σε εσας κατω τους νοτιους σας στελνουμε πρωτα τα μικροπουλιαααα να μην σας ερθη απωτομα τα τρυγονια που θα δητε

αντεεε τρεξε φιλαρακιμου να στησης καμια ξωβεργα διωτι ορτυκια δεν πρωκητε να δηςςςςςΜολις εμαθα πως ειχε πολυ μεγαλο περασμα απο μικροπουλα (αμπελοπουλια) το πρωι με οτι σημαίνει αυτο![]()
Τα ορτύκια ήταν το "μάνα" για τους Μανιάτες επι αιώνες. Και συνήθως τα έπιαναν οι γυναίκες αποχιάζοντας τα στις πεζουλες - με ξύλινες αποχές, μερα φυσικα και για φως (λυχνάρι;;Μια γειτόνισσα με καταγωγή από Θάσο μου είχε πει, ντροπή να τουφεκάτε με όπλο το ορτύκι ...
Κατάλαβα ότι η ένσταση της δεν είχε να κάνει με το κυνήγι αλλά με τον τρόπο. Όταν την ρώτησα, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε, μου είπε ότι παλιά στην Θάσο δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ όπλα, μόνο λάμπες με φως στο βουνό και απόχες ...![]()
Δεν θα το μάθαινε κάνεις ούτε από το φβ ούτε από γνωστούς του ρε...μένουν κρυφά αυτά!
Μου έχουν πει ότι παλιότερα ,όταν εμφανίστηκαν τα κασετόφωνα τα έβαζαν σε καΐκια και ανοίγονταν μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μαζεύουν με απόχες τα ορτύκια απ το νερό
Δεν ξέρω αν ισχύει ,αλλά δεν μπορώ και να μην το πιστέψω
Παλιοτερα μου ειχε πει καποιους οτι περιμεναν τα τρυγονια το Σεπτεμβριο πανω απ το αεροδρομιο της Ελευσινας ερχομενα απο Καζα...
Τα Δερβενοχωρια ανεκαθεν ηταν τοπος περασματων!!
Εξαλλου τα δερβενοχωρια ανοιγουν 15/9αλλα το καλυτερο,εχει πολυ μεγαλο τοπο.
Και προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα πρωτα περασματιαρικα τρυγονια (μεχρι 4-5 του Σεπτεμβρη) προτιμουν την ηπειρωτικη χωρα κ οχι τοσο τα παραθαλασσια μερη!!
Περνωντας οι ημερομηνιες δυσκολα ξεκολανε απ τη θαλασσα!!
Εξαλλου τα δερβενοχωρια ανοιγουν 15/9![]()
Δυστυχώς φιλε ισχυει ,το ειχα ακουσει πριν χρόνιαΜου έχουν πει ότι παλιότερα ,όταν εμφανίστηκαν τα κασετόφωνα τα έβαζαν σε καΐκια και ανοίγονταν μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μαζεύουν με απόχες τα ορτύκια απ το νερό
Δεν ξέρω αν ισχύει ,αλλά δεν μπορώ και να μην το πιστέψω
Μαζευαν κ τα φυσιγγια για να μην προδωσουν το μερος!Και στο Κρυονέρι Αττικής παλιά τουφεκαγαν πολλά τρυγόνια ,χωροταξικά πίσω από τα 120 στην εθνική ήταν ένα από τα καλύτερα καρτερια .
Έτσι και αλλιώς πάντα απαγορευόταν ! Πλέον πια φίλε δεν έχει τρυγόνια στην περιοχή ,λίγα πουλάκια μέσα σε κάνα ρεματακιΜαζευαν κ τα φυσιγγια για να μην προδωσουν το μερος!
Σημερα με τοσα φωτα τριγυρω το θεωρω πολυ δυσκολο να πιανει ακομα πουλια εκει! Ποτε ομως δεν ξερεις!