Φίλε πρέπει να δούμε και το κάτω μέρος για να διακρίνουμε λεπτομέρειες.Και πάλι αν είναι βρώσιμα θα τα φας; Μόνο από έμπειρο γνώστη και κοίταγμα από κοντά...
Φίλε πρέπει να δούμε και το κάτω μέρος για να διακρίνουμε λεπτομέρειες.Και πάλι αν είναι βρώσιμα θα τα φας; Μόνο από έμπειρο γνώστη και κοίταγμα από κοντά...
Αυτά τι ειναι? Ένας μπάρμπας τα μάζευε το απόγευμα σε ανοιχτό σημείο με πολύ γρασίδι!View attachment 34221View attachment 34222
Καλημέρα στους μανιταρόφιλους και να ζητήσω συγνώμη που έχασα επεισόδια, από το τρέξιμο. Αυτά που μάζευε ο μπάρμπας Δημήτρη είναι τα amanita vitadinii που είναι εδώδιμα. Μαζί με τα agaricus leykothites και κάποιες μακρολεπιώτες είναι αυτά που εμφανίζονται συνηθέστερα στα λιβάδια που βρίσκουμε τα αγαρικά.Αυτό πάντως που κρατάς Δημήτρη είναι αγαρικό (ίσως το "πεδινό" ή κάποιο υποείδος του). Δεν είχε κανένα πιο ώριμο εκεί γύρω; διότι στη φωτό φαίνονται πολύ λευκά τα ελάσματα, ίσως απο το φλας.
Έχε απο κοντά τον μπάρμπα. Ως γνωστόν, η τέχνη κλέβεται.
Μπορεί κάποιος να μου πεί κάποιος γιατί σε μέρη που έβρισκα μανιτάρια αυτή την εποχή, δεν βρίσκω ακόμη παρόλο που έχει βρέξει πρίν απο 15 ημέρες και συνεχίζει να βρέχει ή να έχει υγρασία? Σήμερα είδα κάτι Βωλίτες με μέγεθος σαν το δεκάλεπτο, αυτά σε πόσες ημέρες θα είναι για κάρπωση, γνωρίζει κάποιος να μου πεί? Καισαρικά δεν είδα ακόμη σε μέρη που μάζευα ολόκληρα καλάθια!
Η υγρασία δεν είναι ο αποκλειστικός προσδιοριστικός παράγοντας όπως απάντησαν και κάποιοι άλλοι φίλοι. Οι βωλίτες ανήκουν στα θερμόφιλα είδη και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν δεν έδωσαν το δικαίωμα στα μανιτάρια να καρποφορήσουν. Με κάποιες μικρές εξαιρέσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάμε πλέον για χειμερινά είδη. Τρομπέτες, μαύρες και χρυσές, γεωτρόπες και φυσικά λακτάρια. Οι μακρολεπιώτες δεν επηρεάζονται από το κρύο γι'αυτό βρήκαν αρκετοί συνάδελφοι.Θέλει νοτιά.
Αυτά εδώ τί είναι ρε παιδιά; Τρώγονται;
View attachment 34640View attachment 34641View attachment 34642
Κυριάκο αυτά που βρήκες είναι μακρολεπιώτα η μαστοειδής σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Πολλοί όπως ο Γιώργος το μπερδεύουν με την procera (την ψηλή) γνωστή σε όλους σαν ζαρκαδίσιο. Ακριβώς λόγω τον παρόμοιων χαρακτηριστικών τους χρειάζεται εμπειρία στον διαχωρισμό.Να πρεσέχετε τις ζώνες στο πόδι για να καταλαβαίνεται την διαφορά. Τέτοιες ζώνες έχει μόνο η macrolepiota procera. Οι άλλες εδώδιμες μακρολεπιώτες , macrolepiota exortiata, macrolepiota mastoeides, macrolepiota konradii δεν έχουν τέτοιες ζώνες στο πόδι. Διαφοροποιούνται στο μέγεθος από την procera, είναι όλες μικρότερες όταν συγκριθούν σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχουν και διαφορές στα λέπια και την θηλή του πηλιδίου (καπέλου).Απάνω τους !... αυτά είναι τα ζαρκαδίσια
λίγο παλιά, αλλά αν ψάξεις θα βρεις και ποιο φρέσκα ...
Καλησπέρα στην παρέα θέλω να ρωτήσω αν το παρακάτω μανιτάρι είναι το λεγόμενο κουμαρίσια.View attachment 34697View attachment 34699και αν υπάρχει κάποιο παρόμοιο είδος στην Ελλάδα που μπορεί να το
μπερδέψουμε.View attachment 34698
Ναι, αν υπάρχουν άλλα που μπορείς να το μπερδέψεις θα σου πουν οι έμπειροι γνώστες.Αν και άμα το κόβεις στο πόδι και βγάζει πορτοκαλί,πορτοκαλοκόκκινο και κόκκινο υγρό τα τρως άφοβα.Το μανιτάρι των αρχάριων.Που τα βρήκες φίλε; Στα έλατα δεν νομίζω διότι σαν να βλέπω ελαφριές πράσινες κουκίδες.
Δες την φωτο
Εαν κοψεις το ποδι και αμεσως δεις τον κοκκινο κυκλο να εμδανιζεται εκει που εκοψες ειναι το γνωστο σε εμας κοκκινομανιταρο
Ο λακτάριος Γιώργο που έχεις στην φωτό είναι πιθανότατα ο lactarius deliciosus.Οι άλλοι τρεις που εμφανίζονται αυτή την εποχή είναι οι lactarius sanguifluus, lactarius semisanguifluus lactarius salmonicolor. Υπάρχει ίσως και ο καλύτερος όλων ο vinosus αλλά αυτός είναι αρκετά ποιό σπάνιος.Ευχαριστώ Χρύσανθε θα το δω την άλλη φορά που θα τα συναντήσω.
Χρήστο πρέπει να είναι το agaricus ccupreobrunneus.Αναγνώριση;Γένος αγαρικών;View attachment 34992View attachment 34993
Βαϊε καλημέρα. Δυστυχώς είναι λάθος να σου απαντήσω ότι τρώγονται παρά το γεγονός ότι από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι, στην πρώτη είναι κάποιο είδος λυκόπερδων(τρώγονται όταν είναι λευκός ο θρόμβος τους εσωτερικά), στην δεύτερη και την τρίτη είναι σίγουρα μακρολεπιώτες, αλλά δεν βλέπω πόδι για να σου πω με σιγουριά ποιά. Πιθανόν η procera (η οποία είναι από τα νοστιμότερα είδη μανιταριών). Την ευθύνη για κατανάλωση την παίρνει πάντα εκείνος που θα κάνει την με βεβαιότητα αναγνώριση των ειδών που μαζεύει. Πρέπει να διαβάζουμε για να μάθουμε για τα μανιτάρια, διαφορετικά μαθαίνουμε 2-3 είδη που μας τα μαθαίνει κάποιος γνώστης με απόλυτα σωστό τρόπο και τότε καταναλώνουμε. Πάντα φιλικά.
Για τις φωτογραφίες του Νίκου, να απαντήσω ότι η μικρή που κρατά είναι πιθανότατα η exortiata και η μεγάλη η procera. Είναι και οι δύο εδώδιμες. Όμως επιτρέψτε μου να πω ότι στις μακρολεπιώτες αν διαβάστε θα δείτε ότι υπάρχουν μικρόσωμες (με μικρά καπέλα(πηλίδια)-κάτω από 10 εκατοστά- όπως η exortiata και η konradii) που τρώγονται και υπάρχουν και οι λεπιώτες, άλλο γένος από τις μακρολεπιώτες, μικρότερο και κοντύτερο πόδι αλλά με καπέλο-πηλίδιο που μοιάζει με των μακρολεπιωτών που έχουν και θανατηφόρα είδη. ΔΕν παίζουμε με τα μανιτάρια. Διαβάζουμε και σιγά σιγά μαθαίνουμε ένα-ένα τα είδη που μας ενδιαφέρουν και θέλουμε να μαζεύουμε.Για πες, το μεγάλο είναι καλό και το μικρό όχι;
Ευχαριστώ πολύ!Χρήστο πρέπει να είναι το agaricus ccupreobrunneus.
Ευχαριστώ για την απάντηση! δεν ήξερα ότι πρέπει να λάβεις υπόψη τόσες παραμέτρους για να ξέρεις αν πρέπει να το κόψεις ή όχι... πρέπει να βρω κάποιον να μ τα μάθει γιατί κατά καιρούς έχω βρει μεγάλες ποσότητες κ ποτέ δεν κόβωΒαϊε καλημέρα. Δυστυχώς είναι λάθος να σου απαντήσω ότι τρώγονται παρά το γεγονός ότι από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι, στην πρώτη είναι κάποιο είδος λυκόπερδων(τρώγονται όταν είναι λευκός ο θρόμβος τους εσωτερικά), στην δεύτερη και την τρίτη είναι σίγουρα μακρολεπιώτες, αλλά δεν βλέπω πόδι για να σου πω με σιγουριά ποιά. Πιθανόν η procera (η οποία είναι από τα νοστιμότερα είδη μανιταριών). Την ευθύνη για κατανάλωση την παίρνει πάντα εκείνος που θα κάνει την με βεβαιότητα αναγνώριση των ειδών που μαζεύει. Πρέπει να διαβάζουμε για να μάθουμε για τα μανιτάρια, διαφορετικά μαθαίνουμε 2-3 είδη που μας τα μαθαίνει κάποιος γνώστης με απόλυτα σωστό τρόπο και τότε καταναλώνουμε. Πάντα φιλικά.
Καλά κάνεις και δεν μαζεύεις αφού δεν τα ξέρεις. Πάρε τον οδηγό αναγνώρισης μανιταριών τσέπης του Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ. Είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει πολύ. Καλό βράδυ.Ευχαριστώ για την απάντηση! δεν ήξερα ότι πρέπει να λάβεις υπόψη τόσες πεαραμέτρους για να ξέρεις αν πρέπει να το κόψεις ή όχι... πρέπει να βρω κάποιον να μ τα μάθει γιατί κατά καιρούς έχω βρει μεγάλες ποσότητες κ ποτέ δεν κόβω
Ευχαριστώ για την απάντηση Τάσο!Κυριάκο αυτά που βρήκες είναι μακρολεπιώτα η μαστοειδής σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Πολλοί όπως ο Γιώργος το μπερδεύουν με την procera (την ψηλή) γνωστή σε όλους σαν ζαρκαδίσιο. Ακριβώς λόγω τον παρόμοιων χαρακτηριστικών τους χρειάζεται εμπειρία στον διαχωρισμό.Να πρεσέχετε τις ζώνες στο πόδι για να καταλαβαίνεται την διαφορά. Τέτοιες ζώνες έχει μόνο η macrolepiota procera. Οι άλλες εδώδιμες μακρολεπιώτες , macrolepiota exortiata, macrolepiota mastoeides, macrolepiota konradii δεν έχουν τέτοιες ζώνες στο πόδι. Διαφοροποιούνται στο μέγεθος από την procera, είναι όλες μικρότερες όταν συγκριθούν σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχουν και διαφορές στα λέπια και την θηλή του πηλιδίου (καπέλου).
Τάσο καλησπέρα, είχα την εντύπωση πως και η Macrolepiota mastoidea αναφέρεται και αυτή με κοινό όνομα ως ζαρκαδίσιο, όπως και η M. procera.Κυριάκο αυτά που βρήκες είναι μακρολεπιώτα η μαστοειδής σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Πολλοί όπως ο Γιώργος το μπερδεύουν με την procera (την ψηλή) γνωστή σε όλους σαν ζαρκαδίσιο. Ακριβώς λόγω τον παρόμοιων χαρακτηριστικών τους χρειάζεται εμπειρία στον διαχωρισμό.Να πρεσέχετε τις ζώνες στο πόδι για να καταλαβαίνεται την διαφορά. Τέτοιες ζώνες έχει μόνο η macrolepiota procera. Οι άλλες εδώδιμες μακρολεπιώτες , macrolepiota exortiata, macrolepiota mastoeides, macrolepiota konradii δεν έχουν τέτοιες ζώνες στο πόδι. Διαφοροποιούνται στο μέγεθος από την procera, είναι όλες μικρότερες όταν συγκριθούν σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχουν και διαφορές στα λέπια και την θηλή του πηλιδίου (καπέλου).