Περάσματα

Εγώ πιστεύω τα τελευταία χρόνια ο κύριος όγκος των τρυγονιων περνάει νύχτα. Τα τελευταία 9-10 χρόνια εδώ Κέρκυρα άντε να κάνει ένα-δύο καλά περάσματα το Σεπτέμβρη και όταν μιλάω για πέρασμα δεν εννοώ να δεις 10-20 πουλιά.
Μια αλλη παράμετρος είναι ο καιρός, αν τα βρει καμιά μπόρα και μπουν στο νησί.

Ειναι αληθεια αυτο,εαν ο καιρος τους κανει δεν σταματανε καθολου τα πουλια,μονο απο την εξαντληση θα σταματησουν η εαν τα πετυχει κακοκαιρια.
Πριν 10 χρονια φιλος ταξιδευε απο Ανκονα για Πατρα με καταιγιδα,το καταστρωμα του πλοιου ειχε γεμισει ορτυκια,τοσο κουρασμενα που τα επιανες
με το χερι.Θυμαμαι και μια χρονια στο Ταιναρο που ειχα δει 5-6 πνιγμενα τρυγονια.

Ειναι αληθεια αυτο,εαν ο καιρος τους κανει δεν σταματανε καθολου τα πουλια,μονο απο την εξαντληση θα σταματησουν η εαν τα πετυχει κακοκαιρια.
Πριν 10 χρονια φιλος ταξιδευε απο Ανκονα για Πατρα με καταιγιδα,το καταστρωμα του πλοιου ειχε γεμισει ορτυκια,τοσο κουρασμενα που τα επιανες
με το χερι.Θυμαμαι και μια χρονια στο Ταιναρο που ειχα δει 5-6 πνιγμενα τρυγονια.
Κάθε χρόνο και σε μας οι ψαράδες βρίσκουν συνήθως ορτυκια πνιγμένα, περίεργο και απρόβλεπτο πράμα η αποδημία πάντως είναι και τύχη να πέσεις την κατάλληλη μέρα, ώρα στιγμή πάνω στο πέρασμα. Μου έχει τύχει σε κυνήγι πέρδικας με το που ξημέρωσε μια σεττερινα άπειρη κουτάβα που είχα τότε να ξεσηκώνει τα ορτυκια σαν αλαφιασμενη και ήταν αρκετά πουλιά δεν τα χτυπούσα για δύο λόγους για να μην χαλάσω τις πέρδικες που είχα ακούσει να κακαριζουν απέναντι το ξημέρωμα και γιατί δεν είχα φυσίγγια με ψιλό νούμερο. Τελικά υπήρχε και άλλος κυνηγός στην περιοχή και χτύπησε τις πέρδικες, στιγμιαία απόφαση να γυρίσω σπίτι να πάρω την έμπειρη ποιντερ και φυσίγγια και επιστροφή στο ίδιο μέρος για τα ορτυκια. Θα μου πήρε κάνα δυο ώρες (καφέ, κολατσιό) στο ίδιο μέρος που το πρωί υπήρχε ένα καλό μπασιματακι τώρα δεν είχε ούτε φτερό? Χαμηλωσα έψαξα και σε άλλα μέρη που πιάνουν το απόλυτο μηδέν, ξέρω ότι τα περάσματα έρχονται βράδυ και φεύγουν βράδυ αλλά αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω ακόμα.

Τα πουλιά έχουν αποθήκευση το λίπος που χρειάζονται για να κάνουν το μεγάλο ταξίδι ,όταν με τα κασετόφωνα τους αλλάζουν την διαδικασία αυτή τότε τα πουλιά χάνουν λίπος και ενέργεια με αποτέλεσμα να πνίγονται στην θάλασσα ,τα κασετόφωνα είναι μεγάλη καταστροφή !!!

Πριν λιγο μιλαγα με τα αδερφια μου, απο τωρα ακομα για τι θα κανουμε τον Οκτωβρη μιας κ το τρυγονι πολυ δυσκολα θα το κυνηγησω φετος, δυστυχως...ειναι κ το αγαπημενο μου θηραμα! Τα παντα πλεον ειναι ανοιχτα κ με λιγο τυχη...ευχομαι για τα καλυτερα!

Μαρτυριες με πνιγμενα πουλια στην μεταναστευση υπαρχουν απο ανθρωπους που κυνηγουσαν με μπροστογεμη οπλα
πολυ πριν τα φυσιγγια και τα κασετοφωνα.
Σωστά, ο καιρός στο πέλαγος αλλάζει για πλάκα , κάτι τέτοιο συμβαίνει ένα ξαφνικό μπουρίνι, να βάλει λίγο αέρα τα ρήμαξε.

Μαρτυριες με πνιγμενα πουλια στην μεταναστευση υπαρχουν απο ανθρωπους που κυνηγουσαν με μπροστογεμη οπλα
πολυ πριν τα φυσιγγια και τα κασετοφωνα.
Μου έχουν πει ότι παλιότερα ,όταν εμφανίστηκαν τα κασετόφωνα τα έβαζαν σε καΐκια και ανοίγονταν μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μαζεύουν με απόχες τα ορτύκια απ το νερό
Δεν ξέρω αν ισχύει ,αλλά δεν μπορώ και να μην το πιστέψω

Μια γειτόνισσα με καταγωγή από Θάσο μου είχε πει, ντροπή να τουφεκάτε με όπλο το ορτύκι ... o_O
Κατάλαβα ότι η ένσταση της δεν είχε να κάνει με το κυνήγι αλλά με τον τρόπο. Όταν την ρώτησα, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε, μου είπε ότι παλιά στην Θάσο δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ όπλα, μόνο λάμπες με φως στο βουνό και απόχες ... :cool:

Μου έχουν πει ότι παλιότερα ,όταν εμφανίστηκαν τα κασετόφωνα τα έβαζαν σε καΐκια και ανοίγονταν μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μαζεύουν με απόχες τα ορτύκια απ το νερό

ισχυει και να μην σου φανει και παραξενο οτη γηνεται και ακομα σε πολα νυσια αλλα οχι σε καικια αλλα σε σαμπρελες..

Η υπερτατη ξεφτιλα!!!!
Ηθελα να ηξερα τι χαιρονται αυτοι που το κανουν!

Η υπερτατη ξεφτιλα!!!!
Ηθελα να ηξερα τι χαιρονται αυτοι που το κανουν!
Τι χαίρονται ;;;; Τη "γεμάτη τσάντα" ... ή μάλλον τα "γεμάτα τσουβάλια" !!! .sarcastic..no.
Σε παλαιότερες εποχές, η φτώχια και η ανάγκη επιβίωσης ίσως το δικαιολογούσαν ...
Τώρα ... όταν είναι κανείς άπληστος, αχόρταγος και λιγούρης, το λιγότερο που τον ενδιαφέρει είναι ο τρόπος θήρευσης και η "ηθική" του κυνηγιού ...

Back