Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Τι να ρωτήσω βρε παιδιά ... μόνο τα σεντόνια που γράφετε και οι πληροφορίες που δίνετε με σκλαβώνουν.
Όχι μόνο εσείς αλλά όλοι όσοι συμμετέχουμε.

.love.

Βασιλη βρες την ηλεκτρονικη διευθυνση του Γκουαλαντι....και στειλτην στο βαιπερ....Μου ''μπλοκαρισε''
και δεν μου ανοιγει φιλε !!!

Αυτό είναι το ΠΙΟ σημαντικό για την αύξηση των πιέσεων.
Το σημαντικότερο απ όλα.
Οσο ισορροπημένο κ να είναι το σεταπ αν ρελιάσουμε πολύ όλα πάνε περίπατο.
Προσωπικά στα 32αρια με psb1 k s4 ρελιαζω στα 1.60-1.70χιλ ενώ σε παραπάνω γρ 35-37 με tekna φροντίζω να είμαι από 1.85-2χιλ το πολύ.
Από εκεί κ πάνω χάνεται το παιχνίδι, χρειάζεται μείωση πυρίτιδας κ πάμε αλλού.
Το καλύτερο είναι σχετικά ρηχό προς νορμάλ ρελι κ αύξηση πυρίτιδας όταν θέλουμε κάτι παραπάνω.
Στις πολύ αργές πυριτιδες ίσως χρειάζεται 2.30-2.50++ αλλά αυτές δεν νομίζω να ενδιαφέρουν την πλειοψηφία

Τασο οταν δινεις σεταπ και παραλληλα γραφεις ΚΕΝΟ ΑΠΑΤΗΤΟ ΧΩΡΟ +ΥΨΟΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ...
Ελυσες τα χερια του νεου και καθε ιδιογομωτη....
Δεν νομιζω να υπαρχει μεγαλυτερη βοηθεια !!!!
Του σερβιρησες το πιατο ετοιμο...!!! Αυτο πιστευω φιλε !!
Σωστά Νίκο γιατί πριν λίγο καιρό υπήρχε η μόδα 57mm πάτημα,,, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για αρχικό ύψος κάλυκα και πόσο ελεύθερό χώρο αφήνουν, και υπήρχαν αφελείς που από κάλυκα 69mm κ πολλές φορές κ 69+ ρέλιαζαν στα 57mm

Πόση ταχύτητα βγάζει αυτό?
Με μβ32 19029 και f2x32 19135 στο 1.70x33 με διαμαντε 21 στα 57.6 βγάζω στα 424 m/sec κ στα 58mm 416m/sec με 76αρα κάννη.
Με την 390 71 cm το έριχνα το Οκτώβριο με φουλ υγρασία δεν ξέρω ταχύτητα παντός είναι φονιάς

Σε ευχαριστω παρα πολυ. Εχω διαβασει το βιβλιο του Χατζιωτη και σιγα σιγα διαβαζω και εδω μεσα ολα τα σχετικα αρθρα. Για οποιαδηποτε απορια θα επανελθω :)
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι όταν ξεκινήσεις να γεμίζεις σε διάφανο κάλυκα με κλασικό καψυλι όπως το 2000 που ικανοποιεί τα περισσότερα σετ απ' για έχεις εικόνα όταν ρελιασεις τη πάτημα έχει η τάπα σου.Ξεκινας με μοναβασικές γεμίζοντας στην επίσημη δοσολογία τους και κλείνεις με όχι λιγότερο από 12mm κενό χώρο καλό είναι να κλείνεις με 12 ακριβώς μέχρι να αποκτήσεις εμπειρία για να παίξεις με το ύψος του κενού ελεύθερου χώρου και με διβασικές πυριτιδες,και με κάλυκες καψυλια κτλ.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι όταν ξεκινήσεις να γεμίζεις σε διάφανο κάλυκα με κλασικό καψυλι όπως το 2000 που ικανοποιεί τα περισσότερα σετ απ' για έχεις εικόνα όταν ρελιασεις τη πάτημα έχει η τάπα σου.Ξεκινας με μοναβασικές γεμίζοντας στην επίσημη δοσολογία τους και κλείνεις με όχι λιγότερο από 12mm κενό χώρο καλό είναι να κλείνεις με 12 ακριβώς μέχρι να αποκτήσεις εμπειρία για να παίξεις με το ύψος του κενού ελεύθερου χώρου και με διβασικές πυριτιδες,και με κάλυκες καψυλια κτλ.

Τι του λες βρε Γιαννη μου !!! Και αν κλεινει σε 2 σταδια...πως θα κλεισει με 12 χιλιοστα κενο χωρο ??
Θα του κανει μια λακουβα σαν τον κρατηρα του Βεζουβιου...και το φυσιγγιο θα ειναι κλουβιο...
Πρεπει πρωτα να αποφασισει τι εργαλεια θα παρει...και αναλογα τα εργαλεια και το κλεισιμο.
Σε ολα τα αλλα συμφωνουμε φιλε !!!

Εγώ φίλε σε δύο έκλεινα με mec και σχεδόν πάντα με 12 έκλεινα χωρίς γούβα

ΟΚ , Γιαννη μου !!! Εγω ποτε δεν τα καταφερα...Με την ΜΕΚ600 ξεκινησα και εγω...και στα 12 χιλιοστα
εκτος απο λακουβα....πηρα και κατι εκρηξεις στομιου απο απατητο βυσμα που ακομα τις θυμαμαι φιλε!!!!

Last edited:
Το σημαντικότερο απ όλα.
Οσο ισορροπημένο κ να είναι το σεταπ αν ρελιάσουμε πολύ όλα πάνε περίπατο.
Προσωπικά στα 32αρια με psb1 k s4 ρελιαζω στα 1.60-1.70χιλ ενώ σε παραπάνω γρ 35-37 με tekna φροντίζω να είμαι από 1.85-2χιλ το πολύ.
Από εκεί κ πάνω χάνεται το παιχνίδι, χρειάζεται μείωση πυρίτιδας κ πάμε αλλού.
Το καλύτερο είναι σχετικά ρηχό προς νορμάλ ρελι κ αύξηση πυρίτιδας όταν θέλουμε κάτι παραπάνω.
Στις πολύ αργές πυριτιδες ίσως χρειάζεται 2.30-2.50++ αλλά αυτές δεν νομίζω να ενδιαφέρουν την πλειοψηφία
Γιάννη πέρα από το βάθος του ρελιού, τι πάχος έχει το ρέλι που κάνεις ; Όσο για τις αργές πυριτιδες, μην είσαι τόσο σίγουρος, πολλοί ιδιογομωτες κυρίως για αυτές ενδιαφέρονται.

Βασιλη στο ρελιαστο ο κενος χωρος που πρεπει να εχουμε ειναι 5 με 6 χιλιοστα...
Στο Αστεροειδες κλεισιμο....και αναλογα τον τροπο που κλεινεις δλδ 2 σταδια - πολυσταδιακο -
5σταδιακο ο κενος χωρος κυμαινεται απο 9 εως και 14 χιλιοστα...
Τωρα το ρελι και το βαθος + το παχος του....παιζουν ρολο....για μενα σε φυσιγγια 12/70 οχι τοσο
σημαντικο....και λεω παντα για τα δικα μου φυσιγγια...
Υπαρχουν στροφεια ρελιασματος διαφορετικα σε βαθος και παχος...
Τα εχω δοκιμασει σχεδον ΟΛΑ....
Μετα απο πολλες μα παρα πολλες δοκιμες ειδα οτι ειναι προτιμοτερο να εχεις ενας ειδος στροφειου
με συγκεκριμενο βαθος και παχος....ωστε να εχεις ασφαλη συμπερασματα....
Το καθε στροφειο και το τι βαθος σου δινει και παχος σου μεταβαλει το αποτελεσμα της τουφεκιας σου.
Οποτε ειναι προτιμοτερο ( για μενα ) ενα ειδος στροφειου για αστεροειδες κλεισιμο και ενα για ρελιαστο.
Τα πολλα και διαφορετικα στροφεια μονο ''πονοκεφαλο'' σου δημιουργουν και κανενα οφελος!!!
Βεβαια αυτα ειναι δικα μου συμπερασματα....και ο τροπος που θελω να κλεινω εγω τα φυσιγγια μου.
Κατα καποιον τροπο...εχω απλοποιησει το θεμα κλεισιματος και ρελιου...δλδ εχω ΕΝΑ ρελι το ιδιο παντα
και ''παιζω'' με τον κενο χωρο και το υψος κλεισιματος...
Ετσι αποφευγω τον ''κυκεωνα'' διαφορετικων στροφειων...και αποδοσης φυσιγγιων με διαφορετικη
συγκεντρωση - κατανομη και πιεσεις που θα σου δωσει το καθε στροφειο.
Για να σου δωσω να καταλαβεις....Καθε δεκατο του χιλιοστου χαμηλοτερα η ψηλοτερα ισοδυναμει
με 10 εως 15 bar + - αναλογα την πυριτιδα.
Εχοντας λοιπον στο ΙΔΙΟ σεταπ διαφορετικο στροφειο κλεισιματος...θα εχεις και διαφορετικο
αποτελεσμα...Μπορει να ειναι και ''αμελητεο''....αλλα εγω ψειριζω την ''μαιμου''....και ψαχνω παντα
το καλυτερο.
Στα 12/76 εχω αλλο τροπο κλεισιματος....και παντα με ΕΝΑ στροφειο...
Τι εννοω αλλο τροπο....Οι περισσοτεροι κλεινουν με 9 και 10 χιλιοστα κενο χωρο ( ετσι πιστευω )
ωστε να μην εχουν την Αμερικανικη λακουβα στα φυσιγγια τους...
Εγω κλεινω στα 12 χιλιοστα...πατωντας 3το σταδιο και ρηχο και λεπτο ρελι....Με αυτον τον τροπο
διαπιστωσα οτι εχω τουφεκιες ''καρμπον''....και λιγοτερη ανακρουση ( αν και αυτο δεν λεει τιποτα )
απλα το αναφερω... και παραλληλα λακουβα δεν υπαρχει!!!!
Φιλε δεν ξερω εαν σε καλυψα....Εαν ξεχασα κατι ή εαν εχεις και αλλες αποριες ρωτα με !!! :)
Κε Νικο ποιο στροφειο κατα την γνωμη σου ειναι καλο για αστερι και ποιο για ρελιαστο;

ΟΚ , Γιαννη μου !!! Εγω ποτε δεν τα καταφερα...Με την ΜΕΚ600 ξεκινησα και εγω...και στα 12 χιλιοστα
εκτος απο λακουβα....πηρα και κατι εκρηξεις στομιου απο απατητο βυσμα που ακομα τις θυμαμαι φιλε!!!!
Είχα παιδεύτει πολύ φίλε για τη ρύθμιση να φανταστείς είχα χαλάσει όλες τις αλενοβιδες και είχα βάλει περάστες είχα ηλεκτροκολυσει την κολώνα για να μην παίρνει δεξιά αριστερά και πατάς παρακεντρα αλλά έκλεινα όπως ήθελα .

Κε Νικο ποιο στροφειο κατα την γνωμη σου ειναι καλο για αστερι και ποιο για ρελιαστο;

Υπαρχουν πολλα και καλα στροφεια στην αγορα....Ξεκινοντας απο του Λαναρα ( φτηνα ) και στην συνεχεια
τα CNC τα οποια εχουν και προσιτες τιμες...και μετα παμε στα ''ακριβα'' αυτα που βγαζει ο Καββαδιας.
Τελικα κατασταλαξα στου Καββαδια....Εχω μονο 2 στροφεια το Ι2ς για αστεροειδες κλεισιμο και το ΙOD
για ρελι...Ολα τα αλλα που ειχα τα χαρησα σε φιλους...
Εχω και ενα ( φτηνο 13,50 ευρω ) του Λαναρα για τα μονοβολα της γκουαλαντι. Ολα τα αλλα μονοβολα
τα ρελιαζω με Ι2ς.
Τα φυσιγγια με βολια σε ρελιαστο τα ρελιαζω με το IOD.
Αυτα επελεξα να εχω εγω....και δεν σημαινει οτι τα αλλα στροφεια δεν κανουν σωστη ''δουλεια''...

ΥΓ.Εμαι της αποψης ...Οχι οτι το εργαλειο κανει τον ''μαστορα''.....Αλλα το καλο εργαλειο του ''λυνει''
τα χερια!!!

Υπαρχουν πολλα και καλα στροφεια στην αγορα....Ξεκινοντας απο του Λαναρα ( φτηνα ) και στην συνεχεια
τα CNC τα οποια εχουν και προσιτες τιμες...και μετα παμε στα ''ακριβα'' αυτα που βγαζει ο Καββαδιας.
Τελικα κατασταλαξα στου Καββαδια....Εχω μονο 2 στροφεια το Ι2ς για αστεροειδες κλεισιμο και το ΙOD
Εχω και ενα ( φτηνο 13,50 ευρω ) του Λαναρα για τα μονοβολα της γκουαλαντι. Ολα τα αλλα μονοβολα
τα ρελιαζω με Ι2ς.
Αυτα επελεξα να εχω εγω....και δεν σημαινει οτι τα αλλα στροφεια δεν κανουν σωστη ''δουλεια''...

ΥΓ.Εμαι της αποψης ...Οχι οτι το εργαλειο κανει τον ''μαστορα''.....Αλλα το καλο εργαλειο του ''λυνει''
τα χερια!!!
Εγω παντος Νικο με ενα στροφειο τα δουλευω αλλα ! Μεσαιου παχους και κανω την δουλεια μου πολυ καλα!

τα ρελιαζω με Ι2ς.

τα χερια!!!
Σε ευχαριστώ πολυ Κε Νίκο.

Οταν λες ενα στροφειο ....Εννοεις για ολα ?? Δλδ και στο αστεροειδες και στο ρελι ??
Ναι και αστερι και ρελι και μονοβολα ,του γκαλαντι και τα ντιρ και μπρενεκε ,και μαλιστα με το " φτηνο" του Λαναρα αλλα του ιταλικου τυπου που λεει

Back