Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Οι φάσες πήγαιναν πάντα εκεί που είχε τροφή, στον Θεσσαλικό κάμπο δεν γνωρίζω εκείνα τα χρόνια τι καλλιεργούσαν, γνωρίζω πολύ καλά όμως ότι περνούσαν πολλές φάσες σε Εύβοια (μένανε χειμώνα), Αττική (στην οινόη είχε πάντα περάσματα) , Ηπειρο (περάσματα και μένανε χειμώνα), Μεγαλόπολη (μένανε χειμώνα) ... και γενικά όπου είχε βελανιδιές αριές, οξιές ...
Από τα λεγόμενα του πατέρα μου πίσω από την Διρφη τέτοια εποχή γινόταν της ποπης απο φασσες και φασσοπεριστερα. Αμετρητα κοπαδια στα περασματα και επιαναν παρα πολλά πουλιά στα στα δάση με τα δεντρα και τις αριες. Τον θυμάμαι αμυδρά τον Νοέμβρη του 86 , ένα χρόνο πριν φύγουμε από το ορεινό χωριουδάκι που γεννήθηκα, να έχει φέρει στην κυριολεξία ένα σακί φασσες και εγώ να έχω χεστει απο την χαρά μου! Πήγε στα πεύκα να μαζέψει το ρετσίνι και είχε πέσει σε ένα τεράστιο πέρασμα . Είχε το δικανο μαζί και τις τσουρουφλισε.

Από τα λεγόμενα του πατέρα μου πίσω από την Διρφη τέτοια εποχή γινόταν της ποπης απο φασσες και φασσοπεριστερα. Αμετρητα κοπαδια στα περασματα και επιαναν παρα πολλά πουλιά στα στα δάση με τα δεντρα και τις αριες. Τον θυμάμαι αμυδρά τον Νοέμβρη του 86 , ένα χρόνο πριν φύγουμε από το ορεινό χωριουδάκι που γεννήθηκα, να έχει φέρει στην κυριολεξία ένα σακί φασσες και εγώ να έχω χεστει απο την χαρά μου! Πήγε στα πεύκα να μαζέψει το ρετσίνι και είχε πέσει σε ένα τεράστιο πέρασμα . Είχε το δικανο μαζί και τις τσουρουφλισε.
Δημήτρη, σε κάθε περπατητό που κάναμε για τσίχλες μετά το πρωινό καρτέρι συνήθως Νοέμβριο και Δεκέμβριο είχαμε και από 1-2 φάσσες τυχερές ... που έπεφταν στην πορεία μας.

Την Κυριακή που μας πέρασε σε ένα πασίγνωστο και πολυσύχναστο καρτέρι στα ορεινά των Ιωαννίνων, 20 μέτρα πριν φτάσω στο αυτοκίνητο, αντίκρισα την κάνη του όπλου ενός ηλικιωμένου ο οποίος ήταν ένας από μια ομάδα που είχαν κλείσει την περιοχή για γουρούνια όσο εγώ περίμενα τις φάσσες!!!
Τι και αν την ψιλιάστικα, τι και αν σφύριξα, ο παππούς δεν άκουγε "Χριστό". Είχε λυγίσει τα γόνατα και με μικρά πλαϊνά βήματα προσπαθούσε να πάρει καλύτερη θέση για να ρίξει στο θηρίο... Μου κόπηκαν τα πόδια... "Ώπα μπάρμπα... Άνθρωπος " του φώναξα και σάστισε, σαν να ένιωσε ότι το γουρούνι μίλαγε με την γλώσσα των ανθρώπων...
Το νου σας όλοι και καλού κακού έχετε μαζί σας κάνα πορτοκαλί για την επιστροφή.
Όταν τελικά κατέβασε το τουφέκι, μου είπε με τρεμάμενη φωνή "Εμείς πρώτα βλέπουμε και μετά ντουφεκάμε..."
Έλα όμως που ο παππούς είχε μόνο το ένα μάτι....
Ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω... βλέπω την μπούκα από την καραμπίνα του παππού στον ύπνο και στον ξύπνιο μου..
Μεγάλη προσοχή....

Βρε τον παππουουουού...!!!
Εγώ θα του έλεγα (πριν σκοτώσει κανένανε) να καθίσει στο σπιτάκι του με τα εγγόνια του και να δώσει τόπο στα νιάτα για τα γουρουνοκυνήγια (όπου κάθε χρόνο σκοτώνονται οι...!!!:mad:).
Εάν ήμουν παιδί του θα του το έπαιρνα το όπλο ή θα του το 'σπαζα από χάμω, εάν ήτανε "αγύριστο κεφάλι" όπως, δυστυχώς, πολλοί στην ηλικία του...!
Η ίδια ξεροκεφαλιά τους ισχύει και στην οδήγηση, αφού επιμένουν στα γεράματά τους να οδηγούν, μην έχοντας επίγνωση της επικινδυνότητας τους έναντι όλων των άλλων, πεζών και οδηγών...!!! Έχω χειροπιαστά τέτοια παραδείγματα και στο χωριό μου, γαμώ το φελέκι μου, γαμώ...

Last edited:
Βρε τον παππουουουού...!!!
Εγώ θα του έλεγα (πριν σκοτώσει κανένανε) να καθίσει στο σπιτάκι του με τα εγγόνια του και να δώσει τόπο στα νιάτα για τα γουρουνοκυνήγια (όπου κάθε χρόνο σκοτώνονται οι...!!!:mad:).
Εάν ήμουν παιδί του θα του το έπαιρνα το όπλο ή θα του το 'σπαζα από χάμω, εάν ήτανε "αγύριστο κεφάλι" όπως, δυστυχώς, πολλοί στην ηλικία του...!
άμα καθίσει σπίτι πως θα γεμίσει την κρεατοσακούλα;;;

Βγήκα μια βόλτα το απόγευμα για τα γαλάζια κορίτσια όπου είχαν ξεκινήσει να μπαίνουν το μεσημέρι σε μεγάλα κοπάδια όπου είχε καθαρίσει ο καιρός.
Αύριο ετοιμαστείτε θα κάνουν το μεγάλο πέρασμα.....
.

Βγήκα μια βόλτα το απόγευμα για τα γαλάζια κορίτσια όπου είχαν ξεκινήσει να μπαίνουν το μεσημέρι σε μεγάλα κοπάδια όπου είχε καθαρίσει ο καιρός.
Αύριο ετοιμαστείτε θα κάνουν το μεγάλο πέρασμα.....
.
Πες τους να το κάνουν μεθαύριο που θα είμαι ψηλά στις επάλξεις :p

IMG_20211027_120034.jpg
Το τι σου επιφυλάσσει το κυνήγι είναι ένα πραγμα που μόνο μαγικό μπορείς να το πεις!Σήμερα μας έκαναν με το πατέρα τη τιμή λίγα σιδερένια πουλιά μια ο πατέρας (συν μία χαμένη) και εγώ 3 στο σύνολο (άλλη μια χαμένη) αλλά το καλύτερο που ξεκίνησε την σημερινή μέρα στο μονοπάτι για το καρτέρι μου λίγα μέτρα πρώτου φτάσω πετάχτηκε αυτός ο αυτιας θείο δώρο της θεάς Άρτεμης.Η χαρά απερίγραπτη.Εχω κατουρήθει στη κυριολεξία από το πρωί

View attachment 34840
Το τι σου επιφυλάσσει το κυνήγι είναι ένα πραγμα που μόνο μαγικό μπορείς να το πεις!Σήμερα μας έκαναν με το πατέρα τη τιμή λίγα σιδερένια πουλιά μια ο πατέρας (συν μία χαμένη) και εγώ 3 στο σύνολο (άλλη μια χαμένη) αλλά το καλύτερο που ξεκίνησε την σημερινή μέρα στο μονοπάτι για το καρτέρι μου λίγα μέτρα πρώτου φτάσω πετάχτηκε αυτός ο αυτιας θείο δώρο της θεάς Άρτεμης.Η χαρά απερίγραπτη.Εχω κατουρήθει στη κυριολεξία από το πρωί
Ομορφιές!!

Αρκετά τα πουλιά και σήμερα πάλι εδώ, έγινε πάλι παιχνίδι....
.
View attachment 34840
Μπράβο παιχταραδες! !!!

View attachment 34840
Αυτό είναι το κυνήγι και ειδικά αν είναι και ο πατέρας μαζί εύχομαι πάντα τέτοια φίλε.

Αρκετά τα πουλιά και σήμερα πάλι εδώ, έγινε πάλι παιχνίδι....
.
Ετσι παιξε μπαλα φιλαρακι
View attachment 34840
Ωραιος, πολυ ωραια πηγε η εξοδος σου σημερα.

Status
Not open for further replies.
Back