Το βρήκα το άρθρο!
Η τεχνική της σκόπευσης
Η κυνηγετική σκόπευση λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μελετών.
Η απόσταση του κινούμενου στόχου από το σημείο του πυροβολισμού είναι ένα πρόβλημα του οποίου η λύση αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ θεωρίας και πρακτικής.
Για να επιτύχει ένα κυνηγός ή σκοπευτής στην πράξη είναι απαραίτητο να γνωρίζει τους κανόνες και την τεχνική της σκόπευσης. Βέβαια η εφαρμογή των κανόνων της κυνηγετικής βλητικής πολλές παρεμποδίζεται από παράγοντες όπως η συγκίνηση κατά την ξαφνική εμφάνιση του θηράματος.
Η έλλειψη ψυχραιμίας και ελέγχου κατά την στιγμή του πυροβολισμού αποτελούν τα κύρια αίτια της ελλιπούς εφαρμογής
αυτών των κανόνων με αποτέλεσμα την αστοχία στην βολή.
Σκοπός μας σε αυτή την στήλη είναι να αναφερθούμε στην τεχνική και στους κανόνες που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε σκοπευτής θεωρητικά και πρακτικά για μια επιτυχή βολή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε κατά την σκόπευση σε κινούμενο στόχο απαιτείται μία προσκόπευση, μεγάλη ή μικρή, ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόζουμε. Η προσκόπευση είναι απαραίτητη διότι από την στιγμή που ο εγκέφαλος δίνει την εντολή πυροδότησης και μέχρι να διανύσουν τα σκάγια την απόσταση μεταξύ της κάνης και του στόχου απαιτείται κάποιος χρόνος. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως ο στόχος , ευρισκόμενος εν κινήσει, έχει μετακινηθεί από το αρχικό σημείο σκόπευσης.
Για να μπορέσουμε να καθορίσουμε το μέγεθος της προσκόπευσης που απαιτείται θα αναφερθούμε σύντομα περιγράφοντας τις επικρατέστερες τεχνικές σκόπευσης που εφαρμόζονται και από τις οποίες εξαρτάται αποκλειστικά αυτό το μέγεθος στην πράξη προσεγγίζοντας το πρόβλημα με απλούς θεωρητικούς υπολογισμούς.
Οι επικρατέστεροι μέθοδοι σκοπεύσεως κινητού στόχου είναι:
α. Σκόπευση προκαθορισμένου σημείου
Με την μέθοδο αυτή στοχεύουμε σε κάποιο σημείο της τροχιάς του στόχου και μπροστά από αυτόν και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για την πυροδότηση. Αυτού του τύπου η σκόπευση εφαρμόζεται με το όπλο ακίνητο και απαιτεί μεγάλες προσκοπεύσεις.
β. Σκόπευση σταθερής παρακολούθησης
Σκοπεύουμε σε ένα σημείο μπροστά από τον στόχο και παρακολουθούμε αυτόν με την ίδια ταχύτητα κρατώντας την απόσταση μεταξύ του στόχου και της προέκτασης της κάννης σταθερή και πυροβολούμε την κατάλληλη στιγμή χωρίς να διακόψουμε την κίνηση του όπλου.
γ. Σκόπευση ταχείας παρακολούθησης.
Κατά την μέθοδο αυτή επωμίζουμε ταχέως το όπλο πίσω από τον στόχο και στην συνέχεια το κινούμε προς αυτόν με μεγαλύτερη ταχύτητα και μόλις τον υπερβούμε για μικρό διάστημα σύρομε την σκανδάλη χωρίς να διακόψουμε την ευθύγραμμη κίνηση του όπλου.
Το διάστημα που θα προσπεράσουμε το στόχο είναι υποκειμενικό και διαφέρει για κάθε σκοπευτή διότι εξαρτάται από την ταχύτητα κίνησης του όπλου ( προέκτασης της κάνης).
Με την μέθοδο αυτή οι προσκοπεύσεις που απαιτούνται είναι πολύ μικρές έως μηδενικές, ανάλογα με την περίπτωση.
Ας υποθέσουμε ότι σκοπεύουμε ένα κινητό στόχο π.χ ένα πτηνό (πέρδικα) που κινείται ευθύγραμμα και οριζόντια με ταχύτητα 20μ το δευτερόλεπτο και το επίπεδο βολής είναι κάθετο προς την διεύθυνση της κίνησης .Λαμβάνουμε επίσης σαν δεδομένα ως αρχική ταχύτητα της γόμωσης των σκαγιών τα 375μ ανά δευτερόλεπτο και απόσταση βολής τα 30μ. Από την στιγμή που ο εγκέφαλος δώσει την εντολή να σύρομε την σκανδάλη μέχρις ότου τα σκάγια συναντήσουν την τροχιά του στόχου απαιτείται χρονικό διάστημα που αναλύεται ακολούθως:
- χρόνος φυσιολογικής μετάδοσης της εντολής του εγκεφάλου στον δείκτη της χειρός 0,10 δευτερόλεπτα.
- χρόνος ανύψωσης σχαστηρίας 0,003 δευτερόλεπτα.
- χρόνος διαδρομής της σφύρας 0,005 δευτερόλεπτα.
- χρόνος μέχρι την έξοδο των σκαγιών από την κάννη 0,005 δευτερόλεπτα( η μέση ταχύτητα γόμωσης που αρχίζει από το μηδέν μέχρι τα 375μ/δ είναι 375/2= 140μ/δ και με μήκος κάνης 70 εκατ. θα έχουμε: 0,70/ 140= 0,005 δ).
- χρόνος για να καλύψει η γόμωση των σκαγιών την απόσταση μέχρι τον στόχο 0,10 δευτερόλεπτα. Σύνολο 0.20 δευτερόλεπτα.
Στο διάστημα αυτό των 0,20 δευτερολέπτων ο στόχος θα έχει διανύσει μια απόσταση 20μΧ 0,20 = 4 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι η προέκταση της κάνης πρέπει να μετακινηθεί 4 μ εμπρός από τον στόχο για να βληθεί από το κέντρο της τουφεκιάς. Εάν υποθέσουμε ότι η απόσταση του οφθαλμού από το στόχαστρο είναι περίπου 1μ
τότε η απόσταση που πρέπει να μετακινηθεί η ακίδα του στοχάστρου μπροστά από τον στόχο είναι: 4μ/ 30μΧ1μ= 0.13μ.
Σκοπεύοντας με την πρώτη μέθοδο προκαθορισμένου σημείου την στιγμή που θα σύρομε την σκανδάλη η προέκταση της κάννης του όπλου πρέπει να ευρίσκεται στην τροχιά του στόχου σε απόσταση 4 μέτρων έμπροσθεν αυτού. Για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής απαιτείται μεγάλη εμπειρία για την εκτίμηση της σωστής προσκόπευσης.
Με την δεύτερη μέθοδο της σταθερής παρακολούθησης απαιτείται στην συγκεκριμένη περίπτωση η τοποθέτηση της ακίδας κατά 13 εκατοστά μπροστά από τον στόχο και η παρακολούθηση αυτού με σταθερή ταχύτητα χωρίς να διακόψουμε την κίνηση την στιγμή της πυροδότησης. Η μέθοδος αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην πράξη και εφαρμόζεται από πολλούς κυνηγούς.
Με την τρίτη μέθοδο της ταχείας παρακολούθησης η προσκόπευση που απαιτείται είναι ελάχιστη λόγω του ότι το όπλο κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του όπλου και η οποία καλύπτει την απαιτούμενη προσκόπευση στην πράξη.Ο βασικός κανόνας αυτής της τεχνικής είναι να σκοπεύσουμε ταχέως το στόχο εκ των όπισθεν και να τον προσπεράσουμε σύροντας την σκανδάλη χωρίς να διακόψουμε την κίνηση του όπλου κατά και μετά τον πυροβολισμό. Η μέθοδος αυτή είναι δύσκολη στην εφαρμογή της διότι ανάλογα με την περίσταση απαιτεί την κατάλληλη μεγαλύτερη ταχύτητα με την πρέπει να κινηθεί το όπλο.
Τα παραπάνω μεγέθη ανταποκρίνονται στην περίπτωση που η διεύθυνση του στόχου και το επίπεδο βολής είναι κάθετα μεταξύ των. Σε διαφορετικές περιπτώσεις οι αναφερόμενες αποστάσεις προσκόπευσης πολλαπλασιάζονται με το συνημίτονο της γωνίας που σχηματίζουν οι δύο διευθύνσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόσταση μειώνεται ή αυξάνεται κατά την διάρκεια της τροχιάς των σκαγιών ανάλογα με το εάν η προβολή της διεύθυνσης της κίνησης του στόχου στο επίπεδο βολής μειώνεται ή αυξάνει αντίστοιχα.
Του Μανώλη Μαθιουδάκη Ναυπηγού Μηχ/γου Μηχ/κού (Περιοδικό Κυνηγεσία και Κυνοφιλία)