δοκιμάσει το Singer του λίτρου για εξωτερική χρήση; 8-10 ευρώ το είχα πάρει αλλά για άλλη δουλεια. Τα μικρά μπουκαλάκια των 100ml είναι πιο λεπτορευστα ειδικά για σκανδαλοθηκες.
Ναι είναι λεπτορευστο (100ml)...
Συσκευασία 1lt δεν εχω παρει κ δεν ξέρω αν είναι πιο "χοντρό"....
Νομιζω ο Τασος το χρησιμοποιεί, ας μας πει την γνώμη του όταν το διαβάσει.
Το έχω χρησιμοποιήσει κ το χρησιμοποιώ κατά καιρούς (όπλα, μηχανισμους ψαρέματος, κλπ) ...
Μπορεί να έχω διάφορα σπρέι για όπλα αλλά λάδι ραπτομηχανης δεν θυμάμαι να μου έχει λείψει...
Το singer είναι τα ποιο γνωστό αλλά δεν είναι κ απαραίτητο να ειναι...singer..
Ένα οποιοδήποτε λάδι για αυτή την χρήση(denol, assos, πεταλουδα κλπ) θα κάνει εξίσου καλη δουλεια....

Απλά λάδια κ απο τα ποιο αθώα"....
Δεν βλάπτουν κανένα ειδος μετάλλου..

Δεν τ αλλάζω με τπτ..
Αλλά κάθε φορά μετα από ρίξιμο καθάρισμα και λάδωμα.
Ευκαιρια για ερωτησεις:
1)Υπαρχει διαφορά στην ρευστότητα ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο Singer;
2)Το απολιπαντικό καρμπυρατέρ πως το χρησιμοποιείς;
3)Το αντικολλητικο γρασσο των τσοκ το έχεις αφήσει για διάστημα και πολλές βολές με τα τσοκ σταθερά βιδωμένα στο όπλο; Ξεβιδωσαν εύκολα; Το γρασσο είχε επηρεαστεί καθόλου;

Και μιας και ο Στέλιος θυμήθηκε το παλιό λαδάκι της ΒΡ βρήκα ευκαιρία να παρουσιάσω εδώ τέτοια λαδακια από μεγάλες εταιρείες.
Αυτές τις εταιρείες πετρελαιοειδων και λιπαντικών τις εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Έχουν μεγάλα εργαστήρια έρευνας και ποιοτικού ελέγχου και διαθέτουν άφθονα χρηματα για αυτές τις δουλειές.
Οι γνωστές εταιρείες λιπαντικών και καθαριστικων όπλων από αυτούς αγοράζουν φασόν...
Πάμε στη φώτο από αριστερά :
1)το πλαστικό άσπρο λαδικο με τα κόκκινα γράμματα της ΒΡ που τώρα περιέχει λαδάκι Singer για τα εργαλεία του κήπου.
2/3)δυο τσιγκινα λαδικα της Shell, το πρώτο έχει πλέον εξαιρετικό λάδι IM6 Snap on αμερικάνικο τριπλής δράσης και το δεύτερο απειραχτο.
4)λαδικο της Griffon.
5)λαδικο της FACOM.
Τα δύο τελευταία γαλλικά αγορασμένα σε εργαλειομαγαζα.
Ολα χρησιμοποιημενα για πολλά χρόνια σε όπλα, εργαλεία, ψαρικά και λειτούργησαν άψογα.
Είναι λοιπόν, με εξαίρεση το IM6, για λιπανση/συντήρηση και εξωτερική προστασία του όπλου και σε ελάχιστες σταγονιτσες στους εσωτερικούς μηχανισμούς.
Όχι για καθαρισμό εσωτερικά της ριγμενης κάννης...εκεί χρειάζεται να περιέχει και διαλυτικό νιτρου ή και άλλους διαλύτες.
IMG_20230702_095621.jpg

Last edited:
Ευκαιρια για ερωτησεις:
1)Υπαρχει διαφορά στην ρευστότητα ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο Singer;
2)Το απολιπαντικό καρμπυρατέρ πως το χρησιμοποιείς;
3)Το αντικολλητικο γρασσο των τσοκ το έχεις αφήσει για διάστημα και πολλές βολές με τα τσοκ σταθερά βιδωμένα στο όπλο; Ξεβιδωσαν εύκολα; Το γρασσο είχε επηρεαστεί καθόλου;
1 Δεν έχω καταλάβει διαφορά.
2.Ξεπλένω την μπάσκουλα κ την βάση τών καννών, φυσάω, αν χρειαστεί πρίν το φύσιγμα λίγο τρίψιμο με οδοντόβουρτσα, ρίχνω α2, φυσάω μεχρι να στεγνώσει κ μετα singer εκεί που πρέπει.
Αυτά για το καθάρισμα μετα από κάθε ρίξιμο.
Για γενικό είναι άλλη διαδικασία.( Με διαλυτικό νίτρου κλπ).
3.Το έχω αφήσει.
Δεν παίρνει χαμπάρι τπτ.
Το μόνο ελάτωμα:λερώνει.

Κάνει και για καθαρισμό ή μόνο λίπανση - συντήρηση το λάδι singer;
Όποιος το χρησιμοποιεί αποκλειστικά στο όπλο του το έχει για προιον clp...
Και οι παλιοι αυτό έκαναν...

Πολλές φορές το εχω βάλει (και) για καθαρισμό με την διαφορά πως δεν σου επιτρεπει να βάλεις "ποσοτητα"...
Λίγες σταγονες στην κάννη κ μετα περασμα με την ορειχάλκινη..
Λίγες σταγονες σε ένα πανι κ καθαρισμα εξωτερικά στην αποθηκη, πιστονι, ελατήριο( καραμπινα αεριων) κλπ...
Όλα καλά.....

Status
Not open for further replies.
Back