Στην Ελλάδα όταν λέμε κυνηγητικά άρβυλα εννοούμε τα ορειβατικά άρβυλα. Λόγω του πετρώδους και κακοτράχαλου συχνά εδάφους τα ορειβατικά προτιμώνται από τους Έλληνες κυνηγούς.
Αν δούμε όμως τί υποδήματα εμφανίζονται όταν γράφουμε hunting boots στην Αμερική, θα δούμε ότι εννοούνε ψηλά άρβυλα, είτε δερμάτινα, είτε συνθετικά, είτε καουτσούκ είτε συνδυασμούς. Στην Αγγλία όταν λένε hunting boots εννοούνε γαλότσα. Στη Ρωσία όταν λένε κυνηγητικές μπότες εννοούνε μπότα συνθετική και ψηλή με επένδυση για πολικό ψύχος κοκ.
Αμερικάνος κυνηγός:
View attachment 38470
Άγγλος κυνηγός:
View attachment 38471
Ρώσσος κυνηγός:
View attachment 38472
Επειδή βλέπω ότι οι Έλληνες κυνηγοί έχουν συνεχώς παράπονα από τα κυνηγητικά τους υποδήματα, παρά τα σημαντικά ποσά που δαπανούν, νομίζω ότι θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί τί εννοούμε στην Ελλάδα κυνηγητικό άρβυλο.
Για εμένα το κυνηγητικό άρβυλο θα πρέπει:
1) Να είναι οπωσδήποτε ψηλό τουλάχιστον όσο είναι η αρβύλα του στρατού.
Κακά τα ψέματα τα ορειβατικά μποτάκια μπάζουν από την κάλτσα και τα κορδόνια που μπορεί να ακουμπάνε την κάλτσα ή το παντελόνι. Επίσης ένα ρυάκι να περάσεις ή μαλακή λάσπη, βουλιάζει όλο το αρβυλάκι μέσα. Το ότι είναι σχεδόν υποχρεωτική η χρήση γκέτας για κυνήγι με ορειβατικά αρβυλάκια για να μη βραχείς τα κάνει όχι ιδανικά (ελλιπή) για κυνήγι. Επίσης το καλοκαίρι υπάρχουν φίδια στην Ελληνική φύση και χρειάζεται ψηλή αρβύλα και επίσης μέσα στα βάτα όταν μπλέξεις πάλι χρειάζεσαι ψηλό υπόδημα.
2) Να κρατάει καλά το πόδι.
Το άγριο και πετρώδες έδαφος κάνει πολύ εύκολο το στραμπούληγμα. Η γαλότσα που είναι και ψηλή και αδιάβροχη δεν είναι ιδανική για κυνήγι ακριβώς επειδή δεν σου προστατεύει το πόδι στο περπάτημα όσο πρέπει.
3) Να είναι όσο πιο αδιάβροχο γίνεται το υλικό.
Η αδιαβροχοποίηση δεν θα πρέπει να είναι σε κόστος των υπόλοιπων. Άρα γαλότσα αποκλείεται και ας είναι στεγανή. Ίσως κάποια ψηλή αρβύλα με συνθετικά υλικά πλήρως αδιάβροχα;
4) Να είναι ζεστό γιατί το χειμώνα κυνηγάμε κατά βάση.
5) Να είναι άνετο, ελαφρύ και ευχάριστο