Περάσματα

Τελικά το πρωί πήγα μια βόλτα στα παραλια αλλά εγώ δεν έκανα μπαμ! Σε άλλο σημείο κ στα πέριξ χωράφια έπεσαν ντουφεκιες! Μόνο μικροπουλια είδα σε μικρές ομαδες και συκοφαγια που έφυγαν από ένα ευκάλυπτο!

Τα
Μια γειτόνισσα με καταγωγή από Θάσο μου είχε πει, ντροπή να τουφεκάτε με όπλο το ορτύκι ... o_O
Κατάλαβα ότι η ένσταση της δεν είχε να κάνει με το κυνήγι αλλά με τον τρόπο. Όταν την ρώτησα, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε, μου είπε ότι παλιά στην Θάσο δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ όπλα, μόνο λάμπες με φως στο βουνό και απόχες ... :cool:
Τα ορτύκια ήταν το "μάνα" για τους Μανιάτες επι αιώνες. Και συνήθως τα έπιαναν οι γυναίκες αποχιάζοντας τα στις πεζουλες - με ξύλινες αποχές, μερα φυσικα και για φως (λυχνάρι;;;) ή κράχτη, να μην συζητάμε.
Κρέας για την οικογένεια ή παστωμένα έφευγαν σε βαρέλια για την Εσπερία εξασφαλίζοντας άρτο επιούσιο για τον φτωχό Έλληνα.

Σημερα δυστυχώς αυτο γίνεται σε έκταση με τα γουρούνια, χωρις βεβαίως όλοι να έχουν την αναγκη λόγω της ανέχειας.
Έξ ου και πολλά ατυχήματα και μάλιστα σε περιόδους και μέρες που απαγορεύεται το κυνήγι τους.

Υ/Γ : Μερικοι μάλιστα πέφτουν θύματα του ....Facebook.
Χρειάζονται φρέσκες ...φωτογραφίες (ή συντήρηση του ...μύθου τους, ως τοπικοί ...ήρωες)
περισσότερο απο το φρέσκο κρέας!!!

Δεν θα το μάθαινε κάνεις ούτε από το φβ ούτε από γνωστούς του ρε...μένουν κρυφά αυτά!

Οτι δεν εμαθε καποιος οτι εβαλε τρυγονια σε ενα μερος δεν σημαινει κατι!Ισως οι γνωστοι και φιλοι του να μην κυνηγησαν εκεινη την ημερα εκει,τοσο απλο!
Οσο για το φβ ισχυουν οτι εχουμε πει κατα καιρους και εδω μεσα.Την πληροφορια την εδωσα ανοιχτα την ιδια μερα που τα ειδαν στα Δερδενοχωρια.

Μου έχουν πει ότι παλιότερα ,όταν εμφανίστηκαν τα κασετόφωνα τα έβαζαν σε καΐκια και ανοίγονταν μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μαζεύουν με απόχες τα ορτύκια απ το νερό
Δεν ξέρω αν ισχύει ,αλλά δεν μπορώ και να μην το πιστέψω

Ισχυει!Το εχω ακουσει στο λιμανι του Ναυπλιου απο εναν ψαρα.Σαμπρελα με πατο και αγκυρα,μπαταρια και να σηκωνει την θαλασσα.
Ελεγε οτι το βρηκε ανοιχτα της Πλατιας.

Παλιοτερα μου ειχε πει καποιους οτι περιμεναν τα τρυγονια το Σεπτεμβριο πανω απ το αεροδρομιο της Ελευσινας ερχομενα απο Καζα...
Τα Δερβενοχωρια ανεκαθεν ηταν τοπος περασματων!!

Παλιοτερα ναι,ηταν ολα τα Δερδενοχωρια πονηρα περασματα.Τα τελευταια χρονια μονο 2-3 σημεια ισχυουν αλλα το καλυτερο,εχει πολυ μεγαλο τοπο.
Μπορει να εισαι εκει,να υπαρχουν τρυγονια,αλλα να μην ακους ντουφεκια.Πολλες φορες πηγα να φυγω και τα πετυχα να παιζουν στο πουθενα.

Και προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα πρωτα περασματιαρικα τρυγονια (μεχρι 4-5 του Σεπτεμβρη) προτιμουν την ηπειρωτικη χωρα κ οχι τοσο τα παραθαλασσια μερη!!
Περνωντας οι ημερομηνιες δυσκολα ξεκολανε απ τη θαλασσα!!
αλλα το καλυτερο,εχει πολυ μεγαλο τοπο.
Εξαλλου τα δερβενοχωρια ανοιγουν 15/9 ;)

Και προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα πρωτα περασματιαρικα τρυγονια (μεχρι 4-5 του Σεπτεμβρη) προτιμουν την ηπειρωτικη χωρα κ οχι τοσο τα παραθαλασσια μερη!!
Περνωντας οι ημερομηνιες δυσκολα ξεκολανε απ τη θαλασσα!!

Εξαλλου τα δερβενοχωρια ανοιγουν 15/9 ;)

Χαμηλα στα Δερδενοχωρια Δαφνουλα,Ασωπια κτλ

Μου έχουν πει ότι παλιότερα ,όταν εμφανίστηκαν τα κασετόφωνα τα έβαζαν σε καΐκια και ανοίγονταν μέσα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μαζεύουν με απόχες τα ορτύκια απ το νερό
Δεν ξέρω αν ισχύει ,αλλά δεν μπορώ και να μην το πιστέψω
Δυστυχώς φιλε ισχυει ,το ειχα ακουσει πριν χρόνια

Και στο Κρυονέρι Αττικής παλιά τουφεκαγαν πολλά τρυγόνια ,χωροταξικά πίσω από τα 120 στην εθνική ήταν ένα από τα καλύτερα καρτερια .
Μαζευαν κ τα φυσιγγια για να μην προδωσουν το μερος!
Σημερα με τοσα φωτα τριγυρω το θεωρω πολυ δυσκολο να πιανει ακομα πουλια εκει! Ποτε ομως δεν ξερεις!

Καλησπέρα σε όλη την παρέα . Σας διαβάζω τον τελευταίο μήνα σχεδόν κάθε μέρα . Απλά δεν έχω γράψει εδώ και καιρό .Έκανα αποτοξίνωση αυτούς τους κουφιους μήνες . Σήμερα είχαμε μια μετακίνηση στα Β.Δ της Μακεδονίας . Έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά πουλιά (τρυγόνια ) ελπίζω να είναι και αύριο εδώ. Κάντε τα κουμάντα σας και όσοι μπορείτε Κάντε την βόλτα σας στις γνωστες και μηγνωστες περιοχές που τα βάζει τέτοια εποχή . Καλό βόλι σε όλους θα τα πούμε αύριο. Ελπίζω να κάνουμε τα τουφέκια μας το πρωί

Καλησπέρα στην παρέα. Τελικά σήμερα τα πουλιά δεν μας κάναν την χάρη. Το χθεσινό βραδυνό βοριαδάκι τα έσπρωξε για άλλους τόπους μακρινούς . Κουλούρι στο πρωινό που κάναμε με τα φιλαράκια. Λίγα πουλιά και αυτά όλα γιαυριά.. Τα μεγάλα πουλιά μας την έκαναν. Ελπίζω αύριο να κάνουμε κάτι καλό.

Μαζευαν κ τα φυσιγγια για να μην προδωσουν το μερος!
Σημερα με τοσα φωτα τριγυρω το θεωρω πολυ δυσκολο να πιανει ακομα πουλια εκει! Ποτε ομως δεν ξερεις!
Έτσι και αλλιώς πάντα απαγορευόταν ! Πλέον πια φίλε δεν έχει τρυγόνια στην περιοχή ,λίγα πουλάκια μέσα σε κάνα ρεματακι

Καλό απόγευμα! Δυτική Κρήτη,σημερινο κυνήγι σε μερος που περνάνε πουλιά,καρτέρι το πρωί για κανένα τρυγόνι και περπάτημα μετα περίπου 3 ώρες,για κανένα ορτύκι ούτε πούπουλο.ειδα δυο τσαλαπετεινους μόνο.μαλλον είναι νωρίς ακόμα..δεν πέταξε τίποτα χθες το βράδυ...

Last edited:
Μια από τα ιδια και εδώ!
Κάθε μέρα πρωινή βόλτα, θάλασσα και στο κάμπο τίποτα! Κάτι επαιξε Δευτέρα απόγευμα από ότι άκουσα! Τρίτη βόλτα με το σκύλο τιποτα, παρά μονο σε μια καρπουζια σηκωθηκαν 4-5 τρυγονια που είχαν μπολουκιασει με δεκαοχτουρες!Σήμερα ένα μπουλούκι με βουλγαρες πέρασε! Πέφτουν σκορπιες ντουφεκιες μέσα στα χωράφια!

Back