Σημαδεύοντας την Επικαιρότητα - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Κώστα, συμφωνώ πως θα πρέπει να προετομαστουμε, δεν νομίζω όμως ότι το casus beli ,ειδικά μετά από τόσα χρόνια που διατηρείται και προβάλλεται, μας έχει δώσει το παραμικρό πλεονέκτημα, αντίθετα, και μόνο που υφίσταται μας αφαιρεί διεθνώς επιχειρήματα και διευκολύνει τους τουρκικους επεκτατικους σχεδιασμους. Θεωρώ πως και όταν χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση, θα είναι από τουρκικη πρόκληση και όχι από Ελληνική διεκδίκηση,ή άσκηση κυριαρχίας. Μακάρι να διαψευστώ από την πραγματικότητα.
Για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση Λευτέρη, πιστεύω ότι πρέπει να είναι η κατάλληλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή οικονομικά για να ξεκινήσει ο εξοπλισμός και να κορυφωθεί έγκαιρα, γιατί καμιά χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει την πολεμική της ετοιμότητας στον ύψιστο βαθμό για δεκαετίες. Η κατάλληλη στιγμή για να συμβαδίζουν τα συμφέροντα σου με τα συμφέροντα του διεθνή παράγοντα, η κατάλληλη στιγμή που ο αντίπαλος θα είναι στην χειρότερη δυνατή κατάσταση κλπ. Όταν δεν υφίσταται η κατάλληλη στιγμή για όλα αυτά,τότε οι ελιγμοί προς αποφυγήν κλιμάκωσης είναι επιβεβλημένοι. Και να μην ξεχνάμε το σημαντικότερο. Πρέπει να είναι και η κατάλληλη στιγμή που ο λαός δεν θα είναι διχασμένος και διασπασμένος, να τα λέμε και αυτά.
 
με τα συγχρονα οπλικα συστηματα η αποσταση χωρικων υδατων και εναεριου χωρου, μικρη σημασια εχει στην αμυνα. Τι 6 , τι 10 , τι 12 μιλια. Τα αεροπλανα μας σηκωνονται απο Σκυρο ή Λαρισσα , μολις σηκωθουν τα δικα τους μεσα στην Τουρκια. Και σε πολεμο χτυπιουνται τα παντα , παντου. Χωρικα και εναεριος ειναι κυριως θεμα κυριαρχιας , αξιοπρεπειας κλπ
Αλλου ειναι το μεγαλο θεμα , στην Υφαλοκρηπιδα , γιατι εκει ειναι το χρημα αποκατω. Παγια θεση δεκαετιων δικη μας , ειναι να παμε στη Χαγη. Το δικαστηριο θα δωσει περισσοτερη στην Τουρκια γιατι ειναι στερια και λιγοτερη στα νησια. Δεν τραβιεται παντου μια γραμμη στη μεση. (Η υφαλοκρηπιδα μοιραζεται ολη πχ 40-60, δεν υπαρχει διεθνης ενδιαμεσα , οπως στα χωρικα υδατα και εναεριο) Εμεις το εχουμε αποδεχτει αυτο, αλλα οι Τουρκοι λενε ειναι ολη 100% δικη μας , γιατι τα νησια δεν εχουν υφαλοκρηπιδα. Δηλαδη ενα μετρο εξω απο το λιμανι της Χιου ή της Μυτηληνης δεν μπορουμε να κανουμε γεωτρηση (και θελουν να μπορουν αυτοι)
Φυσικα η παγια θεση τους ειναι , παμε Χαγη αφου θελετε, αλλα ολα πακετο , οχι μονο Υφαλοκρηπιδα , αλλα και χωρικα και εναεριο.
 
Όταν είσαι δειλός και άτολμος αυτά παθαίνεις αμφισβητείτε και η κωλοτρυπιδα σου όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα .Αν τους έλεγες ότι στην επόμενη παραβίαση και ενημερώνεις τους πάντες ότι θα καταριψεις το αεροπλάνο και το έκανες πολλά θα άλλαζαν .
 
Όταν είσαι δειλός και άτολμος αυτά παθαίνεις αμφισβητείτε και η κωλοτρυπιδα σου όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα .Αν τους έλεγες ότι στην επόμενη παραβίαση και ενημερώνεις τους πάντες ότι θα καταριψεις το αεροπλάνο και το έκανες πολλά θα άλλαζαν .
Αμερικανικό ....προτεκτοράτο είμαστε ρε Τζων, ότι συμφέρει την Αμερική γίνεται.-
Μόνο όσοι έχουν πυρηνικά ίσως είναι αυτοκεφάλοι....
 
Απο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας...

ΜΕΡΟΣ VI ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

Άρθρο 76 Ορισμός της υφαλοκρηπίδος

1. Η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους αποτελείται από το θαλάσσιο βυθό και το υπέδαφός του που εκτείνεται πέραν της χωρικής του θαλασσας καθ' όλη την έκταση της φυσικής προέκτασης του χερσαίου του εδάφους μέχρι του εξωτερικού ορίου του υφαλοπλαισίου ή σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας όπου το εξωτερικό όριο του υφαλοπλαισίου δεν εκτείνεται μέχρι αυτή την απόσταση.

2. Η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους δεν εκτείνεται πέραν των ορίων που προβλέπονται στις παραγράφους 4 έως 6.

3. Το υφαλοπλαίσιο περιλαμβάνει την υποθαλάσσια προέκταση της χερσαίας μάζας του παράκτιου κράτους και αποτελείται από το θαλάσσιο βυθό και υπέδαφος της υφαλοκρηπίδας, του υφαλοπρανούς και του ηπειρωτικού ανυψώματος. Δεν περιλαμβάνει το βυθό του ωκεανού με τις ωκεάνιες ράχες του και το υπέδαφός του.

4. α) Για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, το παράκτιο κράτος καθορίζει το εξωτερικό όριο του υφαλοπλαισίου όπου αυτό εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες το πλάτος της χωρικής θάλασας μετράται είτε:

i) με μια γραμμή που χαράσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 7 δι' αναφοράς προς τα απώτατα σταθερά σημεία σε κάθε ένα από τα οποία το πάχος των ιζηματογενών πετρωμάτων είναι τουλάχιστον 1 % της μικρότερης απόστασης από το σημείο αυτό μέχρι τους πρόποδες του υφαλοπρανούς,

ii) με για γραμμή που χαράσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 7 δι' αναφοράς σε σταθερά σημεία όχι περισσότερο από 60 ναυτικά μίλια από τους πρόποδες του υφαλοπρανούς

β) αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά για το αντίθετο, οι πρόποδες του υφαλοπρανούς καθορίζονται ως σημείο της μέγιστης αλλαγής της κλίσης στη βάση του.

5. Τα σταθερά σημεία που περιλαμβάνουν τη γραμμή των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας πάνω στο βυθό, που χαράσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 στοιχείο α) σημεία i) και ii), ή δεν θα υπερβαίνουν τα 350 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας ή δεν θα υπερβαίνουν τα 100 ναυτικά μίλια από την ισοβαθή καμπύλη των 2 500 μέτρων, η οποία είναι μια γραμμή που συνδέει το βάθος των 2 500 μέτρων.

6. Επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 5, στις υποθαλάσσιες ράχες, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας δεν θα υπερβαίνει τα 350 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται ως προς τα υποθαλάσσια υψώματα που είναι φυσικά συστατικά τμήματα του υφαλοπρανούς όπως το οροπέδιό του, τα ανυψώματα, οι αιχμές, οι μπάγκοι και τα αντερείσματα.

7. Το παράκτιο κράτος καθορίζει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας του, όπου αυτή εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας, με ευθείες γραμμές που δεν υπερβαίνουν σε μήκος τα 60 ναυτικά μίλια και που συνδέουν σταθερά σημεία, οριζόμενα από συντεταγμένες πλάτους και μήκους.

8. Πληροφορίες για τα όρια της υφαλοκρηπίδας πέραν των 200 ναυτικών μιλιών από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας θα υποβάλονται από το παράκτιο κράτος στην επιτροπή για τα όρια της υφαλοκρηπίδας που θα συσταθεί σύμφωνα με το παράρτημα II επί τη βάσει δίκαιης γεωγραφικής εκπροσώπησης. Η επιτροπή προβαίνει σε συστάσεις προς τα παράκτια κράτη σε θέματα που σχετίζονται με την καθιέρωση των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας τους. Τα όρια της υφαλοκρηπίδας που καθορίζονται από το παράκτιο κράτος με βάση αυτές τις συστάσεις θα είναι οριστικά και δεσμευτικά.

9. Το παράκτιο κράτος καταθέτει στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χάρτες και σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και γεωδαιτικών στοιχείων που περιγράφουν μόνιμα τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας του. Ο Γενικός Γραμματέας δίνει τη δέουσα δημοσιότητα σ' αυτά.

10. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν θίγουν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές.
 
ΜΕΡΟΣ VIII ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ

Άρθρο 121 Καθεστώς των νήσων

1. Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημυρίδα.

2. Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές.

3. Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.
 
Άρθρο 83 Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές

1. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση.

2. Αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν στις διαδικασίες που προβλέπονται στο μέρος XV.

3. Εκκρεμούσης συμφωνίας όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα ενδιαφερόμενα κράτη σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συνάψουν προσωρινές διευθετήσεις πρακτικής φύσης και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, να μην θέτουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίζουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Αυτές οι διευθετήσεις δεν επηρεάζουν την τελική οριοθέτηση.

4. Όταν υφίσταται συμφωνία εν ισχύι μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών, θέματα τα σχετιζόμενα με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις εκείνης της συμφωνίας.
 
[...]

…η Τουρκία βρέθηκε να είναι το μοναδικό κράτος – μέλος του ΟΗΕ που καταψήφισε στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία 135 υπέρ, 1 εναντίον (Τουρκία), και 3 αποχές (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βενεζουέλα). Μάλιστα η Τουρκία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για να καταμετρήσει την αντίθεσή της.

Εξηγώντας την αρνητική ψήφο της χώρας του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του ενώ συμφωνούσε με το γενικό περιεχόμενο του ψηφίσματος, οι αναφορές στη Σύμβαση ώθησαν την Τουρκία να ζητήσει ψηφοφορία, καθώς η χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση, ούτε συμφωνεί ότι η Σύμβαση έχει "καθολικό και ενοποιημένο χαρακτήρα".

«Δεν αποτελεί το μόνο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις δραστηριότητες στις θάλασσες και τους ωκεανούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης εξακολουθούν να ισχύουν.

«Η Σύμβαση δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για συγκεκριμένες γεωγραφικές καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη συγκρουόμενα συμφέροντα και ευαισθησίες που προκύπτουν από ειδικές περιστάσεις», πρόσθεσε.


[...]

Πέρας ανταπόκρισης...

...έχω την εντύπωση φίλοι μου οτι τελικά είναι οτι συμφωνήσουνε, αν δεν έχουν συμφωνήσει ήδη, και η παροιμία λέει...


Όποιος έχει κακό γείτονα έχει κακή αυγή.

σημαίνει πως :​

Είναι μεγάλη συμφορά για τον άνθρωπο ο κακός γείτονας.

αρχαιοελληνικά:​

Πάλαι μεν ουν λέλεκται κακόν είναι γείτων κακός.

Υ.Γ...ρε συ Γιάννη(Johnny brow), τώρα κατάλαβα γιατί σου αρέσουν τα κόκκινα ρε συ, και γαμ@ τις γραφές... ;) .sarcastic.
 
[...]

…η Τουρκία βρέθηκε να είναι το μοναδικό κράτος – μέλος του ΟΗΕ που καταψήφισε στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία 135 υπέρ, 1 εναντίον (Τουρκία), και 3 αποχές (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βενεζουέλα). Μάλιστα η Τουρκία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για να καταμετρήσει την αντίθεσή της.

Εξηγώντας την αρνητική ψήφο της χώρας του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του ενώ συμφωνούσε με το γενικό περιεχόμενο του ψηφίσματος, οι αναφορές στη Σύμβαση ώθησαν την Τουρκία να ζητήσει ψηφοφορία, καθώς η χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση, ούτε συμφωνεί ότι η Σύμβαση έχει "καθολικό και ενοποιημένο χαρακτήρα".

«Δεν αποτελεί το μόνο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις δραστηριότητες στις θάλασσες και τους ωκεανούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης εξακολουθούν να ισχύουν.

«Η Σύμβαση δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για συγκεκριμένες γεωγραφικές καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη συγκρουόμενα συμφέροντα και ευαισθησίες που προκύπτουν από ειδικές περιστάσεις», πρόσθεσε.


[...]

Πέρας ανταπόκρισης...

...έχω την εντύπωση φίλοι μου οτι τελικά είναι οτι συμφωνήσουνε, αν δεν έχουν συμφωνήσει ήδη, και η παροιμία λέει...


Όποιος έχει κακό γείτονα έχει κακή αυγή.

σημαίνει πως :​

Είναι μεγάλη συμφορά για τον άνθρωπο ο κακός γείτονας.

αρχαιοελληνικά:​

Πάλαι μεν ουν λέλεκται κακόν είναι γείτων κακός.

Υ.Γ...ρε συ Γιάννη(Johnny brow), τώρα κατάλαβα γιατί σου αρέσουν τα κόκκινα ρε συ, και γαμ@ τις γραφές... ;) .sarcastic.
Α ρε τρελιαρη‼️ μας έχεις πεθάνει στα σεντόνια...μόνο τα υστερόγραφα σου διαβάζω‼️
 
Και ο κούλης...
...καθέ μέρα τα τρώει...για πρωινό!...το ξέρω σου λέω!!!:p.sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Υ.Γ...έχουμε όμως μια διαφορά Χρηστάρα...αυτός είναι ο Πρωθυπουργός... ενώ εγώ...

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ Γ.Τ.sarcastic..sarcastic..sarcastic....(άμα ψηφίσω πάντως δεν θα φάω...)

...και ο νοών , νοείτο!;)
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top