"Δε το ξέρεις? Οι μορχέλες αδυνατίζουν!!!" μου είπε...Καλά να πάθεις! Καλά να πάθεις! Καλά να πάθεις!
Που να καταλάβω τι εννοούσε????
"Δε το ξέρεις? Οι μορχέλες αδυνατίζουν!!!" μου είπε...Καλά να πάθεις! Καλά να πάθεις! Καλά να πάθεις!
Agaricus urinascens. Είναι στο μέγιστο περίπου της δυνητικής τους ανάπτυξης. Άλλη μία φορά έχω βρει τόσο μεγάλα καρποσώματα σαν αυτά τα δύο. Εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, στα 3-4 ποιό νόστιμα αγαρικά.Χαχαχα δίπλα στους καλύτερους πληροφοριοδότες!
Μπράβο Τάσαρε!!
Πολύ μεγάλα αγαρικα.Ποιό είδος είναι (αιγιάλειο)?
Geopora sumneriana , ο ρουφιάνος της μορχέλας, όπως πολύ σωστά έγραψε ο Νικόλας. Οι προδότες αυτοί εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στις καρποφορίες των ελάτων. Η sarcosphaera coronaria που είναι και αυτή κυπελλόμορφη και μοιάζει κάποιες φορές με την geopora έχει εσωτερικό μενεξεδί χρωματισμό. Αυτή συνήθως την βρίσκουμε στις καρποφορίες στα πεύκα. Θεωρούνται και οι δύο προδότες της μορχέλλας, αν και το ποιό σωστό είναι να πούμε ότι παρουσιάζονται συνήθως στους ίδιους βιότοπους με τις μορχέλλες.
Τάσο τι είναι αυτά σαν σπασμένα αυγά δίπλα στις μορχέλλες;
Ναι Νικόλα. Απολύτως εδώδιμες όπως και όλες οι άλλες αφού μαγειρευτούν καλά. Η συνύπαρξη με τις γεωπόρες συναίβει λόγω ιδανικών συνθηκών υποστρώματος για τα σπόρια και των δύο είδών. Στο συγκεκριμένο σημείο μάζεψα πάνω από 20 μορχέλλες σε 3-4 τετραγωνικά μέτρα και είχε άλλες τόσες γεωπόρες.Geopora sumneriana , ο ρουφιάνος της μορχέλας.
Είναι κατάλληλες αυτές οι μορχέλες για κατανάλωση;
Χθεσινή εξόρμηση σε βουνά της Στερεάς. Εξαιρετικά καρποσώματα και νέες καταγραφές στο καλεντάρι των αναμνήσεων. Να είμαστε καλά και να ανεβαίνουμε στα βουνά.
Θα ζεις?Πώς λέγεται αυτό το είδος;; εδώ ονομάζεται "μανιτάρι της μάγισσας", δεν ξέρω ακόμα γιατί αλλά θα σας πω μετά το δείπνο...
Έχεις δίκιο, μόλις έμαθα το "επιστημονικό" του όνομα: boletus erythropus, δηλ βωλιτης ο κοκκινόποδαςΜε Βωλίτη μου μοιάζει!
Έξοδος με κυνηγούς σε δάσος ανατολικά του Βερολίνου για καταμέτρηση βλαβών σε μικρά φυτά πεύκης. Επί τη ευκαιρία (δοτική!) μαζέψαμ(ν)ε μερικά μανιτάρια για να συνοδεύσουμε την μαύρη μπύρα το απόγευμα.
Πώς λέγεται αυτό το είδος;; εδώ ονομάζεται "μανιτάρι της μάγισσας", δεν ξέρω ακόμα γιατί αλλά θα σας πω μετά το δείπνο...
View attachment 72475
View attachment 72476
View attachment 72477
Θοδωρή και λοιποί κυνηγοί-μανιταρόφιλοι καλημέρες.ελπίζω.... θα δοκιμάσω να το απενεργοποιήσω με λίγο ψαρονέφρι και να το ξεπλύνω με μηλόκρασο...
View attachment 72479
Πολύ καλή η παρέμβασή σου και οι πληροφορίες. Περίπου τα ίδια μας είπε και η αρχηγός της εξόρμησης εχτές, ιδιαίτερα πως τα boletus erythropus είναι τοξικά αν τα φας ωμά και πως θέλουν καλό βράσιμο. Βέβαια εμείς απλά τα τηγανίσαμε με κρεμμυδάκια και έτσι όλο το βράδυ έπεσε φούσκωμα και εξαερισμός. Πάντως είναι αρκετά νόστιμα.Θοδωρή και λοιποί κυνηγοί-μανιταρόφιλοι καλημέρες.
Τα βωλιτοειδή είναι αρκετά μεγάλη οικογένεια.
Γενικότερα σαν οικογένεια δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, ακόμα και όταν καταναλώνουμε είδη που στην κοπή γαλαζιώνουν (γίνονται μπλέ). Εξαίρεση αποτελεί ο Rubroboletus satanas . Είναι εκείνος που θεωρείται τοξικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε αυτά που κατά την κοπή γίνονται μπλε, μιά και έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν γενικότερα αρκετά γαστρεντερικά προβλήματα, ειδικά αν δεν γίνει ειδική διαχείρηση κατά το μαγείρεμα( Βράσιμο και πέταγμα το πρώτο νερό).
Οι Βορειοελλαδίτες τα ονομάζουν σινάκια - σνάκια όσα γίνονται μπλέ στο κόψιμο και πλέον δεν τα καταναλώνουν. Το μόνο σχετικά ασφαλές από αυτά που γίνοντα μπλέ στην κοπή είναι το Neoboletus praestigator ή Neoboletus luridiformis ή Boletus erythropus.
Το συγκεκριμένο είναι λοιπόν πιθανότατα αυτό το οποίο μαζέψατε και καταναλώσατε όπως φαίνεται.
Όλα τα υπόλοιπα που στην κοπή γαλαζιώνουν καταγράφονται σε όλα σχεδόν τα εγχειρίδια μανιταριών ως μη εδώδιμα.
Έχουμε λοιπόν υπόψιν μας αυτά και πάντα προσεκτικοί στην κατανάλωση άγριων μανιταριών.
Εκπληκτική η φετινή άνοιξη. Μπράβο Τάσαρε!!!Χθεσινή έκτακτη βόλτα με στόχο κανθαρίσκους και πιθανούς βωλίτες. Με εξαίρεση 3-4 ρούσσουλες ( russula aurea στην φωτογραφία) βρέθηκαν πολλές και εξαιρετικές σε ποιότητα κανθαρέλλες. Καλή συνέχεια στους μανιταροσυλέκτες. η χρονιά ούτως ή άλλως είναι εξαιρετική έως τώρα.
Ναι Νικόλα. Αν κάποιος θέλει να μαζέψει κανθαρέλλες να μου στείλει μύνημα να του πω που να πάει.Εκπληκτική η φετινή άνοιξη. Μπράβο Τάσαρε!!!
Να υποθέσω Στερεά Ελλάδα έτσι?
Κύριε Τάσο 18-21/6 θα πάω Αρκουδόρεμα και γενικά στα μέρη εκείνα, υπάρχει περίπτωση να βρώ μανιτάρια? και εάν Ναί, τι μπορεί να είναι τέτοια εποχή εκεί πάνω.Ναι Νικόλα. Αν κάποιος θέλει να μαζέψει κανθαρέλλες να μου στείλει μύνημα να του πω που να πάει.