Έτσι!!!Ε τοτε διπλό μπράβο που χρησιμοποιησες παραδοσιακα δολώματα!
Και βέβαια το γνωρίζω αυτό το δόλωμα που ως επί το πλειστον ειναι "παραγαδισιο"..
Κάποιες φορές το δολωσα αλλά χωρίς αποτέλεσμα(σίγουρα έτυχε)....
Επίσης το δόλωμα αυτό "φωσφορίζει" την νυχτα καθώς ψαρευει ....
Εδώ οι παλαιοι τον έλεγαν "σαλούβαρδο" κ οι νεότεροι αυτή την ονομασία ξέρουν αν κ αυτό είναι λάθος γιατί σαλουβαρδος είναι είδος ψαριού(εδώ περα τον λέμε λούπο)....
Παλαιότερα αφθονουσαν στις ακτογραμμες του τόπου μου αλλα τώρα τείνουν να χαθουν...
Από τους παλιούς παραγαδιάρηδες το έμαθα και εγώ ... 20 χρόνια το δουλεύω... από τα πεταχτάρια στα καλαμιά...
Οι νέοι το σταμάτησαν, που να βρεις 300 κομμάτια για το παραγάδι...
Εδώ μπροστά στο εξοχικό μου, στη ρηχοπατιά με τη μάσκα ( 1-1,5 μέτρο ε!) βγάζω 10 - 15 κομμάτια και κάνω τη δουλεία μου. Κάνω και διαχείριση!
Το σημαντικό είναι το ΖΟΥΜΑΚΙ του! σα φραπές γίνεται ένα πράμα...Εκεί είναι όλη η "μυρωδιά", σαν αχινιός! Όσο δε πιο πολύ ώρα τον χτυπήσεις τόσο "σφίγγει"! Θέλει δουλεία!
Την νύχτα καλά το είπες, δουλεύει πολύ καλύτερα , χωρίς να υστερεί την ημέρα!
Έχει δε πολύ σημαντικά "προσόντα": Όσο μένει στη θάλασσα , χτυπιέται από το ρεματάκι και "παραγουλιάζεται", σφίγγει περισσότερο..., μικρόψαρα δεν το χαλάνε είναι σκληρό(άντε δόλωνε-ξεδόλωνε!!!), ότι πάρεις ασπρόψαρο και καλό! Πολλές φορές δεν χρειάζεται ν' αλλάξεις δόλωμα και μια και δυο φορές...
Και ανέξοδο , αν μπορείς να το βρεις βέβαια...
Last edited: