Πέρδικα - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πήγα σήμερα με ένα καλο φιλαρακι κάναμε από τρεις ο καθένας με πολύ δυσκολία (αλλά ετσι μαρεσει εμένα να τις βρίσκω στους γκρεμούς τώρα που βαστάνε τα πόδια μας ακόμα ) . Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν την δυσκολία του τόπου φαινεται καλοπατι αλλά καμια σχέση .

photo url
Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά προβλέπω μια επόμενη χρόνια πολύ φτωχή , τα πουλιά φέτος δεν έκαναν γέννες και έφαγαν το στραπάτσο οι μεγάλες , πολλα μέρη ορφανά λες και δεν υπάρχει ζωή .
Πανέμορφα βουνά!!!

Είναι άλλος κόσμος εκεί πάνω πραγματικά , πάντα βρίσκω ένα σημείο με θέα να κάτσω να κάνω ένα διάλειμμα , καφές , τσιγάρο και όλες οι αισθήσεις στην τσίτα . Θέα τοπίου , η φύση που αυτή την εποχή με τις βροχές αρχίζει να πρασινίζει , η μυρωδιά του χώματος , τα κοπάδια με τα πρόβατα που αυτή την εποχή γενανε και τραβάνε τα αρνάκια τους , οι φωνές τους , τα κουδούνια τους , βρήκα και ένα μπρούτζινο κούνι (όπως τα λέμε εδώ ) αν και συνήθως ρωτάω τους βοσκούς της περιοχής αν βρω κάποιο για να του το δώσω αυτό θα το κρατήσω για ενθύμιο. Με ενοχλεί που θα κλείσει το κυνηγι της , αλλά και η φύση πρέπει να κάνει τον κύκλο της ανενόχλητη , είναι και αυτή η γλυκιά αναμονή μέχρι την επόμενη χρόνια το αλατοπίπερο . Δυστηχως ο τόπος ξερός και δεν πιάνει μπεκάτσες η και να πιάσει είναι λίγο τζόκερ η συνάντηση μαζί τους . Αλλά για μένα η περδικα είναι το κυνηγι που φτάνει τον κυνηγο κσι τα σκυλια του στα όρια από όλες τις απόψεις .

Σκέφτομαι και τη δεύτερη τουφέκια, σε ενδεχόμενο τραυματισμό, κάποιου πουλιού
Μόνο για αυτό το ενδεχόμενο μείνε στο δίκαννο και αν πάρεις στο σήκωμα με το πρώτο μην ρίχνεις το δεύτερο
Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και μπράβο σου αλλά χρειάζεται και το δεύτερο

Καλησπέρα σε όλους! Ένα από τα ελάχιστα κυνήγια φέτος στην πέρδικα μια και το σκυλί είναι κουτάβι ήταν το χθεσινό! Μαζί με τον κουμπάρο πήγαμε σε γνωστό μας μέρος που
γνωρίζουμε από παλιά κάποια κοπάδια! Τα πουλιά λίγα σε σχέση με άλλες χρονιές και σπασμένα λες και τα κυνηγούν ανηλεώς πράγμα που ξέρω ότι δεν ισχύει εκεί! Τα πουλιά όλα παλιά! Δύο περδικες κρατήσαμε και δυστυχώς μια τραυματισμένη! Το κερασάκι στην τούρτα δύο μπεκάτσες που βγάλαμε προφανώς νεοφερμένες μια και η περιοχή πιάνει μόνο περαστικες! Και του χρόνου να είμαστε καλά να την συναντήσουμε σε καλύτερους αριθμούς ελπίζω! Ορεινά του Ν. Λασιθίου αυτά!

Στα μέρη που κυνηγάω εγώ έχουμε αρκετές πέρδικες , αν πέσεις όμως πάνω σε παλιά πουλιά ο καλύτερος παγκόσμιος ν σαι πέρδικα δν καρπώνεσαι , συγκέκριμενα μεταξύ συζητήσεις κυνηγων ενα μπουλούκι τ ξέρουμε όλοι που πιανει , δν θυμάμαι χρόνια ν πήραμε πουλί εκει

Καλημέρα εχτές πήγαμε για άλλη μια φορά για πέρδικα με τον φίλο συν κυνηγό μου ειχε αέρα βόρεια και κρύο τις ψάξαμε για τρεις ώρες αλλά τίποτα μόνο εγώ βρήκα σε ένα σημείο παλιές κουτσουλιές που κοιμάται το κοπάδι.

Attachments

• 20221127_085638.jpg
    20221127_085638.jpg
    365,8 KB · Προβολές: 44
  • 20221127_085629.jpg
    20221127_085629.jpg
    387 KB · Προβολές: 45
Την Τετάρτη λέει κακοκαιρία και βροχή.

Οπότε πέρδικα τέλος για φέτος.

Αυτή τη χρονιά την κυνηγησα λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Έπιασα λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Είδα λιγότερες από κάθε άλλη χρονια.

Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.

Αργότερα θα ασχοληθώ με την τσίχλα άντε και καμία φασα.

Και ίσως με αγριοπεριστερα που αν δεν ήταν αυτά φέτος να κάνω μερικές τουφεκιες η σεζόν θα ήταν φόλα.

Ελπίζω να φανούν τσιχλες να σωθεί η παρτίδα.

Δικαίωση των κόπων του νεαρού σήμερα αφού μετά τα δύο προηγούμενα κυνήγια τον Οκτώβρη παρόλα τα σηκώματα που δεν μου δόθηκε ευκαιρία για τουφεκιά ,σήμερα το καταφέραμε. Αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί στο δεύτερο σήκωμα που έκανε λιγο αργοτερα σε δύο πουλιά ,αν ήμουνα δύο με τρία βήματα πιο πίσω θα προλάβαινα να τουφεκίσω στο ξανά.
Ξεκινήσαμε από χαμηλά σε πολύ πυκνό με πουρνάρι κέδρο πολύ πέτρα κάτω και χόρτο που γλιστρούσε και μετά από τρεις ώρες ανεβήκαμε στο καθαρό.
Τότε άρχισαν τα όργανα από κάτι κατσαπλιάδες που θέλουν να ονομάζονται γουρουνοκυνήγοι. Έκλεισαν μία τεράστια περιοχή ήταν γύρω στα 17 αυτοκίνητα αυτά που μέτρησα εγώ και αυτό που γινόταν από τις κόρνες και τα εκρηκτικά ήταν απίστευτο Και καλά ακούσατε εκρηκτικά ! Πέταγαν κάτι σαν φουρνελα να ντουμανιάζει ο τόπος στον καπνό και σείωταν το βουνό ολόκληρο. Να φανταστείτε ότι γύρω στα 8 άτομα είχαν ανέβει τέρμα στο γυμνό σε υψόμετρο γύρω στα 1.600 μέτρα . Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι . Μάζεψα το σκύλο και φύγαμε πήγαμε σε άλλο σημείο περπατήσαμε και εκεί άλλες δύο ώρες κάναμε συνολικά 14 δύσκολα χιλιόμετρα στο βουνό σημασία έχει ότι το ευχαριστηθήκαμε και ήταν μία γεμάτη μέρα.

Μπραβο ρε θειο!!! Θηριο!!!!

Δικαίωση των κόπων του νεαρού σήμερα αφού μετά τα δύο προηγούμενα κυνήγια τον Οκτώβρη παρόλα τα σηκώματα που δεν μου δόθηκε ευκαιρία για τουφεκιά ,σήμερα το καταφέραμε. Αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί στο δεύτερο σήκωμα που έκανε λιγο αργοτερα σε δύο πουλιά ,αν ήμουνα δύο με τρία βήματα πιο πίσω θα προλάβαινα να τουφεκίσω .
Ξεκινήσαμε από χαμηλά σε πολύ πυκνό με πουρνάρι κέδρο πολύ πέτρα κάτω και χόρτο που γλιστρούσε και μετά από τρεις ώρες ανεβήκαμε στο καθαρό.
Τότε άρχισαν τα όργανα από κάτι κατσαπλιάδες που θέλουν να ονομάζονται γουρουνοκυνήγοι. Έκλεισαν μία τεράστια περιοχή ήταν γύρω στα 17 αυτοκίνητα αυτά που μέτρησα εγώ και αυτό που γινόταν από τις κόρνες και τα εκρηκτικά ήταν απίστευτο Και καλά ακούσατε εκρηκτικά ! Πέταγαν κάτι σαν φουρνελα να ντουμανιάζει ο τόπος στον καπνό και σείωταν το βουνό ολόκληρο. Να φανταστείτε ότι γύρω στα 8 άτομα είχαν ανέβει τέρμα στο γυμνό σε υψόμετρο γύρω στα 1.600 μέτρα . Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι . Μάζεψα το σκύλο και φύγαμε πήγαμε σε άλλο σημείο περπατήσαμε εκεί άλλες δύο ώρες και κάναμε συνολικά 14 δύσκολα χιλιόμετρα στο βουνό. Σημασία έχει ότι το ευχαριστηθήκαμε και μεγαλύτερη σημασία είναι οι εμπειρίες που αποκτά το σκυλάκι και όταν υπάρχει και αποτέλεσμα σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντικό. Ηταν μία γεμάτη μέρα

Last edited:
Δικαίωση των κόπων του νεαρού σήμερα αφού μετά τα δύο προηγούμενα κυνήγια τον Οκτώβρη παρόλα τα σηκώματα που δεν μου δόθηκε ευκαιρία για τουφεκιά ,σήμερα το καταφέραμε. Αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί στο δεύτερο σήκωμα που έκανε λιγο αργοτερα σε δύο πουλιά ,αν ήμουνα δύο με τρία βήματα πιο πίσω θα προλάβαινα να τουφεκίσω στο ξανά.
Τότε άρχισαν τα όργανα από κάτι κατσαπλιάδες που θέλουν να ονομάζονται γουρουνοκυνήγοι. Έκλεισαν μία τεράστια περιοχή ήταν γύρω στα 17 αυτοκίνητα αυτά που μέτρησα εγώ και αυτό που γινόταν από τις κόρνες και τα εκρηκτικά ήταν απίστευτο Και καλά ακούσατε εκρηκτικά ! Πέταγαν κάτι σαν φουρνελα να ντουμανιάζει ο τόπος στον καπνό και σείωταν το βουνό ολόκληρο. Να φανταστείτε ότι γύρω στα 8 άτομα είχαν ανέβει τέρμα στο γυμνό σε υψόμετρο γύρω στα 1.600 μέτρα . Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι . Μάζεψα το σκύλο και φύγαμε πήγαμε σε άλλο σημείο περπατήσαμε και εκεί άλλες δύο ώρες κάναμε συνολικά 14 δύσκολα χιλιόμετρα στο βουνό σημασία έχει ότι το ευχαριστηθήκαμε και ήταν μία γεμάτη μέρα.

Μπραβο Δημητρη .shake hands.

Πώς γίνεται να "βοηθήσει" κάποιος την πέρδικα με εμπλουτισμό του βιοτόπου της; Τί τρώει που μπορεί να αφεθεί και να ενισχύσει τον ντόπιο πληθυσμό και πότε μέσα στη χρονία έχει νόημα να γίνει τέτοια ενέργεια;
Στην οικογένειά μου μόνο τον λαγό κυνηγούμε συνεπώς, εκτός ότι τις απολαμβάνω στην ορειβασία, ουδεμια σχέση ή ιδέα έχω για το θήραμα αυτό.

Πώς γίνεται να "βοηθήσει" κάποιος την πέρδικα με εμπλουτισμό του βιοτόπου της; Τί τρώει που μπορεί να αφεθεί και να ενισχύσει τον ντόπιο πληθυσμό και πότε μέσα στη χρονία έχει νόημα να γίνει τέτοια ενέργεια;
Στην οικογένειά μου μόνο τον λαγό κυνηγούμε συνεπώς, εκτός ότι τις απολαμβάνω στην ορειβασία, ουδεμια σχέση ή ιδέα έχω για το θήραμα αυτό.
Να έχει την ησυχία της αυτό θέλει μόνο...
Όλοι την προστατεύουν και όλοι την κυνηγάνε.

Με αφορμή την ερώτηση του φίλου, παραθέτω την διδακτορική διατριβή,του Νίκου Μάνιου:"Οικολογία της Ορεινής Πέρδικας,στην Ήπειρο και τη Φωκίδα".

https://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/13129#page/1/mode/2up

Υ.Γ. Οι ξερόλες,ας προσπεράσουν.

Δικαίωση των κόπων του νεαρού σήμερα αφού μετά τα δύο προηγούμενα κυνήγια τον Οκτώβρη παρόλα τα σηκώματα που δεν μου δόθηκε ευκαιρία για τουφεκιά ,σήμερα το καταφέραμε. Αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί στο δεύτερο σήκωμα που έκανε λιγο αργοτερα σε δύο πουλιά ,αν ήμουνα δύο με τρία βήματα πιο πίσω θα προλάβαινα να τουφεκίσω .
Τότε άρχισαν τα όργανα από κάτι κατσαπλιάδες που θέλουν να ονομάζονται γουρουνοκυνήγοι. Έκλεισαν μία τεράστια περιοχή ήταν γύρω στα 17 αυτοκίνητα αυτά που μέτρησα εγώ και αυτό που γινόταν από τις κόρνες και τα εκρηκτικά ήταν απίστευτο Και καλά ακούσατε εκρηκτικά ! Πέταγαν κάτι σαν φουρνελα να ντουμανιάζει ο τόπος στον καπνό και σείωταν το βουνό ολόκληρο. Να φανταστείτε ότι γύρω στα 8 άτομα είχαν ανέβει τέρμα στο γυμνό σε υψόμετρο γύρω στα 1.600 μέτρα . Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι . Μάζεψα το σκύλο και φύγαμε πήγαμε σε άλλο σημείο περπατήσαμε εκεί άλλες δύο ώρες και κάναμε συνολικά 14 δύσκολα χιλιόμετρα στο βουνό. Σημασία έχει ότι το ευχαριστηθήκαμε και μεγαλύτερη σημασία είναι οι εμπειρίες που αποκτά το σκυλάκι και όταν υπάρχει και αποτέλεσμα σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντικό. Ηταν μία γεμάτη μέρα

Μπράβο Δημήτρη για το σκυλάκι σου και για την επιμονή σου ... αυτό είναι κυνήγι, όση ώρα ψάχνει ο σκύλος αισθάνεσαι να κυνηγάς !!! όχι εκείνο το άλλο που όλη μέρα περιμένεις χα χα
Αυτό που έγραψες για τους "γουρουνάδες" ... πολύ στενάχωρο !

Status
Not open for further replies.
Back