Συγχαρητήρια
Χαίρομαι για την ωριμότητα και τεκμηρίωση των απόψεων σου και γιατί νέα παιδιά όπως εσύ καυτηριάζουν τις παρενέργειες των μέσων δικτύωσης όπου ορισμένοι προσπαθούν να πάρουν αξία και να προβληθούν από το κυνήγι .
Θλίβομαι που οι στατιστικές μελέτες αποδεικνύουν κάθε χρονιά την συρρίκνωση της Κυνηγητικής Οικογένειας και την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των κατόχων Κυν, Αδείας.
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου απότοκες των εμπειριών μου και της κυνηγητικής μου ηλικίας.
Γεννήθηκα την δεκαετία του 60 όπου σε πολλές περιοχές ακόμα το κυνήγι ήταν μέσο απόκτησης επιπρόσθετης τροφής , εργαλείο κοινωνικής ένταξης και αποδοχής και χωρίς να υπερβάλουμε συντελούσε στην συνοχή και ομαλή διαβίωση των μικρών κοινωνιών.
Οι περισσότεροι δεν είχαν μεταφορικό μέσο και ίσως δεν χρειαζόταν όπως σήμερα , κάποιοι ακόμα κυνηγούσαν με δανεικό κυνηγετικό όπλο, και κάποια κληρονομιά ή κάποιο δώρο που ερχόταν από κάποιον συγγενή μετανάστη ή Ναυτικό ήταν Θείο δώρο.
Την Δεκαετία του 70 και του 80 υπήρχαν ελάχιστα τετρακίνητα και αν θυμάστε οι παλαιότεροι μέχρι και την δεκαετία του 80 το 4Χ4 είχε φόρο πολυτελείας και τέτοια υποδομή εκτός από αγροτικά είχε μικρός αριθμός κυνηγών. (Όταν βλέπαμε τα πρώτα αγροτικά Pajero μας έτρεχαν τα σάλια.)
Για να μην σας κουράζω η κοινωνική εξέλιξη , οι οικονομικές συνθήκες και επέκταση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερες αποστάσεις, η αναζήτηση συγκεκριμένων θηραμάτων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ( πχ Μπεκάτσες σε Μπεκατσότοπους , Φάσες σε Φασότοπους κ.λπ.), οι κυνηγετικές μόδες που επιβάλαμε στους εαυτούς μας ακολουθώντας με λάθος τρόπο Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά πρότυπα μας οδήγησαν σε μια διαχρονική και επαναλαμβανόμενη δημιουργία υποδομής με απόκτηση υψηλού κόστους αγαθών όπως 4χ4 , τρέιλερ, ειδικά όπλα ,εξοπλισμό υπόδησης και ένδυσης διαφορετικό για κάθε θήραμα κυνηγετικό τερραίν και καιρικές συνθήκες ., μπίπερ κολλάρα gps ,vhf μέχρι συμπληρώματα διατροφής για τους σκύλους μας.
Αν αναλογιστούμε πόσα χρήματα συνολικά με αυτόν τον τρόπο έχουμε δαπανήσει ( του γράφοντος μη εξαιρουμένου ) και συνεχίζουμε , και κατ' επέκταση "ρίξει" στην Αγορά , και αν προσθέσουμε την διαρκή κατανάλωση αναλώσιμων όπως καύσιμα , φυσίγγια σκυλοτροφές αγορές εντύπων , επισκέψεις εκθέσεων , φαγητά, ποτά, ξενοδοχεία καφέδες, διόδια κ.λπ. το συνολικό κόστος που έχουμε δαπανήσει για την εξάσκηση της Κυνηγετικής μας δραστηριότητας είναι τεράστιο, ειδικά για τους μεγαλύτερους που έχουμε σχεδόν 40 άδειες στην πλάτη μας.
Είμαι υπέρμαχος στο ότι ο κυνηγός είναι κυνηγός όλο των χρόνο , μην σταματώντας τις δραστηριότητες του ( πχ Εκπαιδευτικά, ή βελτίωση και εξερεύνηση νέων Κυνηγότοπων, προπόνηση σε σκοπευτήρια ) και συνεπώς τα έξοδα συνεχίζονται όλο τον χρόνο ( ΑΡΑ συνεχίζεται και ή συνεχόμενη είσπραξη του ΦΠΑ και των άλλων φόρων ).
Συνεπώς η Οικονομική συμμετοχή των Κυνηγών δεν αφορά μόνο το ποσό έκδοσης της ετήσιας αδείας αλλά αφορά όλα τα παραπάνω και συντελείται συνεχώς και επαναλαμβανόμενα δια βίου , για όλα τα χρόνια που ένας κυνηγός είναι ενεργός.
Επίσης είμαι υπέρμαχος στο ότι το κυνήγι είναι ΑΘΛΗΜΑ και όχι ΧΟΜΠΥ, Η Αθλητική Δραστηριότητα είναι αναγκαία και απαραίτητη για την Υγεία ενώ αν θεωρήσουμε το Κυνήγι Χόμπυ μπορεί εύκολα κάποιος να το θεωρήσει πολυτέλεια και ίσως όχι απαραίτητο αλλά περιττό. Επίσης είναι από τα λίγα αθλήματα που υποχρεωνόμαστε στην έκδοση αδείας για την εξάσκηση του και πληρώνουμε για αυτό.
Τα Σκυλιά μας επίσης είναι Σκυλιά Εργασίας δηλαδή Σκύλοι Αθλητές όπου έχουν αυξημένες ανάγκες αθλητικής δραστηριότητας που δεν πραγματοποιείται με μια βόλτα με λουρί για κατούρημα για ένα οικοδομικό τετράγωνο.
Θεωρώ ότι ευθυνόμαστε για την κατάσταση των Συλλόγων και των Οργάνων τους και είχα την τύχη να κυνηγήσω στην Αμερική όπου οι σύλλογοι έχουν σχεδόν όλοι το δικό τους σκοπευτήριο και εντευκτήριο οργανώνουν Σχολές Εκμάθησης Νέων Κυνηγών και σεμινάρια για τους παλαιότερους ,σεμινάρια ασφαλούς χειρισμού των όπλων και κοινά κυνήγια διαγωνισμούς και εορτές που συμμετέχουν όλοι οικογενειακά και σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο διαθέτουν μεγάλη δύναμη.
Θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί που το κυνήγι στην χώρα μας είναι αταξικό, ΔΕΝ είναι μόνο για τους ευγενείς και πού έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στους Κυνηγότοπους. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συρρικνωθούμε τόσο ώστε να κυνηγάμε μόνο σε τεχνητές ρεζέρβες και θα πρέπει να πολεμήσουμε για αυτό.
Είμαι κατά των πελατειακών σχέσεων αλλά όταν οι αποφάσεις για την τύχη του Κυνηγίου στην Ευρώπη και στην χώρα μας λαμβάνονται από πολιτικούς πρέπει τα συλλογικά μας όργανα να απαιτούν αφενός να τηρούνται οι υποσχέσεις που δίνονται και αφετέρου να έχουμε σταθερή ατζέντα γνωστοποιημένη σε όλους με διαχρονικά αιτήματα και δράσεις και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας εκμεταλλεύεται πολιτικά σε τέτοιες συγκυρίες όπως σήμερα .
Πρέπει να παλέψουμε όλοι ώστε να αντιστρέψουμε την Συρρίκνωση και Γήρανση της Κυνηγετικής Οικογένειας και κατ' επέκταση του ίδιου του Κυνηγίου και να αποτρέψουμε την στοχοποίηση και απαξίωση του, σε κάθε ευκαιρία για κολακεία και ψηφοθηρία των Οικολόγων , ειδικά όταν τηρούμε τους νόμους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και δεν θέτουμε την δική μας ζωή ή των άλλων σε κίνδυνο και δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον.