Μύθος ή Πραγματικότητα;

• Thread starter Thread starter HL Mod
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Βρες μου την κυριακη ενα τοπο υσηχο να κανω 5 μαυρες Κ 5 περαστες κ αλλες 5 χαλαρο περπατημΑ εκει διπλα κ 10 η ωρα να αναβω τα καρβουνα.big smile.
Τι τις θες τις παλιομαύρες ... ;;;
Πάσχεις από αυπνίες ?
Στις 9.00 για κυνήγι στις 13.00 στο σπίτι και φυσίγγια όσα αντέχει ο ώμος.
Μετακόμισε Ελλάδα ...

Κανόνισε θέλω το άρθρο με τα φτερά και τα αίματα ... με τον Dr PosTonLene
:cool:
Βασίλη Καλημέρα!:)

Ατυχώς δεν το βρήκα..:(

Όμως βρήκα κατι που είναι βέβαια γνωστό, αλλα νομίζω πολύ κατατοπιστικό και κατά το δυνατόν πιο ρεαλιστικό...

Ποιο είναι το ιδανικό νούμερο σκαγιών για κάθε θήραμα

Του Μπάμπη Αιγινήτη( αποσπάσματα )

Κατά μέσο όρο τα σκάγια πρέπει να αντιστοιχούν στο ένα προς πέντε χιλιάδες του βάρους του πυροβολημένου ζώου ή πουλιού. Αυτό βέβαια εννοείται ότι ισχύει για βολές σε κανονικές αποστάσεις. Τα σκάγια λοιπόν τα οποία αντιστοιχούν στο 1 προς 5.000 του βάρους του πυροβολημένου θηράματος και εφ’ όσον θα πλήξουν αυτό στο σημείο βολής με ταχύτητα πάνω από 170 μ. το δευτερόλεπτο, θα το καταβάλλουν επί τόπου. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι τετραπλό τραύμα πάνω στο πουλί, διότι αν βληθεί μόνο με ένα σκάγι θα προκληθεί ισχυρή διείσδυση στο σώμα, αλλά δεν εξασφαλίζεται η άμεση καταβολή του αν δεν βληθεί σε ζωτικό σημείο.
Παραθέτω ένα πίνακα ενδεικτικό των κατάλληλων σκαγιών για το κάθε είδος των θηραμάτων καθώς και της απόστασης μέχρι της οποίας δύναται να επιτευχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Νούμερο σκαγιών – Θήραμα – Απόσταση σε μέτρα
9,10,11 Ορτύκια, τσίχλες 35
7,8,9 Μπεκάτσες, τρυγόνια, μπεκατσίνι 40
5,6,7 Φάσα, πέρδικα, φασιανός 40
2,3,4 Λαγός 45
4,5,6 Πάπια 40
ΒΒ,1,2 Αλεπού, αγριόχηνα 45

Όσο μεγαλύτερο σε μέγεθος είναι το πουλί τόσο μεγαλύτερο νούμερο σκαγιών πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα τέσσερα χτυπήματα δηλ, το τετραπλό τραύμα.

Ένα πρασινοκέφαλο παπί θα δεχτεί τουλάχιστον τέσσερα σκάγια από συγκέντρωση βολής που σε ανάλογη περίπτωση θα άφηνε να περάσει άθικτο ένα τρυγόνι. Όσο πυκνότερη είναι η συγκέντρωση τόσο μεγαλύτερης διαμέτρου είναι δυνατόν να είναι τα χρησιμοποιούμενα σκάγια. Οι μέσες δραστικές αποστάσεις για τα διάφορα μεγέθη σκαγιών είναι κατά μέσον όρο τα εξής:

ΣΚΑΓΙΑ Νο 9 ——- 32 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 8 ——– 36 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 7 ——– 40 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 6 ——– 45 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 4 ——– 55 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 3 ——– 59 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 2 ——– 64 μέτρα

Ο ανωτέρω πίνακας πρέπει να ξέρετε ότι είναι συνάρτηση του βάρους της γόμωσης των σκαγιών, της διατήρησης της κινητικής της ενέργειας και γενικά της ποιότητας του φυσιγγίου που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τα σκάγια ως γνωστόν μαζί με τη πυρίτιδα αποτελούν βασικά στοιχεία του φυσιγγίου γιατί προορίζονται να πλήξουν το θήραμα και να το καταβάλλουν γι’ αυτό πρέπει ν’ ανταποκρίνονται σ’ ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητες. Τα σκάγια πρέπει να είναι απολύτως σφαιρικά, της ίδιας διαμέτρου και πολύ καλά λειασμένα.

Η σφαιρικότητα και η λείανση είναι σημαντικοί παράγοντες για να εκτίθεται το σκάγι όσο το δυνατόν λιγότερο σε τριβή και αντίσταση του αέρα. Επίσης πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένη σκληρότητα για να μην παραμορφώνονται και επιπλέον είναι ανάγκη να έχουν κάποιο ειδικό βάρος τέτοιο που να μπορούν να διατηρούν κατεύθυνση, ταχύτητα και ενέργεια.

ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ, ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟ​

http://oplognosia.com/?p=6545
Μαριε επειδη ειχα διαφωνια με καποιους για τα δραμια, το δραστικο βεληνεκες ποσο ειναι περιπου?
Μιλαμε να τουφεκισεις ευθεια και οχι υπο γωνια, εγω πιστευω ακομα και στα 200 μετρα εχεις προβλημα, μη πω περισσοτερα...

φίλε μου Αλέξανδρε
τα δράμια σκοτώνουν άνθρωπο και στα 200+++ μέτρα
στα 100 μ ανετότατα
ένα δράμι 9βολο Φ8,65 με αρχική "ΜΟΛΙΣ" στα 390 μ/δ στα 100 μετρα "κρατάει" ενέργεια 86 j
ένα δράμι 8βολο Φ9,10 με αρχική στα 440 μ/δ στα 100 μετρα "κρατάει" ενέργεια122 j
ο άνθρωπος για να σκοτωθεί θέλει γύρω στα 80 j

κάποτε πίστευα πως: "το βεληνεκές των δραμιών είναι πολύ μικρό για να κάνει δουλειά και πολύ μεγάλο για να κάνει ζημιά"

τώρα με αυτά που έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πιστεύω πως:
"το βεληνεκές των δραμιών είναι πολύ μεγάλο για να κάνει δουλειά και τεράστιο - εξωπραγματικό για να κάνει ζημιά" (650 μ που λέει κι ο Δάσκαλος Κυπρίδημος)

φίλε μου Αλέξανδρε
τα δράμια σκοτώνουν άνθρωπο και στα 200+++ μέτρα
στα 100 μ ανετότατα
ένα δράμι 9βολο Φ8,65 με αρχική "ΜΟΛΙΣ" στα 390 μ/δ στα 100 μετρα "κρατάει" ενέργεια 86 j
ένα δράμι 8βολο Φ9,10 με αρχική στα 440 μ/δ στα 100 μετρα "κρατάει" ενέργεια122 j
ο άνθρωπος για να σκοτωθεί θέλει γύρω στα 80 j

κάποτε πίστευα πως: "το βεληνεκές των δραμιών είναι πολύ μικρό για να κάνει δουλειά και πολύ μεγάλο για να κάνει ζημιά"

τώρα με αυτά που έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πιστεύω πως:
"το βεληνεκές των δραμιών είναι πολύ μεγάλο για να κάνει δουλειά και τεράστιο - εξωπραγματικό για να κάνει ζημιά" (650 μ που λέει κι ο Δάσκαλος Κυπρίδημος)
Σ'ευχαριστω, ιδια αποψη εχουμε παντως για τα δραμια θελουν παρα πολυ προσοχη.

Κανόνισε θέλω το άρθρο με τα φτερά και τα αίματα ... με τον Dr PosTonLene
:cool:
Βασίλη Καλησπέρα!:)

Μελέτης συνέχεια ...

Βρήκα αυτό....

The Ultimate Shotshell Guide for Birds, Waterfowl and Turkeys

BY PHIL BOURJAILY | PUBLISHED JUL 13, 2011​

shotshellguide_ducks intro

DUCKS

**_
Requirements:_ **
Pellet strikes in 30-inch circle: 90 (mallards); 120 (smaller ducks)
Minimum pellet energy: 2 foot-pounds.
Ducks range in size from under a pound to over three times that size.

Εδώ ο Αμερικάνος ανεβάζει το όριο ελάχιστης κινητικής ενέργειας στις 2 ποδολίβρες. Διαχωρίζει δε τα παπιά σε μεγάλα (mallards) και μικρά (smaller ducks) με 90 σκάγια και 120 σκάγια ως απαίτηση.(1 pound=0,453 gr οπότε από μισόκιλα (τα μικρά) ως πάνω από ενάμισι κιλό (τα μεγάλα)...

Με το γνωστό πινακάκι ....

Πίνακας 2..jpg

... βλέπουμε ότι το Νο 4 εχει 2,76 ποδολίβρες ενέργεια με ταχύτητα 365 μ/δλ στα 45 μέτρα άρα είναι το μικρότερο μέγεθος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Από τα παραπάνω με χρήση του xl σου SHOT NUMBERING καταλήγουμε(με μικρή στρογγυλοποίηση, όχι απόλυτους αριθμούς):

1.Για μεγάλα παπά ελάχιστη γόμωση 35 γρ. = 203 σκάγια Νο 4 Χ 45%(Φουλ τσοκ στα 45 μέτρα)=90 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών.
2.Για μικρά παπιά ελάχιστη γόμωση 45 γρ.=260 σκάγια Νο 4 Χ 45%(Φουλ τσοκ στα 45 μετρα)=120 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών.
3.Μέσος όρος (μεγάλα - μικρά) ελάχιστη γόμωση 40 γρ.=232 σκάγια Νο 4 Χ 45%(Φουλ τσοκ στα 45 μέτρα)=100 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών.

Θεωρητικά αν κατορθώσουμε με την χρήση επιμεταλλωμένων σκαγιών, χρήση buffer κ.α, να αυξήσουμε την συγκέντρωση κατά ~10%= ~55% με φουλ τσοκ στα 45 μέτρα τότε οι γομώσεις μπορούν να μειωθούν (με ότι αυτό συνεπάγεται!) κατά ~7 γραμμάρια!

1.Για μεγάλα παπιά ελάχιστη γόμωση 28 γρ. = 162 σκάγια Νο 4 Χ 55%(Φουλ τσόκ στα 45 μέτρα)=90 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών.
2.Για μικρά παπιά ελάχιστη γόμωση 38 γρ.=230 σκάγια Νο 4 Χ 55%(Φουλ τσοκ στα 45 μέτρα)=120 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών.
3.Μέσος όρος (μεγάλα - μικρά) ελάχιστη γόμωση 32 γρ.=185 σκάγια Νο 4 Χ 55%(Φουλ τσοκ στα 45 μετρα)=100 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών.

Υ.Γ1:...μιλάμε πάντα για 45 μέτρα, και από ολα τούτα νομίζω ότι μια γόμωση 32-34 γρ Νο 4 με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά αρκεί και είναι ένας καλός συμβιβασμός(όσο πιο κοντά στην τετράγωνη πάλι...)

Υ.Γ2: νομίζω ότι ο Νίκος(Νίκος Π.) μπορεί να μας φτιάξει ένα τέτοιο φυσίγγιο και να το δοκιμάσει κιόλας(αν δεν το έχει ήδη κάνει!) με 32-34 γρ Νο 4 , με ταχύτητα V1=365 μ/δλ.

Υ.Γ3:
... ίσως, αν θέλει ο Θεός, κάποτε θα με πάρεις στα Παπιά...Αλλα ΕΣΥ θα τουφεκάς τα μακρινά ... εγώ μόνο κοντά!!!.sarcastic.

Υ.Γ3:... ίσως, αν θέλει ο Θεός, κάποτε θα με πάρεις στα Παπιά...Αλλα ΕΣΥ θα τουφεκάς τα μακρινά ... εγώ μόνο κοντά!!!.sarcastic.
Καλησπέρα ...

Βρε έχω να χτυπήσω παπί χρόνια.
Αν θες όμως πάμε με καμιά παγωνιά Έβρο.
Εσύ θα χτυπάς τα παπιά και θα δοκιμάζεις τις γομώσεις σου επί πραγματικού στόχου στους -10 βαθμούς και εγώ θα σε βλέπω από το παράθυρο της καλύβας με +30 βαθμούς μέσα και θα σημειώνω τα σκορ αχαχα

Καλησπέρα ...

Εσύ θα χτυπάς τα παπιά και θα δοκιμάζεις τις γομώσεις σου επί πραγματικού στόχου στους -10 βαθμούς και εγώ θα σε βλέπω από το παράθυρο της καλύβας με +30 βαθμούς μέσα και θα σημειώνω τα σκορ αχαχα
Το καλοκαίρι δεν έχει παπιά?.think.

Καλησπέρα ...

Πασετα-τσιπουρο θα εχει η μονο σαουνα

Το καλοκαίρι δεν έχει παπιά?.think.
Ιερόσυλε....οι γνήσιοι παπιοκυνηγοι ...αν δεν το δαγκωσουμε πρώτα ,δεν βγαίνουμε για παπί‼️τι τα αγοράζουμε τα γάντια,γαλοτσες,τζακετς,Μάγκνους κλπ❓❓❓❓άσε που το καλοκαίρι δεν λέει εσσπρεσσο στο αυτοκίνητο....μόνο φρέντο στην παραλία ...για τσιπούρες‼️

Ιερόσυλε....οι γνήσιοι παπιοκυνηγοι ...αν δεν το δαγκωσουμε πρώτα ,δεν βγαίνουμε για παπί‼️τι τα αγοράζουμε τα γάντια,γαλοτσες,τζακετς,Μάγκνους κλπ❓❓❓❓άσε που το καλοκαίρι δεν λέει εσσπρεσσο στο αυτοκίνητο....μόνο φρέντο στην παραλία ...για τσιπούρες‼️
Το έγραψα από πάνω του Τόλη.....sarcastic.
Άσε , θα πάω για καμιά τσιπούρα...που να τρέχω...σκληρά σπόρ....sarcastic..sarcastic.

Back