Τι παθαίνει το ακόνι; Ξέρει κάποιος;Βέβαια αν βάλεις λάδι μία φορά, μετά δεν υπάρχει επιστροφή.
Τι παθαίνει το ακόνι; Ξέρει κάποιος;Βέβαια αν βάλεις λάδι μία φορά, μετά δεν υπάρχει επιστροφή.
Στην Κρήτη αυτό λέγεται λαδακονο η πέτρα Ελούντας γιατί από παλιά το χρησιμοποιούσαν μόνο με λάδι το οποίο είναι πιο αποδοτικο και όχι με νερό. Με νερό ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να το χρησιμοποιούν . Και όχι σκέτο νερό αλλά με λίγο σαπούνι για τα πιάτα για να γλιστράει καλύτερα.Καλύτερα να τη λέμε ακόνι Κρήτης διότι λαδόκονο σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σώνει και καλά με λάδι κάτι που καθόλου δεν ισχύει. Αντιθέτως, προτείνω να τη χρησιμοποιείτε με νερό και όχι με λάδι. Βέβαια αν βάλεις λάδι μία φορά, μετά δεν υπάρχει επιστροφή.
Δεν ξέρω πως χαλάει και γιατί. Αυτό που μου είχε πει ο πωλητής που το είχα αγοράσει είναι ότι αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις μετά με νερό και σαπούνι θα πρέπει να το καθαρίσεις πολυ καλά από το λάδι που έχει πότισει βράζοντας το μερικές φορές για να καθαρίσει από το λάδι. Είναι δύσκολο να καθαριστεί από το λάδι. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι αν το ακονίζεις χωρίς κάποιο λιπαντικό υγρό τότε τρίβεται περισσότερο και χαλάει πολύ πιο γρήγορα.Τι παθαίνει το ακόνι; Ξέρει κάποιος;
Θα προτιμήσω τον όρο "Πέτρα Ελούντας" τότε.Στην Κρήτη αυτό λέγεται λαδακονο η πέτρα Ελούντας γιατί από παλιά το χρησιμοποιούσαν μόνο με λάδι το οποίο είναι πιο αποδοτικο και όχι με νερό. Με νερό ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να το χρησιμοποιούν . Και όχι σκέτο νερό αλλά με λίγο σαπούνι για τα πιάτα για να γλιστράει καλύτερα.
Αν βάλεις λάδι, αυτό θα διεισδύσει μέσα σε κάθε κόκκο, ανάλογα την πέτρα βέβαια, και μετά δεν θα μπορείς να το γυρίσεις σε νερόπετρα.Τι παθαίνει το ακόνι; Ξέρει κάποιος;
Ακριβώς. Στο χοντροκομμένο ακόνισμα που κάνουμε στα μαχαίρια δεν θα παρατηρήσεις διαφορά. Απλά αν την έχεις λαδόπετρα, θα είναι πάντα βρώμικη, αν την έχει νερόπετρα, θα είναι πάντα καθαρή.Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχω παρατηρήσει διαφορά.
Δείχνει ανορθόδοξο ίσως γιατί κάθομαι ...Δείχνει εύκολο ,είναι ανορθόδοξο να το πηγαίνεις προς τα έξω με όσα ακονισματα έχω δει ,αλλά αφού δουλεύει .Έξω έχω δει όταν το περνάς στο δέρμα.
Αυτο το μπερ μ' όχει σπάσει τα νεύρα αχαχααχ
Τι μπερ είν' τούτου που δεν τo 'χω δει ποτέ αχαχαχαχα
Αν ξέρεις ν' ακονίζεις τόσο καλά θα σου φέρνω το μαχαίρι κάθε Χριστούγεννα![]()
Όταν θα 'ρθεις, θα σου βάλω την γκόμενα απ' το απλικε'ι'σον να στο πει ,το πάει για μπε το γυρίζει στο μπα κ ξανά μπε... μόνο με στραγάλια στο στόμα προφέρεται (burr-μπε(α)ρ)Αυτο το μπερ μ' όχει σπάσει τα νεύρα αχαχααχ
Τι μπερ είν' τούτου που δεν τo 'χω δει ποτέ αχαχαχαχα
Αν ξέρεις ν' ακονίζεις τόσο καλά θα σου φέρνω το μαχαίρι κάθε Χριστούγεννα![]()
Μη την ισοπεδώνεις τόσο με τον όρο φτηνή. Η πέτρα της Ελούντας όπως την προτείμας είναι 100% φυσική και λένε ότι είναι από τις καλύτερες πέτρες. Ακόμη και μεγάλοι σεφ έχω ακούσει ότι την χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην στοιχίζει 2000ευρω (αλήθεια ποιος αγοράσει τόσο ακριβή πετρα) αλλά εγώ 100 ευρώ είχα δώσει για να πάρω μια ικανοποιητική σε μέγεθος πέτρα Ελούντας. Ειδικά για κάποια εργαλεία όπως σκαρπελα βολεύει πολύ γιατί μπορείς να βρεις διάφορα μεγέθη και να την κόψεις εσύ μετά όπως θέλεις και να της δώσεις ότι σχήμα θέλεις. Επίσης έχω ακούσει ότι κυμαίνεται από 2000 έως και 5000 κοκκομετρία οι πιο καλές πέτρες που είναι πάρα πολύ καλά για "φτηνή" φυσική πέτρα.Αν βάλεις λάδι, αυτό θα διεισδύσει μέσα σε κάθε κόκκο, ανάλογα την πέτρα βέβαια, και μετά δεν θα μπορείς να το γυρίσεις σε νερόπετρα.
Το ξαναλέω, αυτή η πέτρα είναι φτηνή και ο καθένας ας κάνει ότι του γουστάρει. Αν έχεις δώσει κανά-δυο χιλιάδες για να πάρεις Ιαπωνέζικη φυσική πέτρα ακονίσματος, εκεί το θέμα αλλάζει.
Το γκριτ της το γνωρίζουμεΜη την ισοπεδώνεις τόσο με τον όρο φτηνή. Η πέτρα της Ελούντας όπως την προτείμας είναι 100% φυσική και λένε ότι είναι από τις καλύτερες πέτρες. Ακόμη και μεγάλοι σεφ έχω ακούσει ότι την χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην στοιχίζει 2000ευρω (αλήθεια ποιος αγοράσει τόσο ακριβή πετρα) αλλά εγώ 100 ευρώ είχα δώσει για να πάρω μια ικανοποιητική σε μέγεθος πέτρα Ελούντας. Ειδικά για κάποια εργαλεία όπως σκαρπελα βολεύει πολύ γιατί μπορείς να βρεις διάφορα μεγέθη και να την κόψεις εσύ μετά όπως θέλεις και να της δώσεις ότι σχήμα θέλεις. Επίσης έχω ακούσει ότι κυμαίνεται από 2000 έως και 5000 κοκκομετρία οι πιο καλές πέτρες που είναι πάρα πολύ καλά για "φτηνή" φυσική πέτρα.
Το έχω ακούσει άπειρες φορές στα βίντεο αλλά δεν το έχω δει καμίαΌταν θα 'ρθεις, θα σου βάλω την γκόμενα απ' το απλικε'ι'σον να στο πει ,το πάει για μπε το γυρίζει στο μπα κ ξανά μπε... μόνο με στραγάλια στο στόμα προφέρεται (burr-μπε(α)ρ)
Έχω ακούσει από 2000 έως 5000 ανάλογα την ποιότητα της πέτρας. Δεν την μετρούν κατά την εξόρυξη της οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο stantard νούμερο.Το γκριτ της το γνωρίζουμε![]()
Σαν πλεονέκτημα το βλέπω ότι είναι φτηνή αγαπητέ, δεν ήθελα να τη μειώσω.Μη την ισοπεδώνεις τόσο με τον όρο φτηνή. Η πέτρα της Ελούντας όπως την προτείμας είναι 100% φυσική και λένε ότι είναι από τις καλύτερες πέτρες. Ακόμη και μεγάλοι σεφ έχω ακούσει ότι την χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην στοιχίζει 2000ευρω (αλήθεια ποιος αγοράσει τόσο ακριβή πετρα) αλλά εγώ 100 ευρώ είχα δώσει για να πάρω μια ικανοποιητική σε μέγεθος πέτρα Ελούντας. Ειδικά για κάποια εργαλεία όπως σκαρπελα βολεύει πολύ γιατί μπορείς να βρεις διάφορα μεγέθη και να την κόψεις εσύ μετά όπως θέλεις και να της δώσεις ότι σχήμα θέλεις. Επίσης έχω ακούσει ότι κυμαίνεται από 2000 έως και 5000 κοκκομετρία οι πιο καλές πέτρες που είναι πάρα πολύ καλά για "φτηνή" φυσική πέτρα.
Ώπα ασχολεισαι και με το παραδοσιακό ξύρισμα; Να φανταστώ με φαλτσέτα;
Πηρες τελικα τον σουγια;Ούτε ψάχνω την τελειότητα ...
Προχθές πάντως που με έβαλε η γυναίκα να κόψω κρέας δοκίμασα ότι μαχαίρι έχουμε σπίτι και μου σπάσανε τα νεύρα.
Πάρε αυτό μου έλεγε, πάρε το άλλο είναι καλύτερο, πάρε το παράλλο ....
Πήρα το muela και το κρέας κοβόταν σαν βούτυρο.
Σήμερα μου ζήτησε το μαχαίρι ξανά αχχαχα "δεν στο δίνω αγάπη μου της λέω, κόβει πολύ και θα σφαχτείς" αχαχαχ