Το HK G3 λειτουργεί με σύστημα «επιβραδυνόμενης οπισθόκρουσης του κλείστρου». Τα παραγόμενα (καυσ)αέρια από την καύση της πυρίτιδας, λόγω της υψηλής θερμικής και κινητικής ενέργειας που εμπεριέχουν, καθώς εκτονώνονται, προωθούν βίαια την βολίδα προς το στόμιο της κάννης προσδίδοντάς την ταχύτητα περίπου 800 μ/δευτ. Λόγω της αρχής διατηρήσεως της ορμής, καθώς η βολίδα κινείται εμπρός το τουφέκι κινείται προς τα πίσω ως σύστημα δηλ. μαζί με όλα του τα μέρη. Κάποια στιγμή φρενάρει στον ώμο του σκοπευτή και λόγω αδράνειας το κυρίως κλείστρο το οποίο είναι 4 φορές βαρύτερο από την κεφαλή συνεχίζει την πορεία του προς τα πίσω. Όταν καλύψει την απαιτούμενη διαδρομή, η εσωτερική του κατασκευή είναι τέτοια που ξεκλειδώνει την κεφαλή τραβώντας τα δύο ρουλεμάν προς τα μέσα και την συμπαρασύρει (την κεφαλή). Αυτή με τη σειρά της εξωλκεύει τον κάλυκα και τον απορρίπτει. Ταξιδεύοντας το κλείστρο προς τα πίσω όμως, συσπειρώνει το επανατατικό ελατήριο και αφού τερματίσει η διαδρομή του, το συσπειρωμένο ελατήριο το επαναφέρει πλέον προς τα εμπρός. Ταξιδεύοντας προς τα εμπρός συμπαρασύρει νέο φυσίγγιο από τη γεμιστήρα και το προωθεί στη θαλάμη. Και τέλος αφού το κλείστρο έρθει στη θέση του δηλ. κεφαλή και κυρίως κλείστρο «κολλήσουν» κλειδώνει στο παρέκταμα της κάννης με τα δύο ρουλεμάν που σφηνώνουν σε αντίστοιχες εσοχές δεξιά και αριστερά. Πρέπει δε να τονίσουμε ότι, η χρονική διάρκεια της διαδρομής του κυρίως κλείστρου προς τα πίσω, λόγω αδρανείας όπως είπαμε, είναι αρκετή, ώστε να βγεί η βολίδα από την κάννη ούτως ώστε, όταν θα ξεκλειδωθεί η κεφαλή του κλείστρου η πίεση μέσα στην κάννη θα έχει πέσει στην 1 ατμ. Απ’ αυτή την χρονική επιβράδυνση παίρνει και την ονομασία του το σύστημα λειτουργίας του όπλου αυτού: «επιβραδυνόμενης οπισθόκρουσης του κλείστρου».
Τρύπα/ες στην κάννη δεν υπάρχουν, ούτε πιστόνι στη σωλήνα οδηγό του κλείστρου και του επανατατικού ελατηρίου που βρίσκεται επάνω από την κάννη και ως εκ τούτου το σχήμα που συνοδεύει παραπάνω τις «αρχές λειτουργίας» όπου γίνεται περιγραφή της λειτουργίας του τυφεκίου είναι εντελώς λάθος.
Εν τούτοις πολλοί τύποι ημιαυτόματων όπλων λειτουργούν με το σύστημα της «περισυλλογής των αερίων» όπως το Μ1, το FN, το AR 15 (M16), το AK47 κ.α το G3 όμως όχι. Και σ’ αυτό οφείλεται εν πολλοίς η αξιοπιστία του.
Πηγές: 1. Προσωπική ενασχόληση
2. Σχετικό Τεχνικό Εγχειρίδιο του G3
3. Σαζανίδης Κ.: Τα όπλα των ελλήνων
4. Παραθύρας, Κωνσταντίνος. Τα πυροβόλα όπλα : Ιστορική εξέλιξη και λειτουργία: ΑΩ Εκδόσεις,
Τελευταιο σχολιο....
https://defensegr.wordpress.com/2014/01/09/τυφέκιο-μάχης-ηκ-g3/