Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Ναι και αστερι και ρελι και μονοβολα ,του γκαλαντι και τα ντιρ και μπρενεκε ,και μαλιστα με το " φτηνο" του Λαναρα αλλα του ιταλικου τυπου που λεει

Κατσε βρε Μητσαρα.....Δεν μου τα λες καλα ...Πως ρελιαζεις τα μονοβολα του γκουαλαντι με αυτο
το στροφειο ???
Ασε τα ντιρ και μπρενεκε...αυτα εχουν 2 χιλιοστα ρελι...
Του γκουαλαντι το μονοβολο εχει 6 χιλιοστα βαθος ρελιου βρε φιλε !!!

εικόνα_Viber_2022-03-20_11-48-11-278.jpgεικόνα_Viber_2022-03-20_11-50-23-706.jpg

Κατσε βρε Μητσαρα.....Δεν μου τα λες καλα ...Πως ρελιαζεις τα μονοβολα του γκουαλαντι με αυτο
το στροφειο ???
Ασε τα ντιρ και μπρενεκε...αυτα εχουν 2 χιλιοστα ρελι...
Του γκουαλαντι το μονοβολο εχει 6 χιλιοστα βαθος ρελιου βρε φιλε !!!

View attachment 44813View attachment 44814
Πολυ ανετα Νικο και με 1 χιλ κενο απο πανω να πως ειναι και το ρελιαστο IMG_20220320_121800_1.jpg
Και το αστερι! μονοβολο δεν εχω τωρα το απογευμα που θα παω στο πατρικο μου θα στο δειξω IMG_20220320_123101_3.jpgIMG_20220320_123107_1.jpg

Πολυ ανετα Νικο και με 1 χιλ κενο απο πανω να πως ειναι και το ρελιαστο View attachment 44815
Και το αστερι! μονοβολο δεν εχω τωρα το απογευμα που θα παω στο πατρικο μου θα στο δειξω View attachment 44816View attachment 44817

Βρε Μητσαρα....Το βαζεις ολο μεσα....Δεν το κλεινεις οπως το εμπορικο....ΟΚ. Ετσι κλεινει....
Ειναι αλλο κλεισιμο αυτο που κανεις εσυ.....
Οπως ειναι το δικο μου....ή το εμπορικο δεν μπορεις να το κλεισεις.....με το στροφειο που εχεις...

εικόνα_Viber_2022-03-20_12-43-40-068.jpg
εικόνα_Viber_2022-03-20_12-43-47-023.jpg

Βρε Μητσαρα....Το βαζεις ολο μεσα....Δεν το κλεινεις οπως το εμπορικο....ΟΚ. Ετσι κλεινει....
Ειναι αλλο κλεισιμο αυτο που κανεις εσυ.....
Οπως ειναι το δικο μου....ή το εμπορικο δεν μπορεις να το κλεισεις.....με το στροφειο που εχεις...

View attachment 44818
View attachment 44819
δεν ειπα πως γινεται οπως τα εμπορικα αλλα διαφορες στις ταχυτητες δεν εχω !!! με μβ36 2,2 470 μ/δ

δεν ειπα πως γινεται οπως τα εμπορικα αλλα διαφορες στις ταχυτητες δεν εχω !!! με μβ36 2,2 470 μ/δ

Το θεμα δεν ειναι ποση ταχυτητα βγαζεις.....αλλα ποσο ευθυβολο ειναι με το κλεισιμο που κανεις...
Εαν εσενα σε ικανοποιει....στους αλλους περισσευει !!!! ;)

Μητσαρα εγραψα και ποιο πανω....Εαν εσενα σε ικανοποιει......στους αλλους ( εμενα ) περισσευει φιλε !!
Πολυ παχυ ρελι και....
Δεν ξερω εαν κανω λαθος....αλλα νομιζω ετσι οπως το βλεπω...οτι δεν ρελιαζεις επανω στην πατουρα
του βληματος...αλλα απο πανω...

εικόνα_Viber_2022-03-20_19-35-52-811.jpgεικόνα_Viber_2022-03-20_19-42-03-384.jpgεικόνα_Viber_2022-03-20_19-45-39-284.jpg

Ετσι ρελιαζω εγω Μητσαρα..... με ενα στροφειο του Λαναρα με 13,50 ευρω φιλε !!!

Με το ιδιο στροφειο κλεινεις και το αστερι και ολα τα υπολοιπα ??
Εαν ναι....Μπραβο σου....και το λεω ειλικρινα...φιλε !!! :)

Μητσαρα εγραψα και ποιο πανω....Εαν εσενα σε ικανοποιει......στους αλλους ( εμενα ) περισσευει φιλε !!
Πολυ παχυ ρελι και....
Δεν ξερω εαν κανω λαθος....αλλα νομιζω ετσι οπως το βλεπω...οτι δεν ρελιαζεις επανω στην πατουρα
του βληματος...αλλα απο πανω...

View attachment 44860View attachment 44861View attachment 44862

Ετσι ρελιαζω εγω Μητσαρα..... με ενα στροφειο του Λαναρα με 13,50 ευρω φιλε !!!

Με το ιδιο στροφειο κλεινεις και το αστερι και ολα τα υπολοιπα ??
Εαν ναι....Μπραβο σου....και το λεω ειλικρινα...φιλε !!! :)
IMG_20220320_204035_4.jpgIMG_20220320_203940_6.jpg

Το παχος του ρελιου ειναι αυτο απλα κανει και κουρμπα απο εξω ,και δεν φαινεται απο τις φωτο καλα ,πανω στην πατουρα του μονοβολου ειναι και ειναι και φρεζαρισμενος ο καληκας !!

Όποιος θέλει ας μου εξηγήσει μια απορία. Παρατηρώ, είτε στους πίνακες με συνταγές εταιρειών, είτε σε συνταγές ιδιογομωτών, ότι για το ίδιο φορτίο σκαγιών, ανάλογα όμως το νούμερο των σκαγιών, αυξάνουμε ή μειώνουμε το βάρος του μπαρουτιού. Δεν θα έπρεπε, το μπαρούτι να παραμείνει το ίδιο, εφόσον θα σπρώξει το ίδιο βάρος; π.χ. για 36 γρ νο7, χρησιμοποιούμε λιγότερο μπαρούτι απ' οτι βάζουμε για 36 γρ νο 4.

Όποιος θέλει ας μου εξηγήσει μια απορία. Παρατηρώ, είτε στους πίνακες με συνταγές εταιρειών, είτε σε συνταγές ιδιογομωτών, ότι για το ίδιο φορτίο σκαγιών, ανάλογα όμως το νούμερο των σκαγιών, αυξάνουμε ή μειώνουμε το βάρος του μπαρουτιού. Δεν θα έπρεπε, το μπαρούτι να παραμείνει το ίδιο, εφόσον θα σπρώξει το ίδιο βάρος; π.χ. για 36 γρ νο7, χρησιμοποιούμε λιγότερο μπαρούτι απ' οτι βάζουμε για 36 γρ νο 4.
Ίσως επειδή το4 το προορίζουν για ψοφοκρυο‼️

Χρειάζεται την μειώσει στην πυρίτιδα σε ψηλότερα νούμερα, γιατί περισσότερα σκάγια σαν αριθμός, περισσότερες τριβές στην κάνει, άρα περισσότερες πιέσεις,

Εαν ειναι το Ν7 να το κανεις Ν6 δεν αλλαζεις δοσολογια....
Εαν ομως απο Ν7 το πας στο Ν4 ανεβαινεις σε πυριτιδα απο 0,05 εως 0,10 και αυτο αναλογα με τι
καιρο θα ριξεις το φυσιγγιο Βασιλη !!!

Κυριε Νικο γεια, εχω στροφειο για μονοβολα CNC απο το κενταυρο. Κανει ποιο χοντρη στεφανη απο το I2S .Εσυ που εισαι exper σε αυτα υπαρχει κανενα προβλημα,. Να ρελιαζω και με τα δυο η΄μονο με ενα και ποιο,. ευχαριστω.

Καλημερα Μακη !!! Δεν ειμαι exper....Αλλα θα πω αυτο που γνωριζω...Εξαρταται απο ποιο βλημα θα ρελιασεις...
Εαν ρελιασεις το βλημα της γκουαλαντι που εχει πολυ πολυ βαθυ ρελι ( 6,5 χιλιοστα ) εκει θα εχεις μια διαφορα.
Εαν ρελιασεις πχ βλημα DEER που το ρελι δεν ειναι τοσο βαθυ η διαφορα θα ειναι αμελητεα.
Ειδικοτερα στο DEER που το αμορτισερ του ειναι ''κουτσουρο''....αυτο που πρεπει να προσεξεις ειναι
το τελικο υψος ρελιασματος!!!
Να ξερεις οτι ΟΛΑ τα μονοβολα θελουν αφρεζαριστο καλυκα για να κανεις ΣΩΣΤΟ ρελι και να πατηθει
ομοιομορφα το βλημα....
Δεν ξερω ποσο παχυ ρελι κανει το CNC....αλλα οσο και παχυ να ειναι....το σημαντικοτερο στο βλημα
DEER ειναι οτι στο τελικο κλεισιμο το βλημα πρεπει με σχετικη μεσαια δυναμη να κουνιεται ελαχιστα
αλλιως τα BAR θα ειναι στον Θεο φτασμενα.!!!!
Βαλε μια φωτο εαν θελεις με ρελι του CNC.

Καλημέρα Βασίλη!:)

Πολύ ωραία σου απάντησε ο Νίκος!:)

Έχε υπ' όψιν σου ότι πρέπει κατ' αρχήν να διαβάζεις τις ταμπέλες των πινάκων ιδιογόμωσης σωστά!

Υπάρχουν απλές και πολλαπλές.

Οι εταιρίες που παράγουν πυρίτιδες δίνουν συνήθως απλές ταμπέλες με δοσολογίες και βάρη συνήθως με σκάγια Νο 7, με στοιχειά ταχυτήτων και πιέσεων στους 21 βαθμούς με 60% σχετική υγρασία.

Όταν βλέπεις μια ταμπέλα π.χ. 1,60 Χ 32 αυτό ορθόδοξα και με ασφαλή τρόπο μεταφράζεται ως εξής:

1,55(για καλοκαιρινές / φθινοπωρινές γομώσεις)/1,60 (χειμωνιάτικες γομώσεις) για 31 γρ. (ψιλά σκάγια έστω Νο 9)/ 32 γρ. (χονδρά έστω Νο 5).

Όταν πας στα άκρα σε Νο σκαγιών πρέπει ανάλογα το καιρό να αυξήσεις η να μειώσεις περισσότερο...

Π.χ. στο παράδειγμα μας με 1,55 Χ 31 γρ. σκάγια Νο 10-11-12 κατακαλόκαιρο με 35 βαθμούς το φυσίγγιο σου θα έχει αυξημένες πιέσεις και όσο το σκάγι γίνεται ψιλότερο π.χ. στα 12αρακια οι πιέσεις ξεφεύγουν...

Κατ' έμενα τα ψιλά σκάγια θέλουν προσοχή διότι στα χονδρά απλά το φυσίγγιο θα είναι πιο αδύναμο δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας...

Οι πολλαπλές ταμπέλες είναι π.χ. όπως η ανάλυση της απλής 1,55/1,60 Χ 31/32 που είναι ευκόλως εννοούμενη...

Υπάρχει και άλλη που μπορεί να βρεις π.χ. 1,60 Χ 31/32 ....Και αυτή μεταφράζεται όπως και παραπάνω...

Επειδή τα LOT προοδευτικότητας των πυρίτιδων αλλάζουν και οι δόκιμες γίνονται σε κανονάκι , σε σταθερές συνθήκες , ενώ κάθε όπλο είναι ξεχωριστό, και ένα πλήθος άλλων παραγόντων (κάλυκας, συγκεντρωτικός, κλείσιμο, πίεση φόρτισης(Load Density) της πυρίτιδας και πάρα πολλά αλλά) επηρεάζουν το φυσίγγιο που εμείς γεμίζουμε ,και υπό την απουσία βλητικού σταθμού καλό είναι όπως συστήνουν οι περισσότερες εταιρίες να ξεκινούμε με μειωμένη δόση πυρίτιδας, και να αυξάνουμε σταδιακά...

Ενδεικτικά και μόνον η ΜΑΧΑΜ στο manual της αναφέρει...

General warnings

The data presented in this manual has been obtained from a ballistics laboratory under strictly-controlled conditions. Any variation or change, however small, to the data in this table can result in significant changes in ballistics. Also the different environmental conditions (such as temperature or, humidity) can significantly influence the ballistic values. Any component, particularly the powder, is subject to changes depending on the production batch. We recommend that you should always start the test with a dosage reduction of 10% in this table.

Ντρεπομαι που το λεω.....αλλα δυστυχως ειναι Αληθεια.... Τραπεζα δοκιμων δεν εχουμε στην Ελλαδα!!
Ο Βλητικος σταθμος των Ελληνων ειναι ο ντενεκες....γαμω την πτανα μου !!! :confused:
Καλημέρα Νίκο!:)

Εκφράσου ... ελεύθερα!;).sarcastic.

Back