Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Τόλη, έχω του Λαναρά.
Αντί για ταποπιεστή,έχω αυτή τη "ντίζα" με εξωτερικό σπείρωμα (κάνε zoom) με μονοτική ταινεία στη μια άκρη να μη γδέρνω τα πυθμένια....κ η ματσόλα να χτυπάς το καπάκι του αλουμηνίου την ώρα του καλυμπραρίσματος,μη τυχόν κ σπάσει αν χτυπιέτε με σφυρί.

Καλή είναι μέχρι τα 500 φυσίγγια μετά καπούτ!

Γεια σας παιδιά. Επειδή μου αρέσει να παίζω με χαμηλές γομωσεις στα φυσίγγια στο όπλο μου και επειδή στην αγορά προ δεκαετίας που κυνηγούσα δεν εβρισκα το φυσιγγι όπως το ηθελα ειδικά στον λαγό που όλα ξεκινούσαν από 34 γραμμάρια και πάνω η ιδιογομωση ήταν κάτι που σκεφτόμουν τότε. Και τώρα μιας και ξαναρχίζω το κυνήγι λέω να αρχίσω να γεμίζω και εγώ τα δικά μου φυσίγγια. Από εργαλεία μόνο ζυγαριά ακριβείας έχω. Σκέφτομαι να πάρω μια μηχανή όπως την lee loader 2 η την mec 600jr 5 που τα έχουν σχεδόν όλα σε ένα. Για ρελιασμα δεν με ενδιαφέρει και τόσο προς το παρών μιας και κυνηγάω με δίκανο οπότε δεν έχω θέμα με εμπλοκές και άλλα τέτοια θέματα των ημιαυτοματων. Θεωρώ δηλαδή ότι με το απλό εξάγωνο η οχταγωνο κλείσιμο που προσφερουν αυτές οι μηχανές θα είμαι εντάξει. Σκεφτόμουν βέβαια να πάρω και ένα χειροκίνητο εργαλειο που έχω δει για ρελιασμα σε περίπτωση που ρελιασω κανένα μονοβολο η σε περίπτωση που χρειαστεί. Γενικά όμως πέρα από κάποια άρθρα που έχω διαβάσει παλιότερα δεν έχω καμία εμπειρία στην ιδιογομωση οπότε θα ήθελα την βοήθεια σας. Εσείς τι προτείνεται. Το budget μου κυμαίνεται μέχρι 300-350 ευρώ για αρχη για να ξεκινήσω. Να πω επίσης ότι δεν έχω σκοπό να φτιάχνω μεγάλη ποσότητα. Συνήθως την χρονιά κατανάλωνα μέχρι 100 φυσίγγια μάξιμουμ ίσως τώρα και λίγα παραπάνω αν πηγαίνω και κανένα σκοπευτήριο για εξάσκηση. Οπότε εσείς τι προτείνετε. Θα διαβάσω και το θέμα αλλα είναι 800+ σελίδες.

Καλώς τον Μανώλη. Σύμφωνα με τα χρήματα που διαθέτεις πας κάπως έτσι:
Lee load all 110 ευρω
Κολόνατο δράπανο 100-120 ευρώ (απαραίτητο το ρελιασμα)
Στροφείο από 10 15 ευρώ (μέχρι 50-60 και..)
Κόντρα στροφείο 15-20 ευρώ
Καλυκοκοπτης 25 ευρώ
Κάλυκες (100 τεμάχια) 8-10 ευρώ
Πυρίτιδα από 15 έως 30 ευρώ το μισό κιλό
Συγκεντρωτηρες (2 διαφορετικά ύψη) 5 ευρώ
Σκάγια περίπου 3,5 ευρώ το κιλό
Ζυγαριά ακριβείας από ebay θα βρεις οικονομική.
Μεζούρα για τον ελεύθερο χώρο 6 ευρώ
Μπορείς βέβαια και να αποφύγεις την αγορά της lee κλείνοντας ρελιαστα φυσίγγια,όχι όμως το δράπανο.
Αν ξέχασα κάτι ας το συμπληρώσει κάποιος...

Γεια σας παιδιά. Επειδή μου αρέσει να παίζω με χαμηλές γομωσεις στα φυσίγγια στο όπλο μου και επειδή στην αγορά προ δεκαετίας που κυνηγούσα δεν εβρισκα το φυσιγγι όπως το ηθελα ειδικά στον λαγό που όλα ξεκινούσαν από 34 γραμμάρια και πάνω η ιδιογομωση ήταν κάτι που σκεφτόμουν τότε. Και τώρα μιας και ξαναρχίζω το κυνήγι λέω να αρχίσω να γεμίζω και εγώ τα δικά μου φυσίγγια. Από εργαλεία μόνο ζυγαριά ακριβείας έχω. Σκέφτομαι να πάρω μια μηχανή όπως την lee loader 2 η την mec 600jr 5 που τα έχουν σχεδόν όλα σε ένα. Για ρελιασμα δεν με ενδιαφέρει και τόσο προς το παρών μιας και κυνηγάω με δίκανο οπότε δεν έχω θέμα με εμπλοκές και άλλα τέτοια θέματα των ημιαυτοματων. Θεωρώ δηλαδή ότι με το απλό εξάγωνο η οχταγωνο κλείσιμο που προσφερουν αυτές οι μηχανές θα είμαι εντάξει. Σκεφτόμουν βέβαια να πάρω και ένα χειροκίνητο εργαλειο που έχω δει για ρελιασμα σε περίπτωση που ρελιασω κανένα μονοβολο η σε περίπτωση που χρειαστεί. Γενικά όμως πέρα από κάποια άρθρα που έχω διαβάσει παλιότερα δεν έχω καμία εμπειρία στην ιδιογομωση οπότε θα ήθελα την βοήθεια σας. Εσείς τι προτείνεται. Το budget μου κυμαίνεται μέχρι 300-350 ευρώ για αρχη για να ξεκινήσω. Να πω επίσης ότι δεν έχω σκοπό να φτιάχνω μεγάλη ποσότητα. Συνήθως την χρονιά κατανάλωνα μέχρι 100 φυσίγγια μάξιμουμ ίσως τώρα και λίγα παραπάνω αν πηγαίνω και κανένα σκοπευτήριο για εξάσκηση. Οπότε εσείς τι προτείνετε. Θα διαβάσω και το θέμα αλλα είναι 800+ σελίδες.
Οτη μηχανη κιαν παρεις το ρελιασμα ειναι υποχρεοτηκο.αλιος δεν θαχεις ποτε πιοτικο και σταθερο φησηγιο

Οτη μηχανη κιαν παρεις το ρελιασμα ειναι υποχρεοτηκο.αλιος δεν θαχεις ποτε πιοτικο και σταθερο φησηγιο
Σας ευχαριστω πολύ παιδιά για τις απαντήσεις. Καταρχήν το budget που είπα είναι χωρίς αναλώσιμα δηλαδή μόνο εργαλεία. Οπότε με παίρνει λίγο παραπάνω. Τώρα όσον αφορά το ρελιασμα έχω δει κυρίως Αμερικανούς να μην κάνουν καν ρελιασμα και εδώ κάποιους Έλληνες να αγοραζουν κάτι πεντασταδιακες μηχανες μόνο για κλείσιμο και ρελιασμα. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι εμείς εδώ υπερβαλουμε αρκετα πιστεύω με την μανία μας για το τέλειο ρελιασμα και τα πολλά στάδια κλεισίματος . Κάνει όντως τόση μεγάλη διαφορά το ρελιασμα; Μήπως τότε αντί για lee η mec να πάρω καμιά σαν αυτές τις πεντασταδιακες με στροφιο για ρελιασμα που είναι και ελληνικές; Η τιμή τους νομίζω είναι περίπου όσο μια mec 600 jr 5.

Σας ευχαριστω πολύ παιδιά για τις απαντήσεις. Καταρχήν το budget που είπα είναι χωρίς αναλώσιμα δηλαδή μόνο εργαλεία. Οπότε με παίρνει λίγο παραπάνω. Τώρα όσον αφορά το ρελιασμα έχω δει κυρίως Αμερικανούς να μην κάνουν καν ρελιασμα και εδώ κάποιους Έλληνες να αγοραζουν κάτι πεντασταδιακες μηχανες μόνο για κλείσιμο και ρελιασμα. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι εμείς εδώ υπερβαλουμε αρκετα πιστεύω με την μανία μας για το τέλειο ρελιασμα και τα πολλά στάδια κλεισίματος . Κάνει όντως τόση μεγάλη διαφορά το ρελιασμα; Μήπως τότε αντί για lee η mec να πάρω καμιά σαν αυτές τις πεντασταδιακες με στροφιο για ρελιασμα που είναι και ελληνικές; Η τιμή τους νομίζω είναι περίπου όσο μια mec 600 jr 5.
Σωστά σκέφτεσαι!

Καλημερα Μανωλη. Και γιατι πρεπει να εχουμε σαν προτυπο τους Αμερικανους ???

Θα σου το πω απλα....Ελληνες κατασκευαστες φυσιγγιων και Ιδιογομωτες εχουν ξεπερασει τους Αμερικανους!!!
Τον παλιο καιρο οι βαρκες ειχαν κουπια.....στην πορεια εβαλαν προπελα....

Το κλεισιμο των 2 σταδιων ειναι τα κουπια...Και το Πεντασταδιακο η προπελα.
Εσυ αποφασιζεις με τι θελεις να κινειται η βαρκα σου φιλε!!!! :)

Μην βλεπεις τους αμερικανους αυτοι εχουν αλλα υλικα που κανουν για αυτο τον τροπο κλεισιματος ,και κατα βαση αυτοι αναγομωνουν ενω εμεις κατα βαση χρησιμοποιουμε καινουρια υλικα μπορεις να παρεις την μηχανη που λες και μια καλυμπρα χειρος με 10 ευρω και μια ζηγαρια ακρηβειας και εισαι κομπλε για τα παντα

View attachment 33760View attachment 33761

Στεφανε , ο Κενταυρος και ο Φαντομ......στην ιδια τιμη....
Είναι στην ίδια τιμή και σχέδιο αλλά από την φωτογραφία διακρίνεις μεγάλες κατασκευαστικές διαφορές.Από τον Κένταυρο μόνο τηλεφωνικά παραγγέλνουμε ? Δεν έχει σελίδα ?

Επειδη - οπως εχω ξαναπει- εχω περασει απο ολα τα σταδια....προτεινω την πεντασταδιακη του Καββαδια.
Θα την πληρωσεις μια φορα, θα φτιαχνεις οτι θες ποιοτικα και απροβληματιστα και αν στην ¨τελικη¨ αποφασισεις να την πουλησεις, θα την δωσεις σαν ζεστο ψωμι.

Καλημερα Μανωλη. Και γιατι πρεπει να εχουμε σαν προτυπο τους Αμερικανους ???

Θα σου το πω απλα....Ελληνες κατασκευαστες φυσιγγιων και Ιδιογομωτες εχουν ξεπερασει τους Αμερικανους!!!
Τον παλιο καιρο οι βαρκες ειχαν κουπια.....στην πορεια εβαλαν προπελα....

Το κλεισιμο των 2 σταδιων ειναι τα κουπια...Και το Πεντασταδιακο η προπελα.
Εσυ αποφασιζεις με τι θελεις να κινειται η βαρκα σου φιλε!!!! :)
Παιδιά δεν έχω καμία εμπειρία στην ιδιογομωση παρά μόνο ότι διαβαζω και βλέπω στο youtube. Για αυτό χρειάζομαι την βοήθεια σας και την γνώμη σας. Απλά αυτό με το ρελιασμα το είχα στο μυαλό μου σαν ένα αυτοκινητο με 100 ίππους vs ένα άλλο με 150 που οκ δεν έχουν και τόσο μεγάλη διαφορά. Αλλά όχι σαν κουπιά με προπέλα. Αυτές οι οι ελληνικές οι πεντασταδιακες που έχουν και μοτέρ για ρελιασμα αξίζουν; Τις έχει δοκιμάσει κανείς; Αν πάρω μια τέτοια μαζί με καμία mec 600 jr που φαίνονται πιο στιβαρές θα είμαι οκ; Επίσης από mec 600 vs lee load 2 ποια προτείνεται;

Εξαρτάται τι θες να κανείς.
Γενικά θα σου πω το έξεις:
Αν θες να κανείς αναγόμωση τότε θες και MEC. Και σου λέω mec γιατί η mec έχει πολλές δυνατότητες της οποίες η lee δεν έχει. Η lee είναι λίγο κονσέρβα δεν είναι ευέλικτη, το πλεονέκτημα της η τιμή της.
Η mec ακριβή και υπερτιμημένη εδώ στην Ελλάδα, αλλά κανείς ότι θες και τρίτο στάδιο βάζεις αμα λαχει.
Για της ελληνικές πολύ σταδιακές δεν χωράει συζήτηση είναι οτι καλυτερο υπάρχει . Και ναι οι Έλληνες ιδιογωμοτες είναι πολύ ποιο μπροστά από τους Αμερικανούς, αυτή τώρα μαθαίνουν τα οφέλη του ρελιασματος.
Πριν προβείς σε αγορές διάβασε την θεωρία και μιλά με έμπειρους ιδιογωμοτες και βγάλε τα συμπεράσματα σου και μετά πράξε.

Status
Not open for further replies.
Back