Άρβυλα ( Αγορά )

Καλησπέρα και καλως σας βρηκα!
Προσφατα αγόρασα τα Crispi Nevada legend.
Σήμερα έγινε η 1η χρηση τους και σε πρωινή υγρασία, μετά από 2 περίπου ώρες, που είχε βραχει εξωτερικά το δέρμα παρατήρησα λίγη υγρασία και ειχε νοτισει εσωτερικά στο goretex στο μπροστινό μέρος στα δάχτυλα και στα 2 παπούτσια, ενώ οι κάλτσες δεν είχαν βραχεί.
Είναι φυσιολογικό αυτό σε ένα τόσο ακριβό παπούτσι; Δεν θα έπρεπε να είναι πλήρως στεγνό χωρίς ίχνος υγρασίας εσωτερικά;
Δεν πρέπει να περνά υγρασία ,οι κάλτσες πως και δεν νοτισαν;

Στεγανό είναι κάτι που κλείνει.
Κανένα αρβυλο δεν είναι στεγανό.
Είναι αδιάβροχα όσα έχουν μεμβράνες.
Όχι στεγανά.
Καλημερα Στελιο.
Εννοειται πως υπαρχουν στεγανα αρβυλα.
Το aku zenith που πηρα εγω για στεγανο,το δοκιμασα μην τυχον και επεσα σε ελαττωμα μοντελο.
3 ωρες μεσα σε λεκανη με νερο και μετα,πηρα ενα φυλλο εφημεριδας,το εκανα κουβαρι και το εβαλα μεσα,να φτασει μεχρι το μπροστινο μερος του αρβυλου.Δεν ειχε περασει σταγονα....
Εκανα δηλαδη αυτο που περιεγραψε ο Thalis πιο πανω...

Επίσης θυμίζω αυτό που ξέρετε όλοι, τα στεγανά υποδήματα μπορούν να πάρουν μέσα νερό από το βρεγμένο μπαντζάκι που βρέχει την κάλτσα και μουσκεύει το πόδι.
Επίσης το πόδι με τον ιδρώτα που παράγει μπορεί να μουσκέψει το εσωτερικό αν η μεμβράνη δεν καταφέρει να τον αποβάλει πριν συγκεντρωθεί και γίνει νερό. Για αυτό, ακόμα και με γαλότσα μπορεί να έχεις μούσκεμα πόδια.

Επίσης θυμίζω αυτό που ξέρετε όλοι, τα στεγανά υποδήματα μπορούν να πάρουν μέσα νερό από το βρεγμένο μπαντζάκι που βρέχει την κάλτσα και μουσκεύει το πόδι.
Επίσης το πόδι με τον ιδρώτα που παράγει μπορεί να μουσκέψει το εσωτερικό αν η μεμβράνη δεν καταφέρει να τον αποβάλει πριν συγκεντρωθεί και γίνει νερό. Για αυτό, ακόμα και με γαλότσα μπορεί να έχεις μούσκεμα πόδια.
Αυτό το παθαίνω κ εγώ, να μην έχω περάσει νερά και το πόδι να είναι μούσκεμα. Αυτό αντιμετωπίζεται με goretex;

Αυτό το παθαίνω κ εγώ, να μην έχω περάσει νερά και το πόδι να είναι μούσκεμα. Αυτό αντιμετωπίζεται με goretex;
Αν αναφέρεσαι στο βρεγμένο μπαντζάκι - βρεγμένη κάλτσα αυτό αντιμετωπίζεται είτε αγοράζοντας ψηλότερα άρβυλα, είτε φορώντας γκέτα.
Τώρα για τον ιδρώτα, η διαπνεόμενη μεμβράνη θα αποβάλει όσο μπορεί, όσο είναι καινούργια. Αν ιδρώνεις πάρα πολύ και συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και γίνονται νερό πριν να προλάβει η μεμβράνη να τους αποβάλει, τότε το πόδι θα βραχεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πειραματιστείς με διαφορετικά άρβυλα και διαφορετικές μεμβράνες για να δεις τί δουλεύει καλύτερα στο δικό σου πόδι. Ίσως πρέπει να πειραματιστείς και με διαφορετικές κάλτσες. Τις κάλτσες τις υποτιμάμε και δεν τις λαμβάνουμε υπόψη, αλλά νομίζω έχουν σημαντικό ρόλο και αυτές.

Αν αναφέρεσαι στο βρεγμένο μπαντζάκι - βρεγμένη κάλτσα αυτό αντιμετωπίζεται είτε αγοράζοντας ψηλότερα άρβυλα, είτε φορώντας γκέτα.
Τώρα για τον ιδρώτα, η διαπνεόμενη μεμβράνη θα αποβάλει όσο μπορεί, όσο είναι καινούργια. Αν ιδρώνεις πάρα πολύ και συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και γίνονται νερό πριν να προλάβει η μεμβράνη να τους αποβάλει, τότε το πόδι θα βραχεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πειραματιστείς με διαφορετικά άρβυλα και διαφορετικές μεμβράνες για να δεις τί δουλεύει καλύτερα στο δικό σου πόδι. Ίσως πρέπει να πειραματιστείς και με διαφορετικές κάλτσες. Τις κάλτσες τις υποτιμάμε και δεν τις λαμβάνουμε υπόψη, αλλά νομίζω έχουν σημαντικό ρόλο και αυτές.
Αναφέρομαι στον ιδρώτα στο πόδι. Σ ευχαριστώ για την απάντηση.

Από αυτά που έχω διαβάσει ψάχνοντας για μεμβράνες, μία στεγανή μεμβράνη επιπέδου Gore-tex είναι η Sympatex, η οποία λόγω της δομής της ίσως και να υπερέχει στη διαπνοή, διότι όσο πιο πολύ ιδρώνει το πόδι, τόσο καλύτερα λειτουργεί.
https://casualgeographical.com/gore-tex-vs-sympatex-technology/
https://hikingsoul.com/gore-tex-vs-sympatex/
Σε άρβυλα ξέρω να χρησιμοποιούν τη μεμβράνη Sympatex σε ορισμένα μοντέλα τους (τα πιο καλά/ακριβά) οι Grisport, Lomer, OriocX

Δεν πρέπει να περνά υγρασία ,οι κάλτσες πως και δεν νοτ

+1000.

Καλημερα Στελιο.
Εννοειται πως υπαρχουν στεγανα αρβυλα.
Το aku zenith που πηρα εγω για στεγανο,το δοκιμασα μην τυχον και επεσα σε ελαττωμα μοντελο.
3 ωρες μεσα σε λεκανη με νερο και μετα,πηρα ενα φυλλο εφημεριδας,το εκανα κουβαρι και το εβαλα μεσα,να φτασει μεχρι το μπροστινο μερος του αρβυλου.Δεν ειχε περασει σταγονα....
Εκανα δηλαδη αυτο που περιεγραψε ο Thalis πιο πανω...
Έκανα και εγω σημερα το πείραμα της λεκανης και μετα απο 3 ώρες μεσα στη λεκάνη υπηρχε και στα 2 αρβυλα μια νοπαδα στην μεμβρανη εσωτερικα στο μπροστινο μερος τους αρβύλου. Ειχα βαλει και εφημεριδα απο την αρχη και στα δυο και οταν τα εβγαλα η εφημερίδα ηταν απόλυτος στεγνή. Οταν ομως φορεσα τα αρβυλα σε δευτερόλεπτα 3 σταγονες εβρεξαν την κάλτσα στο δεξι αρβυλο.
Μετα απο επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της crispi τα αρβυλα τα έστειλα σημερα για να τα τεστάρει και αυτος και αμα λεει οντως βαζουν εστω μια σταγονα η υγρασια να στειλει καινούρια. Τσάμπα το 300αρι ξενερωσα.

Έκανα και εγω σημερα το πείραμα της λεκανης και μετα απο 3 ώρες μεσα στη λεκάνη υπηρχε και στα 2 αρβυλα μια νοπαδα στην μεμβρανη εσωτερικα στο μπροστινο μερος τους αρβύλου. Ειχα βαλει και εφημεριδα απο την αρχη και στα δυο και οταν τα εβγαλα η εφημερίδα ηταν απόλυτος στεγνή. Οταν ομως φορεσα τα αρβυλα σε δευτερόλεπτα 3 σταγονες εβρεξαν την κάλτσα στο δεξι αρβυλο.
Μετα απο επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της crispi τα αρβυλα τα έστειλα σημερα για να τα τεστάρει και αυτος και αμα λεει οντως βαζουν εστω μια σταγονα η υγρασια να στειλει καινούρια. Τσάμπα το 300αρι ξενερωσα.
Φίλε primero, εγώ πάντως που έχω τα ίδια, δοκιμασμένα σε πολύωρη χρήση σε βρεγμένο χορτάρι και λάσπη δεν βάζουν σταγόνα.

Πως γινεται η εφημεριδα να μην πηρε σταγονα και μετα να βραχηκε η καλτσα????

Πως γινεται η εφημεριδα να μην πηρε σταγονα και μετα να βραχηκε η καλτσα????
Προφανώς η μεμβράνη του που πιθανότατα εχει ελάττωμα ισως κρατήσε το νερό και με το που μπηκε το πόδι στο παπουτσι και πιέστηκε με καποιο τροπο περασαν οι σταγονες μεσα και βραχηκε η καλτσα μπροστα πάνω απο τα δαχτυλα.

Γι'αυτό υπάρχουν οι εγγυήσεις ,αν υπάρχει πρόβλημα θα βρεθεί άκρη, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Τσάμπα το 300αρι ξενερωσα.
Η εμπειρία σου μου δείχνει πόσο βαριά υπερτιμημένα είναι από το μάρκετινκ αυτά τα σύγχρονα αρβυλάκια με τις χαζομεμβράνες τους, με τις κολλημένες χαζοσόλες τους, και με την ημερομηνία λήξης τους.

Η εμπειρία σου μου δείχνει πόσο βαριά υπερτιμημένα είναι από το μάρκετινκ αυτά τα σύγχρονα αρβυλάκια με τις χαζομεμβράνες τους, με τις κολλημένες χαζοσόλες τους, και με την ημερομηνία λήξης τους.
Πες τα Χρυσόστομε.
Ειδικά για τις σόλες είναι απαράδεκτοι.

Back