Το χρώμα του τσίπουρου δεν μεταβάλλεται όσα χρόνια κι αν περάσουν.Παραμένει διάφανο.
Σε κάποιες περιοχές βάζουν και διάφορα φρούτα ,όπως δαμάσκηνα ,μήλα κυδώνια κλπ.Ίσως ειναι κάτι τέτοιο.
Έχω την εντύπωση ότι το παίρνει από το βαρελάκι... Μπορεί όμως και να λανθάνω.
Φίλε dim63 δεν ξέρω αν το χρώμα μεταβάλλεται με τα χρόνια, αλλά σε εμφιαλωμένα τσίπουρα που έχω δει και είχαν αυτό το χρώμα έγραφαν στην ετικέτα παλαιωμένο. Επίσης τσίπουρο από μούρα αλλά και από βατόμουρα που μου έχουν χαρίσει το χρώμα στο μπουκάλι ήταν διάφανο. Ίσως το χρώμα έχει σχέση με το που είναι αποθηκευμένο κατά την διάρκεια της παλαίωσης, δηλαδή αν το αποθηκεύουν σε ξύλινο βαρέλι ή πλαστικό.
"Μέσα στο βαρέλι όπου θα ωριμάσει, το άχρωμο στη νιότη τσίπουρο θα αποκτήσει, σταδιακά, από την επαφή του με το ξύλο, ένα ελκυστικό μελί χρώμα που βαθαίνει σε απόχρωση όσο περνά ο χρόνος που παραμένει στο βαρέλι. Από τη στιγμή, όμως, που θα εμφιαλωθεί, παύει να αλλάζει χρώμα και δεν βελτιώνεται άλλο γευστικά – αν και μπορεί να διατηρηθεί κλειστό για πάρα πολλά χρόνια."
https://www.ethnos.gr/food/31043_palaiomeno-tsipoyro-poto-ton-meraklidon