Μάριε έπιασες
το μήκος της της ατράκτου και απάντησες για αυτό, οχι για το σύνολο του θέματος, εγώ αναφέρω και άλλα σημαντικά πράγματα
κατ' εμένα, για τα οποία δεν κάνεις καμία αναφορά, όπως
η απόσταση βολής,
το τσόκ, και
ο κύκλος διασποράς...ολα αυτά
υφίστανται στο πρακτικό κυνήγι...
Επειδή όλοι δεν έχουμε ασχοληθεί με την βλητική και πολλοί από τους φίλους δεν θέλουν, είναι
απλοί κυνηγοί , ας πάρουμε τα πράγματα
από την αρχή...
choke
The degree of narrowing at the muzzle end of the shotgun barrel
shot pattern
The spread of shot pellets after they hit a non-moving target
shot string
The three-dimensional spread of shot pellets after they leave the barrel
(
μτφρ.)
Στένωση ( βαρβαρίστι, τσόκ )
Ο βαθμός στένωσης στο άκρο της κάννης του κυνηγετικού όπλου.
Μοτίβο η ροζέτα (στον πίνακα)
Η υποτύπωση των σκαγιών σε μη κινούμενο στόχο (στον πίνακα).
Το νέφος των σκαγιών(η «άτρακτος»)
Η τρισδιάστατη εξάπλωση των σκαγιών μετά την έξοδό τους από την κάννη.
...αυτοί οι ορισμοί νομίζω
υπάρχουν...
Ανάφερα σε προηγούμενο πόστ , έναν
τρόπο αξιολόγησης , απλό, κατανοητό και εύχρηστο , και
τον επαναλαμβάνω....
[...]
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δοκιμάζουμε ένα φυσίγγιο για πρώτη τουφεκιά στην Πέρδικα που την τουφεκάμε έστω περίπου στα 25 μέτρα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε απόδοση περίπου βελτιωμένου κυλίνδρου. Ρίχνουμε στο χαρτί στα 25 μέτρα και παίρνουμε αυτήν την υποτύπωση...πάνω κάτω ας πούμε σε 5-10-15 φυσίγγια ( που δεν το κάνει κανένας.... ). Διακόσια περίπου σκάγια έχει στον κύκλο των 75 εκατοστών, με έστω τα 140 κατ' ελάχιστο . Από τον
εσωτερικό κύκλο των 38 εκατοστών καταλαβαίνουμε με μια ματιά ότι δεν είναι υπερ-συγκεντρωτική. Εγώ θα την έκρινα
καλή. Θα μπορούσε να ήταν
καλύτερη ως άριστη , κατ’ εμένα πάλι, αν είχε 40-50 σκάγια περισσότερα στα άκρα της εξωτερικής κορώνας που καλύπτει
τον κύκλο των 89 εκατοστών όπως περίπου τον σχεδίασα , που είναι και ο ονομαστικός κύκλος διασποράς του βελτιωμένου κυλίνδρου στα 25 μέτρα, έστω και αν αυτά αφαιρούνταν από τον κύκλο των 75 εκατοστών...
Δεν μετρώ ούτε κενά, ούτε επί τοις % συγκέντρωση(αυτή δεν χρειάζεται κατ' εμένα), ούτε ισοκατανομή,
φαίνονται όλα...
Υ.Γ...και έτσι όπως είναι
είναι καλή για τα 25 μέτρα , λίγο πιο κάτω - λίγο πιο πάνω...είναι
κυνηγητική, θα αρέσει στους φίλους Περδικάδες
νομίζω…
[...]