Aφου επανήλθε αυτή η συζήτηση το ξαναποσταρω εδώ, γιατί ουτε κ εγώ πιστευω οτι εχει αλλάξει κάτι στα μέταλλα, κ βασικά δεν καταλαβαίνω κ τι ακριβως εννοούμε όταν λέμε καλυτερα μέταλλα...........
ΑΤΣΑΛΙ ΣΕ ΙΖ27
Χαιρετε κ. Νικήτα,
εχω στην κατοχη μου το baikal mp 27m κ μου γεννηθηκε η εξης απορια:
απο τί ατσάλι ειναι κατασκευασμενες οι κανες κ η βαση του, μηπως γνωριζεται;
Η ερωτηση μου αφορα την κατηγορια-συσταση του ατσαλιου, π.χ. 4140 κ οχι οπως λενε απλα κ γενικα απο χρωμιομολυβδενιουχοχαλυβα
Ευχαριστω εκ των προτερων κ καλη εναρξη σε εσας κ σε ολους του συναδελφους κυνηγους σε Ελλαδα κ Κυπρο
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώ με επιφύλαξη διοτι η Baikal δεν απάντησε ποτέ σε γραπτά ερωτήματα που τις απηύθυνα. Μια φορά έτυχε να συνομιλήσω με έναν μηχανικό τους φιλοξενούμενο της τότε αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, δια μέσω διερμηνέα.
Επίσης βασίζομαι σε αναφορές των τεχνικών της Τράπεζας Δοκιμών του Μπέρμγχαμ οι οποίοι υπέβαλαν ένα ΙΖ27 σε εξαντλητικές δοκιμασίες.
Το ατσάλι των καννων είναι κάτι ισάξιο του 4140 σε αντοχή, δηλαδή έχει αντοχή άνω των 100 000 psi (λίμπρες ανά τετραγωνική ίντσα). Στο Μπέρμιγχαμ δοκίμασαν διάφορα καταστροφικά τέστ για να προκαλέσουν ρήξη στις κάννες το ΙΖ27 και δεν τα κατάφεραν.
Οι βάσεις πριν την κατάργηση της Σοβιετικής Ενωσης κατασκευάζονταν από σφυρήλατα τμήματα. Η μετέπειτα παραγωγή πέρασε σε χύτευση ακριβείας. Η καθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της, στην ουσία δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην αντοχή και αυτό αποδεικνύεται από την προσφορά ΙΖ27 με ραβδωτές κάννες σε διαμετρήματα όπως το 0.30-06 που αναπτύσσει 55 000 PSI χωρίς πρόβλημα.