Αυτά στις ελιές τι είναι και πως τα αντιμετωπιζετε ; Εννοώ τα φύλλα που ξεραινοντε, κιτρινιζουν και πολλά γίνονται και καφέ.
Λευτέρη η βερτσιλλίωση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια παρόμοια με τη θρόμβωση σε ένα άνθρωπο... Χαρακτηριστικό είναι πως με τις πρώτες ζέστες τα φύλλα κιτρινίζουν και ολόκληρα κλαριά ξεραίνονται. Επίσης αν κόψεις κάποιο κλαρί θα φανεί μέσα ένας χαρακτηριστικός καφέ χρωματισμός...Έχω προσθέσει βοριο, ύστερα από υπόδειξη γεωπονου, ελάχιστη διαφορά, η βερτισιλλιωση πως καταπολεμειται ;
Εμφανίζεται κυρίως αν το φυτό είναι άρρωστο από το φυτώριο ή αν φυτεύεται σε εδάφη που πριν ήταν για χρόνια εντατικη καλλιέργεια από βαμβάκι, κηπευτικά ή ροδακινιές και βερυκοκιές... Για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να κοπούν και να καούν όλα τα άρρωστα μέρη, να μην οργωθεί ή φρεζαριστεί το μέρος, να μην ποτίζεται με αυλακια και λιμνάζοντα νερά, να μην υπάρχει υπερβολική χρήση αζώτου και να προστεθούν κάποιο ωφελιμοι μύκητες στο χωμα...
Πάντως από τις φωτογραφίες είναι εμφανή κάποια καφέ σημάδια σε μια φωτογραφία σου (τα έχω κυκλώσει με μπλε) οπότε νομίζω πως έχεις Κερκόσπορα και κυκλοκονιο...