Ρε φίλε κρίμα...Καλησπέρα. Δεν ήταν ιδέα μου τελικά ... Το επιβεβαίωσα και σήμερα, ρίχνοντας με το πιο σφιχτό τσοκ που διαθέτω, το "Xtra-full turkey" της Mossberg, με διάμετρο στομίου .690" (17,52) - το Full του SKB είναι .695 (17,65). Στα 20 μέτρα με το όπλο στηριγμένο στη ρεζέρβα του Jimny, η κάτω κάννη ρίχνει περίπου 10 εκατοστά χαμηλότερα από το σημείο σκόπευσης !!! Η πάνω κάννη ρίχνει καλά (κέντρο). Παραθέτω μερικές τουφεκιές, από την κάτω κάννη με φυσίγγια RC2 Sporting - η τελευταία είναι με NSI DUE Sporting:
Και δυο τουφεκιές με την πάνω κάννη, με RC2 Sporting και NSI DUE Sporting:
Έτσι έχουν τα πράγματα, δεν ήταν "ιδέα μου" και δεν χωράει αμφισβήτηση ... και προσωπικά δεν είχα καμιά αμφιβολία, μετά και τις πρώτες (πρόχειρες) δοκιμές. Τις επανέλαβα λοιπόν σήμερα, με στηριγμένο το όπλο, μόνο για να βεβαιωθώ για το μέγεθος της απόκλισης. Για το ότι θα υπήρχε απόκλιση ήμουν σίγουρος από την πρώτη στιγμή που το παρέλαβα και το είδα... Και ξέρω πλέον ακριβώς και το λόγο που συμβαίνει αυτό:
Στραβή κάννη!!! Ναι, στράβωσε η κάτω κάννη !!! Η γέφυρα που έβαλε για να συνδέσει τις κάννες μπροστά, απομάκρυνε τα στόμια μεταξύ τους κατά 1,3 mm, ενώ πριν ήταν "κολλημένα" και προκάλεσε μια ελαφρά κάμψη (λύγισμα - στράβωμα) της κάτω κάννης προς τα κάτω. Στην αρχή που είδα αυτό το κενό ανάμεσα στα στόμια, ήλπιζα ότι η απόκλιση θα ήταν συνολική καθ' όλο το μήκος των καννών, και δεν θα είχε επηρεάσει την ευθύτητά τους, οπότε το 1,3 χιλιοστό στα στόμια, θα έδινε απόκλιση 3-4 πόντους στα 30 μέτρα δηλαδή αμελητέα. Δυστυχώς όμως η κάμψη της κάτω κάννης έγινε μετά τη μέση της, στα τελευταία 25-30 εκατοστά του μήκους της ... γι' αυτό η απόκλιση είναι τριπλάσια από όση περίμενα!
Ότι έχει στραβώσει η κάννη είναι γεγονός πέραν πάσης αμφιβολίας, το έχω τσεκάρει και είμαι απόλυτα βέβαιος ... κάτι ξέρω κι εγώ, δεν είμαι και χθεσινός, που λέει και η γνωστή διαφήμιση ... το είδε προχθές και ο Βίκτωρας και μπορεί να το επιβεβαιώσει ... Εξωτερικά μάλλον δεν φαίνεται ... Αν δεν το ξέρεις κι αν δεν είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός δεν το καταλαβαίνεις, αν κοιτάξεις όμως προσεκτικά μέσα στην κάννη με φωτεινό φόντο απέναντι και αν "κόβει" λίγο το μάτι σου, το βλέπεις αμέσως !!!
Να πως ήταν πριν τα στόμια και πως περίμενα να είναι και μετά την "επέμβαση" (έκανα ένα πρόχειρο σκίτσο γιατί δεν έχω ευδιάκριτη φωτογραφία) και πως είναι τώρα:
και μια φωτό με το τέστ του παράθυρου, με το οποίο ελέγχεται η ευθύτητα μιας κάννης. Το όπλο είναι πλαγιαστό, η αριστερή πλευρά της φωτό αντιστοιχεί με το κάτω μέρος της κάννης. Οι γραμμές που έχω σημειώσει με τα βελάκια, το όριο μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής πλευράς, πρέπει να είναι ευθείες όταν η κάννη είναι ίσια, εδώ όμως φαίνεται καθαρά ότι είναι καμπύλες !!!
Το ερώτημα είναι τι θα κάνω τώρα; Δεν έχω αποφασίσει, αλλά μάλλον τίποτα !!! Δεν έχω καμιά διάθεση για την ώρα να ξαναμπώ στη διαδικασία να το στέλνω σε οπλουργό ... ξεκόλλημα - ξανά κόλλημα - ξανά βαφή καννών κλπ. και ποιος μου εξασφαλίζει ότι θα το φτιάξει έτσι που το θέλω !!! Στον ίδιο αποκλείεται ... Ούτε του το είπα, ούτε του το λέω ...
Μάλλον θα το χρησιμοποιώ έτσι όπως είναι, ελπίζοντας ότι το άνοιγμα της τουφεκιάς θα καλύπτει την απόκλιση ... Η κάτω κάννη είναι, ανοιχτό τσοκ θα φοράει ... δε γ@μ..ται ... έτσι που πήγε η δουλειά ...
ενώ φαίνεται ωραία η βαφή και το όπλο χωρίς ρίγα να έχεις πρόβλημα με την ευθυγράμμιση της κάννης...
Και δικιά μου γνώμη είναι να πάρεις τον οπλουργό και να του αναφέρεις το πρόβλημα...
Τελικά τι έκανες?