Φίλοι μου καλοί μάλλον δεν σας βοήθησα να κατανοήσετε σε βάθος την ισοκατανομή.
Αντιλαμβάνομαι ότι την ισοκατανομή την εννοείτε ΜΟΝΟΝ ως λόγο των σκαγίων του Φ76 προς Φ53
δεν είναι ΜΟΝΟΝ αυτό...
επιφυλλάσομαι
Την έχουμε ξανακάνει την συζήτηση αυτή πριν αρκετά χρόνια σέ άλλο "χώρο"... Τότε είχα άλλη άποψη επί του θέματος, τώρα έχω άλλη...
Κ να σου εξηγήσω τι εννοώ...
Εκεί που θέλω να βοηθηθω σκοπευτικά κ ξέρω ότι θα τουφεκισω μέχρι 35 μέτρα, με ενδιαφέρει και η ισοκατανομή και η μέγιστη δυνατή διασπορά χωρίς να χάσω τον απαιτούμενο αριθμό σκαγιων από τον κύκλο... Εκεί ναι, η ισοκατανομή είναι το Α και το Ω όπως και η μέγιστη ωφέλιμη κατανομή ενός φυσιγγίου...
Από την άλλη υπάρχουν καρτερια που το θήραμα μπορεί να περάσει στα 30 μέτρα μπορεί και στα 45 η 50... Αν είμαι στη βόρεια Ελλάδα σαν τον Τόλη και ξέρω ότι θα μου περάσουν 50 φάσσες και έχω επιλογή μπορεί να τουφεκισω μόνο τις πιο κοντινές γιατί οι ευκαιρίες μπορεί να είναι πολλές... Αν είμαι στην ορεινή Μεσσηνία κ ξέρω ότι θα περάσουν 2-3 πουλιά όλα κ όλα, εγώ αυτά τα πουλιά θέλω να τα πάρω ... Προτιμώ λοιπόν να ξέρω ότι η τουφεκιά μου θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο εύρος αποστάσεων και να είμαι εγώ αυτός που θα καθορίσει αν θα πάει η τουφεκιά πάνω στο θήραμα παρά να ξέρω ότι έχω ένα φυσίγγι σκούπα μέχρι τα 35 μέτρα και μετά η τύχη...
Η ισοκατανομή για μένα έχει ένα όριο, είναι το όριο περίπου που θα την πετύχουμε... Γιατί να έχεις ισοκατανομή στα 30 μέτρα κ στα 45 δεν γίνεται... Επαναλαμβανόμενα...
Κάποια τσοκ ενισχύουν την ισοκατανομή και την μέγιστη ωφέλιμη διάμετρο μιας τουφεκιας όπως τα brain και τα muller... Κάποια άλλα την καταστρέφουν όπως τα kick's...
Επίσης κάποια όπλα ενισχύουν την ισοκατανομή και τις αυξημένες συγκεντρώσεις χωρίς έντονα κέντρα, αυτά είναι τα όπλα με διευρυμένο αυλό...
Προσωπικά χωρίζω τα φυσίγγια που ρίχνω σε δύο κατηγορίες, αυτά που θέλω για μέχρι 35 μέτρα όπου με ενδιαφέρουν όλα τα παραπάνω πχ φάσσες στη βοσκή γιατί θέλω να τουφεκαω κοντά να μην χαλάσω το μέρος κ σε αυτά που είναι για open field καταστάσεις όπου με ενδιαφέρει η μέγιστη δυνατή συγκεντρώση και ας βάζω τρικλοποδιές στον εαυτό μου...
Από τις δικές μου δοκιμές και στα χαρτιά κ στο κυνήγι κυρίως, γιατί με τις θεωρίες καί τίς τουφεκιές σε χαρτιά δεν βγαίνουν ακριβή συμπεράσματα καλώς η κακώς, η ισοκατανομή έχει ένα όριο που είναι αποτελεσματική και προϋποθέτει να ξέρουμε και εμείς την απόσταση που θέλουμε να την πετύχουμε... Επιπλέον οι τουφεκιες που φαίνονται"τέλειες" στον πίνακα, σκάγια με παρόμοιο αριθμό σε κάθε τεταρτημοριο κτλ κτλ χωλενουν σε διάτρηση και δύναμη και συνήθως έχουν και μεγάλη ουρά... Αυτά είναι τα δικά μου συμπεράσματα στην πράξη, σωστά η λάθος, δεν σταματώ να δοκιμάζω ωστόσο, και οδό ζω θα μαθαίνω...