Να πω και γω λίγα πράγματα, στην όμορφη και ενδιαφέρουσα κουβέντα σας περί φυσιγγίων και καιρού.
Νομίζω ότι η πλειοψηφία των κυνηγών αντιμετωπίζει κάπως απλοϊκά το θέμα των φυσιγγίων. Θυμάμαι έναν φίλο του πατέρα μου, στα νιάτα του, σήμερα είναι 82 χρονών ο άνθρωπος, φανατικός ιδιογωμοτής εκείνα τα χρόνια. Έμπαινες στον χώρο που γέμιζε τα φυσίγγια του και νόμιζες ότι βρίσκεσαι σε πυρηνικό εργαστήριο, έβλεπες παντού, υγρόμετρα, μπαρόμετρα, θερμόμετρα, υγραντήρες, όργανα από δω, όργανα από κει κτλ κτλ κτλ.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία σε κάποια καιρικά φαινόμενα. Ίσως μας αποπροσανατόλισαν λίγο τα χιόνια, ίσως μας απέσπασε την προσοχή η τηλεόραση με τα δελτία καιρού, ίσως είχαμε περισσότερο το μυαλό μας στο αν περνάνε οι δρόμοι ή αν βρούμε ξέχιονα να κυνηγήσουμε και λιγότερο ασχοληθήκαμε με τον καιρό. Το ότι είναι όλα άσπρα από τα χιόνια και ότι κάνει κρύο, δεν σημαίνει ότι επικρατεί ο ίδιος καιρός. Τις τελευταίες μέρες, όλος ο κόσμος είχε παράπονα με τα φυσίγγια. Η μέρα που το πρόβλημα έγινε εντονότερο ήταν η Κυριακή.
Ας θυμηθούμε όμως τι καιρό έκανε την Κυριακή. Από το Σάββατο το μεσημέρι ο καιρός άρχισε να αλλάζει, το θερμόμετρο έφτασε στιγμιαία και τους 16c στην Αθήνα. Αυτή η συμπεριφορά του καιρού συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ με αντιστοιχία βέβαια και στην θερμοκρασία. Τα χιόνια έλιωναν με γοργούς ρυθμούς και το Σάββατο προς Κυριακή, δεν έκανε πάγο. Η απόλυτη άπνοια που επικρατούσε, μαζί με τα χιόνια που υπήρχαν ακόμα, δημιούργησαν ένα περιβάλλον παγωμένης υγρασίας το οποίο αποδείχτηκε βατερλό για όλα τα τσιχλοφύσιγγα. Φυσίγγια που χρησιμοποιούσαν κάποιοι για χρόνια, αποδείχτηκαν ανεπαρκή.
Άρχισε λοιπόν μια κουβέντα του στυλ, τι μπαρούτι έχουν αυτά, τι μπαρούτι έχουν εκείνα, βάλε 8άρια, βάλε 7άρια κτλ κτλ κτλ. Δεν δέχομαι με τίποτα να βάλω 7άρια στην τσίχλα. Δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ ότι πέφτει ο πράσινος στα 30 μέτρα με 7άρια και πρέπει να τουφεκίσω την τσίχλα με τα ίδια σκάγια. Τι να κάνουμε λοιπόν; Νομίζω ότι δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε, από την στιγμή μάλιστα που δεν είμαστε ιδιογωμοτές. Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει σε ένα φυσίγγι που με καλύπτει κατά το 70% αναφορικά με τις ελληνικές συνθήκες. Από κει και πέρα, η λύση σε τέτοιες πολύ εξειδικευμένες καιρικές περιπτώσεις είναι να βάλουμε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ανέβουμε μια κατηγορία σε ποιότητα.
Όλα αυτά βέβαια έχουν σημασία αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι τα σκάγια μας πάνε εκεί που κοιτάμε γιατί αλλιώς και Remington να αγοράσουμε, πάλι τα φυσίγγια θα φταίνε.