Χρήστος Χατζιώτης Συνέντευξη

Το baikal 43 έχει μπάσο καμπανισμα αφού έβαλα χαρτοταινία και έβγαλα τα τσοκ μέχρι μετά τον αορτηριουχο .Όταν φτάνεις στο μονομπλοκ, λες και χτυπας μασίφ σίδερο δεν κάνει σχεδόν καθόλου ήχο
Το είχα κάνει χτυπώντας τις κάννες με την (πλαστική) λαβή από ένα μακρύ κατσαβίδι...
Καμπάνιζαν αλλά όχι τόσο μελωδικά όσο το βίντεο του Χατζιώτη αλλά δεν ήταν κ υπόκωφος ήχος ώστε να με προβληματίσει....
Στο σημείο που βρίσκονται οι θαλάμες όντως αλλάζει ο ήχος....
Έκανα κ έναν έλεγχο διά της αφής αλλά δεν είδα τίποτα το ύποπτο......

Οι ρίγες γενικά ειναι κατι που δεν με αγχώνει γιατί θεωρώ πως για να φτάσουν στο σημείο να ξεκολλήσουν ή υπάρχει αστοχία απο τον κατασκευαστή ή έχουν ριχτεί τόοσες πολλές κ απανωτές τουφεκιές που επηρέασαν την κόλληση...

Βέβαια αν βρει χωρο κ περασει η υγρασία θα προκυψει οξείδωση σε αυτα σημεία που δεν είναι κ ορατά αλλά κ πάλι για να συμβεί αυτό θα πρέπει το όπλο να είναι φυλαγμένο για κάποιο διάστημα σε ακατάλληλο περιβάλλον...

Κραδασμό στο κλειδί έχουν όλα λίγο- πολύ.
Είσαι σίγουρος ότι τα όπλα κλείδωσαν καλά κ η πεταλούδα τερμάτισε στο επιθυμητό σημείο?
Αυτό μπορεί να φαντάζει αυτονόητο αλλά θα σου πω τι έπαθα πέρσι.....

Καθάριζα ωραία κ καλά το δικαννο κ πριν βάλω την πάπια λέω δεν (ξανά) κάνω κ εναν έλεγχο στα κλειδιά...
Δοκιμάζω και ακουω "τακ-τακ"...
Αλλάζω τον τρόπο δοκιμής κ πιανω με το ένα χέρι το κοντακι κ με το άλλο τις καννες κ ασκώ πίεση σαν να θέλω να σπασω το όπλο στην μέση κ διαπιστώνω ότι το χείλος από τις θαλάμες ίσααα κ ανασηκώνετε κ κοπαναει πανω στον καθρέφτη.......

Με πιάνει...κρίση πανικού αφήνω το οπλο κάτω κ βγαίνω έξω προσπαθωντας να σκεφτω τι διάολο έγινε....

Και νομίζω πως το βρήκα....
Επιστρέφω, βγάζω τις κάννες κ τις ξανακουμπώνω κ αυτό ήταν...
Το όπλο δεν έκανε κιχ σε καμία δοκιμασία.......

Τι είχε γίνει?
Όταν συναρμολογώ το οπλο εχω την συνήθεια να κρατάω την πεταλουδα κ να την απελευθερωνω σιγα-σιγα ενώ ταυτόχρονα με το άλλο χέρι σιγα-σιγα ανεβάζω τις κάννες...
Με αποτέλεσμα σε αυτή την φάση να μην έχει κλειδώσει όπως θα έπρεπε.......

εγω πηγα το εγλεζικο κοκκοροντουφεκο σε οπλουργο της Αθηνας , γιατι δεν εκλεινε , και ειχαν τζογο η κανες , για να μου φτιαξει και τον αριστερο επικρουστηρα , το περνω μετα απο ενα μηνα , και δεν εριχνε η αριστερη καννη , και η δεν πλακες ξεκουμποσαν την ωρα που εριξα , γιατι ειχαν χαλασει τα πασα μια βιδας που της συγρατουσαν , το ξανα στελνω μετα απο 2 μερες που μου το ειχε στειλει , και το ξαναπερνω , μετα απο 20 μερες , το βλεπω ολα καλα ριχνω μερικα φυσιγγια περιπου 2 κουτια , και ξανα κουναν οι καννες , και τωρα εχω βαλει στο πισω κλειδι ντεφλον και δεν κουναν , αλλα ειναι κατι προσορινο

Το είχα κάνει χτυπώντας τις κάννες με την (πλαστική) λαβή από ένα μακρύ κατσαβίδι...
Καμπάνιζαν αλλά όχι τόσο μελωδικά όσο το βίντεο του Χατζιώτη αλλά δεν ήταν κ υπόκωφος ήχος ώστε να με προβληματίσει....
Στο σημείο που βρίσκονται οι θαλάμες όντως αλλάζει ο ήχος....
Έκανα κ έναν έλεγχο διά της αφής αλλά δεν είδα τίποτα το ύποπτο......

Οι ρίγες γενικά ειναι κατι που δεν με αγχώνει γιατί θεωρώ πως για να φτάσουν στο σημείο να ξεκολλήσουν ή υπάρχει αστοχία απο τον κατασκευαστή ή έχουν ριχτεί τόοσες πολλές κ απανωτές τουφεκιές που επηρέασαν την κόλληση...

Βέβαια αν βρει χωρο κ περασει η υγρασία θα προκυψει οξείδωση σε αυτα σημεία που δεν είναι κ ορατά αλλά κ πάλι για να συμβεί αυτό θα πρέπει το όπλο να είναι φυλαγμένο για κάποιο διάστημα σε ακατάλληλο περιβάλλον...

Είσαι σίγουρος ότι τα όπλα κλείδωσαν καλά κ η πεταλούδα τερμάτισε στο επιθυμητό σημείο?
Αυτό μπορεί να φαντάζει αυτονόητο αλλά θα σου πω τι έπαθα πέρσι.....

Καθάριζα ωραία κ καλά το δικαννο κ πριν βάλω την πάπια λέω δεν (ξανά) κάνω κ εναν έλεγχο στα κλειδιά...
Δοκιμάζω και ακουω "τακ-τακ"...
Αλλάζω τον τρόπο δοκιμής κ πιανω με το ένα χέρι το κοντακι κ με το άλλο τις καννες κ ασκώ πίεση σαν να θέλω να σπασω το όπλο στην μέση κ διαπιστώνω ότι το χείλος από τις θαλάμες ίσααα κ ανασηκώνετε κ κοπαναει πανω στον καθρέφτη.......

Με πιάνει...κρίση πανικού αφήνω το οπλο κάτω κ βγαίνω έξω προσπαθωντας να σκεφτω τι διάολο έγινε....

Και νομίζω πως το βρήκα....
Επιστρέφω, βγάζω τις κάννες κ τις ξανακουμπώνω κ αυτό ήταν...
Το όπλο δεν έκανε κιχ σε καμία δοκιμασία.......

Τι είχε γίνει?
Όταν συναρμολογώ το οπλο εχω την συνήθεια να κρατάω την πεταλουδα κ να την απελευθερωνω σιγα-σιγα ενώ ταυτόχρονα με το άλλο χέρι σιγα-σιγα ανεβάζω τις κάννες...
Με αποτέλεσμα σε αυτή την φάση να μην έχει κλειδώσει όπως θα έπρεπε.......
Για τον κραδασμό στο δάχτυλο μιλάω όταν χτυπάς τις κάννες για να δεις ότι καμπανιζουν όπως το περιέγραψε ο Χατζιωτης ,όχι κούνημα μεταξύ βάσης-καννων

Last edited:
εγω πηγα το εγλεζικο κοκκοροντουφεκο σε οπλουργο της Αθηνας , γιατι δεν εκλεινε , και ειχαν τζογο η κανες , για να μου φτιαξει και τον αριστερο επικρουστηρα , το περνω μετα απο ενα μηνα , και δεν εριχνε η αριστερη καννη , και η δεν πλακες ξεκουμποσαν την ωρα που εριξα , γιατι ειχαν χαλασει τα πασα μια βιδας που της συγρατουσαν , το ξανα στελνω μετα απο 2 μερες που μου το ειχε στειλει , και το ξαναπερνω , μετα απο 20 μερες , το βλεπω ολα καλα ριχνω μερικα φυσιγγια περιπου 2 κουτια , και ξανα κουναν οι καννες , και τωρα εχω βαλει στο πισω κλειδι ντεφλον και δεν κουναν , αλλα ειναι κατι προσορινο
Κάπου είχα διαβάσει-δει ότι το κούνημα που επισκευαζεται με σφυριλατηση του πίσω κλειδιού είναι προσωρινό και με τις βολές ξανακουναει. Μάλλον θέλει αλλαγή πειρου με πιο χοντρό και ξανά εφαρμογή των καννων στη βάση ,ίσως και άλλα πράγματα για να γίνει σωστά η δουλεια.

Κάπου είχα διαβάσει-δει ότι το κούνημα που επισκευαζεται με σφυριλατηση του πίσω κλειδιού είναι προσωρινό και με τις βολές ξανακουναει. Μάλλον θέλει αλλαγή πειρου με πιο χοντρό και ξανά εφαρμογή των καννων στη βάση ,ίσως και άλλα πράγματα για να γίνει σωστά η δουλεια.
Αν ειναι οπλο που αξιζει πραγματικα, το κανεις(αφου βρεις οπλουργο που μπορει να το κανει). Αν ειναι φθηνο επειδη εχει κοστος, κανεις μεσοβεζικα πραγματα.

Για τον κραδασμό στο δάχτυλο μιλάω όταν χτυπάς τις κάννες για να δεις ότι καμπανιζουν όπως το περιέγραψε ο Χατζιωτης ,όχι κούνημα μεταξύ βάσης-καννων
Μα λέω και εγώ, εντάξει τότε.....
Είδα "κλειδιά" κ κόλλησα εκεί..
Δεν κατάλαβα ότι μιλάς μόνο για τις ρίγες..

Έχω μία ιστορία που νομίζω περιγράφει την τιμιότητά του τέλεια.

Πριν μερικά χρόνια, έχω επισκεφθεί το κατάστημά του για να πιούμε καφεδάκι και μου βγάζει ένα Renato Gamba και μου το δίνει. "Κοίταξέ το ρε φίλε" μου λέει, "το έχω ψάξει εξονυχιστικά και δεν βρίσκω ψεγάδι, και το θέμα είναι ότι το έχω πάρει φθηνά και δεν βρίσκω τι πρόβλημα έχει".

Αφού το έψαξα όσο καταλάβαινα και δεν βρήκα κάτι στραβό, το άφησα ακουμπισμένο στα πόδια μου όσο συζητούσαμε για διάφορα. Κάποια στιγμή μπήκε πελάτης στο κατάστημα. Τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα και έπεσε φως πάνω στο όπλο, είδα κοντά στο στόμιο της κάτω κάννης ένα βαθούλωμα. Το δείχνω αμέσως στον Χρήστο και έλαμψε το πρόσωπό του.

"Τι όπλο είναι αυτό;" ρώτησε αργότερα ο πελάτης... "Αυτό είναι ένα Renato Gamba Daytona μπλα μπλα μπλα" άρχισε ο Χρήστος... "με ελάχιστη χρήση και άψογη κατάσταση, με εξαιρετική τιμή εξαιτίας ενός ανεπαίσθητου χτυπήματος στο εξωτερικό πρόσθιο τμήμα της κάτω κάννης". Το έλεγε και γέμιζε το στόμα του!

Η ακεραιότητα και η τιμιότητα είναι τρόπος ζωής!

Έχω μία ιστορία που νομίζω περιγράφει την τιμιότητά του τέλεια.
....
Η ακεραιότητα και η τιμιότητα είναι τρόπος ζωής!
Εξαιρετικο.
Μπραβο και σε εσενα , οχι που ειδες το βαθουλωμα, αλλα που συγκρατησες το ολο σκηνικο.
Πολλοι τα περνούν στο ντουκου αυτα.

Κατι που ρωτησα και στα σχολια αλλα δεν απαντηθηκε.
Σχετικα με το θεμα σκουπιδι στην κάνη, και τα ολεθρια αποτελεσματα με ακρωτηριασμυς που μας ειπε.
Ποια η γνωμη σας ?

ΠΟΙΟΣ ειναι τελικα ο τρόπος προφυλαξης να μην εχει παρει καποιο σκουπιδι η κανη μεσα ?
Ελεγχο πριν απο καθε μοναδικη τουφεκιά ?
Πως μπορεις να εισαι σιγουρος ?

Εντάξει εδώ είναι λίγο ακραίο, αλλά κατάλαβα τι θες να πεις.
Μπορείς κάλλιστα να ελέγχεις το όπλο σου ΑΔΕΙΟ σε περίπτωση που αισθανθείς ότι μπήκε σκουπίδι πχ περνόντας μέσα από πυκνό. Είναι 1 λεπτό διαδικασία.

Κατι που ρωτησα και στα σχολια αλλα δεν απαντηθηκε.
Σχετικα με το θεμα σκουπιδι στην κάνη, και τα ολεθρια αποτελεσματα με ακρωτηριασμυς που μας ειπε.
Ποια η γνωμη σας ?

ΠΟΙΟΣ ειναι τελικα ο τρόπος προφυλαξης να μην εχει παρει καποιο σκουπιδι η κανη μεσα ?
Μιλώντας για έμφραξη που προηλθε από βυσμα φυσιγγίου,
Εδω η υπέροχη του "σπαστού" όπλου είναι ξεκάθαρη(δικαννα-μονοκαννα)....
Αρκεί βέβαια να γίνεται έλεγχος του εσωτερικού των καννών έπειτα από την αφαίρεση του άδειου κάλυκα,γιατί αρκετοί επαναγεμίζουν χωρις να κοιτάνε...
Δυστυχώς η καραμπίνα είναι άλλο θέμα..
Ακόμα κ αν ακουστεί έναν "παράξενος" ήχος κατά των πυροβολισμό, ο χρήστης μπορεί να μην δώσει σημασία κ ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε φάση κυνηγίου κ να ρίξει κ την επόμενη βολή για να μην χάσει το θήραμα....

Κάτι που εφαρμόζω με θρησκευτική ευλάβεια είναι στην παραμικρή επαφή του στομίου των καννών με το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ "εμπόδιο" που μπορεί να βρεθεί καθώς κυνηγάω,θα σταματήσω κ θα ελέγξω την κάννη η τις καννες....
Ακόμα κ αν είμαι 100% σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έμεινε ένα ξένο σώμα στο εσωτερικό της.....
Και παντα έλεγχος αν χρειαστεί να ακουμπήσουμε καπου το όπλο μας έστω κ προσωρινά ή έπειτα από κάποια πτώση στο έδαφος..
Είναι κάποια πράγματα που όχι μόνο δεν πρεπει να βαριόμαστε να τα κανουμε αλλά επιβάλλονται κιόλας...

Back