Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
ρίχνετε κάνα σύρμα που και που ρε παίδες έχουμε και εμείς όπλα που θέλουν δοκιμή :) όχι τίποτα άλλο αν πάρω τώρα εγώ κόλλα Α4 και τρυπήσω 45+ θα με βγάλετε και ψεύτη .sarcastic.

τα γλέντησε το Bredaki εμ πώς
Παύλο στην επόμενη δοκιμή θα ενημερωθείς, δεν τις κοινοποιούμε δημόσια γιατί καταλαβαίνεις ότι θα γίνει του .... Κουτρούλη ο γάμος. Κανέναν δεν θα πούμε ψεύτη για τίποτα. Εμείς δοκιμάζουμε, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Δεν σχολιάζω τίποτα εκτός αν ερωτηθώ. Δεν θα πω κανέναν ψεύτη αν φέρει αποδείξεις :). Άσε που και χωρίς αποδείξεις πάλι δεν κατηγορώ κανέναν... :cool:

Φίλε Μίλτο εγώ προσωπικά διαφωνώ με την θεωρία ότι οι διευρυμένοι αυλοί πάνε καλύτερα με πιο βαριές γομώσεις. Στο σκοπευτήριο παίζω sporting με το win χρησιμοποιώντας φυσίγγια trap και πίστεψε με αν δεις το αποτέλεσμα δεν θα καταλάβεις την διαφορά από τα sporting. Για μένα οι στενοί αυλοί θέλουν χαμηλά βάρη, οι διευρυμένοι θέλουν ΚΑΛΟ choke και δουλεύουν με ΟΛΑ τα βάρη. Το σκεπτικό ήταν να χρησιμοποιήσουμε μόνο μαμίσια αξεσουάρ. Το 3* inv+ αν το μετρήσεις με παχύμετρο θα δεις ότι στην πραγματικότητα είναι 4*. Δεν είμαστε ωστόσο επαγγελματίες δοκιμαστές, κανονικά θα έπρεπε να γίνουν οι δοκιμές με choke βάση δεκάτων μετρημένα με παχύμετρο π.χ. 5/10 για όλα τα όπλα. Τελικά όμως τι είναι πιο χρηστικό για το ευρύ κοινό, αυτό ή ο μπούσουλας των ονομαστικών συσφίξεων του κατασκευαστή; Πάντως ξαναλέω ότι από την στιγμή που με τα σύγχρονα υλικά επιτυγχάνεται επαρκής έμφραξη αερίων, δεν τίθεται θέμα μειωμένης απόδοσης στα χαμηλά βάρη από τους διευρυμένους. Προσωπικές βέβαια γνώμες πάντα βγαλμένες από εμπειρίες.
Συμφωνω μαζι σου Γιωργο και γω με την browning του πατερα μου εχω δει πολυ καλα πραγματα απλα σε οτι δοκιμες του εκανα το ηθελε λιγο το φορτωμα του..οσο για τα τσοκ το ιδανικο θα ηταν αυτο που λες να μετρηθουν με τσοκομετρο για να χεις την απολυτη παραμετρο δοκιμης αλλα ψαχνουμε πολυ βαθεια μετα και δεν χρειαζεται μπραβο σας και παλι για την δουλεια που κανατε..απλα βγαλατε ενα πολυ καλο συμπερασμα που δεν ξερω αν προσεξε κανεις περα απο ορισμενους σε σχεση με την αποδοση της καθε καννης απο θεμα διατρησης

Σε ποιον οπλουργο έχει γίνει η επιμήκυνση Γιωργο(Altair)??
Θα μου επιτρέψεις να μην μπλέξουμε επαγγελματίες στην συζήτηση, από την στιγμή που δεν είναι ένα προιόν π.χ. αξεσουάρ, που διαφημίζεται για παράδειγμα ως προς το καλύτερο παγκοσμίως. Από την στιγμή που δεν έχω διαπιστώσει κάποιος να ισχυρίζεται, ότι αν του πας την κάννη σου για επιμήκυνση κώνου θα στην κάνει την καλύτερη κάννη στον κόσμο, δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την διαδικασία. Αναπόφευκτα αν ειπωθεί κάτι τετοιο λογικό είναι να ψάχνεις και τις ανάλογες αποδείξεις. Εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση, οπότε δεν θα αναφέρω ονόματα. Ας κάνει ο καθένας την ερευνα του και ας αποφασίσει.

και πως γινεται να ειναι στραπατσαρισμενα τα σκαγια ?σε αυτα τα δυο οπλα την στιγμη που η επιμικηνση κονου,δινει καλητερες κατανομες,λογο οτι δεν βιαζονται τα σκαγια και βγενουν πιο σφαιρικα?
Σε αυτό το ερώτημα προσωπικά, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Το ότι παρατήρησα τα πιο "στραπατσαρισμένα" σκάγια να είναι από τα όπλα που είχαν την μεγαλύτερη διείσδυση, μήπως οφείλεται σε αυτό και όχι σε παραμόρφωση που προήλθε από την κάννη;

Καλη και χρήσιμη προσπάθεια. Σωστη και η παρατήρηση ως προς τη διαφορετικη πιθανως σύσφιξη που δεινει στο καθε οπλο το ονομαστικό 3*. Μια ερωτηση και μια σημειωση:
Μετρήθηκαν ποσα σκαγια απο το καθε οπλο τρυπησαν την τελευταια τρυπημένη σελίδα;
Επειδη οι διαφορες ειναι σχετικά μικρές, θα με ενδιέφερε ενδεικτικα μια δευτερη βολη εστω απο ενα οπλο ωστε να συγκριθούν μεταξυ τους τα δυο αποτελέσματα των δυο βολών. Αν ηταν σχετικά όμοιες, θα μπορούσαμε να πουμε οτι εχουν βάση τα συμπεράσματα που βγήκαν, αν ομως υπηρχε αποκλιση μεταξυ τους, τοτε μαλλον τα συμπεράσματα δεν ειναι ασφαλή...

Καλη και χρήσιμη προσπάθεια. Σωςτη και η παρατήρηση ως προς τη διαφοερικη πιθανως σύσφιξη που δεινει στο καθε οπλο το ονομαστικό 3*. Μια ερωτηση και μια σημειωση:
Μετρήθηκαν ποσα σκαγια απο το καθε οπλο τρυπησαν την τελευταια τρυπημένη σελίδα;
Επειδη οι διαφορες ειναι σχετικά μικρές, θα με ενδιέφερε ενδεικτικα μια δευτερη βολη εστω απο ενα οπλο ωστε να συγκριθούν μεταξυ τους τα δυο αποτελέσματα των δυο βολών. Αν ηταν σχετικά όμοιες, θα μπορούσαμε να πουμε οτι εχουν βάση τα συμπεράσματα που βγήκαν, αν ομως υπηρχε αποκλιση μεταξυ τους, τοτε μαλλον τα συμπεράσματα δεν ειναι ασφαλή...
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Η μέτρηση έγινε μέχρι το τελευταίο χαρτί που έστω και ένα σκάγι προκάλεσε ρωγμή-σπάσιμο στο χαρτί. Σηκώνοντας το σε εντονο φως να βλέπεις ότι το χαρτί "εσπασε" και όχι απλά βαθουλώθηκε.
Αυτό που προτείνεις είναι εύκολο να γίνει αν και από αυτά που είδα εγώ προσωπικά περιμένω τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Το βασικοτερο παιδια συμπερασμα απο την δοκιμη το ειδα κανεις;γιατι τοσο καιρο κανουμε χαμο για τις beretta benelli και τους κωνους και τους αυλους αλλα τους πατησαν στα αυτια απο διατρηση τα κανονια οι γριουλες altair και 303;
Θα συμφωνουσα μαζί σου εάν μπορούσες να αποδείξεις ότι το θήραμα θα πέσει νεκρο με τα σκάγια που τρύπησαν 43 φύλλα και θα διαφύγει εάν φάει πάνω του τα σκάγια που τρύπησαν 37 η 38 ,από την άλλη εάν φάει 1 2 σκάγια που τρύπησαν τα 43 φύλλα και από την άλλη φάει 5 6 σκάγια που τρύπησαν 37 38 φύλλα λογικά οι πιθανότητες να πάρεις το θήραμα είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής .Μια άλλη οπτική εικόνα παραθέτω και μια διαφορετική λογική σεβόμενος την άποψη σου μιας και άλλωστε αυτή είναι η ουσία της συζητήσεις να εκφράσουμε πολλές και διαφορετικές απόψεις και ο καθένας από εμάς θα βγάλει τα συμπεράσματά του

Λογικο το βρισκω γιατι μιλαμε για διαφορετικους αυλους οσο μεγαλωνε ο αυλος τοσο βελτιωνοταν η κατανομη..αλλα το θηραμα δεν θα το παρει η κατανομη ας πουνε στο παπι ή στην φασσα..η διατρηση θα σου σωσει το θηραμα σε συνδυασμο με την κατανομη ειναι η χρυση τομη
Συμφωνώ για τη διάτρηση αλλά όσο περισσότερα σκάγια πάρει ένα θήραμα από καλή κατανομή τόσο πιο πιθανό πιστευω είναι να πέσει γιατί πλήττονται με πιο μεγάλες πιθανότητες ζωτικά όργανα. Και αυτο ισχυει για ολα τα φτερωτα τουλάχιστον...

:)
Θα μου επιτρέψεις να μην μπλέξουμε επαγγελματίες στην συζήτηση, από την στιγμή που δεν είναι ένα προιόν π.χ. αξεσουάρ, που διαφημίζεται για παράδειγμα ως προς το καλύτερο παγκοσμίως. Από την στιγμή που δεν έχω διαπιστώσει κάποιος να ισχυρίζεται, ότι αν του πας την κάννη σου για επιμήκυνση κώνου θα στην κάνει την καλύτερη κάννη στον κόσμο, δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την διαδικασία. Αναπόφευκτα αν ειπωθεί κάτι τετοιο λογικό είναι να ψάχνεις και τις ανάλογες αποδείξεις. Εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση, οπότε δεν θα αναφέρω ονόματα. Ας κάνει ο καθένας την ερευνα του και ας αποφασίσει.
Συγχαρητήρια για την δουλειά που κανατε!!!:)

Θα συμφωνουσα μαζί σου εάν μπορούσες να αποδείξεις ότι το θήραμα θα πέσει νεκρο με τα σκάγια που τρύπησαν 43 φύλλα και θα διαφύγει εάν φάει πάνω του τα σκάγια που τρύπησαν 37 η 38 ,από την άλλη εάν φάει 1 2 σκάγια που τρύπησαν τα 43 φύλλα και από την άλλη φάει 5 6 σκάγια που τρύπησαν 37 38 φύλλα λογικά οι πιθανότητες να πάρεις το θήραμα είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής .Μια άλλη οπτική εικόνα παραθέτω και μια διαφορετική λογική σεβόμενος την άποψη σου μιας και άλλωστε αυτή είναι η ουσία της συζητήσεις να εκφράσουμε πολλές και διαφορετικές απόψεις και ο καθένας από εμάς θα βγάλει τα συμπεράσματά του
Σεβαστη η αποψη σου και καλο ειναι που υπαρχει αντιλογος γιατι ετσι κανουμε διαλογο και ο ενας μαθαινει απο τον αλλο..το σκεπτικο σου ειναι σωστο γιατι στην ουσια και μετην μεγαλυτερη διατρηση και με την μικροτερη περνεις το θηραμα και γω αυτο εχω δει στα οπλα μου και οσα εχω την τυχη να ριξω..αλλα στην αποσταση που εγινε η δοκιμη ειναι λογικο και ζητουμενο να παρεις το θηραμα οπως και να εχει και προσωπικα ειδα και το οτι ειτε εναν συβατικο αυλο εχεις ειτε optima ειτε διευρυμενο οι σελιδες που τρυπησαν ειναι πανω κατω οι ιδιες αρα και η κοντρα που υπαρχει για το ποια καννη ειναι καλυτερη οδηγειτε σε ατοπο..η μεγαλη διαφορα γινεται στις πολυ μεγαλυτερες αποστασεις και πιστεψε με εκει θα δεις χαοτικες διαφορες
Συμφωνώ για τη διάτρηση αλλά όσο περισσότερα σκάγια πάρει ένα θήραμα από καλή κατανομή τόσο πιο πιθανό πιστευω είναι να πέσει γιατί πλήττονται με πιο μεγάλες πιθανότητες ζωτικά όργανα. Και αυτο ισχυει για ολα τα φτερωτα τουλάχιστον...
Η κατανομη δεν ειναι και ο αυτοσκοπος ομως για μια καλη καταβολη..εξαλλου και στο τεστ κανενα οπλο δεν τα πηγε ασχημα απο τα σκαγια που πηρε πανω του ο καταλογος..εγω σ αυτο που λες θα προσθετα οτι για να παρεις θηραμα θες και καλη κατανομη μαζι με ενα καλο κεντρο δηλαδη μια τουφεκια χωρις πολλα κενα αλλα σκεψου οτι ο πινακας ειναο 2 διαστασεις ενω η πτηση του θηραματος ή η πορεια στο εδαφος ειναι 3 διαστασεις..οσο ανοιγει η κατανομη τοσα σκαγια φευγουν απο την πορεια της τουφεκιας με αποτελεσμα αν δεν εχει και καλη διατρηση θα φορτωσεις το θηραμα σκαγια τραυματιζοντας το ειτε αφηνοντας το αλωβητο

Last edited:
Γιώργο ίσως ήθελε ένα μικρό σφίξιμο στον τσοκακι να σου δώσει λίγο πιο κλειστή ντουφεκια
Για *** και 40 μέτρα με Νο 4 εμένα μου φαίνεται πολύ καλή τουφεκιά. Εκεί μέσα το παπί δεν θα προλάβαινε να κάνει κιχ!!!

Για *** και 40 μέτρα με Νο 4 εμένα μου φαίνεται πολύ καλή τουφεκιά. Εκεί μέσα το παπί δεν θα προλάβαινε να κάνει κιχ!!!
Σαν δισδιάστατη εικόνα κάτι τέτοιο δείχνει για μεγάλο παπί!δεν παύει η άποψη μου να παραμένει η ίδια πάντως ειδικά για έναν κυνηγο με τις σκοπευτικές δεξιότητες του Γιώργου!

Σαν δισδιάστατη εικόνα κάτι τέτοιο δείχνει για μεγάλο παπί!δεν παύει η άποψη μου να παραμένει η ίδια πάντως ειδικά για έναν κυνηγο με τις σκοπευτικές δεξιότητες του Γιώργου!
Φίλε elias930i σίγουρα θα ξέρεις καλύτερα για να λες. Απλά απάντησα βλέποντας την τουφεκιά σαν πρώτη εικόνα και σκεπτόμενος μόνο την στιγμή πως θα ήταν. Καλή συνέχεια.

Φίλε elias930i σίγουρα θα ξέρεις καλύτερα για να λες. Απλά απάντησα βλέποντας την τουφεκιά σαν πρώτη εικόνα και σκεπτόμενος μόνο την στιγμή πως θα ήταν. Καλή συνέχεια.
Κουβέντα φυσικά κάνουμε χωρίς καμία υπόνοια αντιπαραθέσεις...μπορεί να έχω εγώ αδικο!

Μπραβο παιδια, ευχαριστουμε και συγχαρητηρια για την παρουσιαση! Τι μηκος κανης ειχανε?
Όντως αυτό ξέχασα να το αναφέρω, όλα τα όπλα έχουν 71 πόντους κάννη εκτός από την altair που εχει 61 + 3-4 πόντους που προσθέτει το εξωτερικό τσοκ. Επίσης το win έχει αχρωμιωτες.

Γιώργο εχουμε τις ιδιες ανησυχίες και επειδη δεν βγαζω άκρη ζητησα την μιξη του δικου μου με του δικου σας τεστ.
Τελικα δεν μου είπες την αποψή σου περί στενου αυλού=> παραμορφωμένα σκάγια και ανοικτού αυλού=> μικρότερη διάτρηση.

Χθες είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάναμε ένα ενδεικτικό τέστ διάτρησης. Στην δοκιμή πήραν μέρος τα εξής όπλα Beretta 303, Beretta A400, Beretta 391, Benelli Centro, Winchester Select Sporting II, Breda Altair Lusso. Αποφασίσαμε την απόσταση να την ορίσουμε ενδεικτικά στα 30 μέτρα και τα όπλα να φέρουν όλα σύσφιξη 3*. Τα περισσότερα chokes ήταν της κατασκευάστριας εταιρίας του μοντέλου (μαμίσια) εκτός από δύο τα οποία όμως ήταν και αυτά συμβατικά, χωρίς φρένα, τρύπες, αυλάκια, μοντίφες κτλ. Το φυσίγγι που χρησιμοποιήθηκε ήταν για όλα τα όπλα πανομοιότυπο και μετρημένο στο χέρι από έμπειρο ιδιογομωτή, φτιαγμένο στα 32γρ με νούμερο σκαγιών 8.
Η δοκιμή έγινε με μπλοκ Α4 των 250 φύλλων ανά πακέτο. Σκεφτήκαμε να κρεμάμε τα μπλοκ στο κέντρο του πίνακα ώστε να βλέπουμε από πίσω και την κατανομή της τουφεκιάς για να καταλαβαίνουμε αν τυχόν έχει φύγει το κέντρο της. Η κρεμάστρα που έφτιαξε ο Γιάννης από σύρμα βοήθησε πολύ σε αυτό.
TfsMns6.jpg

fXvhXlE.jpg

zSEDVlq.jpg

pSptEW2.jpg

du1E3DQ.jpg

v4Zg6N4.jpg

Η κατάταξη από την μεγαλύτερη διάτρηση στην μικρότερη, μαζί με το πλήθος των σελίδων που τρυπήθηκαν είναι η ακόλουθη.
Beretta 303 -----> 43 φύλλα Α4
Breda Altair -----> 40 φύλλα Α4
Winchester Select Sporting ii ----> 39 φύλλα Α4
Beretta A400 -----> 38 φύλλα Α4
Beretta 391 -----> 38 φύλλα Α4
Benelli Centro -----> 37 φύλλα Α4

Να σημειωθεί ότι η 303 και η centro έχουν υποστεί επιμήκυνση κώνου προσαρμογής. Μερικές δικές μου παρατηρήσεις που προέκυψαν από την παρατήρηση κατά την καταμέτρηση των σελίδων είναι ότι τα πιο σφαιρικά σκάγια τα έδωσαν με την σειρά που τα γράφω το Win, η Α400 και η 391. Τα πιο "στραπατσαρισμένα" τα έδωσαν η 303, η Altair και η Centro. Την μεγαλύτερη ανομοιομορφία στο δυναμικό αποτύπωμα την είχε το Win, ενώ βρίσκεται στην μέση της διάτρησης, υπήρχαν σκάγια "κολλημένα" ακόμα και στην πρώτη σελίδα του μπλοκ. Τα μπλοκ χαρτιού ήταν από τον ίδιο κατασκευαστή και δεν τίθεται θέμα διαφοράς στην ποιότητα του χαρτιού.
Να ευχαριστήσω του φίλους Γιάννης και JDP που χωρίς την βοήθεια τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της δοκιμής. Το επόμενο project σκέφτομαι να το στήσουμε συγκρίνοντας συμβατικά chokes με chokes φρένου.
Παιδια να κανω κ μια "χαζη" ερωτηση? Αυτα που ειχαν μεγαλυτερη διατρηση θα εχουν κ μεγαλυτερο ωφελιμο βεληνεκες??

Status
Not open for further replies.
Back