Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
να επιταχύνω λίγο την συζήτηση;

συμφωνούμε ότι η υγρασία επηρεάζει την ανάφλεξη της νιτροκυτταρίνης της πυρίτιδας και μάλιστα της μονοβασικής (με μη πλήρως ζελατινοποιημένη νιτροκυτταρίνη) καθότι η διβασική είναι πλήρως αδιαβροχοποιημένη

πως προκύπτει η υγρασία στην πυρίτιδα;;;;;
Να σας διορθωσω κ διοικητά, δεν επηρεάζει ανάφλεξη η υγρασία, μειώνει το παραγομενο έργο μόλις γίνει η ανάφλεξη, μέσα στον αυλό παντα

Στρατο, την μηχανη ρελιασματος εχεις? δραπανο/ χειρος/πεντασταδιακη .think.
πες μας τι γεμιζεις....
Διονυση με lee load και δραπανο κολονατο,θέλω να παρω και ένα τρίτο στάδιο να το προσαρμόσω στο δραπανο για να κάνω κάποιες δοκιμές και να μου λυθούν κάποιες αποριες.... Αν τα παίξει κάποια στιγμή η lee θα πάρω μια mec...

Διονυση με lee load και δραπανο κολονατο,θέλω να παρω και ένα τρίτο στάδιο να το προσαρμόσω στο δραπανο για να κάνω κάποιες δοκιμές και να μου λυθούν κάποιες αποριες.... Αν τα παίξει κάποια στιγμή η lee θα πάρω μια mec...
για πεντασταδιακη, αργοτρα, δεν σκεφτεσαι?

για πεντασταδιακη, αργοτρα, δεν σκεφτεσαι?
Πιστεύω ότι δε μου χρειαζεται αν και είναι ωραία εργαλεία.... Δεν έχω τρελές γνώσεις στην ιδιογομωση αλλά και με τα 2 σταδια με ψάξιμο καταφέρνω αυτό που θέλω.

Καλά, εγώ δεν έχω αρχίσει καν! .sarcastic. αλλά εάν μπορέσω, θέλω να πάρω μία και να ξεμπερδευω...;)
Άσε που θα έχω και τον καθηγητή ( και καλό μου φίλο) Μάριο, να με ζαλίζει να αλλάζω στροφείο, να γεμίζει 12 άρια.big smile.

άντε να το κλείσω το θέμα (ή να το ανοίξω παραπάνω... θα δείξει....) .yelling.

Να σας διορθωσω κ διοικητά, δεν επηρεάζει ανάφλεξη η υγρασία, μειώνει το παραγομενο έργο μόλις γίνει η ανάφλεξη, μέσα στον αυλό παντα
Σωστά αλλά όχι στον αυλό!

η όλη ιστορία παίζεται μέσα στο φυσίγγι σ' αυτό που λανθασμένα ονομάζεται "θάλαμος καύσης" ενώ είναι "χώρος ανάφλεξης"...
Σκεφτείτε το εξής:
Με την ανάφλεξη της πυρίτιδας παράγονται αέρια τα οποία εκτονώνονται με τρομερή πίεση, μέρος της πίεσης ωθεί το βύσμα με τα σκάγια προς την έξοδο της κάννης, το βύσμα διογκώνεται και σφραγίζει τον αυλό συνεπώς η πυρίτιδα ή/και τα προϊόντα καύσης της ΔΕΝ έρχονται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα!!!!
Η όποια επίδραση της ατμοσφαιρικής υγρασίας αφορά τα σκάγια που ταξιδεύουν προς τον στόχο (εξωτερική βλητική)!!!

εύλογα θα με ρωτήσετε ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΒΑΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ;;;;;

Το λοιπόν, εικάζω (νομίζω βάσιμα) ότι πριν πολλά χρόνια τότε που ο χάρτινος κάλυκας, η μαλλινόταπα (ή η τάπα από χαρτοπολτό) και οι πυρίτιδες ΔΕΝ ήσαν ΤΟΣΟ τελειοποιημένες, ακόμα και η ατμοσφαιρική υγρασία ήταν ικανή να νοτίσει τον κάλυκα και την έρμη την - ΜΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ - μονοβασική με αποτέλεσμα την μείωση του παραγόμενου έργου - ενίοτε ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μείωση!!!
οι πυρίτιδες έχουν στην σύστασή τους γύρω στο 1% υγρασία, φανταστείτε να πάει μόλις στο 2% θα έχουμε 100% αύξηση!!!!
Άμα δε, αποθήκευαν τα φυσίγγια σε υγρούς χώρους ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝΕ!

ΣΗΜΕΡΑ με τους πλαστικούς κάλυκες, τους εμφρακτήρες και κυρίως με την εξέλιξη των πυρίτιδων η μόνη περίπτωση να επηρεάσει ΚΑΠΩΣ η υγρασία είναι η κακή αποθήκευση! (ακόμα και οι πλαστικοί κάλυκες έχουν απειροελάχιστα κενά απ΄όπου μπορεί να εισχωρήσει υγρασία)

Να σας πω και προσωπικό παράδειγμα: πριν πάνω από είκοσι χρόνια όταν δοκίμαζα συστηματικά κι ενδελεχώς φυσίγγια, έκανα μια ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΓΟΡΑ τσιχλο-φυσιγγίων κατόπιν δοκιμής! Μια κούτα την πήρα από την οικία μου και την πήγα αλλού - εκεί που κυνηγούσα τσίχλες - και την άφησα εκεί, μη σκεφτόμενος ότι είναι περιοχή με ΠΟΛΥ υγρασία. Την άλλη χρονιά όταν ξαναπήγα, βρήκα την χαρτόκουτα και τα κουτιά των φυσιγγίων νοτισμένα και σκέφτηκα ότι η ΣΟΚΟΛ που ήταν γεμισμένα νότισε.
τες πα, έριξα μερικά σε μαυροπούλια (ψαρόνια) και δεν είδα πρόβλημα, τα δούλεψα κανονικά και άφησα επίτηδες 2 κουτιά στο υγρό περιβάλλον για δεύτερη χρονιά. Όταν ξαναπήγα πάλι είχα μαζί μου δοκίμια (τηλ. κατάλογους) κι έριξα δυο φυσίγγια: η διάτρηση ήταν ελάχιστα μικρότερη - σχεδόν ίδια με τις αρχικές δοκιμές πριν την αγορά! (με παρόμοιες καιρικές συνθήκες).
Πλην όμως η αρχική δοκιμή έγινε στα 750μ υψόμετρο και η επόμενη ούτε στα 100 μ! (μετά σκέφτηκα ότι έπρεπε να κρατήσω κάνα 2 να τα ρίξω στα 750μ, αλλά ήδη τα 'χα ρίξει σε τσίχλες....)
Συνεπώς η μείωση της διάτρησης λόγω υγρασίας ήταν ακόμα μικρότερη......

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ "ΜΑΓΙΚΕΣ" ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΒΑΣΙΚΕΣ ΟΕΟ;;;;

Καλημέρα παιδιά...αυτές τις μέρες θα παραγγείλω πυρίτιδα για το 16αρι...
Να πάρω μόνο ( 1kg) sipe? Η να πάρω. Και κάποια άλλη? Π.χ Α1/ psb1?
Για καλοκαίρι ( πολύ χλωμό το βλέπω φέτος το κυνήγι τρυγονιου) με αυξημένες θερμοκρασίες, μήπως είναι καλύτερα μια άλλη εκτός της sipe?.think.
Για να κλείσουμε τον κύκλο που άνοιξε με την ερώτηση του Woodman, όταν κάποιος νέος εισέρχεται στον χώρο της ιδιογόμωσης και τον προτρέπουμε να αγοράσει την Α, Β ή Γ μπαρούτη γιατί έχει δεν ξέρω ποιες μαγικές ή μη ιδιότητες, το κάνουμε επειδή προφανώς από κάπου το ακούσαμε ή το είδαμε γραμμένο…..

Συμβουλές τύπου πάρε S4 για κρύο και υγρασία ή η Α0 κάνει μόνο για πολύ κρύο με ξερό καιρό ή η F2 είναι πολύ καλή αλλά δεν κάνει στην υγρασία τις έχουμε ακούσει όλοι, αλλά πως προκύπτουν;;; .think.

Ειδικά η «θεοποίηση» της μιας ή της άλλης πυρίτιδας και η υποστήριξη της σε βαθμό ιδεοληπτικού δογματισμού μου θυμίζει τις κόντρες Μπενελλάκηδων – μπερετάκηδων, αν κι εκεί υπάρχουν εμφανή αντικειμενικά κριτήρια (υπέρ της Benelli φυσικά, ωχ τι είπα τώραααααα). .yelling.

Το ζήτημα είναι η αρχική πηγή της πληροφορίας ή της παραπληροφόρησης!

Αν αυτός που στα λέει είναι κάτοικος πολύ υγρής παραθαλάσσιας περιοχής π.χ. Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά κ.α. το πιο πιθανό είναι από αυτά που έχει ακούσει ή/και ζήσει να παινεύει την Σιπε και την S4 και να βγάζει άχρηστες τις μονοβασικές! ο άλλος από την ορεινή – ξερή Μακεδονία από αυτά που έχει ακούσει απ’ τους παλιούς, ακούει Σίπε και φρικάρει και σου λέει δεν υπάρχει σαν την JK6!!!

Και το χειρότερο απ’ όλα η αφιλτράριστη «πληροφορία» που έρχεται από ιταλία μεριά! Η λέξη «φινέτσα» είναι ιταλική όπως και η «παγαποντιά»….. μας πουλάνε πολύ φούμαρο τα φρατέλια και εν πολλοίς το καταπίνουμε αμάσητο μαζί με πάμπολλους ιταλιάνους κυνηγούς καταναλωτές – θύματα του μάρκετινγκ των συμπατριωτών τους…..

Έχω φιλαράκια ιδιογομωτές, τσιχλάδες – κατοίκους Αττικής με τις καλύτερες κλιματικές συνθήκες στην ΥΦΗΛΙΟ που παιδεύονται να γεμίσουν την Sipe στα 1,44615γρ κι όχι στα 1,144616 γρ και να κλείσουν τον ΝομπελΣπορ στα 58,1587 κι όχι στα 58,1586 χιλ για κρύο κι υγρασία λένε……. ενώ με μια ισπανική θα κάνανε την δουλειά τους ευκολότερα και φτηνότερα…

Αλλά κάποιοι μας εκμεταλλεύονται επειδή είμαστε ψώνια («χομπίστες» μας λέει ο Δάσκαλος Κυπρίδημος) και γουστάρουμε τον μαζοχισμό, να είμαστε «ψείρες» και τελειομανείς και να αυταπατώμεθα μακαρίως…….

Δε προσπαθώ να αποδείξω ότι έχεις άδικο και ούτε θα απαντήσω γιατί δεν ξέρω.
Αλλά αν θυμάμαι καλά η πυρίτιδα καίγεται στους πρώτους 30 περίπου πόντους της κάνης....όταν λοιπόν κυνηγάμε στους 0 βαθμούς το μέταλλο της κάνης έχει κι αυτό μια Α θερμοκρασία οπότε ίσως να επηρεάζει τη καυση της.....

Και το χειρότερο απ’ όλα η αφιλτράριστη «πληροφορία» που έρχεται από ιταλία μεριά! Η λέξη «φινέτσα» είναι ιταλική όπως και η «παγαποντιά»….. μας πουλάνε πολύ φούμαρο τα φρατέλια και εν πολλοίς το καταπίνουμε αμάσητο μαζί με πάμπολλους ιταλιάνους κυνηγούς καταναλωτές – θύματα του μάρκετινγκ των συμπατριωτών τους…..
Το τρίτο καλύτερο μήνυμα που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα στο φόρουμ.

Καλησπέρα παίδες......... επιτρέψτε μου να καταθέσω την γνώμη μου! Κυνηγάω σαράντα χρόνια και λίγο και διαφορές στην απόδοση των φυσιγγίων είδα μόνο σε πολύ ακραίες θερμοκρασίες , μιλάω για -13,-15,-18 κ.λ.π. ....... Γιάννινα είν' αυτά! Πάντα έβρισκα ένα καλό φυσιγγι και κυνηγούσα με όλους τους καιρούς χωρίς πρόβλημα σε κρύα και υγρασίες! Τα εμπορικά που κυνηγούσα είχαν επί το πλείστον μονοβασικες πυρίτιδες! Θυμάμαι φυσίγγια με Σοκολ Πολωνίας,που κεντούσαν ........ Τα Άρτεμις της Πυρκαλ όταν είχαν GM3 ,τα AZ20 της Maionci ,τα formula 206 της ίδιας,τα ροτβαιλ τα Ελληνικά όταν ήταν 32 γραμμάρια κλπ! Παράπονα με υγρασίες και εδώ έχουμε πολύ υγρασία,δεν είχα ούτε στην Πέρδικα ,που κυνηγάω πολύ ούτε στη φασα,ούτε στη μπεκάτσα........... Πιστεύω ότι ένα φυσιγγι όταν είναι καλοφτιαγμένο αποδίδει παντού.......... Φολες φυσίγγια βέβαια παρά πολλά,τα περισσότερα ,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι φταίει η πυρίτιδα που είναι γεμισμένα!Αλλά πράγματα φταίνε ........κακή κατασκευή , ποιότητα υλικών ,σκαγιων κλπ!

Δε προσπαθώ να αποδείξω ότι έχεις άδικο και ούτε θα απαντήσω γιατί δεν ξέρω.
Αλλά αν θυμάμαι καλά η πυρίτιδα καίγεται στους πρώτους 30 περίπου πόντους της κάνης....όταν λοιπόν κυνηγάμε στους 0 βαθμούς το μέταλλο της κάνης έχει κι αυτό μια Α θερμοκρασία οπότε ίσως να επηρεάζει τη καυση της.....
Εδω εχω και εγω μια απορια παραπλησια.....οταν η μια πυριτιδα εχει θερμικη αποδοση (δεν ξερω αν την λεω σωστα) Α++ και και η αλλη πυριτιδα Α (τυχαια μοναδα το Α++ & το Α)......σε συνθηκες υγρασιας και χαμηλων θερμοκρασιων οπου θα απορροφηθει μερος αυτης της θερμικης αποδοσης η μια δεν θα εχει καλυτερη αποδοση απο την αλλη?

Εδω εχω και εγω μια απορια παραπλησια.....οταν η μια πυριτιδα εχει θερμικη αποδοση (δεν ξερω αν την λεω σωστα) Α++ και και η αλλη πυριτιδα Α (τυχαια μοναδα το Α++ & το Α)......σε συνθηκες υγρασιας και χαμηλων θερμοκρασιων οπου θα απορροφηθει μερος αυτης της θερμικης αποδοσης η μια δεν θα εχει καλυτερη αποδοση απο την αλλη?
Τα έχω γράψει πολλες φορες αλλά μάλλον δεν γίνεται πιστευτο η ο καθένας απλά έχει την γνώμη του, κ καλα κάνει φυσικά, η θερμογονος απόδοση της κάθε πυριτιδας είναι το μυστικό για την απόδοση της σε πολυ υγρο κ ψυχρό περιβαλλον

Τα έχω γράψει πολλες φορες αλλά μάλλον δεν γίνεται πιστευτο η ο καθένας απλά έχει την γνώμη του, κ καλα κάνει φυσικά, η θερμογονος απόδοση της κάθε πυριτιδας είναι το μυστικό για την απόδοση της σε πολυ υγρο κ ψυχρό περιβαλλον
Οποτε υπαρχει διαφορα απο πυριτιδα σε πυριτιδα.....σε δυσκολες συνθηκες.....εχω ριξει 3 διαφορετικα (γνωστα) δραμια σε παγωνια υπο το μηδεν (-10 περιπου).....μονο το ενα απεδωσε οπως επρεπε......

Οποτε υπαρχει διαφορα απο πυριτιδα σε πυριτιδα.....σε δυσκολες συνθηκες.....εχω ριξει 3 διαφορετικα (γνωστα) δραμια σε παγωνια υπο το μηδεν (-10 περιπου).....μονο το ενα απεδωσε οπως επρεπε......
Με ποια πυριτιδα ;

Status
Not open for further replies.
Back