Πολλές φορές ειναι δυσκολότερο να καταχωρήσεις μια συζήτηση/θέση, από το να την γράψω. Παράλληλα δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα να ανοίξω μια κατηγορία γενικής επιμόρφωσης/συζήτησης για όσα επιθυμώ. Αναγκαστικά λοιπόν, οι διαχειριστές ας κατατάξουν και τη παρούσα θεση όπου αυτοί θεωρούν καλύτερα.
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΟΠΛΑ
Guild Guns (Συντεχνιακά Όπλα - Σε ελεύθερη μετάφραση όπλα αγνώστου πατρός, κατασκευασμένα από συντεχνίες οπλουργών και τεθέντων σε κυκλοφορία με εμπορική ονομασία και όχι με κατασκευαστική)
Ορισμένες φορές, πάνω στη ρίγα υπάρχει ένα όνομα και μια πόλη, που οδηγεί σε εύκολο συμπέρασμα πως το όπλο είναι της τάδε χώρας και κατασκευαστής είναι ο αναγραφόμενος. Και όμως, ίσως διαβάζουμε το όνομα του εξαγωγέα, του εισαγωγέα, του κατασκευαστή, μιας εταιρείας γενικού εμπορίου, κλπ.
Ακόμη και οι σφραγίδες δοκιμών, δεν εξασφαλίζουν τη χώρα προέλευσης του όπλου, ή έστω δεν εξασφαλίζουν ότι όλα τα κομμάτια του όπλου παράγονται σε μία χώρα. Στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα, ιδιαίτερα στη Γερμανία αρχικά και σε πολλές άλλες χώρες στη συνέχεια, ήταν συνήθεια οι έμποροι όπλων μιας περιοχής να παραγγέλνουν όπλα με το επώνυμο της εταιρείας τους και τη πόλη τους. Αυτό επίσης πέρασε ως μόδα και στις ΗΠΑ, όπου βρίσκουμε όπλα χαρακτηρισμένα (βαπτισμένα) ως GECO, AKAH, Charles Daly, Abercrombie & Fitch, Griffin & Howe, κλπ.
Ο οπλουργός (gunsmith) προέρχεται από τον σιδερά (blacksmith) ως εξειδίκευση. Σταδιακά, λόγω της ανάγκης πολλαπλών εξαρτημάτων για τη κατασκευή ενός όπλου, οι οπλουργοί συγκεντρώθηκαν σε διάφορες περιοχές. Στο Suhl και το Zella-Mehlis της Γερμανίας, στο Birmingham της Αγγλίας, στο Ferlach της Αυστρίας, στη Liege του Βελγίου, στο Saint Étienne της Γαλλίας, στη κοιλάδα (Val) Trompia όπου και το χωριό Gardone της επαρχίας Brescia στην Ιταλία, κλπ.
Στην αξία ενός όπλου, πέραν της κατάστασης και των εγγράφων συνοδείας, προσμετράται τόσο ο κατασκευαστής όσο και ο χαράκτης, ο εφαρμοστής, ο finisher (κάποιος που έπαιζε ρόλο ποιοτικού ελέγχου και ως «ράφτης» έβλεπε τη προσαρμογή του όπλου στον πελάτη, ακούγοντας τυχόν ιδιοτροπίες του ή θέματα προς επίλυση.
Με την αντικατάσταση των δαμασκηνών καννών σε κάννες από ειδικό ατσάλι, προστέθηκε και το όνομα του κατασκευαστή της κάννης, κάτι δηλαδή ως διαφήμιση και πρόσθετη αξία σε ένα όπλο. Φυσικά πολλοί έχουν θεωρήσει τη μεταλλουργία κατασκευής των καννών ως τον κατασκευαστή του όπλου, αναβαθμίζοντας ακόμη και τους Rochling και Krupp σε κατασκευαστές. Με το τέλος του Β’ΠΠ ο Krupp σταμάτησε να παράγει κάννες, ενώ για όσους επιμένουν να λένε πως κατέχουν λειόκαννο Krupp, θα πρέπει να πληρώσουν και να διαβάσουν το βιβλίο του William Manchester με τίτλο «The Arms of Krupp 1587-1968».
Όταν οι έμποροι που εισήγαγαν όπλα ερχόντουσαν σε συμφωνία με μια συντεχνία οπλουργών μιας πόλης, τότε όλα αυτά τα γράμματα και τα σημαδάκια που ενδεχομένως να βρούμε σε ένα χειροποίητο όπλο, εξαφανίζονταν. Ο Charles Daly για παράδειγμα στις ΗΠΑ, εισήγαγε όπλα από Ιαπωνία (Miroku) αλλά και από Γερμανία (Suhl). Εκπρόσωπος της συντεχνίας στη Γερμανία ήταν ο Lidner, άσημος οπλουργός που ενδεχομένως να μην έφτιαξε ούτε ένα όπλο εξ’ ολοκλήρου δικό του, αλλά ανέθεσε τη κατασκευή των απαρτιών τους σε άλλους. Παραταύτα, φαίνεται επέλεξε καλούς συνεργάτες και τα όπλα με επωνυμία Charles Daly – Lidner έγιναν διάσημα (και πανάκριβα), παρότι αγνώστου πατρός. Θα βρούμε ακόμη και όπλα που στη πάνω ρίγα (πλαγιόκαννα) έχουν κενό προκειμένου να μπει το όνομα του εισαγωγέα εμπόρου, μόνο που ο τελευταίος δεν έβαλλε όνομα είτε χάραζε το όνομα του αγοραστή, έτσι ώστε ο τελευταίος να καμαρώνει για δήθεν όπλο ειδικής παραγγελίας !!!
Οι υποκατασκευαστές σπάνια χάραζαν κάποιο αρχικό τους στο κομμάτι του όπλου. Όπως αναφέρει ο Axel Eichendorff, στο Ferlach υπήρχε μόνο ένας οπλουργός εξειδικευμένος στη στερέωση των εξωτερικών σκοπευτικών σε ραβδωτά όπλα όλης της περιοχής, ενώ τα ίδια γράφει και ο Russel Wilkins της Holland & Holland, όταν επισκέφθηκε το Birmingham στις αρχές του ’60, ανακαλύπτοντας σε μια σοφίτα τον μοναδικό κατασκευαστή χειροφυλακτήρων σκανδάλης.
Για τον τρόπο λειτουργίας των συντεχνιών, θα τα πούμε μια άλλη φορά. Σκοπός των αναγραφόμενων είναι να εξοικειωθούμε με την ιστορία των λειόκαννων, αναμένοντας φυσικά και τους έχοντες μεγαλύτερη εμπειρία από μένα, να βάλουν το κερασάκι στη τούρτα, αφού πρώτα παρέμβουν και διορθώσουν τυχόν λάθος διατυπώσεις μου.