Παναγιώτη όπου κίτρινο φύλλο και τροφοπενία. Κάτι σίγουρα λείπει... Αν δεν είναι ολόκληρο το φύλλο, αλλα΄περιοχές του κίτρινες αρχικά τότε ανάλογα με πού είναι αυτό το κιτρίνισμα (π.χ., μόνο γύρω γύρω από το φύλλο σαν κορνίζα, ή σαν βούλες κτλ) τότε μπορεί να είναι έλλειψη σε κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο ή βόριο. Αν είναι ολόκληρο το φύλλο τότε μπορεί να είναι σίδηρος... Μια λύση θα ήταν να ρίξεις πρώτα μια κουταλιά καλό σύνθετο λίπασμα και να ποτίσεις και να δεις αν βελτιωθεί η κατάσταση. Αν όχι τότε μπορείς να προσθέσεις και σίδηρο, ο οποιος συνήθως γίνεται διάλυμα με νερό και πέφτει στο χώμα μόνο βράδυ κανονικά και πολύν γρήγορα για να μην οξειδωθει.Βλεπω μερικα νεαρα ξινοδεντρακια μου να κιτρινιζουν τα φυλλα τους.
Δεν ειναι απο πολυ ποτισμα.
Στον ιδιο χωρο ειναι και αλλα νεαρα ξινοδεντρακια καταπρασινα !
Ελειψη σιδηρου ισως?
Το πρόβλημα αυτή την εποχή όμως είναι διπλό για μια τέτοια παρέμβαση.... Αφενώς η ρίζα δεν είναι το ίδιο ενεργή όπως την άνοιξη, άρα δεν θα απορροφήσει το δέντρο τις ουσίες το ίδιο αποτελεσματικά, επίσης επειδή όμως ανέφερες πιο παλιά ότι στο μερος το χτυπά πάγος, γενικά είναι επίφοβη η ενίσχυση του δέντρου με πολλές ουσίες τώρα γιατί δεν το βοηθά να έχει λιγότερους χυμούς σταδιακά, αλλά αντιθετα το φορτσάρει με αποτέλεσμα να έχει πολλά βλαστάρια και χυμούς μέσα στο χειμωνα και να είναι πιο επιρρεπές στον πάγο. Αν δεν είναι μεγάλη η έκταση του κιτρινίσματος ή με πολύ καρπό τα δέντρα (γιατί οι τροφοπενίες ενισχύουνται με την καρποφορία και υποβαθμίζουν τρομερά την παραγωγή), κάνε όποιαδήποτε ολοκληρωμένη παρέμβαση στο χώμα και διαφυλλικά από άνοιξη.
Αν θες να έχεις τα δέντρα σου σε πραγματικά top κατάσταση από άποψη θρέψης και τα δέντρα είναι πολλά και παραγωγικά για πώληση καρπών, καλύτερα κάνε μια εδαφολογική ανάλυση, να ξέρεις ακριβώς τι λείπει από το έδαφος από κάθε μεριά και πόσο και τι λίπασμα/κοπριά ή οποιοδήποτε βελτιωτικό (μέχρι και μάρμαρο οικοδομής που χρησιμοποιείται στο σοβατισμα έχει χρειαστεί να ρίξω σε χωράφι με καρυδιές με βάση την εδαφολογική) θα πρέπει να ρίξεις. Στο τέλος πιο φθηνά σου έρχεται από το να κάνεις παρεμβάσεις τυχαία και να πειραματίζεσαι με είδη και ποσότητες λιπασμάτων. Είναι σα να βλέπεις ένα αδύναμο άνθρωπο ή ζώο και να λες τι να του δώσω να φάει χωρίς να κάνεις αιματολογικές πρώτα....
Επαναλαμβάνω για εκμεταλλεύσεις σε έκτασεις μεγάλες και με οικονομικό σκοπό, αν είναι ένας μικρός κήπος τότε η εδαφολογική ίσως είναι υπερβολή, αλλά και παλι αν βάζεις και κηπευτικά και οτιδήποτε στον ίδιο χώρο και ας είναι μικρός με την ανάλυση θα έχεις ξεκάθαρη ιδέα τι να κανεις ανάλογα τις φυτεύσεις σου.
Last edited: