Σουγιάδες και Μαχαίρια

Καλύτερα να τη λέμε ακόνι Κρήτης διότι λαδόκονο σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σώνει και καλά με λάδι κάτι που καθόλου δεν ισχύει. Αντιθέτως, προτείνω να τη χρησιμοποιείτε με νερό και όχι με λάδι. Βέβαια αν βάλεις λάδι μία φορά, μετά δεν υπάρχει επιστροφή.
Στην Κρήτη αυτό λέγεται λαδακονο η πέτρα Ελούντας γιατί από παλιά το χρησιμοποιούσαν μόνο με λάδι το οποίο είναι πιο αποδοτικο και όχι με νερό. Με νερό ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να το χρησιμοποιούν . Και όχι σκέτο νερό αλλά με λίγο σαπούνι για τα πιάτα για να γλιστράει καλύτερα.

Τι παθαίνει το ακόνι; Ξέρει κάποιος;
Δεν ξέρω πως χαλάει και γιατί. Αυτό που μου είχε πει ο πωλητής που το είχα αγοράσει είναι ότι αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις μετά με νερό και σαπούνι θα πρέπει να το καθαρίσεις πολυ καλά από το λάδι που έχει πότισει βράζοντας το μερικές φορές για να καθαρίσει από το λάδι. Είναι δύσκολο να καθαριστεί από το λάδι. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι αν το ακονίζεις χωρίς κάποιο λιπαντικό υγρό τότε τρίβεται περισσότερο και χαλάει πολύ πιο γρήγορα.

Στην Κρήτη αυτό λέγεται λαδακονο η πέτρα Ελούντας γιατί από παλιά το χρησιμοποιούσαν μόνο με λάδι το οποίο είναι πιο αποδοτικο και όχι με νερό. Με νερό ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να το χρησιμοποιούν . Και όχι σκέτο νερό αλλά με λίγο σαπούνι για τα πιάτα για να γλιστράει καλύτερα.
Θα προτιμήσω τον όρο "Πέτρα Ελούντας" τότε.
Το ότι "είναι πιο αποδοτικό το λάδι" είναι ανακρίβεια. Δεν σημαίνει τίποτα και δεν ισχύει.
Αντίθετα, σε ποιοτικές πέτρες δεν βάζουμε ποτέ λάδι, μόνο νερό ακριβώς διότι είναι ανώτερο για πολλούς λόγους.
Τώρα σε αυτή τη φτηνή πέτρα ας βάλει ο καθένας ότι θέλει, δε χάλασε ο κόσμος.

Τι παθαίνει το ακόνι; Ξέρει κάποιος;
Αν βάλεις λάδι, αυτό θα διεισδύσει μέσα σε κάθε κόκκο, ανάλογα την πέτρα βέβαια, και μετά δεν θα μπορείς να το γυρίσεις σε νερόπετρα.
Το ξαναλέω, αυτή η πέτρα είναι φτηνή και ο καθένας ας κάνει ότι του γουστάρει. Αν έχεις δώσει κανά-δυο χιλιάδες για να πάρεις Ιαπωνέζικη φυσική πέτρα ακονίσματος, εκεί το θέμα αλλάζει.

Είχα πάρει δύο κομμάτια 10 cm ×6 cm, το 2000, στην Κρήτη. Το ένα είναι εντελώς αχρησιμοποίητο. Το άλλο, το χρησιμοποιώ και ακονίζω, μες την άγνοιά μου, με ότι έχω πρόχειρο εκείνη την ώρα. Νερό, λάδι, σάλιο. Έχει μείνει περίπου το μισό. Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχω παρατηρήσει διαφορά.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχω παρατηρήσει διαφορά.
Ακριβώς. Στο χοντροκομμένο ακόνισμα που κάνουμε στα μαχαίρια δεν θα παρατηρήσεις διαφορά. Απλά αν την έχεις λαδόπετρα, θα είναι πάντα βρώμικη, αν την έχει νερόπετρα, θα είναι πάντα καθαρή.

Όταν ακονίζουμε ξυράφια παραδοσιακά που το ακόνισμα πρέπει να φτάσει στην τελειότητα, τότε το πράμα αλλάζει.

Δείχνει εύκολο ,είναι ανορθόδοξο να το πηγαίνεις προς τα έξω με όσα ακονισματα έχω δει ,αλλά αφού δουλεύει .Έξω έχω δει όταν το περνάς στο δέρμα.
Δείχνει ανορθόδοξο ίσως γιατί κάθομαι ...
Αν είσαι όρθιος κινείσαι και αλλάζεις θέση από κάθε πλευρά.
Είναι πιο εύκολο.

Αυτό που έχω καταλάβει Παναγιώτη είναι ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος.
Άλλοι ακονίζουν προς την κόψη, άλλοι ανάποδα, άλλοι προς την μύτη, άλλοι προς την λαβή, άλλοι προς τις 2 κατευθύνσεις, άλλοι με κυκλικές κινήσεις.
Πρόσθεσε ότι έχω κάτι γνωστούς που ότι ώρα θέλω τους δίνω τα μαχαίρια και τα ακονίζουν, συν ότι για τα γουρούνια (γδάρσιμο) χρησιμοποιούμε άλλα μαχαίρια καταλαβαίνεις ότι αυτά τα μαχαίρια τα έχουμε βασικά για να κόβουμε κάνα λαιμό να φύγει το αίμα, τις πανσέτες, το ψωμί και το τυρί αχαχααχα
Δεν αγχώνομαι ... :)

Ίσως και η ποιότητα των πετρών παίζει ρόλο στην τεχνική που θα χρησιμοποιήσεις, ... δεν ξέρω.

Last edited:
Αυτο το μπερ μ' όχει σπάσει τα νεύρα αχαχααχ
Τι μπερ είν' τούτου που δεν τo 'χω δει ποτέ αχαχαχαχα

Αν ξέρεις ν' ακονίζεις τόσο καλά θα σου φέρνω το μαχαίρι κάθε Χριστούγεννα :)

Αυτο το μπερ μ' όχει σπάσει τα νεύρα αχαχααχ
Τι μπερ είν' τούτου που δεν τo 'χω δει ποτέ αχαχαχαχα

Αν ξέρεις ν' ακονίζεις τόσο καλά θα σου φέρνω το μαχαίρι κάθε Χριστούγεννα :)
Όταν θα 'ρθεις, θα σου βάλω την γκόμενα απ' το απλικε'ι'σον να στο πει ,το πάει για μπε το γυρίζει στο μπα κ ξανά μπε... μόνο με στραγάλια στο στόμα προφέρεται (burr-μπε(α)ρ)

Αν βάλεις λάδι, αυτό θα διεισδύσει μέσα σε κάθε κόκκο, ανάλογα την πέτρα βέβαια, και μετά δεν θα μπορείς να το γυρίσεις σε νερόπετρα.
Το ξαναλέω, αυτή η πέτρα είναι φτηνή και ο καθένας ας κάνει ότι του γουστάρει. Αν έχεις δώσει κανά-δυο χιλιάδες για να πάρεις Ιαπωνέζικη φυσική πέτρα ακονίσματος, εκεί το θέμα αλλάζει.
Μη την ισοπεδώνεις τόσο με τον όρο φτηνή. Η πέτρα της Ελούντας όπως την προτείμας είναι 100% φυσική και λένε ότι είναι από τις καλύτερες πέτρες. Ακόμη και μεγάλοι σεφ έχω ακούσει ότι την χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην στοιχίζει 2000ευρω (αλήθεια ποιος αγοράσει τόσο ακριβή πετρα) αλλά εγώ 100 ευρώ είχα δώσει για να πάρω μια ικανοποιητική σε μέγεθος πέτρα Ελούντας. Ειδικά για κάποια εργαλεία όπως σκαρπελα βολεύει πολύ γιατί μπορείς να βρεις διάφορα μεγέθη και να την κόψεις εσύ μετά όπως θέλεις και να της δώσεις ότι σχήμα θέλεις. Επίσης έχω ακούσει ότι κυμαίνεται από 2000 έως και 5000 κοκκομετρία οι πιο καλές πέτρες που είναι πάρα πολύ καλά για "φτηνή" φυσική πέτρα.

Ούτε ψάχνω την τελειότητα ...

Προχθές πάντως που με έβαλε η γυναίκα να κόψω κρέας δοκίμασα ότι μαχαίρι έχουμε σπίτι και μου σπάσανε τα νεύρα.
Πάρε αυτό μου έλεγε, πάρε το άλλο είναι καλύτερο, πάρε το παράλλο ....
Πήρα το muela και το κρέας κοβόταν σαν βούτυρο.
Σήμερα μου ζήτησε το μαχαίρι ξανά αχχαχα "δεν στο δίνω αγάπη μου της λέω, κόβει πολύ και θα σφαχτείς" αχαχαχ

Μη την ισοπεδώνεις τόσο με τον όρο φτηνή. Η πέτρα της Ελούντας όπως την προτείμας είναι 100% φυσική και λένε ότι είναι από τις καλύτερες πέτρες. Ακόμη και μεγάλοι σεφ έχω ακούσει ότι την χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην στοιχίζει 2000ευρω (αλήθεια ποιος αγοράσει τόσο ακριβή πετρα) αλλά εγώ 100 ευρώ είχα δώσει για να πάρω μια ικανοποιητική σε μέγεθος πέτρα Ελούντας. Ειδικά για κάποια εργαλεία όπως σκαρπελα βολεύει πολύ γιατί μπορείς να βρεις διάφορα μεγέθη και να την κόψεις εσύ μετά όπως θέλεις και να της δώσεις ότι σχήμα θέλεις. Επίσης έχω ακούσει ότι κυμαίνεται από 2000 έως και 5000 κοκκομετρία οι πιο καλές πέτρες που είναι πάρα πολύ καλά για "φτηνή" φυσική πέτρα.
Το γκριτ της το γνωρίζουμε❓

Όταν θα 'ρθεις, θα σου βάλω την γκόμενα απ' το απλικε'ι'σον να στο πει ,το πάει για μπε το γυρίζει στο μπα κ ξανά μπε... μόνο με στραγάλια στο στόμα προφέρεται (burr-μπε(α)ρ)
Το έχω ακούσει άπειρες φορές στα βίντεο αλλά δεν το έχω δει καμία .sarcastic.

Σαν πλεονέκτημα το βλέπω ότι είναι φτηνή αγαπητέ, δεν ήθελα να τη μειώσω.
Μπορείς με αυτή να μάθεις, μπορείς να κάνεις λάθη. Είναι αργή πέτρα, συγχωρεί.
Εγώ πάντως 100 ευρώ δεν θα έδινα για να πάρω μία πέτρα Ελούντας. Σε αυτά τα λεφτά έχεις πολλές επιλογές.

@Johnny brow
Η κοκκκομετρία ειναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε φυσική πέτρα. Αμέτρητες συζητήσεις έχουμε κάνει στο SRP και τελικά δεν αναφέρουμε κοκκομετρία στις φυσικές. Πρώτον δεν μπορεί να μετρηθεί, δεύτερον είναι πολύ διαφορετική η μία με την άλλη γιατί το πέτρωμα δεν είναι παντού το ίδιο. Εγώ τη δική μου πέτρα Ελούντας θα την υπολόγιζα στα 1500 με 2500 grit. Ότι πρέπει για μαχαίρι.

Ούτε ψάχνω την τελειότητα ...

Προχθές πάντως που με έβαλε η γυναίκα να κόψω κρέας δοκίμασα ότι μαχαίρι έχουμε σπίτι και μου σπάσανε τα νεύρα.
Πάρε αυτό μου έλεγε, πάρε το άλλο είναι καλύτερο, πάρε το παράλλο ....
Πήρα το muela και το κρέας κοβόταν σαν βούτυρο.
Σήμερα μου ζήτησε το μαχαίρι ξανά αχχαχα "δεν στο δίνω αγάπη μου της λέω, κόβει πολύ και θα σφαχτείς" αχαχαχ
Πηρες τελικα τον σουγια;

Back