Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αν εννοείς από άποψη σκοπευτικής ικανότητας ναι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Αν ρίχνεις συνέχεια μακρυά τα βρίσκεις όλα.
Τα φυσίγγια είναι το πρόβλημα.

Έριξα μια ματιά στην Μυτιλήνη.
Έχετε 4 καλά σημεία αλλά οι τουφεκιές μετά το πρωινό φαίνεται να είναι δύσκολες.
Λογικά θα γίνεται και της Πόπης.
Το 2007 μας έκλεισαν το μεγαλύτερο και καλύτερο μέρος. Από τότε ο κόσμος στριμοχτηκε πολλή. Τις καλλες μέρες είσαι εσύ κιαλοι 20 γύρω σου.εκει Βασίλη θες και χοντρά σκάγια και 42 44 γρ .μόνο που για να σκοτώσουν εκεί πάνω δεν έχουν 700βαρ . εγώ δουλεύω ένα με στρώμα και steel 35 στα 36 με άσους . Απίστευτα. Σκοτωματα. Αλλά πρέπει να περνάω τα1000.

Το 2007 μας έκλεισαν το μεγαλύτερο και καλύτερο μέρος. Από τότε ο κόσμος στριμοχτηκε πολλή. Τις καλλες μέρες είσαι εσύ κιαλοι 20 γύρω σου.εκει Βασίλη θες και χοντρά σκάγια και 42 44 γρ .μόνο που για να σκοτώσουν εκεί πάνω δεν έχουν 700βαρ . εγώ δουλεύω ένα με στρώμα και steel 35 στα 36 με άσους . Απίστευτα. Σκοτωματα. Αλλά πρέπει να περνάω τα1000.
Τα μέρη με πολλούς κυνηγούς τα έχω ζήσει.
Πλέον δεν.
Είπαμε ότι δουλεύει δεν το αλλάζουμε και ψάχνουμε για καλύτερο με χαμηλότερες πιέσεις.

Πλέον δεν.
Είπαμε ότι δουλεύει δεν το αλλάζουμε και ψάχνουμε για καλύτερο με χαμηλότερες πιέσεις.
Έτσι και εγώ όταν παο στο βάλτο ψαχνό την ηρεμία μου.. αν είναι σε 100 μέτρα να είναι 30 ντουφέκια οχι δεν θα Πάρο καλητερα να για κυχλες

Πλέον δεν.
Γι'αυτό αντέδρασα κάπως στις ωραίες κατανομές και στα κοινά εμπορικά που σκοτώνουν σε δύσκολες συνθήκες στα 50 πράσινα. Έχω ταχογραφο πολλές φορές έβγαλα ένα 400 με κατανομή αστέρι αλλά στην πίστα τα πράσινα με μουτζωναν με τις πατούσες τους.

με κατανομή αστέρι αλλά στην πίστα τα πράσινα με μουτζωναν με τις πατούσες τους.
Μερικές φορές οι κατανομές ξεγελάνε το μάτι ... αν θες δείξε φωτό με αυτή που δουλεύει καλύτερα απ' όλες σε παπιά στα 50μ και αυτή που είναι απλά όμορφη στα 50μ.
Ίδια σκάγια σε νούμερο και "lot" :) (από το ίδιο δοχείο εννοώ)
Αν βάζεις αλεύρι το λες.
Αν έχεις μετρήσει διάτρηση στο κέντρο θα με ενδιέφερε η διαφορά.
Ίδια περίπου ταχύτητα στομίου.

Ίσως αναθεωρήσω τις απόψεις μου.

Γι'αυτό αντέδρασα κάπως στις ωραίες κατανομές και στα κοινά εμπορικά που σκοτώνουν σε δύσκολες συνθήκες στα 50 πράσινα. Έχω ταχογραφο πολλές φορές έβγαλα ένα 400 με κατανομή αστέρι αλλά στην πίστα τα πράσινα με μουτζωναν με τις πατούσες τους.
Η ταχογραφηση σε ένα σεταπ αν δεν γίνει στις συνθήκες που θα το κυνηγήσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!!καλες είναι οι δοκιμές και ο ταχογραφος αλλά σου δείχνει το ένα κομμάτι το άλλο κομμάτι είναι το κυνηγι που πρέπει να δοκιμαστεί!!

Η ταχογραφηση σε ένα σεταπ αν δεν γίνει στις συνθήκες που θα το κυνηγήσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!!καλες είναι οι δοκιμές και ο ταχογραφος αλλά σου δείχνει το ένα κομμάτι το άλλο κομμάτι είναι το κυνηγι που πρέπει να δοκιμαστεί!!
Λύνεται αυτό Κώστα.
Κάποιοι περιμένουν συνθήκες κυνηγιού για να δοκιμάσουν, ταχύτητα, συγκέντρωση και διάτρηση.
Ο ταχογράφος δίνει μόνο την v0.
Δεν σου δίνει την v10 ούτε την v36 ούτε την v50.

Δεν διαφωνώ όμως ότι ο τελικός κριτής είναι το κυνήγι, με το δικό μας όπλο, το δικό μας τσοκ και την δική μας στραβωμάρα.

Απλά να ρωτήσω κάτι εσάς τους ιδιογομωτές.
Γιατί κάνετε δοκιμές στον πίνακα (σε άσχετες συνθήκες) αν οι συγκεντρώσεις και οι διατρήσεις δεν λένε τίποτα για την απόδοση στο τεραίν;
Ή καλύτερα, τι είναι αυτό που σας κάνει να κρατήσετε μια συνταγή ή να την απορρίψετε κάνοντας μια δοκιμή στον πίνακα ;
Ή τα δοκιμάζετε όλα και άσχετα πως τα πάνε στο χαρτί τα βλέπετε και στο κυνήγι ;

Ειλικρινά έχω αυτή την απορία ...

Last edited:
Λύνεται αυτό Κώστα.
Κάποιοι περιμένουν συνθήκες κυνηγιού για να δοκιμάσουν, ταχύτητα, συγκέντρωση και διάτρηση.

Δεν διαφωνώ όμως ότι ο τελικός κριτής είναι το κυνήγι, με το δικό μας όπλο, το δικό μας τσοκ και την δική μας στραβωμάρα.

Γιατί κάνετε δοκιμές στον πίνακα (σε άσχετες συνθήκες) αν οι συγκεντρώσεις και οι διατρήσεις δεν λένε τίποτα για την απόδοση στο τεραίν;
Ή καλύτερα, τι είναι αυτό που σας κάνει να κρατήσετε ένα σετάπ ή να το απορρίψετε κάνοντας μια δοκιμή στον πίνακα ;
Ή τα δοκιμάζετε όλα και άσχετα πως τα πάνε στο χαρτί τα βλέπετε και στο κυνήγι ;

Εγώ δοκιμές μόνο στο τερέν και ας χάσω πουλια σπάνια ρίχνουν πίνακα.. μετά από τόσα χρόνια ιδιογωμοσης έχω τα στανταρακια μου δοκιμές πολύ λιγες

Λύνεται αυτό Κώστα.

Ή καλύτερα, τι είναι αυτό που σας κάνει να κρατήσετε μια συνταγή ή να την απορρίψετε κάνοντας μια δοκιμή στον πίνακα ;

Στο χαρτί το δοκιμάζεις για να έχεις μια εικόνα για την κατανομή αν ρίξεις πχ στα 40 μέτρα και βρεις 10 σκάγια κάτι πήγε λάθοςή αν έχεις στήσει ένα σεταπ διασποράς ρίχνεις να δεις τι κατανομή θα έχει για τι μπορεί να μην είναι αυτό που θέλεις και για τα μέτρα που θέλεις,βλέπεις την κατανομή μετράς την ταχύτητα με το όπλο το τσοκ και στη θερμοκρασία που θα το ρίξεις στο κυνηγι ή όσο πιο κοντά γίνεται στις καιρικές συνθήκες που θα κυνηγήσεις και μετά είναι το κυνηγι ο μεγάλος κριτής!!

Εγώ δοκιμές μόνο στο τερέν και ας χάσω πουλια σπάνια ρίχνουν πίνακα.. μετά από τόσα χρόνια ιδιογωμοσης έχω τα στανταρακια μου δοκιμές πολύ λιγες
Έτσι ‼️ να γλιτώνει κ κανένα, μέχρι να δέσει η κομπόστα‼️

Λύνεται αυτό Κώστα.

Εγω πρώτα ψάχνω να έχει τον απαιτούμενο αριθμό σκαγιων στον κύκλο σε κάθε απόσταση που το θέλω κ στη συνέχεια πάμε κ στα περαιτέρω...

Στο χαρτί το δοκιμάζεις για να έχεις μια εικόνα για την κατανομή αν ρίξεις πχ στα 40 μέτρα και βρεις 10 σκάγια κάτι πήγε λάθοςή αν έχεις στήσει ένα σεταπ διασποράς ρίχνεις να δεις τι κατανομή θα έχει για τι μπορεί να μην είναι αυτό που θέλεις και για τα μέτρα που θέλεις,βλέπεις την κατανομή μετράς την ταχύτητα με το όπλο το τσοκ και στη θερμοκρασία που θα το ρίξεις στο κυνηγι ή όσο πιο κοντά γίνεται στις καιρικές συνθήκες που θα κυνηγήσεις και μετά είναι το κυνηγι ο μεγάλος κριτής!!
Έχεις απορρίψει πολλά στο κυνήγι που είχαν επαρκή συγκέντρωση και επαρκή διάτρηση στα πχ 50-60-70μ ;;; Με δοκιμή κοντά στην θερμοκρασίες κυνηγιού ;

Και χρησιμοποιείς άλλα με χαμηλότερη πχ συγκέντρωση και/ή χαμηλότερη διάτρηση γιατί αυτά σκοτώνουν καλύτερα από τα πρώτα στα ίδια μετρα.

Αυτό ρωτάω Κώστα, για να καταλάβω τι εννοείτε.
Πάντα για το ίδιο νούμερο σκαγιού και τα ίδια σκάγια μιλάμε.
Και πάντα για πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Δώστε ένα παράδειγμα παίδες.
Πχ ένα νούμερο 2 που έβαζε 100 σκάγια στον κύκλο στα 60μ απορρίφθηκε από ένα με ίδια περίπου διάτρηση που έβαζε 70 γιατί το πρώτο δεν σκότωνε;
Ή
Πχ ένα νούμερο 2 που έβαζε 100 σκάγια στον κύκλο στα 60μ με διάτρηση Χ απορρίφθηκε από ένα με ίδια περίπου σκάγια με την μισή διάτρηση γιατί το πρώτο δεν σκότωνε;
Ή
Πχ ένα νούμερο 2 που έβαζε 100 σκάγια στον κύκλο στα 60μ με διάτρηση Χ απορρίφθηκε από ένα που έβαζε 70 σκάγια και είχε το 70% της διάτρησης του πρώτου γιατί το πρώτο δεν σκότωνε;

Ίσως δεν έχω καταλάβει κάτι εγώ.

Last edited:
Έχεις απορρίψει πολλά στο κυνήγι που είχαν επαρκή συγκέντρωση και επαρκή διάτρηση στα πχ 50-60-70μ ;;; Με δοκιμή κοντά στην θερμοκρασίες κυνηγιού ;

Και χρησιμοποιείς άλλα με χαμηλότερη πχ συγκέντρωση και/ή χαμηλότερη διάτρηση γιατί αυτά σκοτώνουν καλύτερα από τα πρώτα στα ίδια μετρα.

Αυτό ρωτάω Κώστα, για να καταλάβω τι εννοείτε.
Πάντα για το ίδιο νούμερο σκαγιού και τα ίδια σκάγια μιλάμε.
Και πάντα για πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Πχ ένα νούμερο 2 που έβαζε 100 σκάγια στον κύκλο στα 60μ απορρίφθηκε από ένα με ίδια περίπου διάτρηση που έβαζε 70 γιατί το πρώτο δεν σκότωνε;
Ή
Πχ ένα νούμερο 2 που έβαζε 100 σκάγια στον κύκλο στα 60μ με διάτρηση Χ απορρίφθηκε από ένα με ίδια περίπου σκάγια με την μισή διάτρηση γιατί το πρώτο δεν σκότωνε;
Ή
Πχ ένα νούμερο 2 που έβαζε 100 σκάγια στον κύκλο στα 60μ με διάτρηση Χ απορρίφθηκε από ένα που έβαζε 70 σκάγια και είχε το 70% της διάτρησης του πρώτου γιατί το πρώτο δεν σκότωνε;

Ίσως δεν έχω καταλάβει κάτι εγώ.
Δεν θα σου πω για τη συγκέντρωση θα σου πω για τις αρχικές έχω δει σεταπ που δεν βγάζει πάνω από 390 και μακρυά να τρυπάει όσο κανένα άλλο!!

Βασιλη σεταπ απορριπτω μονο απο την συγκεντρωση και την κατανομη που βγαζει..!!!

Το καθε βυσμα στην ιδια δοσολογια και Νο σκαγιων εχει διαφορετικη κατανομη και συγκεντρωση.
Αλλη κατανομη και συγκεντρωση δινει ΠΧ ο Ζ2Μ - αλλη ο GT - αλλη ο DRAGO...κτλ κτλ...
Οι ταχυτητες στην ιδια δοσολογια και ιδιο κλεισιμο ειναι περιπου ιδιες....ολες σκοτωνουν αρκει να
εχουν το V1,5- 390m/s +...
Tα χοντρα σκαγια σκοτωνουν μακρια...
Επιλεγω λοιπον ποια κατανομη και συγκεντρωση μου ταιριαζει....και το δοκιμαζω στον κυνηγοτοπο..
Αυτο κανω εγω....φιλε !!!

Last edited:
Δεν θα σου πω για τη συγκέντρωση θα σου πω για τις αρχικές έχω δει σεταπ που δεν βγάζει πάνω από 390 και μακρυά να τρυπάει όσο κανένα άλλο!!
Γιατί λες;
4-5 λόγους μπορώ να σκεφτώ αμέσως.
Αν αρχίσεις να απορρίπτεις θα το βρεις.
Τίποτα δεν είναι ανεξήγητο στην εξ. βλητική πιστεύω.

Αυτά βρέ φίλε μας πάνε χρόοοοονια πίσω στην εποχή των παππούδων μας .
Τρυπούσε όσο κανένα ......
Πόσο τρυπούσε ; 5-10-20-100 ..;
Μπορεί να μήν έχουμε κανονάκια βαλλιστικού σταθμού να μας δώσουν impact force έχουμε όμως
βαλλιστικό τζέλ καί τον ταπεινό ΑΛΑΘΗΤΟ τηλ.κατάλογο .
Αν ένα φυσίγγι νο.5 στα 40 μ φτάσει μέχρι την Χ σελίδα κι'ένα άλλο πάλιν ν.5 φτάσει Χ+20 σελίδες
το 2ο στο πραγματικό τερέν κυνηγίου πάλιν το ίδιο θα δώσει με πιο μακρινές καταβολές .
Απλά ,φθηνά ,πρακτικά καί αξιόπιστα .
Ούτε εφημερίδες ,ούτε βρεγμένα περιοδικά ....

Υ.Γ Αν το 688 ΜΒ36 1.80 Χ36 Ζ2Μ 18 6* του Βαγγέλη υστερήσει σε διάτρηση του γνησίου Rotweill 36γρ στον τηλ.
κατάλογο προφανώς θα υστερήσει καί στο κυνηγετικό τερέν .

Last edited:
Πες τα ρε φίλε τη σχέση έχει η λιακάδα με 8 μποφόρ αέρα και τα δάκτυλα να μην μπορούν να βάλουν φισιγγι στην θαλάμη.

Αυτά βρέ φίλε μας πάνε χρόοοοονια πίσω στην εποχή των παππούδων μας .
Τρυπούσε όσο κανένα ......
Πόσο τρυπούσε ; 5-10-20-100 ..;
Μπορεί να μήν έχουμε κανονάκια βαλλιστικού σταθμού να μας δώσουν impact force έχουμε όμως
βαλλιστικό τζέλ καί τον ταπεινό ΑΛΑΘΗΤΟ τηλ.κατάλογο .
Αν ένα φυσίγγι νο.5 στα 40 μ φτάσει μέχρι την Χ σελίδα κι'ένα άλλο πάλιν ν.5 φτάσει Χ+20 σελίδες
το 2ο στο πραγματικό τερέν κυνηγίου πάλιν το ίδιο θα δώσει με πιο μακρινές καταβολές .
Απλά ,φθηνά ,πρακτικά καί αξιόπιστα .
Ούτε εφημερίδες ,ούτε βρεγμένα περιοδικά ....

Υ.Γ Αν το 688 ΜΒ36 1.80 Χ36 Ζ2Μ 18 6* του Βαγγέλη υστερήσει σε διάτρηση του γνησίου Rotweill 36γρ στον τηλ.
κατάλογο προφανώς θα υστερήσει καί στο κυνηγετικό τερέν .
Περιμένω και γω να το δοκιμάσω αυτό .......

Βασιλη σεταπ απορριπτω μονο απο την συγκεντρωση και την κατανομη που βγαζει..!!!

Το καθε βυσμα στην ιδια δοσολογια και Νο σκαγιων εχει διαφορετικη κατανομη και συγκεντρωση.
Αλλη κατανομη και συγκεντρωση δινει ΠΧ ο Ζ2Μ - αλλη ο GT - αλλη ο DRAGO...κτλ κτλ...
Οι ταχυτητες στην ιδια δοσολογια και ιδιο κλεισιμο ειναι περιπου ιδιες....ολες σκοτωνουν αρκει να
εχουν το V1,5- 390m/s +...
Tα χοντρα σκαγια σκοτωνουν μακρια...
Επιλεξω λοιπον ποια κατανομη και συγκεντρωση μου ταιριαζει....και το δοκιμαζω στον κυνηγοτοπο..
Αυτο κανω εγω....φιλε !!!
Εγώ δεν θα κρυφτώ.
Το είχα γράψει και παλιότερα.
Έκανα ότι και ο Ηλίας.
Απευθείας στο θήραμα σε όλα τα θηράματα εκτός λαγού και παπιών.
Στα τελευταία δεν ήταν "επιστημονικές" δοκιμές.
Ντενεκές ... συγκέντρωση και διάτρηση μαζί.

Και τώρα έκανα μερικές σε δράμια, πολύ πρόχειρες.

Όμως εδώ έμαθα μερικά πράγματα περισσότερα.
Ξέρω πως να κάνω σωστές δοκιμές (αυτό πιστεύω τουλάχιστον) αλλά και πάλι δεν τις κάνω.
Απαιτούν βασικά τεράστιο χρόνο, κατάλληλο χώρο και το λιγότερο είναι ο εξοπλισμός.
Δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε τον χώρο.

Είναι όμως άλλο πράγμα να ξέρεις και να επιλέγεις να μην το κάνεις και άλλο να κάνεις μισά πράγματα και να νομίζεις ότι κάνεις δοκιμές (δεν αναφέρομαι σε κανέναν μιας και εγώ είμαι ο πρώτος που κάνει το 1/10 μιας σωστής δοκιμής).

Πέρα από τα θεωρητικά υπάρχουν και τα πρακτικά.
Αν ο τρόπος του καθενός φέρνει αποτελέσματα τον ακολουθεί.
Καμιά αντίρρηση σε αυτό.

Αλλά μην γελιόμαστε.
Κανένας μας δεν θα αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει όλα αυτά που απαιτούνται γιατί ακόμα και να τον αφιερώσει έρχεται η ρημάδα η σκοπευτική ικανότητα που μπορεί να τα γκρεμίσει όλα.

Last edited:
Πες τα ρε φίλε τη σχέση έχει η λιακάδα με 8 μποφόρ αέρα και τα δάκτυλα να μην μπορούν να βάλουν φισιγγι στην θαλάμη.
Να σου υπολογίσω την απόκλιση του κέντρου της τουφεκιάς σε 8 μποφόρ στα 50μ ; :)
Δεν θα σηκώσεις ξανά όπλο με τέτοιον αέρα :)

Status
Not open for further replies.
Back