Ηλία σωστά τα λες, το έχω δει κι εγώ το βίντεο του Λεωνίδα. Μιλάει για μια ελάχιστη κίνηση του ώμου, ίσα-ίσα για να πατήσει σταθερά το πέλμα, το οποίο ανεβαίνοντας πρέπει να γλύφει τον ώμο, δηλ. να είναι ήδη σχεδόν σε επαφή μαζί του.
Στην περίπτωση του Γιάννη, επειδή ήμουν μπροστά στην συγκεκριμένη φάση και συζήτηση, ήταν πολύ διαφορετικό. Κατά την επώμιση, όπως ανέβαινε το κοντάκι, το πέλμα απείχε από τον ώμο του Γιάννη τουλάχιστον 4-5 πόντους (να μην πω και παραπάνω)!!! Και ο Γιάννης όχι μόνο έφερνε τον ώμο μπροστά σχεδόν 2 πόντους, αλλά τραβούσε συγχρόνως το όπλο προς τα πίσω, άλλους 3-4 πόντους, για να κλειδώσει. Οι κινήσεις και οι 2 ήταν πολύ εμφανείς, αλλά οι ..."παλιοί σκοπευτές" επικεντρώθηκαν μόνο στην κίνηση του ώμου, ενώ εγώ θεωρώ το τράβηγμα του όπλου προς τα πίσω πολύ πιο σοβαρό λάθος. Και αν θυμάμαι καλά αυτό το τονίζει και ο Λεωνίδας στο βίντεο.
Τέλος πάντων, πέρα από το ότι το κοντάκι του έπεφτε κοντό, εγώ πιστεύω (εγώ αυτό είδα) ότι είχε συνηθίσει να το κρατάει και κάπως "μακριά" ... σαν να "φοβόταν" ότι θα μπερδέψει το πέλμα στα ρούχα του επωμίζοντας ... με αποτέλεσμα να αναγκάζεται μετά να το τραβήξει πίσω για να κλειδώσει στον ώμο.