Έτσι, για να σας τη σπάσω!
View attachment 7523
View attachment 7524
View attachment 7525
View attachment 7526
View attachment 7527
Κανένας σύγχρονος κυνηγός πλέον δεν αγοράζει «Αρβύλες του Ελληνικού Στρατού» για να κυνηγήσει. Κι όμως οι περισσότεροι με αυτές ξεκινήσαμε πριν χρόνια τα κυνήγια μας.
Τα σύγχρονα ορειβατικά (κυνηγητικά) άρβυλα έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα για αυτό και όλοι τα προτιμάνε. Είναι πιο ελαφριά, είναι πολύ-πολύ πιο άνετα, είναι περισσότερο αδιάβροχα με τις μεμβράνες αδιαβροχοποίησης και κρατάνε καλύτερα το πόδι στις ανωμαλίες του εδάφους.
Όμως έχουν και μειονεκτήματα. Είναι από ακριβά, έως πολύ ακριβά. Έχουν ημερομηνία λήξεως και αυτό τα κάνει ακόμα πιο ακριβά. Οι περισσότεροι κυνηγοί κάθε 2-3 σεζόν αγοράζουν καινούργια. Οι μεμβράνες που τους προσδίδουν αδιαβροχοποίηση χάνουν την αδιαβροχοποιητική τους ικανότητα μετά από κάποια χρόνια. Οι σόλες τους είναι κολλημένες στο μποτάκι και αυτή η κόλλα με τα λίπη και τα κεριά που βάζουμε μπορεί να ξεκολλήσει. Κατά κανόνα είναι κοντά και χρειάζονται γκέτες για ολοκληρωμένη προστασία από την υγρασία των χόρτων.
Αντίθετα οι αρβύλες του ΕΣ που είναι γνωστές για τα μειονεκτήματα τους έχουν και κάποια πλεονεκτήματα.
-Καταρχήν είναι φτηνές.
-Κατά δεύτερον, κατά γενική ομολογία αντέχουν δεκαετίες, όχι απλά χρόνια, και μάλιστα σκληρής χρήσης.
-Είναι φτιαγμένες από 100% δέρμα, καλής ποιότητας και αντοχής και όχι από συνθετικά υλικά που χαλάνε εύκολα.
-Η αδιαβροχοποιητική τους ικανότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης διότι βασίζεται στο καλά φροντισμένο δέρμα και όχι σε μεμβράνες που μετά από λίγα χρόνια πλέον μπάζουν.
-Η σόλα τους μπορεί να μην είναι αντιολισθητική όπως οι vibram σόλες, αλλά δεν είναι κολλημένη στο άρβυλο, είναι βουλκανισμένη πάνω στο άρβυλο και δε ξεκολλάει από αυτό.
-Δεν έχουν τόσο ανάγκη τις γκέτες διότι είναι πιο ψηλές και υγρασία από τα χορτάρια δεν μπαίνει μέσα. Μπορείς να βάλεις μέσα στην αρβύλα και το παντελόνι ώστε να μην βρέχεται από τα χόρτα και να μην σκαλώνει σε κλαδιά το μπαντζάκι.
-Μετά από μία περίοδο «σπασίματος» το 100% δερμάτινο αυτό άρβυλο παίρνει τη φόρμα του ποδιού και σταματάει να είναι τόσο άβολο όπως ήταν στην αρχή και πλέον το φοράς ευχάριστα.
-Επειδή είναι 100% καλής ποιότητας δέρμα μπορείς να τις φροντίζεις με πάρα πολλά υλικά. Λίπος φώκιας, αγριόχοιρου, πάπιας. Βαζελίνη, κεριά. Μπορείς να τη βερνικώνεις με βουρτσάκι και βερνίκι και να γίνεται σαν καινούργια και για εμένα η διαδικασία αυτή είναι απολαυστική.
Τα συγκεκριμένα που πήρα είναι
άρβυλα του Ελληνικού Στρατού για τους Αξιωματικούς και είναι διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε. Έχουν φτιαχτεί στο «7
00 Στρατιωτικό Εργοστάσιο» όπου βλέπουμε τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο. Είναι φτιαγμένα με διπλό δέρμα, μαλακό εσωτερικά και το σκληροτράχηλο μαύρο εξωτερικά. Έχουν ζάρες στον αχίλλειο τένοντα για να κάνουν τη βάδιση πιο άνετη. Έχουν διαφορετικούς και πιο άνετους πάτους μέσα.
Στο παρακάτω βίντεο αυτό ο ξένος συγκρίνει τα κλασσικά Άρβυλα του ΕΣ με τα άρβυλα του αγγλικού στρατού και μάλλον φαίνεται να προτιμάει τα δικά μας:
Στο μαγαζί που πήγα είχε και άρβυλα του αμερικανικού στρατού, και του βρετανικού στρατού, και του γερμανικού στρατού, και άλλα. Αντικειμενικά νομίζω ότι τα άρβυλα του Ελληνικού Στρατού, νέων προδιαγραφών, των Αξιωματικών, αυτά που πήρα, ήταν η καλύτερη επιλογή για το Ελληνικό τερέν και το Ελληνικό κλίμα, για αυτό και τα προτίμησα.