Μετάφραση:
Δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειονότητα των θηραμάτων πυροβολείται σε εμβέλεια κάτω των 40 γιάρδων, το τροποποιημένο τσοκ είναι το πιο γενικά αποδεκτό για όλες τις συνθήκες σκοποβολής.
Αυτό το συμπέρασμα της BROWNING, από μόνο του δεν λέει τίποτα. Είναι γνωστό και μη αμφισβητήσιμο, ότι το τσοκ 3* είναι πασπαρτού. Η κουβέντα μας όμως, είναι, αν στις μακρινές καταβολές, έχουν όλα τα όπλα, την ίδια αποτελεσματικότητα. Η τοποθέτησή μου στο ερώτημα αυτό, είναι: σαφώς και όχι. Το γιατί είναι αυτονόητο. Από την στιγμή που γίνονται από διαφορετικές εταιρείες, με διαφορετικούς αυλούς και από διαφορετικά μηχανήματα, το κάθε όπλο, έχει έχει άλλη συμπεριφορά και αποτελέσματα, στις μακρινές βολές. Τώρα πως μπορούμε να τα λέμε όλα τα όπλα ίδια, δεν ξέρω και δεν μπορώ να το κατανοήσω. Επίσης, για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω, ότι κάποια είναι καλύτερα από κάποια άλλα.
Βασίλη ξεκινάμε από την παραδοχή ότι οι μακρινές αποστάσεις αφορούν ουσιαστικά παπιά και φάσσα.
Αυτό που λέω (και δεν προσπαθώ να επιβάλλω) είναι το εξής πολύπλοκο.
- Φυσικά το ίδιο φυσίγγι με 2 διαφορετικά όπλα ίδιου τσοκαρίσματος έχει διαφορές (μικρές (<10%) μεγάλες (>15%) είναι αδιάφορο) ...
- Διαφορετικά φυσίγγια
που ταιριάζουν σε 2 διαφορετικά όπλα έχουν πολύ μικρότερες διαφορές ...
- Φυσικά πάρα πολύ κλειστές κατανομές (με ικανή τελική ταχύτητα) σκοτώνουν μακρύτερα από ανοιχτότερες, όχι όμως σε σημείο οι ανοιχτότερες να είναι ουσιαστικά άχρηστες, πάντα
αν είσαι κοντά στο κέντρο. Διαφορές δηλαδή της τάξης του 10% είναι αδιάφορες,
ακόμα και διαφορές του 20% σε μεγάλα θηράματα δεν κάνουν την διαφορά. Αυτό όποιος θέλει το πιστεύει ... δεν το λέω εγώ, το λένε άνθρωποι που έχουν ρίξει χιλιάδες φυσίγγια στον πίνακα, αλλά το πιστεύω.
- Και φτάνουμε στα κέντρα ... όλοι συμφωνούμε ότι η σκοπευτική ικανότητα είναι το Α και το Ω. Τον καλύτερο εξοπλισμό να έχεις αν ρίχνεις στον γάμο του καραγκιόζη μηδέν θα είναι το αποτέλεσμα. Επίσης κανένας δεν ρίχνει πάντα κέντρο.
Όσο λοιπόν περισσότερο στο κέντρο ρίχνει κάποιος,
τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά η συγκέντρωση σε μια δεδομένη απόσταση (γιατί μπορεί να τουφεκίσει και μακρύτερα (αλλά πάντα κοντά στο κέντρο),
όσο παράκεντρα ρίχνει οι διαφορές στην κάρπωση εξανεμίζονται.
Και ναι,
από ένα σημείο στραβοτουφεκίσματος και πέρα, οι αραιότερες κατανομές σκοτώνουν καλύτερα.
Δεν θα ασχοληθώ για το αν άριστες κατανομές και διατρήσεις στον πίνακα σκοτώνουν στον κυνηγότοπο ... τα έχω γράψει αυτά.
Όταν γίνουν σωστά βγάζεις συμπέρασμα ... αυτό πιστεύω ...
Ο καθένας πιστεύει ότι θέλει.
Αν με ρωτήσεις 100% ... όχι 95% ... το 5% μας μάρανε ;;;
Επίσης κάποιοι λένε ότι οι λιγότερο καλές κατανομές σκοτώνουν καλά ... φυσικά ... έρχονται στα λόγια μου ... δεν είναι η συγκέντρωση το μοναδικό κριτήριο. Και οι μικρότερες συγκεντρώσεις σκοτώνουν.
Αν θες όμως τουφεκιές στα όρια ή πέρα από αυτά 3 πράγματα πρέπει να κάνεις.
1. Να σιγουρευτείς για την διάτρηση
2. Να μαζέψεις όσο μπορείς την τουφεκιά
3. Να τουφεκάς κοντά στο κέντρο