Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Καλησπέρα στην παρέα.

Κυριακή σμρ χωρίς υποχρεώσεις και αφού τσιχλιτσες δεν είδαμε και δεν τουφεκισμαμε, αποφάσισα να ξαναγινω μαθητής και έλιωσα στο διάβασμα για να προσπαθήσω να καταλάβω 2-3 βασικά πράγματα.
Τελικά αποφασίσαμε να παρθεί η Lee Load All για 2 βασικούς λόγους.
1. Οικονομικός μιας και μπορεί να απογοητευτουμε οπότε να μην πανε πολλά λεφτά χαμένα αλλά και για 1η μηχανή την θεωρούμε τίμια.
2. Σχετικά με την mec απ ότι διάβασα τα ογκομετρικα είναι λίγο καλύτερα αλλά και πιο εύκολα να τροποποιηθούν για να συνάδουν με τις δικές μας πυριτιδες.

Τώρα όμως ξεκινούν οι απορίες.
Αλλά επειδή είναι πολλές και εχω σκοπό να διαβάσω αρκετά ακόμα θα σας κουράσω αργότερα...

Οτιδήποτε έχετε να προτείνετε ευπρόσδεκτο...

Μια χαρα μηχανη ειναι.....με την ΜΕΚ 600 ξεκινησα....ακομα την εχω.....τα ογκομετρικα της θα σε
δισκολεψουν μονο στις διβασικες πυριτιδες Τεκνα και Σιπε.....τις αλλες πυριτιδες τις δουλευει μια χαρα...
Ξεκινα ομως με ζυγισμα ενα - ενα στο χερι.....ασε την παραγωγη για αργοτερα. Μην ''μπλεξεις'' με πολλες
πυριτιδες.....αναλογα με τα κυνηγια που κανεις ....ρωτα...και παρε μια πυριτιδα που θα σε καλυψει οσο
το δυνατον περισσοτερο στα γραμμαρια σκαγιων που θελεις.....ενα παχυμετρο - μια ηλεκτρονικη ζυγαρια
και ενας καλυκοκοφτης απαραιτητα εργαλεια.....ρωτα χωρις ντροπες...οπως ειπε σου ειπε και Κωστας..
οσο ''χαζη'' και αν πιστευεις οτι ειναι η ερωτηση σου!!!! Σιδεροκεφαλος....καλως ηρθες στον μαγικο κοσμο
της ιδιογομωσης!!!! :)

Ευχαριστώ για τη βοήθεια παιδιά.
Μέχρι τώρα θεωρούσα τα βασικά, ζυγαριά και παχυμετρο.
Ο καλυκοκοφτης χρησιμεύει που ακριβώς; να υποθέσω στις ελαφριές γομωσεις όπου το σύνολο των σκαγιων κάθετε πιο χαμηλά στο εσωτερικό του καλυκα;

Ευχαριστώ για τη βοήθεια παιδιά.
Μέχρι τώρα θεωρούσα τα βασικά, ζυγαριά και παχυμετρο.
Ο καλυκοκοφτης χρησιμεύει που ακριβώς; να υποθέσω στις ελαφριές γομωσεις όπου το σύνολο των σκαγιων κάθετε πιο χαμηλά στο εσωτερικό του καλυκα;

Ο καλυκοφτης.....ειναι ΟΛΕΣ τις γομωσεις.....Κοβοντας τους καλυκες στα 68,4 ξερεις ποσα ακριβως χιλιοστα
ρελιασες.....ακομα και το δεκατο του χιλιοστου....
Ενα δεκατο χιλιοστου = 10 με 15 bar αναλογα την γομωση.

Εγω θα σου ελεγα παντως, στο θεμα της μηχανης να μην προχωρησεις στην Lee. Η Μεκ ειναι σαφως πιο ανθεκτικη, και παιρνει και περισσοτερες μοντιφιες αν χρειαστει. Βασικο ομως ειναι το κοστος κτησης, με τη Μεκ στη διπλασια τιμη. Οποτε αν το οικονομικο ειναι ενα θεματακι, παρε τη Lee. Αν βρεις μεταχειρισμενη Mec σε καλη κατασταση, σε παραπλησιο ποσο, παρε τη Mec

Ο καλυκοφτης.....ειναι ΟΛΕΣ τις γομωσεις.....Κοβοντας τους καλυκες στα 68,4 ξερεις ποσα ακριβως χιλιοστα
ρελιασες.....ακομα και το δεκατο του χιλιοστου....
Ενα δεκατο χιλιοστου = 10 με 15 bar αναλογα την γομωση.

Δηλαδή όσο πιο κοντό το φυσιγγι τόσο πιο πολλά μπαρ ανεβάζει. Το θέμα είναι αν παίζει ρόλο το βάρος της γομωσης και πιο είναι αυτο για να ξέρουμε πόσο κοβουμε

Εγω θα σου ελεγα παντως, στο θεμα της μηχανης να μην προχωρησεις στην Lee. Η Μεκ ειναι σαφως πιο ανθεκτικη, και παιρνει και περισσοτερες μοντιφιες αν χρειαστει. Βασικο ομως ειναι το κοστος κτησης, με τη Μεκ στη διπλασια τιμη. Οποτε αν το οικονομικο ειναι ενα θεματακι, παρε τη Lee. Αν βρεις μεταχειρισμενη Mec σε καλη κατασταση, σε παραπλησιο ποσο, παρε τη Mec
Η ανθεκτικότητα είναι σαφέστατα ανώτερη μιας και φαίνεται ακόμα και από τα βίντεο, είχα βρει μια μεταχειρισμένη μεκ στη μισή τιμη αλλα λόγο του ότι δεν μπορούσα να την δω από κοντά, δεν ξερω σε τι κατασταση βρισκόταν και δεν ήθελα να ρισκάρω.

Δηλαδή όσο πιο κοντό το φυσιγγι τόσο πιο πολλά μπαρ ανεβάζει. Το θέμα είναι αν παίζει ρόλο το βάρος της γομωσης και πιο είναι αυτο για να ξέρουμε πόσο κοβουμε

Τους καλυκες του κοβεις ΟΛΟΥΣ στα 68,4. Τo ποσα bar θα εχει το φυσεκι εξαρταται απο την γομωση...απο τον
κενο χωρο που εχεις ( απο τα σκαγια μεχρι τα χειλη του καλυκα ) και το τελικο υψος ρελιασματος....
Αποφασισε τι πυριτιδα θα δουλεψεις....τον τροπο που θα κλεινεις....( σε ποσα σταδια )....και εκτος απο
εμενα....υπαρχουν πολλοι φιλοι και συναδελφοι που σου δωσουν ασφαλη και δοκιμασμενα σεταπ. :)

Παιδια μια που αναφέρθηκε ο καλυκοκοπτης... Εσείς που έχετε ιδιοκατασκευασμένους με ξυλο και λεπίδα αν τον ρυθμίσετε στο 68.5 σας τους κοβει ακριβως 68.5 ή μια πάνω μια κάτω;
Αν βάζεις παραπάνω δυναμη θα τον κόψει πιο χαμηλό αν βάζεις λιγότερη θα στον κόψει λίγο πιο ψηλό... Αν θες 69 χιλιοστά και κοπεί 69,02 ή 68.98 π.χ δε παίζει και μεγάλη σημασία νομίζω... αυτο γίνετε γιατί η λεπίδα ''δαγκώνει" λίγο παραπάνω το πλαστικό του κάλυκα όταν βάζεις πολύ δύναμη.... Αυτό έχω δει στον δικό μου ξύλινο καλυκοκόφτη.

Πολύ ωραία, μόλις μου λύθηκε μια ακόμα απορία. Οπότε προστίθεται και ο καλυκοκοφτης στη λίστα.

Αλλά δύο πραγματάκια που με απασχολούν είναι:
1. Το βάρος της πυριτιδας ανα γραμμάρια σκαγιων. Βέβαια σίγουρα παίζει ρόλο και για τι πυρίτιδα μιλάμε.
2. Η πίεση που ασκούμε στον συγκεντρωτηρα, άλλοι τον βάζουν με το χέρι και άλλοι με την πίεση που βγάζει η ίδια η μηχανή.

Πολύ ωραία, μόλις μου λύθηκε μια ακόμα απορία. Οπότε προστίθεται και ο καλυκοκοφτης στη λίστα.

1. Το βάρος της πυριτιδας ανα γραμμάρια σκαγιων. Βέβαια σίγουρα παίζει ρόλο και για τι πυρίτιδα μιλάμε.
2. Η πίεση που ασκούμε στον συγκεντρωτηρα, άλλοι τον βάζουν με το χέρι και άλλοι με την πίεση που βγάζει η ίδια η μηχανή.
Η πιεση ειταν παλια οπου εκληναν κουτουρου.τωρα οταν λεμε τοσα χιλ τελικο κλησιμο τοτε η πυριτιδα πατιετε οσο πρεπει

Τη κυνήγια θα κάνεις ακριβώς;;;

Αν βάζεις παραπάνω δυναμη θα τον κόψει πιο χαμηλό αν βάζεις λιγότερη θα στον κόψει λίγο πιο ψηλό... Αν θες 69 χιλιοστά και κοπεί 69,02 ή 68.98 π.χ δε παίζει και μεγάλη σημασία νομίζω... αυτο γίνετε γιατί η λεπίδα ''δαγκώνει" λίγο παραπάνω το πλαστικό του κάλυκα όταν βάζεις πολύ δύναμη.... Αυτό έχω δει στον δικό μου ξύλινο καλυκοκόφτη.
Μιλώ για πιο μεγάλες διακυμάνσεις Στράτο... 68.3 ως 68.7 περιπου ειναι μεγαλύτερες απο το φυσιολογικό;

Η πιεση ειταν παλια οπου εκληναν κουτουρου.τωρα οταν λεμε τοσα χιλ τελικο κλησιμο τοτε η πυριτιδα πατιετε οσο πρεπει

Τα χιλιοστά του τελικού κλεισίματος που γίνονται από την μηχανή Πώς ορίζονται;

Τα χιλιοστά του τελικού κλεισίματος που γίνονται από την μηχανή Πώς ορίζονται;
Οταν εχεις τα χιλ που χριαζωντε για να κλησης π.χ 11 χιλ και κλησης αστερη σε νευρηκες μπαρουτες η σε αλες που δεν θελουν σριιμογμα το κιαθιο παταει με την πιεση που πρεπει στην μπαρουτη.σε μπαρουτες οπου σηκονουν στριμογμα και σε πολη ελαστικες μπορης να αφησης και 9 χιλ ακομα.αναλογα τη θες να στησης και πος.πεζουν πολα σημασια.μαλακη σκληρη βισματοση η πρωοδευτικοτητα της μπαρουτης και αλα πολα

Δεν γιναιτε να κοβις ποτε ακρηβος 68.4..γιατι η καλυκες οχι ολλα τα χρωματα και η μαρκες εχουν μεγαλη αρχηκι διαφορα στο υψος......

Δεν γιναιτε να κοβις ποτε ακρηβος 68.4..γιατι η καλυκες οχι ολλα τα χρωματα και η μαρκες εχουν μεγαλη αρχηκι διαφορα στο υψος......
Σωστά Ηλία... Το θέμα είναι σε ένα σεταπ να μην είσαι στον ένα κάλυκα 68,5 και στον άλλο 69 γιατί αλλάζει το αποτέλεσμα... Παρόλα αυτά αυτό που κάνω εγω αν οι κάλυκες είναι 69 και κάτι ....τους κατεβάζω στα 69 και παίζω με το τελικό ύψος... Απόλυτα ιδιο ύψος δύσκολο να κοπούν...

Όχι φίλε,το εξωτερικό ύψος το κόβεις σε όλους τους καλυκες ίδιο,εννοείται...
Η διαφορα είναι στα πυθμενια στο εσωτερικό του κάλυκα που αναλόγως την μαρκα υπάρχουν και διαφορες...

Back