Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Μιλτο καταλαβαινω πως οσο μεγαλυτερο είναι το ύψος στο ρελι τοσο μεγαλυτερη η αντισταση ¨ξετυλιγματος" του φυσιγγιου κατα την πυροδότηση. Επίσης απο ενα σημειο και κατώ, αν δηλαδη είναι πολυ μικρο το υψος του ίσως να λειπει η "αντισταση που χρείαζεται στο ανοιγμα, ώστε να γινει σωστη η καυση της πυριτιδας. Γιαυτο ρωταω αν υπαρχει καποιο ας πουμε επιθυμιτο υψος.
Εν μερει ισχυει αυτο αλλα δεν ειναι το βασικο αστο στο τελος αυτο..αλλα πραγματα πρεπει να σε ενδιαφερουν περισσοτερο για μια τελεια καυση οπως η σωστη επιλογη καψυλιου, καταλληλος συγκεντρωτηρας το βαρος την γομωσης σου το υψος του ρελιασμενου φυσιγγιου αστερι 6 ή 8 πτυχων αυξομοιωση πυριτιδας κλπ..βλεπεις;ειναι πολλα πιο σηναντικα απο το βαθος ρελιου..το βαθος ειναι σχεδον στανταρ οτι και να κανεις θα σου δωσει απο 0.70 χιλ μεχρι και 2.5 δεν το καθοριζεις εσυ αλλα το στροφειο

οκ. δεν το καθοριζεις αλλα το επιλεγεις επιλεγοντας το στροφειο.
Η σωστη επιλογη καψυλιου, δεν έχει να κάνει και με πινακες τύπου gualandi? Τουλαχιστον ενδεικτικά?
Το υψος του ρελιασμένου φυσιγγίου πως επηρεάζει και πως το επιτυγχάνουμε?

οκ. δεν το καθοριζεις αλλα το επιλεγεις επιλεγοντας το στροφειο.
Η σωστη επιλογη καψυλιου, δεν έχει να κάνει και με πινακες τύπου gualandi? Τουλαχιστον ενδεικτικά?
Το υψος του ρελιασμένου φυσιγγίου πως επηρεάζει και πως το επιτυγχάνουμε?
Το καψυλι πολλες φορες δεν ακολουθει πινακες αλλα παει αναλογα με το σε τι καιρικες συνθηκες το χρησιμοποιουμε ή αν θελουμε να επιτυχουμε καποια διασπορα ή συγκεντρωση..το υψος του ρελιασμενου φυσιγγιου σου δινει την αντισταση ξερελιασματος και οχι το βαθος του ρελιου..απο τα πλεον βασικα κομματια..αν ενα φυσιγγι το ρελιασεις ας πουμε στα 58.5 ενω επρεπε να ρελιαστει στα 57.5 το αποτελεσμα θα ειναι ατελης καυση και πολυ πιθανο εως βεβαιο τραυματισμενο θηραμα

Δηλ όσον αφορα το καψύλι, δεν υπαρχει μια αφετηρία, ενας μπουσουλας απ'όπου ξεκιναει ο πειραματισμος?
Όσον αφορα το ύψος, πως οριζεται πχ αυτο το 57,5 που αναφερεις στο τυχαιο παραδειγμα σου? Δηλαδή όταν αποφάσισες να κανεις αυτο το γεμισμα πως επέλεξες αυτό το υψος? Ξεκινάς απο μεγαλυτερο ύψος και κατεβαίνει μέχρι να σταματήσεις να βλεπεις κατάλοιπα πυριτιδας?
Τέλος εξηγησε μου πως το τελικο μηκος ορίζει την αντισταση ξετυλιγματος και οχι το ίδιο το μέγεθος του ρελιου. Αδυνατω να το καταλαβω.

Καλησπέρα σας θα ήθελα να κάνω και εγώ μια ερώτηση που ίσως είναι κάπως αστεία. Πώς επιλέγουμε συγκεντρωτηρα για ένα φυσίγγι που θέλουμε να φτιάξουμε ; Καταλαβαίνω πως είναι ανάλογα το βάρος της γόμωσης αλλά εγώ που είμαι καινούργιος πχ πως θα ξέρω ποιος ταιριάζει σε αυτό που θέλω να φτιάξω ;

Την επιλογη του συγκεντρωτηρα την αναλογα 1ον με τι τροπο κλεινεις 2 σταδια ή 5 σταδια και 2ον απο
το βαρος της γομωσης δλδ γραμμαρια σκαγιων. Αναλογα τον τροπο που κλεινεις....στα 2 σταδια ο κενος
ελευθερος χωρος ( απο τα σκαγια μεχρι τα χειλη του καλυκα ) πρεπει να ειναι απο 9 εως 11 χιλιοστα....σε
αυτη την περιπτωση θελεις ψηλοτερα βυσματα απο τα 5 σταδια που ο κενος απατητος χωρος ειναι 11 εως 14
χιλιοστα και εκει χρησιμοποιεις χαμηλοτερα βυσματα. Επισεις σε καθε σεταπ ( γομωση ) το αμορτισερ του
βυσματος πρεπει να εχει ενα ''συγκεκριμενο'' πατημα....εννοω δεν μπορει να ειναι πατημενο τελειως....αλλα ουτε
απατητο....ΠΧ, εαν το αμορτισερ ειναι με τρυπα ....αυτη η τρυπα πρεπει μετα το κλεισιμο του φυσιγγιου
να ειναι οβαλ....αυγοειδες....Αποφασισε πρωτα με τι τροπο θελεις να κλεινεις....και αναλογα τον τροπο
θα σε βοηθησουν ολοι οι συναδελφοι.!!
ΥΓ. Στα πεντε σταδια το βυσμα ( αμορτισερ ) θεωρειται απατητο....αλλα δεν ειναι....εχει και αυτο το
πατημα του . Ευχομαι να σε βοηθησα.

Δηλ όσον αφορα το καψύλι, δεν υπαρχει μια αφετηρία, ενας μπουσουλας απ'όπου ξεκιναει ο πειραματισμος?
Όσον αφορα το ύψος, πως οριζεται πχ αυτο το 57,5 που αναφερεις στο τυχαιο παραδειγμα σου? Δηλαδή όταν αποφάσισες να κανεις αυτο το γεμισμα πως επέλεξες αυτό το υψος? Ξεκινάς απο μεγαλυτερο ύψος και κατεβαίνει μέχρι να σταματήσεις να βλεπεις κατάλοιπα πυριτιδας?
Τέλος εξηγησε μου πως το τελικο μηκος ορίζει την αντισταση ξετυλιγματος και οχι το ίδιο το μέγεθος του ρελιου. Αδυνατω να το καταλαβω.
Στο καψυλι ειναι αρκετες φορες σχεδον στανταρ πιο θα επιλεξεις απλα υπαρχουν φορες που πχ θες να ανοιξεις την τουφεκια τοτε βαζεις ενα πιο δυνατο με το σκεπτικο να καει πιο ακαριαια η πυριτιδα και να σου σκορπισει.
Το υψος ρελιασματος ξεκινας απο τα 58 για παραδειγμα και κατεβαινεις οχι παντα αν χρειαστει και οχι για να καει η πυριτιδα εκεινη καιγεται αν στηθει σωστα το φυσιγγι σου.
Για το τελευταιο μην τα περιπλεκεις τοσο ειναι πιο απλο... το βαθος ρελιου δεν επηρεαζει τοσο την αντισταση οσο το τελικο υψος..το βαθος δεν σου δινει την αντισταση αυτα τα 0.70 - 2.5 χιλ δεν θα σου δωσουν την αντισταση που θελεις..ο ιδιος ο καλυκας που διπλωνει απο τα 69 - 68.5 μεχρι το ρελιασμενο θα σου κανει την αντισταση

Υπαρχει ''μπουσουλας'' στην επιλιγη καψυλλιου....η θεωρια λεει οτι ισχυρα καψουλια σε ελαφριες γομωσεις
και μεσαια σε βαρυτερες γομωσεις.....υπαρχουν ομως και εξαιρεσεις.Υπαρχουν καψυλλια ισχυρα και λιγοτερο
ισχυρα....αναλογα την γομωση και τον καιρο ( κρυο ή ζεστη ) χρησιμοποιουμε και το αναλογο καψουλι.
Η σειρα ισχυως ειναι αυτη.
Υψηλη ισχυ
616 Silver - Gold
UEE
688
CX2000
616
Μεσαια ισχυ
686
CX1000
615
Χαμηλη ισχυ
684
cx50
614
Βασιλη οτι σου λενε ολοι οι συναδελφοι ειναι ολα ΟΛΑ σωστα....πρεπει να ξερεις ομως η πειρα δεν
διδασκεται ....αποκταται.....ξεκινα να γεμιζεις.....και σιγα σιγα θα μπεις στο νοημα του ''κενου χωρου''
στο τελικο υψος κλεισιματος του φυσιγγιου....και στο υψος του ρελιου....οτι και να σου λεμε....εαν δεν πας
στην πραξη.....δεν θα τα καταλαβεις ποτε 100%.

Επιλογη συγκεντρωτηρα κανεις αναλογα με το τι ταιριαζει στο οπλο σου και στην πυριτιδα που χρησιμοποιεις..ο μονος τροπος ειναι να δοκιμασεις οσους μπορεις στο βαρος γομωσης που θες να γεμισεις και θα δεις στον πινακα τι σου παει καλυτερα
Επομένως ανάλογα το βάρος της γόμωσης υπάρχουν και οι κατάλληλοι συγκεντρωτηρες σωστά ; Και πως μπορώ να βρω ποιος είναι για το βάρος της γόμωσης που θέλω να φτιάξω ;
Καταλαβαίνω πως άλλον θα χρειαστώ για τα 30 γραμμάρια πχ και άλλον για τα 34 όμως δεν έχω καταλάβει πως θα ξέρω ποιος είναι για τα 30 και ποιος για τα 34 .

Την επιλογη του συγκεντρωτηρα την αναλογα 1ον με τι τροπο κλεινεις 2 σταδια ή 5 σταδια και 2ον απο
το βαρος της γομωσης δλδ γραμμαρια σκαγιων. Αναλογα τον τροπο που κλεινεις....στα 2 σταδια ο κενος
ελευθερος χωρος ( απο τα σκαγια μεχρι τα χειλη του καλυκα ) πρεπει να ειναι απο 9 εως 11 χιλιοστα....σε
αυτη την περιπτωση θελεις ψηλοτερα βυσματα απο τα 5 σταδια που ο κενος απατητος χωρος ειναι 11 εως 14
χιλιοστα και εκει χρησιμοποιεις χαμηλοτερα βυσματα. Επισεις σε καθε σεταπ ( γομωση ) το αμορτισερ του
βυσματος πρεπει να εχει ενα ''συγκεκριμενο'' πατημα....εννοω δεν μπορει να ειναι πατημενο τελειως....αλλα ουτε
απατητο....ΠΧ, εαν το αμορτισερ ειναι με τρυπα ....αυτη η τρυπα πρεπει μετα το κλεισιμο του φυσιγγιου
να ειναι οβαλ....αυγοειδες....Αποφασισε πρωτα με τι τροπο θελεις να κλεινεις....και αναλογα τον τροπο
θα σε βοηθησουν ολοι οι συναδελφοι.!!
ΥΓ. Στα πεντε σταδια το βυσμα ( αμορτισερ ) θεωρειται απατητο....αλλα δεν ειναι....εχει και αυτο το
πατημα του . Ευχομαι να σε βοηθησα.
Αρχικά όταν ξεκινήσω θα ξεκινήσω με το στρογγυλό ρελι που θεωρώ ότι δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο το αστεροειδες . Και δεν χρειάζεται και περισσότερες μηχανές .
Επομένως αν κατάλαβα καλά όσο περισσότερο ανεβαίνει το βάρος της γόμωσης θα χρησιμοποιήσω χαμηλότερο βύσμα ; Υπάρχει κάπου δλδ ένας πίνακας που να λέει ότι για 30 γραμμάρια χρειάζεται αυτό το ύψος ενώ για 32 κάποιο άλλο ;

Δεν ειναι συγκεκριμενο παντα το ύψος συγκεντρωτήρα για συγκεκριμένα γραμμαρια. Σκέψου οτι η καθεμιά πυρίτιδα πιάνει διαφορετικό ογκο μεσα στον καλυκα, αρα εχει και διαφορετικό ύψος. Αλλο υψος εχει πχ η sipe και αλλο η Α1. Επειτα παίζει ρολο και ο τροπος κλεισίματος,σε ποσα στάδια κλεινεις,τα πολλα σταδια για να αφησεις περισσοτερο κενό χωρο απο πανω χρειάζονται χαμηλότερο συγκεντρωτήρα.

Αρχικά όταν ξεκινήσω θα ξεκινήσω με το στρογγυλό ρελι που θεωρώ ότι δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο το αστεροειδες . Και δεν χρειάζεται και περισσότερες μηχανές .
Επομένως αν κατάλαβα καλά όσο περισσότερο ανεβαίνει το βάρος της γόμωσης θα χρησιμοποιήσω χαμηλότερο βύσμα ; Υπάρχει κάπου δλδ ένας πίνακας που να λέει ότι για 30 γραμμάρια χρειάζεται αυτό το ύψος ενώ για 32 κάποιο άλλο ;
Γειά σου Γιώργο κ χρόνια πολλά φίλε μου!!
Πολύ καλά θα κάνεις αρχικά να ξεκινήσεις σε παραδοσιακό ρέλι....όχι πως το αστεροειδές κλείσιμο είναι δύσκολο βέβαια.
Όπως είπες για κάθε διαφορετική γόμως που θα φτιάξεις όπως προ είπες, θα χρειαστείς κ διαφορετικό ύψος βύσματος.
Για να σου διευκρινίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας λοιπόν, θα πρέπει να μας πεις αρχικά ΠΟΙΑ ΠΥΡΙΤΙΔΑ σκέφτεσε να χρησιμοποιήσεις κ σε τι γομώσεις επιθημείς.....όπως σου είπε κ ο Γιάννης @gianblo άλλη ογκομετρία βγάζει η Sipe άλλη η Α1 και άλλη η G3000...έπειτα θα προσδιορίσουμε όλοι μας τη βύσμα θα χρειαστείς... ;)

Επομένως ανάλογα το βάρος της γόμωσης υπάρχουν και οι κατάλληλοι συγκεντρωτηρες σωστά ; Και πως μπορώ να βρω ποιος είναι για το βάρος της γόμωσης που θέλω να φτιάξω ;
Καταλαβαίνω πως άλλον θα χρειαστώ για τα 30 γραμμάρια πχ και άλλον για τα 34 όμως δεν έχω καταλάβει πως θα ξέρω ποιος είναι για τα 30 και ποιος για τα 34 .

Με ''προλαβε'' ο φιλος ο Κωστας.Να συμπληρωσω οτι υπαρχουν πυριτιδες για 24 εως 42 γραμμαρια και μεχρι για σουπερ
μαγκνουμ φυσιγγια ...( ασε τα γραμμαρια ειναι πολλα ) .Αναλογα τα κυνηγια που κανεις θα επιλεξεις και πυριτιδα...
γνωμη για αρχη τουλαχιστον ....μην ''μλπεξεις'' με πολλες...αγαλι αγαλι γινεται η αγουριδα μελι....ετσι να
''βαδισεις''....και με τις συμβουλες των συναδελφων θα τα πας πολυ καλα!!! :)

Αγαπητοί,

Από τις αποαντησεις που μου δώσατε λυθηκαν οι καταρχας απορίες μου για τα καψύλια.
Σχετίκα όμως με τα υπόλοιπα δεν με διαφωτίσατε στο ελάχιστο.

Κατ'αρχας σε σχεση με την απαντηση του Μιλτου για τα υψος και την αντισταση, η ερωτηση μου ειναι για το λογο που το τελικο υψος κλεισμενου φυσιγγιου επηρεαζει την αντισταση περισσοτερο απο το υψος του ρελιου. Δηλαδη την ανάλυση και την ερμηνεια. Αν μαλλιστα λάβουμε υπόψιν μας πως στο στρογγυλο ρέλι, ελλείψη αστερού η αντισταση δημιουργειται αποκλειστικά απο το ρέλι, ειναι προφανές πως η διακύμανση του υψους του ρελιού απο τα 0,7 εως τα 2,5 χιλ παιζει ρόλο. Και αυτο ρωτησα να μάθω. Αν δεν ειναι έτσι τα πραγματα, μια ερμηνεια του πως ακριβως ειναι θα ηταν εκτιμητέα.
Όσον αφορά την απάντηση του Νικος Π, ευχαριστώ την εξηγηση για τα καψύλια, όμως φίλε Νίκο θα μου επιτρέψεις να απευθύνω μια παράκληση-σύνταση. Ο τρόπος που κάθε άνθρωπος αντιμετώπιζει τη μαθησιακή διαδικασία έχει να κάνει με το ύπόβαθρό του και την προηγούμενη εμπειρία που εχει ως "μαθητής" -σε διαφορα επίπεδα μάθησης- και ενδεχομέμως και ως δάσκαλος.
Η εμπειρία ( η εφαρμογή δηλαδή) ειναι προφανως σημαντικότατη, όμως ακολουθεί πάντοτε την Θεωρητική κατάρτιση.
Ιδιαιτέρως σε θέματα που κίνδυνος παραμονεύει, όπωσ η ιδιογόμοση. Δεν είναι δυνατον να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, και να προτρέπεται ο εκπαιδευόμενος να "βγάλει τη νταλίκα στο δρόμο". Αν λάβουμε υπόψιν, πως δοκίμές σε βλητιό σταθμό ειμαι μαλλον απαγευμένος καρπός, τότε που ακριβώς οδηγει αυτη η προτροπή?
Η αποψή σου πως "πείρα δεν διδασκεται", δεν με βρίσκει σύμφωνο απολυτως. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η εμπειρία μας βοηθα να παρατηρήσουμε διαφορα πραγματα καταρχάς. Στη συνέχεις, αν είμαστε σε θεση, αυτές τις παρατηρήσεις τις κωδικοποιούμε, τις επεξεργαζόμαστε. Έτσι παράγεται η γνωση μέσω εμπειρίας. Αυτη τη γνώση μπορούμε, αν θελουμε, να τη μοιραστούμε με αλλους για δύο κυρίως λόγους: 1) συντομεύμε το χρόνο απόκτησης της γνώσης αυτών που ακολουθούν, με αποτέλεσμα αυτοι να συνεχίσουν απο εκει που εμεις τους βοηθήσαμε να φτάσουν και 2) να γίνουμε μέσα απο αυτο το μοιρασμα και εμεις αποδέκτες γνωσεων των αλλων.
Μετά απο αυτο ακολουθεί η εφαρμογή, η πρακτική και η απόκτηση πειρας στην οποία αναφερεσαι.
Αλλά πειρα ορφανή απο προηγόυμενη γνώση δεν νοειται.
Δεν ξερω πραγματικά αν αυτα που μου λει καποιος είναι "ΟΛΑ σωστα" όπως λες.
Θα πρέπει να με πείσει, απαντώντας σε ερωτήματα που θέτω.
Η πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δίνεις είναι αυτές αποδεικνύουν τη ύπαρξη της γνώσης και της διάθεσης να τη μοιραστείς.

Φιλικά
Βασίλης

Προσωπικα εχω μια μεγαλη απορια με την ιδιογομωση , βλεπω ατομα με γνωσεις Nasa στο κλεισιμο κ στα χιλιοστα , κ τα ιδια ατομα δεν ξερουν τα βασικα , πχ δεν ξερουν σε ποιο φορτιο δουλευει η καθε πυριτιδα , κατι σαν εισηγητη πανεπιστημιου που δεν ξερει την προπαιδεια , πως γινεται αυτο ;

Αν μαλλιστα λάβουμε υπόψιν μας πως στο στρογγυλο ρέλι, ελλείψη αστερού η αντισταση δημιουργειται αποκλειστικά απο το ρέλι, ειναι προφανές πως η διακύμανση του υψους του ρελιού απο τα 0,7 εως τα 2,5 χιλ παιζει ρόλο. Και αυτο ρωτησα να μάθω.
Βασίλη μου κοίτα να δεις....είτε ρέλι είτε αστέρι το σύνηθες βάθος του ρελιού θα πρέπει να κοιμένεται από 2.5 το λιγότερο ως 3.5 το πολύ (σε λογικά πλαίσια φίλε).
Αν έχει ΡΙΧΟ ΡΕΛΙ φιλάρα ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ δύναμη κρούσης...τα σκάγια θα πέσουν στα πόδια σου φίλε μου.
αποψή σου πως "πείρα δεν διδασκεται", δεν με βρίσκει σύμφωνο απολυτως.
Ο @ΝίκοςΠ στο λέει μεταφορικά φίλε.
Θέλει να σου πει πως όσο γεμίζεις φυσίγγια, τόση γνώση θα αποκτάς εκ φύσεως φιλάρα μου.
Δεν είναι δυνατον να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, και να προτρέπεται ο εκπαιδευόμενος να "βγάλει τη νταλίκα στο δρόμο".
Τέλος φίλε Βασίλη οι έμπειρει εδώ θα σου γράφουν κάποια standard πράγματα...από κει κ πέρα αν θες τα καταλαβαίνεις κ ξεκινάς με το καλό...:)

Καλησπερα κι απο μενα. Κι εγω ειμαι νεος ιδιογομωτης (δεν ασχολουμε ουτε ενα χρονο)αλλα θα σας γραψω τη γνωμη μου.
Κανετε καποιες ερωτησεις (και καλα το κανετε) αλλα για να σας λυθουν οι αποριες και να καταλαβετε τι παιζετε πρεπει να αρχισετε να γεμιζετε!!! Θα μου πεις ρε φιλε τι μα....ες λες να κινδυνευσουμε να παθουμε καμια ζημια;;;;
Δεν κινδυνευεται αρχιζοντας με αυτα που σας δινει η εταιρια που φτιαχνει τη πυριτιδα. Αν σε μια γομωση σας λεει 1,70χ32 με 616 με αυτο ξεκινας απο τα σιγουρα και το ψαχνεις το φυσιγγακι που θες να φτιαξεις στα μετρα σου. Ακομα και τωρα ανατρεχω σε πιο παλιες αναρτησεις των συναδελφων
γιατι πριν 3 μηνες δεν καταλαβαινα τι ακριβως εννοουσαν,αλλα με τις δοκιμες βλεπω με τα ματια μου αυτο που γραφανε....
Για να μη μακρυγορω και σας ζαλιζω....ξεκινηστε απο τα στανταρ και σιγα σιγα θα καταλαβεται τι παιζει. Δε θελει βιασυνες.... υπομονη θελει και δοκιμες σε χαρτι η πινακα για να δειτε πως παει.... Παντως αν ξεκινησετε να ξερετε οτι δε θα περασει καιρος που θα κυνηγατε με αριστα δικα σας φυσιγγια, κομμενα και ραμενα στα μετρα σας....

Κυριοι προτεινω ηρεμια.Η σελιδα αυτη ειναι για ανταλλαγη γνωσης και μονο.Αποφυγετε προσωπικες
επιθεσεις και χλευασμους.Αν δεν σας καλυπτει μια ερωτηση η μια απαντηση προσπεραστε την απλα.
Δεν ειναι αρενα εδω.Ας κρατησουμε μια λογικη γραμμη σας παρακαλω πολυ.

Και παλι ΛΑΘΟΣ κανεις.....Δεν εχει καμια σημασια το ποσα φυσιγγια εχεις ριξει....ουτε σε δυσκολη θεση
με εφερες.....απλα ολοι σου λενε το ιδιο....εαν δεν ξεκινησεις να γεμιζεις ουτε θα μαθεις ουτε γνωσεις
θα αποκτισεις.....θα μεινεις στην θεωρια.....αυτο σου λεμε και δεν εννοεις να το καταλαβεις.

Κυριοι προτεινω ηρεμια.Η σελιδα αυτη ειναι για ανταλλαγη γνωσης και μονο.Αποφυγετε προσωπικες
επιθεσεις και χλευασμους.Αν δεν σας καλυπτει μια ερωτηση η μια απαντηση προσπεραστε το απλα.
Δεν ειναι αρενα εδω.Ας κρατησουμε μια λογικη γραμμη σας παρακαλω πολυ.

Ζητω συγνωμη...και σταματω ΕΔΩ.

Back