Φυσίγγια για τρυγόνι

Ναι σωστός είσαι Bill..Καθαρα κ μόνο για πειραματικούς λόγους θελω να το κάνω..Χωρις να σημαίνει οτι θα παραμείνω σε αυτα τα νούμερα..Αν ειναι δυνατόν..Θα ξεκινήσω όπως πολυ σωστά λες από την τσιχλα με 7αρι..Αν ειναι επαρκείς η κατανομή του 7αριου για την τσιχλα γιατί να μην ειναι και επαρκείς το 6αρι για το τρυγόνι...xm.
 
  • Like
Reactions: DrV
Μια και αναφέρθηκε το 6αρι λετε η παλιοί κυνηγοί να τα κυνηγούσαν και με 6αρια εκτός από 7αρια?Πιστεύω..πως ναι..

Τάσο ο πατέρας μου στο δίκαννο έβαζε πάντα 7 στη δεξιά και 6 στην αριστερή στο τρυγόνι στα περάσματα του Σεπτέμβρη.
 
Και μένα ο νονός της αδερφής μου, μου έλεγε ότι στα Λεγραινα τον Σεμπτεβρη έριχνε 6αρια ιδιογομωση πριν 40 χρόνια!!!
 
Και μένα ο νονός της αδερφής μου, μου έλεγε ότι στα Λεγραινα τον Σεμπτεβρη έριχνε 6αρια ιδιογομωση πριν 40 χρόνια!!!
Λόγω αφραγκιας η αγορά ήταν περιορισμένη σε ποικιλία.
Όσοι μπορούσαν να έχουν ν.8, 6 και 4 ήταν λίγοι.
Οι πιο ψαγμενοι ν.9, 7 και 5.Ετσι μου έχουν πει κάποιοι μακαριτες πλέον.
 
Ετσι ακριβως Σπυρο, πριν λιγες μερες εγινε κ συζητηση στο φορουμ για τα αναμικτα σκαγια... Παρεπιπτωντος τα Full double 7+6 και 4+5 δεν μου αρεσαν ποτε, αλλα τα παλιοτερα 4+6 και 6+8 ηταν απιαστα για μενα.... Τα ριχναμε με τρομερα αποτελεσματα σε οριακες αποστασεις...
.sarcastic.Πόσο υποκειμενικό και προσωπικό είναι το θέμα της επιλογής φυσιγγίων τελικά Αρι...Αυτά τα παλια εννοούσα οτι δε μου άρεσαν, να σκεφτείς κάπου μου έχουν μείνει 7-8 φυσίγγια από το κουτί που είχα πάρει εδώ και 16-17 χρόνια και ακόμα δεν τα έχω ρίξει. Θα μου πεις...υπάρχουν περιπτώσεις, κυνηγοί που κυνηγούν με το ίδιο όπλο, την ίδια μέρα, στον ίδιο τόπο και ο ένας ''βλαστημάει'' ένα φυσίγγιο και ο άλλος ''ορκίζεται'' σ΄αυτό.
Θα συμφωνήσω!Απλά ρωτάω επειδή το παράκαναν Οι παλιοί λίγο με το νούμερο τον σκαγιων..Εδώ έριχναν και 4αρια σε πέρδικες..
Τάσο μην υποτιμάς ποτέ και μην αφήνεις ανεκμετάλευτη τη ''λαϊκη σοφία'' των παλαιότερον κυνηγών. Μπορεί εμείς μεσω του όγκου των πληροφοριών που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση (κυνηγετικός τύπος, internet) να έχουμε γίνει λίγο πιο ''επιστημονικοί'' κυνηγοί, και να υπολογίζουμε ενέργεια σκαγιών στη Χ απόσταση, συσχετισμό του αριθμό σκαγιών της κατανομής στον κύκλο των 76 εκ, σε σχέση με τον αριθμό σκαγιών που απαιτείται να έχει, για να μας δίνει το τετραπλούν τραύμα σε ένα θήραμα και άλλα τέτοια ''επιστημονικά''...οι γνώσεις και τα συμπεράσματα όμως των παλιών κυνηγών, έχουν βγεί από χιλιάδες χιλιόμετρα και ντουφεκιές στα κυνηγοτόπια που και με την πληθώρα των θηραμάτων της τότε εποχής, τους επιτρέπει να έχουν αυτό που λέμε, ενα μεγάλο ''στατιστικό δείγμα'', πάνω στο οποίο στηρίζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους. Καλοί οι κανόνες της ''ψυχρής βλητικής'' για να έχεις έναν μπούσουλα, αλλά το αποτέλεσμα κρίνεται στον κυνηγότοπο.
Τώρα εάν θα πρέπει και εσύ να χρησιμοποιήσεις Νο 6 στα τρυγόνια, που παρεπιπτόντος το χρησιμοποιούσε και ο πατερας μου ακριβώς όπως ο πατέρας του milvus, κάνε τις δοκιμές σου και βγάλε τα συμπερασματά σου (να μας τα γράψεις βέβαια και εδώ μέσα.sarcastic.), όπως είδες και ο Άρις δοκίμασε ένα ''έξω απο τους κανόνες της βλητικής'' φυσίγγιο στα τρυγόνια (36γρ Νο6/8) και τον ικανοποίησε απόλυτα, ένω εάν τον ρωτήσεις για τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ενός τρυγονοφυσιγγίου...μάλλον...δε θα σου προτείνει κάτι τέτοιο. Στο συνδυασμό όπλο-φυσίγγιο-θήραμα ισχύει, κατά τη γνώμη μου, το Αριστοτέλειο ''δια του πειράματος το αποτέλεσμα''.
 
Σπύρο εννοείτε πως θα το γράψω..Θα ψάξω να βρω 6αρια σε 32 η 33γρ και λέω θα ψάξω γιατί εδώ δεν τα έχω συναντηση λόγο ότι δεν τα προτιμάν οι κυνηγοί ..6αρια βρίσκω σίγουρα στα 34γρ όμως τα αποκλείω λόγο ζέστης..
 
Θα μου επιτρέψετε να αναφερω μια περίπτωση που μου έτυχε πριν είκοσι χρόνια.
Εγώ τότε μετα απο απουσία στο κυνήγι πολλών ετών, ξεκίνησα να ρίχνω στο σκοπευτηριο μαζί με ένα φίλο που έριχνε σκητ. Ετσι έμαθα τις ιταλικές διαμετρους των σκαγιων γιατί ριχναμε αποκλειστικα φυσιγγια της maionchi.Τον άλλο χρόνο έβγαλα άδεια, αλλά στην έναρξη δεν ήξερα που να πάω. Ένας γείτονας μου λέει ότι θα μας πάει για τρυγονια στα καρτερια του στη Βάρη ένας φίλος του. Έρχεται ο φίλος του που ήταν εξηνταπενταρης και κραταγε μια Auto 5, τον ρωτάω στη διαδρομή τι φυσιγγια ρίχνει. Μου λέει ότι στα τρυγονια ρίχνει μόνο τα καφέ του Λάμπρο σε ν.7 και με τα ίδια συνεχίζει και στις τσίχλες.Με δύο λόγια όλο το χρόνο βαραγε τα ν.7.
Μου δίνει τέσσερα και μου λέει βαρα αυτά να δεις προκοπη.
Αφού γυρίσαμε ατουφεκιστοι εκείνη την ημέρα, ο γείτονας μου με διαβεβαίωσε ότι ο φίλος του ήταν κυνηγος με όνομα στην περιοχη.Αυτό μου το επιβεβαίωσε και άλλος ένας γείτονας κυνηγος .Στο σκοπευτηριο της Μαλακάσας που πηγαινα τότε ,όταν έκανα αυτή την κουβέντα με έμπειρους σκοπευτές που ήταν και καρτεριτζηδες ,αυτοί γελασαν όταν άκουσαν ν.7 στις τσίχλες .Και φυσικά μου πρότειναν τα ν.10 ,9,8.
Μετά από μήνες ανοίγοντας διαφορα φυσιγγια να δω τα υλικά τους ήρθε και η σειρά του καφέ ν.7. Μου έκαναν εντύπωση τα σκαγια του που ήταν πιο ψιλά από τα ν.7 ιταλικα. Παίρνω το παχύμετρο και μετράω, είχαν διάμετρο 2,1-2,2mm,δηλαδή ατιστοιχουσαν σε ν.9-8,5 ιταλικό .
Τότε διαπίστωσα ότι παλιά εκτός του Στόκα οι πιο πολλοί ελληνες κατασκευαστες ακολουθουσαν τη δικιά τους κλίμακα σκαγιων.
Γιαυτό μην πιστεύετε τα νούμερα των σκαγιων που ακούτε ότι χρησιμοποιουσαν τότε ή κρατήστε επιφύλαξη .
 
Last edited:
Για αυτό το σωστό είναι όταν λέμε πχ 7αρι να λέμε κ την διάμετρο αφού πρώτα την έχουμε μετρήσει εμείς..ΥΓ τώρα θα μου πείτε ποιος κάθετε να τα κάνει όλα αυτά..
 
Για αυτό το σωστό είναι όταν λέμε πχ 7αρι να λέμε κ την διάμετρο αφού πρώτα την έχουμε μετρήσει εμείς..ΥΓ τώρα θα μου πείτε ποιος κάθετε να τα κάνει όλα αυτά..
Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί γράφουν συνήθως τη διάμετρο.
Οι πιο πολλοί ελληνες το αποφεύγουν, γιατί άραγε ;
 
Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί γράφουν συνήθως τη διάμετρο.
Οι πιο πολλοί ελληνες το αποφεύγουν, γιατί άραγε ;
Πολυ απλο κ.Γιαννη γιατι γεμιζουν με ότι να νε..Μην πάτε πολύ μακριά εδώ κάποιοι κατασκευαστές (υποτιθετε σοβαροί)ούτε καν τα γραμμάρια δεν γράφουν..οι πιέσεις τις αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι..
 
  • Like
Reactions: jnp
Πολυ απλο κ.Γιαννη γιατι γεμιζουν με ότι να νε..Μην πάτε πολύ μακριά εδώ κάποιοι κατασκευαστές (υποτιθετε σοβαροί)ούτε καν τα γραμμάρια δεν γράφουν..οι πιέσεις τις αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι..
Οντως,στο Ελλαδισταν ο καθε <<φυσιγγοπαραγωγος>> κανει οτι θελει και βαζει οτι του κατεβει,απο σκαγια,πυριτιδα και πιεσεις!
Ανοιξα περσι φυσιγγια,ενος υποτιθεται, αξιοπιστου ελληνα επαρχιακου κατασκευαστη,και ο τυπος εριχνε μεσα οτι σκαγια ηθελε...ασε απο πιεσεις...δεν το συζητω!
Κανονι το οπλο!
 
Παιδια μην γελιεστε... Δεν ακολουθουν οι Ελληνες κατασκευαστες τη δικη τους κλιμακα στα σκαγια, την ιδια με τους Ιταλους χρησιμοποιουν... αλλα... κ λαθη γινονται πολυ συχνα, ηθελημενα η αθελα, κ τα σφραγισμενα τσουβαλακια ειναι αλλα ντι αλλων σε σχεση με αυτο που γραφουν... Μου εχουν τυχει τσουβαλακια να γραφουν ν.10 κ να εχουν 7αρια κ πολλα αλλα ευτραπελα... ΑΝ τα σκαγια ριχνονται στη μηχανη χωρις να μετρωνται πρωτα παντα θα εχουμε τετοια φαινομενα... Κ αυτο ισχυει σε ολες τις εταιριες, εγχωριες κ μη...
 
εγω παιδια, το ξαναεγραψα: σε κουτι rotweil Ν.5 / 34 gr 25αδα, ανοιξα και μετρησα με ηλεκτρ. παχυμετρο τα σκαγια, και ειχαν ανομοιομορφια:(....γενικα, το 5αρι ηταν 6.5αρι!!!.buy buy.
 
Δεν ακολουθουν οι Ελληνες κατασκευαστες τη δικη τους κλιμακα στα σκαγια, την ιδια με τους Ιταλους χρησιμοποιουν
Συμφωνω για την τελευταία δεκαετία.
Το περιστατικό που περιέγραψα ήταν πριν ακριβώς εικοσι χρονια.
Ίσως ο Μάκης είχε επίσης τέτοιες εμπειριες .
 
Συμφωνω για την τελευταία δεκαετία.
Το περιστατικό που περιέγραψα ήταν πριν ακριβώς εικοσι χρονια.
Ίσως ο Μάκης είχε επίσης τέτοιες εμπειριες .
από ανθρώπους που γνώριζαν το είχα ακούσει αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα :)
 
Παιδιά αυτό με τα διάμετρο των σκαγιών συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, της διεθνής αγοράς. Και όχι μόνο στη διάμετρο των σκαγιών αλλά και στο βάρος τους μέσα στο φυσίγγι.
Μου έχει τύχει να ανοίξω FEDERAL No 6 με βάρος γόμωσης σκαγιών 1 1/4 της ουγγιάς δηλ. 35,5 γρ
και να βρώ σκάγια από 2,6 έως σχεδόν 2,9χιλ και βάρος 34,8 γρ. και το χειρότερο πολλά από αυτά αυγουλοειδές.
 
Back
Top