Springer Spaniel

στα μπασιματα μια μερα που πηγα τον πηρα ....
δεν εχει θεμα κανενα ....ετσι και πεσει σε μυρωδια μπεκατσας τα υπολοιπα δεν τα δινει σημασία...!!
Απλα ηθελα να δωσω εμφαση στην ερευνα της μπεκατσας και για αυτο δεν τον αφησα να στομιασει τπτ αλλο εκτος μπεκατσα και ορτυκια.
Λογικά αν παω για κανενα απογευματινο τσιχλα θα τον παρω να μη ψαχνω σαν μ....ς .very funny.

Ο Αζορακος σήμερα ξεφωλιασε το πρώτο του περδίκι στο κυνήγι και μάλιστα με άψογο τρόπο έχοντας αντίθετη κατεύθυνση με το όπλο, όμως εγώ δυστυχώς τον αδίκησα αφού μιλούσα στο τηλέφωνο και δεν πρόλαβα να ρίξω. Όπως και να έχει 1 που πειραμε μετά μας αρκείIMG_20211117_065055.jpg

Ένα από τα πιο σύνηθες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυνήγοι είναι το εξής. Οι περισσότεροι παίρνουμε ένα κουτάβι και μας ενθουσιάζει-εντυπωσιάζει με τα κατορθώματα του στην αρχή, ενώ έπειτα ξεκινούν οι εκφράσεις :μα πριν τα έκανε όλα, πριν με άκουγε πάντα, πριν μου τα έφερνε πάντα, στο σπίτι είναι Παναγία ενώ έξω με γράφει κλπ κλπ. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας εξ αυτών είναι οι ηλικιακές-ορμονικές μεταβάσεις των σκύλων κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση τους. Κάτι το οποίο βέβαια πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και όχι να λέμε θα μεγαλώσει και θα "στρώσει". Ενας άλλος παράγοντας ,που οφείλεται καθαρά σε εμάς ,είναι πως με το που ξεκινήσει το κυνήγι, σκεφτόμαστε ΜΟΝΟ αυτό. Κάνουμε εκπτώσεις στις υποχρεώσεις των σκύλων μας,αφήνουμε πολλά λάθη να περνάνε, ξεχνάμε να διορθώνουμε, δεν βελτιώνουμε καταστάσεις κλπ. Από την μία είναι κάπως.....αναπόφευκτο, θέλουμε να πάμε για κυνήγι να το ευχαριστηθούμε όχι να ασχολούμαστε με τα σκυλιά, από την άλλη όμως εάν θέλουμε να έχουμε έναν καλά συνεργάσιμο σκύλο είναι αναπόφευκτο να ασχοληθούμε μαζί του. Βασική προϋπόθεση ότι ο σκύλος πριν έχει εκπαιδευτεί, οπότε έχουμε και την γλώσσα επικοινωνίας να επέμβουμε όπου χρειαστεί. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μια περίληψη της 40λεπτης σημερινής προπόνησής μας, ενδιαμέσου της κυνηγετικής περιόδου, έτσι ώστε να διατηρούμε σε μια καλή εκπαιδευτική κατάσταση τους σκύλους μας. Ο Χολμς έψαξε πολύ λίγο (2-3 λεπτά) λόγω τραυματισμού στο τελευταίο του κυνήγι,ολη την ώρα ήταν στο πλάι μου για αυτό και στο βίντεο του λέω "φτάνει τόσο". Η σημερινή εντυπωσιακή στιγμή είναι πως ενώ κάνουμε μια άσκηση με ομοίωμα, ταυτόχρονα βρίσκουμε και θήραμα (μπεκάτσα) στο μέσον της άσκησης.

Καλησπερα συναδελφοι,εχω ενα αρσενικο κουταβι 8 μηνων,εχουμε δουλεψει την βασικη υπακοοη,δηλ, ελα εδω,κατσε κατω,μεινε και επαναφορα με το νταμπι και παγωμενο θηραμα,μου τα φερνει και μου τα δινει ευκολα,προχθες του εκρυψα για πρωτη φορα ζεστο θηραμα και το μασησε,ενω με τα αλλα δεν το εκανε,δεν το εφαγε ομως το μασησε αρκετα,κανω κατι για να τον σταματησω να το κανει? η' τον αφηνω να δω αν το εκανε απο την λαχταρα του για το θηραμα και το σταματησει μονος του?ευχαριστω εκ των προτερων

Καλησπερα συναδελφοι,εχω ενα αρσενικο κουταβι 8 μηνων,εχουμε δουλεψει την βασικη υπακοοη,δηλ, ελα εδω,κατσε κατω,μεινε και επαναφορα με το νταμπι και παγωμενο θηραμα,μου τα φερνει και μου τα δινει ευκολα,προχθες του εκρυψα για πρωτη φορα ζεστο θηραμα και το μασησε,ενω με τα αλλα δεν το εκανε,δεν το εφαγε ομως το μασησε αρκετα,κανω κατι για να τον σταματησω να το κανει? η' τον αφηνω να δω αν το εκανε απο την λαχταρα του για το θηραμα και το σταματησει μονος του?ευχαριστω εκ των προτερων
Καλησπέρα σας. Όταν λέτε έχετε δουλέψει την βασική υπακοή τι εννοείται; Σε τι επίπεδο συνεργάζεται ο σκύλος και σε τι περιβάλλον; Παγωμένο εννοείται από κατάψυξη;Το κρύψατε σε ήδη γνωστό του περιβάλλον ή σε καινούργιο;
Με αφορμή την ερώτηση σας θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου γενικά σε τέτοιους είδους ερωτήσεις. Το ακούω πολύ συχνά αυτό που περιγράφεται ακριβώς ή και άλλα προβλήματα , που όλα έχουν έναν κοινό παρανομαστή. ότι ''έχω δουλεψει την βασική υπακοή'' ή '' ο σκύλος ξέρει το κάτσε το μέινε κλπ κλπ''. Αυτό είναι σχετικό,είναι ποοοοολύ σχετικό. Οι περισσότεροι νομίζουμε ΛΑΘΟΣ ότι τα έχουμε δουλέψει ή ότι ο σκύλος τα ξέρει. Άλλο το προσπαθώ να τα κάνω και ασχολούμαι και άλλο τα κατάφερα. Εδω να προσθέσω πως δεν είναι αναγκαίο κακό να είμαστε όλοι σούπερ εκπαιδευτές προσθεού, απλά λόγω ότι συζηταμε για ζητήματα εκπαίδευσης και συμπεριφοράς καλό είναι να ξέρουμε κια που βρισκόμαστε. αυτά τα αναφέρω γιατί πολλές φορές έπειτα από τέτοιες συζητησεις μου στέλνει κάποιος βίντεο με το τι εννοεί και τελικά έχουν γίνει πολλά λάθη που ο ιδιοκτήτης θεωρεί σωστά.

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την απάντηση σας,στις εντολές μου,έλα,κάτσε, μείνε συνεργάζεται και τις εκτελεί,εδώ πρέπει να αναφέρω και συγγνώμη που το παρέλειψα στο πρώτο μήνυμα,ότι ο σκύλος ήρθε στα χέρια μου 7 μηνών και τον έχω ένα μήνα,δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο έχει σημασία ότι δεν τον έχω από πιο μικρό,το παγωμένο θήραμα ναι,ήταν από κατάψυξη,το φρέσκο θήραμα του το εκρυψα στο ίδιο μέρος και αφού το βρήκε το μάσησε ενώ μου το έφερνε.

Άσχετα με το γεγονός του μασήματος, θεωρώ ότι ο χρόνος είναι πολύ πολύ πολύ λίγος για να σας έχει γνωρίσει το κουτάβι και να συνεργαστεί μαζί σας.
Το θήραμα το έφερνε και το μασουσε ή έκατσε κάπου και άρχισε να το μασάει;

Άσχετα με το γεγονός του μασήματος, θεωρώ ότι ο χρόνος είναι πολύ πολύ πολύ λίγος για να σας έχει γνωρίσει το κουτάβι και να συνεργαστεί μαζί σας.
Το θήραμα το έφερνε και το μασουσε ή έκατσε κάπου και άρχισε να το μασάει;
Το καταλαβαινω απολυτα οτι ο χρονος ειναι λιγος,αυτο σκεφτομουν κι εγω.Την πρωτη φορα εκατσε τρια μετρα μακρυα μου,το μασησε μια-δυο φορες και μετα ηρθε κοντα μου,δεν μου το εδωσε μονος του,παρα μονο οταν το επιασα και του ειπα αστο,τις επομενες 2 φορες το μασουσε ενω το εφερνε,αλλα και παλι δεν το μασησε για να το φαει,μια-δυο φορες.Να συνεχισω να του κρυβω θηραμα η' να κανω λιγο υπομονη να με μαθει καλυτερα και μετα να αρχισω παλι με το θηραμα?

Να αναφέρω πως ότι λέω δεν είναι εκπαιδευτική προτροπή προς κάποιον, απλά η άποψη μου και αυτά που εγώ εφαρμόζω. Πολλές φορές μπορεί να μην κάνουμε τίποτα να μην ασχοληθούμε καθόλου και όλα να πάνε κατευχην....σπανιες περίπτωσεις και συνήθως δεν έχουμε και απαιτήσεις πολλές.
Για εμένα συνήθως η εκπαίδευση ξεκινά από δύο μηνών που το παίρνουμε από τον εκτροφέα. Όσο αφορά την επαναφορά ξεκινάω με ένα πανάκι, ύστερα με ένα μπαλάκι, έπειτα μικρό ομοίωμα,(όλα αυτά και λόγω μεγέθους τότε) μετά πιο μεγάλο, μετά φτερούγες πάνω σε ομοίωμα, μετά θήραμα παγωμένο (από ψυγείο όχι κατάψυξη) και μετά θήραμα ζεστό. Όλα αυτά αν κάθε στάδιο πηγαίνει καλά προφανώς. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Εγώ στα δικά μου σκυλιά ξεκινώντας αυτή την διαδικασία από δύο μηνών θα δουν θήραμα σίγουρα μετά τους 7-8 μήνες ίσως και παραπάνω ανάλογα την πορεία τους. Εξαρτάται επίσης και τι δουλειά έχει κάνει ο εκτροφεας πριν. Εγώ εάν αντιμετώπιζα αυτό που αναφέρετε και ήξερε ο σκύλος την βασική υπακοή θα πήγαινα στο στάδιο με φτερούγες πάνω στο νταμι για αρκετό διάστημα να το συνηθίσει και μετα θα πήγαινα σε θηραμα. Επίσης θα προσπαθούσα να το κάνω να νιώσει σπουδαία οταν μου φέρνει το αντικείμενο και έρχεται σε εμένα,δεν θα του το έπαιρνα αμέσως θα το άφηνα να το κρατάει και εγώ θα είχα καθίσει κάτω παίρνοντάς το ανάμεσα στα πόδια μου και θα το χαϊδεύα από το λαιμό και πίσω. Πρέπει να το επιβράβευσω που έρχεται σε εμένα με το αντικείμενο, και όχι μόνο που το φέρνει. Δεν του το παίρνω αμέσως γιατί μετά θα αρχίσει να αποφεύγει είτε να μου το δώσει είτε να μου το φέρει. Όλο αυτό που αναφέρω φυσικά είναι πολύ περιληπτικο.
Υπάρχουν και άλλες πολλές μέθοδοι και τεχνικές, θα σας έλεγα να τις ακούσετε όλες και να χρησιμοποιήσετε αυτή που θεωρείται για εσάς πιο αποτελεσματική

Να αναφέρω πως ότι λέω δεν είναι εκπαιδευτική προτροπή προς κάποιον, απλά η άποψη μου και αυτά που εγώ εφαρμόζω. Πολλές φορές μπορεί να μην κάνουμε τίποτα να μην ασχοληθούμε καθόλου και όλα να πάνε κατευχην....σπανιες περίπτωσεις και συνήθως δεν έχουμε και απαιτήσεις πολλές.
Για εμένα συνήθως η εκπαίδευση ξεκινά από δύο μηνών που το παίρνουμε από τον εκτροφέα. Όσο αφορά την επαναφορά ξεκινάω με ένα πανάκι, ύστερα με ένα μπαλάκι, έπειτα μικρό ομοίωμα,(όλα αυτά και λόγω μεγέθους τότε) μετά πιο μεγάλο, μετά φτερούγες πάνω σε ομοίωμα, μετά θήραμα παγωμένο (από ψυγείο όχι κατάψυξη) και μετά θήραμα ζεστό. Όλα αυτά αν κάθε στάδιο πηγαίνει καλά προφανώς. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Εγώ στα δικά μου σκυλιά ξεκινώντας αυτή την διαδικασία από δύο μηνών θα δουν θήραμα σίγουρα μετά τους 7-8 μήνες ίσως και παραπάνω ανάλογα την πορεία τους. Εξαρτάται επίσης και τι δουλειά έχει κάνει ο εκτροφεας πριν. Εγώ εάν αντιμετώπιζα αυτό που αναφέρετε και ήξερε ο σκύλος την βασική υπακοή θα πήγαινα στο στάδιο με φτερούγες πάνω στο νταμι για αρκετό διάστημα να το συνηθίσει και μετα θα πήγαινα σε θηραμα. Επίσης θα προσπαθούσα να το κάνω να νιώσει σπουδαία οταν μου φέρνει το αντικείμενο και έρχεται σε εμένα,δεν θα του το έπαιρνα αμέσως θα το άφηνα να το κρατάει και εγώ θα είχα καθίσει κάτω παίρνοντάς το ανάμεσα στα πόδια μου και θα το χαϊδεύα από το λαιμό και πίσω. Πρέπει να το επιβράβευσω που έρχεται σε εμένα με το αντικείμενο, και όχι μόνο που το φέρνει. Δεν του το παίρνω αμέσως γιατί μετά θα αρχίσει να αποφεύγει είτε να μου το δώσει είτε να μου το φέρει. Όλο αυτό που αναφέρω φυσικά είναι πολύ περιληπτικο.
Υπάρχουν και άλλες πολλές μέθοδοι και τεχνικές, θα σας έλεγα να τις ακούσετε όλες και να χρησιμοποιήσετε αυτή που θεωρείται για εσάς πιο αποτελεσματική
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την βοήθεια σας,σίγουρα έχω πολύ δουλειά ακόμα με τον μικρούλη μου,θα εφαρμόσω αυτά που μου είπατε και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες θα είναι έτοιμος.

Back