Φερ' το στα μέτρα σου...

Πώς θα διορθώσεις ένα όπλο ηρακλη όταν δεν είσαι καθόλου προσαρμοσμένος επάνω και ασταθείς.Πρωτα πας σε δάσκαλο η σε γνωστή οπλουργο που πειράζει κοντάκια ή κοντακας να δει πως επωμιζεις να κάνει μια πρώτη διόρθωση να ψιλοσταθεροποιηθεις να έχεις κατά τις επωμισεις περίπου την ίδια εικόνα κάθε φορά και έπειτα κάνεις τεστ Τσώρτσιλ κτλ για δεις αν όντως ρίχνει όπου εστιάζεις ,διότι αν δεν είσαι καν επάνω στην ενστικτώδη βολή του Τσώρτσιλ τι θα πρωτοδιορθωσεις και πόσο.Για μένα πρώτα κάνεις προσέγγιση του κοντακιου στο σώμα σου και έπειτα αρχίζει αυτου του τύπου τις δοκιμές για να τελειοποιήσεις τα μέτρα .Που εάν δεν ρίξεις και δυο τρεις ντουφεκιες σταθερά επωμισμενος για να ξέρεις με αυτή τη σταθερή και αργή σημαδευτη βολή αν το όπλο ρίχνει κέντρο η όχι πάλι άκρη δε θα βγάλεις.
Βασικη προηποθεση για ολα ειναι η σταθερη επωμιση....τουλαχιστον οσο ειναι αυτο δυνατον
Επειτα ψαχνουμε τα αλλα .....σιγουρα η καλιτερη αρχη για αποφυγη μπλεξιματος ειναι ο δασκαλος ........

Θα πω επισεις εναν ακομα τροπο που μπορεις να κανεις στο σπιτι......
Κραταμε το οπλο σαν να ειμασται στο κυνηγι με ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Με το μυαλο μας κανουμε μια κυνηγετικη εικονα πως ξεπεταγεται καποιο θηραμα και κανουμε μια γρηγορη επωμιση παντα ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.
Αφου ολοκληρωθει η επωμιση μενουμε σταθεροι και ανοιγουμε τα ματια να δουμε πως εχει κατσει το οπλο........ΠΡΟΣΟΧΗ......δεν διορθωνουμε καθολου το κεφαλι μας....παρατηρουμε μονο πως εχουμε κουμπωσει το οπλο.
Αυτο το κανουμε αρκετες φορες για να δουμε σε μια γρηγορη και ξαφνικη τουφεκια πως μας ερχεται το οπλο.....
Πρεπει να βλεπουμε λιγο ριγα η καθολου και το στοχαστρο στην ευθεια.......
Αν τις περισσοτερες φορες γινεται κατι αλλο τοτε καπου εχουμε προβλημα....ειτε εμεις με λαθος επωμιση η λαθος μετρα κοντακιου
Εδω αρχιζει το πελαγωμα και ο δασκαλος θα ελεγα ειναι η ποιο σωστη λυση.......μπορει να σε γλυτωσει απο εξοδα για κατασκευη κοντακιου αν δεν ειναι η αιτια τα μετρα.

Συνήθως είναι, αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό ?
Ελα ντε ...
Πάντως όταν ο πίνακας δεν είναι στο ύψος των ματιών βγαίνουν αποτελέσματα ... άλλα αντ' άλλων .
Ενα κοντάκι σε μία L4S το έφαγα - κυριολεκτικά, με την ράσπα - γιατί έκαμνα τεστ χαμηλά και όλες οι τουφεκιές φεύγανε ψηλά . Ευτυχώς την ψυλιάστηκα κι όταν το έφερα στο ύψος των ματιών μου πήγαιναν κέντρο.
Για να είμαι ειλικρινής δεν το έψαξα παραπάνω αν και αξίζει τον κόπο ...

Εγώ η πρόταση που κάνω σε οποιονδήποτε παίρνει νέο όπλο είναι βάλε το στόχο σου στα 15/20 μετρα ρίξε με φουλ σημαδεύτα βλέποντας ρίγα σκόπευτρο όπως πρέπει ρίξε δυο τρεις πέντε να δεις αν το όπλο ρίχνει ευθεία εάν δε ρίχνει συνέχισε πέφτοντας η αναιβαινοντας μέχρι να βρεις την εικόνα σταθερά επωμίζοντας και σημαδεύτα ρίχνοντας που ρίχνει κέντρο η όπου εσύ θέλεις τέλος πάντων .Κρατά την εικόνα αυτή και μετά άρχισε να προσαρμόζεις το κοντάκι ωστε όταν επωμισεις να βλέπεις αυτή την εικόνα απαραίτητη προϋπόθεση να κάνεις εκατοντάδες επωμισεις για να επωμιζεις σταθερά .Το να διαπιστώσεις μετά εάν έχεις φτιάξει το κοντάκι το βλέπεις επωμίζοντας με κλειστά μάτια και ανοίγοντας τα πολλές φορές .Φρόντισε τα μέτρα να τα φτιάξεις φορώντας ένα μπλουζάκι και ένα μπουφανακι ψιλό δηλ ούτε πολλά ρούχα ούτε μόνο φανελάκι γιατί συνήθως κατά μέσο όρο κυνηγάμε με μέτριο ρουχισμό ώστε όταν κάτι αλλάζεις να μην έχεις μεγάλες αποκλίσεις.Το πιο απαραίτητο είναι να επωμιζεις σταθερά είναι το δεδομένα που πρέπει να έχει ο κάθε ένας αλλιώς ποτέ δεν θα βγάλει άκρη.

Έκανα πάλι σήμερα με 1 τσοκ μαλλινη ταπα 8αρια 1 2 .. 3 4 πατητες το εβαλα στο ύψος του ματιού μου
Καλά είναι . Το πουλί το χεις χαλαρά. Τι εννοείς όμως στο ύψος του ματιού; Δεν επωμισες όπως συνήθως; Έκανες κάτι διαφορετικό;

Έκανα πάλι σήμερα με 1 τσοκ μαλλινη ταπα 8αρια 1 2 .. 3 4 πατητες το εβαλα στο ύψος του ματιού μου
Στο πρώτο χαρτόνι η βολή είναι ψηλά....είτε σου έφυγε η τουφεκιά προς τα πάνω είτε το όπλο ρίχνει ψηλά...οι επόμενες είναι καλές...εάν οι περισσότερες βολές σου πήγαν όπως στα κάτω χαρτόνια είσαι οκ η πρώτη θεωρώ οτι σου έφυγε.

Τι εννοείς πατητές ;
Σημάδεψες όπως σε ραβδωτό ... Όχι.

Τσώρτσιλ εννοείς.
Καλά είσαι, μπορείς και καλύτερα.

Στο πρώτο χαρτόνι η βολή είναι ψηλά....είτε σου έφυγε η τουφεκιά προς τα πάνω είτε το όπλο ρίχνει ψηλά...οι επόμενες είναι καλές...εάν οι περισσότερες βολές σου πήγαν όπως στα κάτω χαρτόνια είσαι οκ η πρώτη θεωρώ οτι σου έφυγε.
Είσαι αριστερά όσο είναι η διάμετρος του κύκλου. Πάνω κάτω είναι τέλειο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να το πειράξεις.
Η επομηση δεν είναι σταθερή.. πιστεύω κάνω μ@λακια.

Η επωμιση δεν υπάρχει περίπτωση να είναι εντελώς ίδια κάθε φορά. Έτσι πιστευω. Κάνε αυτό που θα κάνω κι εγώ. Ρίξε πολλές τουφεκιές και πάρε το κέντρο ολων των τουφεκιών σαν να είναι μια. Τότε μέτρα πόσο φεύγεις. Θα δεις ότι είσαι καλά.

Κάτσε να κάνεις Τσώρτσιλ σε καμιά τσίχλα να το ευχαριστηθεις .
Άλλο ένα το πολύ 2 θα κάνω ακόμα και αυτό γιατί το τελευταίο που έκανα στον Ασπροπυργο δε μου έκατσε καλά. Καταρχήν ήμουν κουρασμένος και οριακά με ηλιαση. Έτρεμαν τα χέρια μου. Το έκανα όπως μου είπαν τα παιδιά . Μπηχτα και γρήγορα. Εγώ το κάνω με μια παραλλαγή. Εστιάζω στο στόχο, αγνοω ακίδα, επωμιζω κανονικά και αφού κουμπωσω καλά τότε πατάω. Μπορεί να είναι λάθος αλλά τότε αισθάνομαι ότι το έκανα καλά. Ψυχαναγκασμός στο φουλ.

Το Τσώρτσιλ το δικό μου είναι το εξής.
Οταν είμαι κοντά σε καλαμιες για κανα απογευματινό διαλέγω μια τουφα στην κορυφή περίπου 3 -3.5 m στα 10 -15 μ μακριά.
Του πατάω μια σκητάδικη κ εξαφανίζεται.
Στον πίνακα ψιλοκλέβω κ δεν ρίχνω.

Αν υποθέσουμε ότι η 1η έφυγε λίιιιγο πάνω , η 2η και 3η πήγαν καλά, τότε, μάλλον σου έφυγε αριστερά η 4η. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ως σωστή και την πρώτη είσαι εντάξει. Το θέμα είναι ότι αν η πρώτη θεωρηθεί τυχαία , από τις 4 οι δύο μόνον πήγαν καλά και αυτό δεν φτάνει για να βεβαιωθείς ότι το όπλο - κοντάκι - βαράει εκεί που βλέπεις.

Θέλω να πω οι 4 τουφεκιές στην περίπτωση αυτή δεν αρκούν. Γι αυτό μιλάμε για 5 έως 7 τουφεκιές. Αν είχαμε αλλες 1 - 2 αποτυπώσεις θα βγάζαμε πιό ασφαλή συμπεράσματα. Τώρα μπορεί να παίζει και ασταθής επώμιση.

Και όσον αφορά την σταθερότητα της επώμισης είναι το α και το ω της όλης υπόθεσης - οκ μαζί με τα μέτρα του κοντακιού - και αν δεν μπορούμε να την έχουμε στο σκοπευτήριο με τον πίνακα, σίγουρα δεν θα την έχουμε στον κυνηγότοπο. Θέλω να πω οτι αν δεν έχουμε σταθερή επώμιση στο σκοπευτήριο όπου όλα είναι ιδανικά πχ πατάμε σωστά τα πόδια μας , έχουμε το χαρτόνι ακίνητο εκεί που πρέπει, έχουμε όσο χρόνο θέλουμε, φωτισμό από πίσω μας κλπ ας μην περιμένουμε να έχουμε σταθερή επώμιση στον κυνηγότοπο που μπορεί, να είμαστε σε ανώμαλο έδαφος και να μην πατάμε καλά, το θήραμα να μας αιφνιδιάσει και να έρχεται με ταχύτητα με τον ήλιο από πίσω, να μας πιέζει ο χρόνος κλπ.

Εν κατακλείδι κάνε ότι έκανες με 7 τουφεκιές και ανέβασε το αποτέλεσμα να δούμε.

Back