Αγαπητοί,
Από τις αποαντησεις που μου δώσατε λυθηκαν οι καταρχας απορίες μου για τα καψύλια.
Σχετίκα όμως με τα υπόλοιπα δεν με διαφωτίσατε στο ελάχιστο.
Κατ'αρχας σε σχεση με την απαντηση του Μιλτου για τα υψος και την αντισταση, η ερωτηση μου ειναι για το λογο που το τελικο υψος κλεισμενου φυσιγγιου επηρεαζει την αντισταση περισσοτερο απο το υψος του ρελιου. Δηλαδη την ανάλυση και την ερμηνεια. Αν μαλλιστα λάβουμε υπόψιν μας πως στο στρογγυλο ρέλι, ελλείψη αστερού η αντισταση δημιουργειται αποκλειστικά απο το ρέλι, ειναι προφανές πως η διακύμανση του υψους του ρελιού απο τα 0,7 εως τα 2,5 χιλ παιζει ρόλο. Και αυτο ρωτησα να μάθω. Αν δεν ειναι έτσι τα πραγματα, μια ερμηνεια του πως ακριβως ειναι θα ηταν εκτιμητέα.
Όσον αφορά την απάντηση του Νικος Π, ευχαριστώ την εξηγηση για τα καψύλια, όμως φίλε Νίκο θα μου επιτρέψεις να απευθύνω μια παράκληση-σύνταση. Ο τρόπος που κάθε άνθρωπος αντιμετώπιζει τη μαθησιακή διαδικασία έχει να κάνει με το ύπόβαθρό του και την προηγούμενη εμπειρία που εχει ως "μαθητής" -σε διαφορα επίπεδα μάθησης- και ενδεχομέμως και ως δάσκαλος.
Η εμπειρία ( η εφαρμογή δηλαδή) ειναι προφανως σημαντικότατη, όμως ακολουθεί πάντοτε την Θεωρητική κατάρτιση.
Ιδιαιτέρως σε θέματα που κίνδυνος παραμονεύει, όπωσ η ιδιογόμοση. Δεν είναι δυνατον να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, και να προτρέπεται ο εκπαιδευόμενος να "βγάλει τη νταλίκα στο δρόμο". Αν λάβουμε υπόψιν, πως δοκίμές σε βλητιό σταθμό ειμαι μαλλον απαγευμένος καρπός, τότε που ακριβώς οδηγει αυτη η προτροπή?
Η αποψή σου πως "πείρα δεν διδασκεται", δεν με βρίσκει σύμφωνο απολυτως. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η εμπειρία μας βοηθα να παρατηρήσουμε διαφορα πραγματα καταρχάς. Στη συνέχεις, αν είμαστε σε θεση, αυτές τις παρατηρήσεις τις κωδικοποιούμε, τις επεξεργαζόμαστε. Έτσι παράγεται η γνωση μέσω εμπειρίας. Αυτη τη γνώση μπορούμε, αν θελουμε, να τη μοιραστούμε με αλλους για δύο κυρίως λόγους: 1) συντομεύμε το χρόνο απόκτησης της γνώσης αυτών που ακολουθούν, με αποτέλεσμα αυτοι να συνεχίσουν απο εκει που εμεις τους βοηθήσαμε να φτάσουν και 2) να γίνουμε μέσα απο αυτο το μοιρασμα και εμεις αποδέκτες γνωσεων των αλλων.
Μετά απο αυτο ακολουθεί η εφαρμογή, η πρακτική και η απόκτηση πειρας στην οποία αναφερεσαι.
Αλλά πειρα ορφανή απο προηγόυμενη γνώση δεν νοειται.
Δεν ξερω πραγματικά αν αυτα που μου λει καποιος είναι "ΟΛΑ σωστα" όπως λες.
Θα πρέπει να με πείσει, απαντώντας σε ερωτήματα που θέτω.
Η πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δίνεις είναι αυτές αποδεικνύουν τη ύπαρξη της γνώσης και της διάθεσης να τη μοιραστείς.
Φιλικά
Βασίλης