Σκοπευτήριο Μαλακάσας

δεν κατηγορησα το οπλο σου φιλε , απλως εγραψα με ειλικρινεια την γνωμη μου , μην ριχνεις με τοσο ανοιχτα τσοκ σε αυτες τις αποστασεις , για καθαρες καταβολες απαιτείται 4πλο τουλάχιστον τραυμα , από εκει και περα ο καθενας ριχνει όπως θελει , εγω θα γραφω την γνωμη μου και οπου αρεσει εχει καλως , δεν μπορει να αρεσει σε ολους είναι αδυνατον , καλη συνεχεια σου ευχομαι και σενα , τέτοιες τουφεκιες μην μου ευχεσαι γιατι απλως δεν μου αρεσουν , σε ευχαριστω όμως
Δημητρη κανουμε και πλακα , μην τα παιρνεις τις μετριτης , και βεβαια με ενδιαφερουν ολες οι αποψεις καλες η κακες . Στο φορουμ θελω να πιστευω οτι ειμασυε μια παρεα και βοηθαμε ο ενας τον αλλον να μαθαινουμε και να γινομασυε καλυτεροι. Τωρα ηθελα να δοκιμασω το τσοκ που πηγα με διαφορα τσιχλοφυσιγγα και να δω τις αποστασεις οκ ..?δεν μου εκατσε λογο ελειψης μπογιας...

Last edited:
Αυτο ηθελα να κανω ρε παιδια καθοτι τσιχλας , να δοκιμασω διαφορα τσιχλοφυσιγγα κσι να παιξω με τσοκ και αποστασεις. Που τελικα δεν καταφερα
Αν με το καλο βρεθω στο σκοπ. θα δοκιμασω ,και θελω μου λετε τις γνωμες σας...
Ο πινακας πιστευω λεει παντα αληθεια . Οταν ανακαληψα αυτην την κυνηγετικη γωνια με ολους εσας , σαν μη εμπειρος ακουω και παιρνω γνωσεις και γνωμες, αλλα πολλες φορες μπερδευομαι γιατι τι μια ακουω εχω το ταδε τσοκ και στο κυνηγι εκανα κατι βολες....στο θεο ..η ..παρε το ταδε φυσιγγι , με το ταδε τσοκ....κλπ...κλπ..η την μια ακουω τον ταδε να λεει εκεινο και σε μια αλλη χρονικη στιγμη για το ιδιο θεμα να εχει διαφορετικη αποψη. Ισως γιατι σπο οτι εχω καταλαβει καθε οπλο ειναι ξεχωριστο καθε φυσιγγι το ιδιο ακομη και σπο το ιδιο κουτι , καθε τσοκ λειτπυργει διαφορετικα απο οπλο σε οπλο ακομη και ιδιας μαρκας , καθε κυνηγος στοχευει και εχει μια εικονα διαφορετικη απο εναν σλλον......μετρα επομισεις κοντακια τοσα πολλα .....ετσι καταληγω στο συμπερασμα οτι ο σταθερος στοχος θα μας πει την αληθεια για οτι εχει να κανει με κεντρα, συγκεντρωσεις , φυσιγιια κλπ.....ετσι νομιζω

Last edited:
τσίχλας και Α400 , 3αστερια ελαχιστο τσοκ , Βriley με πορτινγκ , τα φυσίγγια σου λεγονται MB classic 9 ν σκαγια , η Lambro Eyromix 8-9 ν σκαγια , ρυθμισ ετο κοντακι οσυ να ριχνει ακριβως εκει που βλέπεις , δασκαλο εχεις τον κορυφαιο σκοπευτή της Ελλαδας από ότι διαβασα , καλη συνεχεια , ριξε φυσίγγια και σε σπορτινγκ αλλα το σκητ θα σε βοηθησει τρομερα οσο αφορα την τσιχλα

Προχθες που ειμουν σκοπευτηριο ηθελα να δοκιμασω φυσιγγια και τσοκ, αλλα λογο ελειψης μπογιας στο στοχο εκανα μονο μια ντουφεκια λιγο πανω απο τα 35μ , 8αρακι RC 32 . Η φωτο δεν ειναι καλη ειχε πολυ αντιλια και τραβηχτικε λιγο κοντα
LvwWpwv.jpg
Να πω και τη δική μου ταπεινή γνώμη Αργύρη...
Καταρχήν μου φαίνεται να σου έχει φύγει κάτω και λίγο αριστερά η ντουφεκιά...
αν δεν συμβαίνει αυτό η ντουφεκιά μου φαίνεται και μένα ότι πάσχει από ισοκατανομή, εχει μαζέψει αρκετά σκαγια στην αριστερή και κάτω μεριά του πίνακα και έχει αφήσει κενά που περνάει τρυγόνι και κίχλα στην δεξιά και πάνω μεριά...
αν ο πίνακας έχει διαστάσεις περίπου 1Χ1 ο συνδυασμός τσόκ φυσιγγίου είναι οριακός για τρυγόνι...
για κίχλα, συμφωνώ και 'γω, θα ήταν αποδοτικότερο και θα γέμιζε αρκετά καλύτερα την περιφέρεια αν με αυτό το τσοκ IC, ανέβεις στο Νο 9 (που είναι φονικότατο στην κίχλα τουλάχιστον μέχρι αυτά τα μέτρα) ή με Νο 8 να κατέβεις ένα τσοκ (3* δηλαδή) που θα σου μαζέψει τη ντουφεκιά και τα κενά...
Κάνε κάποιες δοκιμές στον πίνακά να δεις τη διαφορά...

Να πω και τη δική μου ταπεινή γνώμη Αργύρη...
Καταρχήν μου φαίνεται να σου έχει φύγει κάτω και λίγο αριστερά η ντουφεκιά...
αν δεν συμβαίνει αυτό η ντουφεκιά μου φαίνεται και μένα ότι πάσχει από ισοκατανομή, εχει μαζέψει αρκετά σκαγια στην αριστερή και κάτω μεριά του πίνακα και έχει αφήσει κενά που περνάει τρυγόνι και κίχλα στην δεξιά και πάνω μεριά...
αν ο πίνακας έχει διαστάσεις περίπου 1Χ1 ο συνδυασμός τσόκ φυσιγγίου είναι οριακός για τρυγόνι...
για κίχλα, συμφωνώ και 'γω, θα ήταν αποδοτικότερο και θα γέμιζε αρκετά καλύτερα την περιφέρεια αν με αυτό το τσοκ IC, ανέβεις στο Νο 9 (που είναι φονικότατο στην κίχλα τουλάχιστον μέχρι αυτά τα μέτρα) ή με Νο 8 να κατέβεις ένα τσοκ (3* δηλαδή) που θα σου μαζέψει τη ντουφεκιά και τα κενά...
Κάνε κάποιες δοκιμές στον πίνακά να δεις τη διαφορά...
Ωριονα σε ευχαριστω και βεβαια θα κανω δοκιμες , δε το εχω δοκιμασει ποτε το οπλο απο το σεμπτεμβρη που το πηρα. Με μια ντουφεκια τι να καταλαβεις ,μπορει να μου εφυγε και λιγο .xm.

Εμενα η τουφεκια μου αρεσει βαση αποστασης κ τσοκ με ενα εμπορικο σχετικα οικονομικο φυσιγγι... Αργυρη το τσοκ θα σε ευχαριστησει πολυ, βγαζει πολυ καλες τουφεκιες κ οσο πιο ποιοτικο φυσιγγι τοσο καλυτερη θα ειναι τα πραγματα... Εχω δει στην πραξη τι κανει ο συνδυασμος της καννης σου κ αυτου του τσοκ κ σου λεω να μην αγχωνεσαι... ;)
Μπορεις να μου πεις Αρη ποια φυσιγγια θα μου προτεινες ..?

Παιδιά ας μην ξεχνάμε ότι η τουφέκια είναι τρισδιάστατη και το πουλί πετάει. Στο εκάστοτε "κενό" το πουλί δεν θα είναι εκεί από την αρχή της στήλης μέχρι το τέλος της ;)

Αργύρη θα σου απαντήσει και ο Άρης αλλά για τσιχλοφυσιγγα μην ψάχνεσαι με αυτό το όπλο, τα καταπίνει όλα...:cool:
Βάλε ωστόσο euromixakia να ξενιασεις, με ζέστες ως πάγους τα τσιχλακια τα τεντωνει :)

Παιδιά ας μην ξεχνάμε ότι η τουφέκια είναι τρισδιάστατη και το πουλί πετάει. Στο εκάστοτε "κενό" το πουλί δεν θα είναι εκεί από την αρχή της στήλης μέχρι το τέλος της ;)
υποθετικά ναι όπως υποθετικά μπορεί και να βρεθεί π.χ. το εισερχόμενο η το εξερχόμενο(σηκωτό)οπότε εκεί κανείς τρελλαίνεται και κτυπιέται λέγωντας πως το έχασα
μήπως.....μήπως λέω ψάχνωντας την τελειότητα στην ουσία χάνουμε την τελειότητα της διασκέδασης μας ;;;;;; .xm.

υποθετικά ναι όπως υποθετικά μπορεί και να βρεθεί π.χ. το εισερχόμενο η το εξερχόμενο(σηκωτό)οπότε εκεί κανείς τρελλαίνεται και κτυπιέται λέγωντας πως το έχασα
μήπως.....μήπως λέω ψάχνωντας την τελειότητα στην ουσία χάνουμε την τελειότητα της διασκέδασης μας ;;;;;; .xm.
Για ακόμη μια φορά θα συμφωνήσω με τον Μάκη..shake.

.....μήπως λέω ψάχνωντας την τελειότητα στην ουσία χάνουμε την τελειότητα της διασκέδασης μας ;;;;;; .xm.
Τώρα τι είναι διασκέδαση για τον καθένα εγώ δεν μπορώ να ξέρω, ξέρω τι είναι διασκέδαση για μένα. Για μένα διασκέδαση είναι η αναζήτηση της τελειότητας και η δικαίωση μέσα από την προσέγγιση αυτής.
Αν η αναζήτηση της τελειότητας στα μέτρα, στα φυσίγγια, σε όλα, αποτελούσε κάτι δυσάρεστο απλά δεν θα το έκανα.
Όταν πάω για κυνήγι θέλω να καρπωθω θηράματα, όταν πάω για ψάρεμα, ψάρια, όταν πήγαινα για γκομενες, γκομενες.
Δεν είμαι της σχολής, θέλω να καίω φυσίγγια, αλλά θέλω να καίω φυσίγγια και να καρπώνομαι.

Τώρα τι είναι διασκέδαση για τον καθένα εγώ δεν μπορώ να ξέρω, ξέρω τι είναι διασκέδαση για μένα. Για μένα διασκέδαση είναι η αναζήτηση της τελειότητας και η δικαίωση μέσα από την προσέγγιση αυτής.
Αν η αναζήτηση της τελειότητας στα μέτρα, στα φυσίγγια, σε όλα, αποτελούσε κάτι δυσάρεστο απλά δεν θα το έκανα.
Όταν πάω για κυνήγι θέλω να καρπωθω θηράματα, όταν πάω για ψάρεμα, ψάρια, όταν πήγαινα για γκομενες, γκομενες.
Δεν είμαι της σχολής, θέλω να καίω φυσίγγια, αλλά θέλω να καίω φυσίγγια και να καρπώνομαι.
και δεν εισαι ο μονος

Γιωργο πολυ καλά κάνετε και τα ψειρίζετε τα πράγματα ορισμένοι απο εσάς γιατί χαρη σε εσάς μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι , δεν το παρεξηγώ απεναντίας θαυμάζω την υπομονη την επιμονή και το μεράκι που διαθέτετε, εγω δυστυχως δεν τα εχω γι αυτό μαθαίνω πραγματα μεσα απο το φόρουμ απο ατομα σαν εσενα, η τελειομανια μονο κακό δεν κάνει αρκει να το γουσταρεις αυτό που ασχολείσαι και να ψαχνεσαι διαρκως.

Σίγουρα,
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό (και αν υπολόγισα σωστά), αν λαβουμε υπόψη ότι στα 35μ τα σκαγια Νο 8 έχουν ταχύτητα περίπου, 180 μ/δ και μια κίχλα πετάει τραβέρσα με 60χλμ/ωρα θα διανύσει:
α. 16 εκ. απόσταση μέχρι να περάσει μια άτρακτο σκαγιών μήκους 2 μ.
β. 26 εκ. για άτρακτο 3μ.
γ. 36 εκ. για άτρακτο 4μ.
Εδω φαίνεται και η επίδραση της ατράκτου πανω στο θήραμα, αν πχ βάλουμε στο κέντρο της κατανομής το θήραμα στην α) περίπτωση θα βληθεί απο τα σκάγια που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της κατανομής με διάμετρο 32 εκ., ''θα φαει'' δηλαδή όλο το κέντρο της ντουφεκιας, ενώ στην γ) περίπτωση θα βληθεί από τμήμα της κατανομής 72 εκ. Θα βληθεί δηλαδή με ένα ποσοστό από τα κεντρικά σκάγια και ένα ποσοστό απο την περιφερειακή κατανομή που είναι πιο αραιή, με το ίδιο δηλαδή κατά μέτωπο άνοιγμα μια κοντύτερη άτρακτο θα βάλει περισσότερα σκάγια στο θήραμα.
Σε ένα αρθρο του ο Μπάμπης Αιγινίτης, θυμάμαι έγραφε, οτι στα 35μ. το μήκος της ατράκτου κυμαινόταν από 1,90 μέχρι 2,10 και αυξανόταν με ταχύτατο ρυθμό όσο η απόσταση μεγαλώνει, μάλιστα έγραφε, οτι σε ντουφεκιά τραβέρσα, μειώνεται η απόδοση της ντουφεκιάς κατα 5% σε σχέση με το ποσοστό που παίρνουμε στην δισδιάστατη εικόνα του πίνακα και έφτανε τα 15% μείωση απόδοσης σε μήκος ατράκτου 4,5μ.

Κανονικά Γιώργο, μια ντουφεκιά την αξιολογούμε ως προς το ποσοστό συγκέντρωσης, την ισοκατανομή των σκαγιών, το μήκος της ατράκτου (έστω και εμπειρικά από το πόσο μακρόσυρτο ήχο κάνουν τα σκάγια όταν βρίσκουν τον πίνακα) και τη διάτρηση, αλλά σε μια φώτο αυτό που μπορούμε να αξιολογήσουμε είναι το ποσοστό συγκέντρωσης και η ισοκατανομή των σκαγιών και μια ντουφεκιά χωρίς κενά, όπως και να το κάνουμε είναι προτιμότερη απο μια με κενά...
υποθετικά ναι όπως υποθετικά μπορεί και να βρεθεί π.χ. το εισερχόμενο η το εξερχόμενο(σηκωτό)
Σίγουρα Μάκη, σε τέτοιες βολές (πισώκολη) τα κενά της ντουφεκιάς έχουν μεγαλύτερη επίδραση, γιατί εκτός τον άλλον η επιφάνεια του θηράματος είναι μικρότερη, απο όταν πετάει τραβέρσα ή ρουαγιάλ...
Εδώ και κάποια χρόνια, ειδικά στα κιχλοκότσυφα, πέρα απο την κάρπωση (που εννοείται με ενδιαφέρει) στο τέλος κάθε κυνηγιού κάνω αποτίμηση και του ποσοστού των ευκαιριών (θηραμάτων) προς τα καρπωθέντα θηράματα
Προτιμώ δηλ. να ντουφεκίσω 20 πουλιά και να πάρω 15, παρά να ντουφεκίσω 40 και να πάρω 25...

Last edited:
Σχετικά με τις κριτικές για την τουφεκιά του Αργύρη, ο καθένας ίσως να έχει το δίκιο του, από τη σκοπιά του και σύμφωνα με τα γούστα του... Αλλά, μπήκε κανείς στον κόπο να μετρήσει τα σκάγια;;; Ε λοιπόν εγώ δεν άντεξα την περιέργεια! Το πρωί ξέκλεψα λίγο χρόνο στη δουλειά και το έκανα: Μέτρησα κάπου 490 σκάγια στον πίνακα!!! Τόσα σκάγια έχει συνολικά ένα φυσίγγι 32 γρ. Νο 8 ... στην καλύτερη περίπτωση!!! (Συνήθως έχει λιγότερα, γύρω στα 460 - 480)... Είναι δυνατόν να μπει το 100% των σκαγιών σ' αυτή την επιφάνεια, με IC και στα 35 μέτρα;;; Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με το ότι η τουφεκιά φαίνεται να έχει ξεφύγει λίγο κάτω και αριστερά, μου προκαλεί την υποψία ότι κάτι δεν πήγε καλά: είτε ο πίνακας δεν ήταν εντελώς καθαρός από προηγούμενη τουφεκιά, είτε το φυσίγγι δεν είχε 8αρια σκάγια αλλά μάλλον 9αρια.
Τώρα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τουφεκιάς, ας αποκλείσουμε την πρώτη περίπτωση (το να μην ήταν καθαρός ο πίνακας) και να δούμε τι λένε οι αριθμοί. Δεν έχω εδώ τη φωτογραφία, όπως την επεξεργάστηκα, γιατί την έκανα στη δουλειά. Και δυστυχώς δεν ξέρω τις διαστάσεις του πίνακα, γι' αυτό πήρα 2 περιπτώσεις:
Ο πίνακας να είναι 1,20Χ1,20μ. οπότε σε κύκλο 76 cm περιέχονται 295 σκάγια (ποσοστό 60%) ...
Ή να είναι 1Χ1, και τότε τα σκάγια στον κύκλο είναι 350 (71%).
Σε κάποιο παλιό άρθρο ο Κυπρίδημος ανέφερε ότι κάποιος Άγγλος (τώρα ... ο Γκαφ Τόμας ήταν, ο Μπέραρντ ήταν, ή κάποιος άλλος ... δεν θυμάμαι) είχε υπολογίσει την ελάχιστη απαιτούμενη πυκνότητα της τουφεκιάς για την καταβολή διαφόρων θηραμάτων. Έγραφε λοιπόν ότι για θήραμα μεγέθους τσίχλας πρέπει στον κύκλο των 76 εκατ. να βάζει τουλάχιστον 290 σκάγια, αν θυμάμαι καλά. Από αυτή την άποψη η παραπάνω τουφεκιά είναι αποτελεσματική και στις δυο περιπτώσεις, έστω και οριακά.
Κατά τη δική μου άποψη, τα 290 σκάγια είναι λίγα! Αλλά τα 350 τα θεωρώ μια χαρά ...

Σπύρο τα σέβη μου για άλλη μια φορά :cool:
Ποια σέβη ρε Γιώργο, πλάκα κάνεις, όλοι κυνηγοί είμαστε και γράφουμε αυτά που έχουμε δει από τις εμπειρίες μας και αυτά που έχουμε διαβάσει ή ακούσει και τα έχουμε αξιολογήσει, ως σωστά...
Εξάλλου, κάπου το' χα ξαναγράψει...το υψηλό επίπεδο της ποιότητας και των γνώσεων, των μελών του HL, με ''αναγκάζει'' να ακολουθώ...

Back