The Sporting Spaniels & Retrievers Club Of Greece

Τα βιντεάκια από τις συγκεντρώσεις της Λέσχης μας τα αναρτούμε αφ ενόςμεν για να παίρνουν μία ιδέα όσοι ενδιαφέρονται να εκπαιδεύσουν ένα σπάνιελ και αφ εταίρου για να προκαλέσουμε συζητήσεις πάνω σε αυτά.
Όποιος από το φόρουμ έχει απορίες ή και αμφισβητήσεις μπορούμε να τα συζητήσουμε. Στην Λέσχη μετά από κάθε παρουσίαση σκύλου τοποθετούμαστε όλοι.
 
Κατά αρχή, να χαίρονται τα σκυλάκια τους οι τυχεροί κάτοχοί!
Η Σίμπα είναι ''φωτιά'', η φάση στο 0:50 που δεν μπαίνει στο πυκνό αλλά ορμάει στην κυριολεξία πηδώντας μέσα, καθρεφτίζει την ψυχοσύνθεση αυτής της σκυλίτσας και ενώ την βλέπεις ενεργητικότατη και ζωηρότατη και νομίζεις ότι δεν μαζεύεται, με ένα σήκωμα του χεριού του κατόχου της, κάθεται κάτω και τον κοιτάζει στα μάτια...
Φαίνεται ο κάτοχός της ότι έχει επενδύσει αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση και στη επαφή με την σκυλίτσα του. Μπράβο...
Αν επιτρέπεται πόσο χρονών είναι?
Η άλλη την κουτάβα η Ντιάνα, που είναι στα πρώτα βήματα, έχει εκπαιδευτεί στην βασική υπακοή ή είναι έμφυτη αυτή η τάση να προσπαθεί να διατηρεί την επαφή της με τον κατοχός της και να μην τρέχει δεξιά και αριστερά σαν κουτάβι?
Ο τρόπος εργασίας των Σπρίνγκερ Σπανιέλ, υπάκουα, απόλυτα ελεγχόμενα, να σαρώνουν και να ξεπετούν τα πάντα στο περασμά τους, να μην φοβούνται το πυκνό και να ''φέρνουν τα πουλιά στο χέρι'' από στεριά και νερό, ήταν και είναι ο επιθυμητός και ο ιδανικός τρόπος εργασίας, ανεξαρτήτου ράτσας σκύλου, για το σύνολο των κυνηγών του τόπου μου, έως και την δεκαετία του '90 που έγινε γνωστό πως πρέπει να κυνηγούν τα σκυλιά φέρμας.
Μάλιστα πολλοί 60χρονοι-70χρονοι κυνηγοί χαρακτηριστικά λένε ''αν δεν το βλέπεις το σκυλί δεν φχαριστιέσαι κυνήγι'' ή ''όταν ανοίγεται το σκυλί και φερμάρει την ξυλόκοτά, μέχρι να πάς αυτή έχει περπατήσει και έχει προετοιμαστεί να πετάξει από την άλλη μεριά''.
Παρεπιπτώντος με ουρά τα Σπρινκεράκια μ΄αρεσουν πολύ περισσότερο, αν και καταλαβαίνω ότι τέτοιες κινητικές ουρές τραυματίζονται συχνά στο πυκνό.
 
  • Like
Reactions: jnp
Ας αρχίσω με τις ουρές...ναι δυστυχώς τραυματίζονται,σήμερα κιόλας είχα συνομιλία με μέλος της λέσχης που θα συζητήσει να την κόψει μάλλον στην κτηνιάτρο του γιατί τραυματίζεται συνέχεια και θα υπάρξει πρόβλημα μόλυνσης.Όσο αναφορά τα περί ξυλόκοτας και δεικτών σε σχέση με σπάνιελ,ναι κάπως έτσι είναι,βέβαια αν ήταν ακριβώς έτσι δεν θα μπορούσε άνθρωπος με δείκτη να θηρεύσει μπεκάτσα...πράγμα το οποίο δεν ισχύει!Η Ντιάνα είναι 2,5 μηνών προφανώς σε αυτή την ηλικία δεν έχει περάσει κάποια εκπαίδευση...τώρα γίνεται σιγά σιγά μια εισαγωγή!Τα αμιγώς εργασιακά και καλής εκτροφής Σπάνιελ πρέπει να έχουν αυτή την τάση που αναφέρετε να αναζητούν την επαφή με το αφεντικό τους,βέβαια έχει γίνει και μια μικρή προεργασία η οποία κιόλας αναλύεται σε ένα βίντεο.Η Σίμπα είναι ενός έτους και το καλό είναι στην σύγκριση της Ντιάνας με την Σίμπα να σκεφτούμε,ότι και η Σίμπα έτσι ήταν στους 2,5 μήνες...οπότε αποδεικνύεται έμπρακτα πως η σωστή μέθοδος αναδεικνύει όλες τις δυνατότητες και το ταμπεραμέντο ενός ποιοτικού σκύλου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα του!
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Η Σίμπα ενός έτους μόνο, ανεβαίνει ακόμα στα μάτια μου...
Αυτό που έγραψα για τις ξυλόκοτες εννοείται πως δεν ισχύει, και 'γω με σκυλιά Σέττερ κυνηγούσα ξυλόκοτες και μια χαρά τις προλάβαινα, απλά ήθελα να δείξω την προτίμηση που είχαν τότε οι κυνηγοί, σε ένα τρόπο εργασίας που ταιριάζει πολύ στον τρόπο εργασίας τον Σπρίνγκερ, χωρίς ποτέ να έχουν Σπρίνγκερ.
 
Η Σίμπα είναι ''φωτιά'', η φάση στο 0:50 που δεν μπαίνει στο πυκνό αλλά ορμάει στην κυριολεξία πηδώντας μέσα, καθρεφτίζει την ψυχοσύνθεση αυτής της σκυλίτσας και ενώ την βλέπεις ενεργητικότατη και ζωηρότατη και νομίζεις ότι δεν μαζεύεται, με ένα σήκωμα του χεριού του κατόχου της, κάθεται κάτω και τον κοιτάζει στα μάτια...
Φαίνεται ο κάτοχός της ότι έχει επενδύσει αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση και στη επαφή με την σκυλίτσα του. Μπράβο...
Αν επιτρέπεται πόσο χρονών είναι?
Η Ciba είναι Springer αποκλειστικά εργασιακών γραμμών, οφείλει να κινείται έτσι, οφείλει να σκέφτεται και να ενεργεί αστραπιαία, οφείλει να είναι αποτελεσματική. Οι σκύλοι με τέτοιο ταμπεραμέντο για να είναι "προσοδοφόροι" στο κυνήγι πρέπει να είναι πολύ σωστά εκπαιδευμένοι. Δεν αρκεί όμως η εκπαίδευση του σκύλου, χρειάζεται και η ικανότητα του χειριστή. Ο Βαγγέλης (ο ιδιοκτήτης της) εκπαιδευόταν και εκπαίδευε για ένα 5μηνο. Τον Αύγουστο πέρασε σε "συναντήσεις"με θήραμα εκτροφής και αμέσως μετά κάνει τα πρώτα του κυνήγια με άγρια θηράματα. Αν διατηρήσει τον έλεγχό της στις πρώτες συναντήσεις τσούκαρ και μπεκάτσας τότε θα έχει ένα εξαιρετικό σπάνιελ για όλη τη ζωή της.

Η άλλη την κουτάβα η Ντιάνα, που είναι στα πρώτα βήματα, έχει εκπαιδευτεί στην βασική υπακοή ή είναι έμφυτη αυτή η τάση να προσπαθεί να διατηρεί την επαφή της με τον κατοχός της και να μην τρέχει δεξιά και αριστερά σαν κουτάβι?
Είναι η πρώτη - πρώτη φορά που βγήκε από το σπίτι (λόγω εμβολιασμών). Στο βίντεο αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια του χειριστή να καθοδηγεί ζιγκ ζαγκ το κουτάβι εκμεταλλευόμενος την "αμηχανία" του κουταβιού σε άγνωστο και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Αυτή η αμηχανία (συν τα γονίδια της ράτσας) κρατά το κουτάβι κοντά στον ιδιοκτήτη του.

Παρεπιπτώντος με ουρά τα Σπρινκεράκια μ΄αρεσουν πολύ περισσότερο, αν και καταλαβαίνω ότι τέτοιες κινητικές ουρές τραυματίζονται συχνά στο πυκνό.
Αν δεις παλαιότερα βιντεάκια της Ciba θα δεις πως έχει ολόκληρη ουρά. Μετά από απανωτά ατυχήματα ο ιδιοκτήτης της αναγκάστηκε να προσφύγει σε χειρουργείο. Δυστυχώς το ωραίο δεν είναι το σωστό, άλλως δεν θα γινόταν στην Αγγλία (την κατεξοχήν ζωόφιλη χώρα) το κολόβωμα επί 500 + χρόνια.
 
Φωτογραφίες από την χθεσινή μας συνάντηση στο International Dog Festival 2015 και το μίνι σεμινάριο καλλωπισμού σκύλων από τον Alberto Bianchi (κορυφαίο groomer σε Ευρώπη και Αμερική).
 
Last edited:
  • Like
Reactions: jnp
Χθες έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Λέσχης. Παρόντα 3 παλαιά μέλη συν δύο νέα, οι αδελφοί Ευθυμίου. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε υπακοή και έρευνα το κουτάβι τους και να τους δώσουμε μερικές συμβουλές. Περιμένοντας μήπως έρθει κανείς άλλος χάσαμε ώρα και μας βρήκε το φεγγάρι στο βουνό, ελπίζω κάτι να πρόλαβε να κατέγραψε ο Γιώργος.

Θα άξιζε να δείτε πώς ένα κουτάβι 4 μηνών πατά για δεύτερη φορά σε εκπαιδευτικό το βουνό, πώς “κολλα” στις μυρωδιές του βρεγμένου χώματος, και πώς με την υπομονετική καθοδήγηση παίρνει τις σωστές αποστάσεις και επιταχύνει τον ρυθμό του.

Στην επιστροφή συζητήσαμε το θέμα του σεμιναρίου αλλά λόγω απουσιών δεν πήραμε καμία απόφαση.

Κατά τα άλλα περάσαμε πού όμορφα με κυνοφιλικές και κυνηγητικές κουβέντες και φυσικά το σχετικό κοινωνικό σχολιασμό (διάβαζε: κουτσομπολιό).
 
Δυστυχώς Μάκη, κυριολεκτικά βραδιάσαμε, πάλι καλά όσα φαίνονται, τα περίμενα χειρότερα. Πιστεύω να μπορεί κάποιος να καταλάβει πως πρέπει να καθοδηγεί τις πρώτες 2-3 φορές το κουτάβι του.
 
Το Σαββατο πραγματικα απολαυσα τη σκυλιτσα μου. Δεν ειχε πουλια, περισσοτερο καθομασταν στο καρτερι και "μιλουσαμε", οταν καποια στιγμη δεν της εδινα σημασια αρχισε να μου κανει μουτρα, ωσπου περασε μια τσιχλα οριακα τραβερσα και την εριξα. Συνηθως η Καρυ δεν κοιταει ψηλα, παρα παιζει, και κοιταει εμενα. Αυτη δεν ξερω πως, την ειδε απο την αρχη της φασης, και κυριως ειδε οτι επεσε. Καναμε ολοκληρο κυκλο για να μπουμε εκει που ειχε πεσει, και εκτελεσε αψογα και την ερευνα και την επαναφορα. Επισης θετικοτατο το οτι υπηρχαν προβατα εκει γυρω, και δεν εδειξε να ενδιαφερεται ιδιαιτερα, παρολο που δεν τα εχει ξαναδει. Μου εκανε τρομερη εντυπωση το παθος της να μπει κατω απο το πλεγμα, καθως το χωραφι ηταν φραγμενο με συρμα, και το μουρμουρισμα που εκανε καθως δεν εβρισκε διοδο.
 
Η βασιλόπιτα του 2016 κόπηκε με την παρουσία πολλών παλιών και νέων μελών. Σαν οικοδεσπότες θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους τίμησαν την πρόσκλησή μας και να ευχηθούμε σε όσους δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν Καλή Χρονιά.

Σαν όλες τις Λέσχες, συζητήσαμε για όσα «πράξαμε» στην χρονιά που πέρασε. Πραγματοποιήσαμε 22 συγκεντρώσεις, είχαμε την χαρά να δουλέψουμε με τους σκύλους μας, να κρίνουμε και να κρινόμαστε, να διορθώνουμε και να μας διορθώνουν, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο ό,τι αφορά τους σκύλους των φυλών μας, τα όπλα, τα φυσίγγια και γενικά το κυνήγι. Είδαμε κουτάβια από τις πρώτες τους εξόδους μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής των και την εξέλιξη των σε καλά κυνηγόσκυλα.

Συμμετείχαμε στην έκθεση OUTDOORμε ένα αξιοπρεπέστατο περίπτερο και υπέροχους σκύλους. Ήρθαμε σε επαφή και ενημερώσαμε πολλούς κυνηγούς για τις φυλές μας. Δείξαμε στον κόσμο τις ικανότητες τους και φαίνεται πως εντυπωσιάσαμε. Μοιράσαμε έντυπο πληροφοριακό υλικό και αυτοκόλλητα με το λογότυπο της Λέσχης μας.

Με την συμβολή του Γιώργου Τσαμπούκου έχουμε φωτογραφίσει και βιντεοσκοπήσει εκατοντάδες περιπτώσεις των εκπαιδευτικών μας έτσι που τα μέλη της επαρχίας να παίρνουν μία ιδέα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται από όλους για να βλέπουν τα λάθη χειρισμού τους ή του σκύλου τους. Γιώργο ευχαριστούμε.

Η Λέσχη βρίσκεται στο διαδίκτυο μέσω του E-artemis.grσε ειδική ομάδα με τoν διακριτικό της τίτλο: TheSportingSpaniels & RetrieversClubofGreece, με τον ίδιο τίτλο βρίσκεται στο facebookκαι το Hunterlife.gr. Μέσω του διαδικτύου, e-mailsκαι τηλεφώνου απαντήσαμε σε πολλές ερωτήσεις συναδέλφων.

Το μέλος μας Έφη Εμμανουηλίδου ολοκλήρωσε την μετάφραση του εντύπου της Αγγλικής Λέσχης Σπάνιελς με βασικές οδηγίες εκπαίδευσης. Έφη ευχαριστούμε θερμά.

Στα «πεπραγμένα» θα πρέπει να προσθέσουμε το «καλό κλίμα» που επικρατεί στη Λέσχη μας με αποτέλεσμα τη διοργάνωση τσιμπουσιών και τη δημιουργία κυνηγητικών παρεών με κοινές εξορμήσεις.

Και του χρόνου.
 
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 31/1/16 στη ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.
16:30 Συνάντηση στο σπίτι.
16:45 Αναχώρηση για Αγ. Κυριακή (παραλία) για να δούμε τους σκύλους.
18:15 Επιστροφή στο σπίτι για συζήτηση διαφόρων θεμάτων/προτάσεων.
 
Back
Top