Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Λοιπόν οι βελτιώσεις έγιναν όπως ζήτησαν τα φιλαράκια μου .love.
36gr mb36 no4 207 σκάγια ακριβώς.. στο χαρτί 161...
τσοκ το δρεπάνι του χάρου goose μέτρα 47 κορδελατα... θερμοκρασία 13 βαθμοί...
Φονιάδες των λαγών brown-ακιδες...
Κάτι αρχίζει να γίνεται...:rolleyes:
Χαμος γινεται....love..hunter.

Αλλη μια δοκιμη στα γρηγορα, αφιερωμενη στον Νικολη που μου ειχε προτεινει το συγκεκριμενο φυσιγγι...mythos 37gr fiber no4 παλι με Kicks αλλα αυτη τη φορα στα 71 μετρα πιο πολυ απο περιεργεια για να δω μεχρι που μπορει να κρατησει η μαλλινη ταπα...
Μολις πηγα και πηρα το χαρτονι παντως εμεινα να το κοιταω... .yel.
View attachment 9383
Καλά φίλε Alex76 μας έχουν πέσει τα σαγόνια. Τσακώνομαι για πάρτη σου στο καφενείο που μου λένε για δραστικό βεληνεκές στα 36 μ. Τρέλανέ μας.

Καλά φίλε Alex76 μας έχουν πέσει τα σαγόνια. Τσακώνομαι για πάρτη σου στο καφενείο που μου λένε για δραστικό βεληνεκές στα 36 μ. Τρέλανέ μας.
Ε ενταξει φιλε Βασιλη μη χαλας το κεφι σου γι αυτους με τα 36 μετρα...βαλε εναν στα 50 η 60 μετρα και ριξτου ενα νο6 η νο5 να σου πει μετα για δραστικο βεληνεκες... .sarcastic.

Ταχητιτες καλουτσικες.σηγκετροση μετρια.μηπος ειναι φουσκα η MG2?????

Φίλε τα πήρα ποιο πολύ από περιέργεια για να τα μετρήσω να δω τι ταχύτητες δίνουν και επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου .
Έχουν όμως απίστευτη δύναμη κρούσης , φαντάσου επινικελωμένα σκάγια Ν°3 και Ν°4 γινόταν στον πίνακα λεπτά σαν το χαρτί !!
Καλή είναι , μου αρέσει καλύτερα από την MBx36 , δεν είναι όμως τόσο ελαστική όσο την φανταζόμουν .

Αλλη μια δοκιμη στα γρηγορα, αφιερωμενη στον Νικολη που μου ειχε προτεινει το συγκεκριμενο φυσιγγι...mythos 37gr fiber no4 παλι με Kicks αλλα αυτη τη φορα στα 71 μετρα πιο πολυ απο περιεργεια για να δω μεχρι που μπορει να κρατησει η μαλλινη ταπα...
Μολις πηγα και πηρα το χαρτονι παντως εμεινα να το κοιταω... .yel.
View attachment 9383
Αυτο το υπολογιζω γυρω στα V1 390m/s

Αυτο το υπολογιζω γυρω στα V1 390m/s
Ειναι καλα δηλαδη? Να σου πω την αληθεια παντως δεν καταλαβα διαφορα στην ταχυτητα με τα υπολοιπα που εχω ριξει στα 65 μετρα, εφτασαν γρηγορα τα σκαγια και με δυναμη στο χαρτονι, την ακουσα δηλαδη κανονικα την τουφεκια στο χαρτονι κι ας ηταν τοσα μετρα

Ειναι καλα δηλαδη? Να σου πω την αληθεια παντως δεν καταλαβα διαφορα στην ταχυτητα με τα υπολοιπα που εχω ριξει στα 65 μετρα, εφτασαν γρηγορα τα σκαγια και με δυναμη στο χαρτονι, την ακουσα δηλαδη κανονικα την τουφεκια στο χαρτονι κι ας ηταν τοσα μετρα
Η αντίληψη είναι καθαρά υποκειμενική στον καθένα και μπορεί εύκολα κανείς να κάνει λάθος.
Από τον ήχο της εκπυρσοκρότησης ενός φυσιγγίου μέχρι τον ήχο που κάνουν τα σκάγια όταν κτυπούν στον πίνακα μπορεί χονδρικά να καταλάβει κάποιος αν είναι αργό , αλλά μπορεί να πέσει έξω μέχρι και 20m/s όταν δει τη μέτρηση του ταχογράφου.
Με V1 390m/s αρχική και μάλλινη τάπα το φυσίγγι αυτό η B&P σίγουρα δεν το προτείνει για Long range.

Η αντίληψη είναι καθαρά υποκειμενική στον καθένα και μπορεί εύκολα κανείς να κάνει λάθος.
Από τον ήχο της εκπυρσοκρότησης ενός φυσιγγίου μέχρι τον ήχο που κάνουν τα σκάγια όταν κτυπούν στον πίνακα μπορεί χονδρικά να καταλάβει κάποιος αν είναι αργό , αλλά μπορεί να πέσει έξω μέχρι και 20m/s όταν δει τη μέτρηση του ταχογράφου.
Με V1 390m/s αρχική και μάλλινη τάπα το φυσίγγι αυτό η B&P σίγουρα δεν το προτείνει για Long range.
Τι να σου πω φιλε Μιχαλε; αυτα ειναι τα ψιλα γραμματα που λενε...αν και νομιζω τα 20m/s δεν ειναι καμια τρελη διαφορα και μαλλον δυσκολα το καταλαβαινει καποιος πανω σε δοκικη οπως ειπες πριν.
Οταν με το καλο το ριξω σε long range τουφεκια θα δω τα αποτελεσματα...

Τι να σου πω φιλε Μιχαλε; αυτα ειναι τα ψιλα γραμματα που λενε...αν και νομιζω τα 20m/s δεν ειναι καμια τρελη διαφορα και μαλλον δυσκολα το καταλαβαινει καποιος πανω σε δοκικη οπως ειπες πριν.
Οταν με το καλο το ριξω σε long range τουφεκια θα δω τα αποτελεσματα...
Σωστα .... μεχρι τωρα εριχνες κοντα.......yel.

Τα μέτριας ταχύτητας φυσσιγια είναι καλύτερα για Long range καταστάσεις ειδικά με τέτοια σκάγια κρατάνε μενουσες .

Οι Άγγλοι μαλακες είναι που ρίχνουν μάλλινες στους ψηλομενους φασιανούς?

Έχει διαφορα στησίματα η μάλλινη δεν είναι όλα ίδια

Last edited:
Τα μέτριας ταχύτητας φυσσιγια είναι καλύτερα για Long range καταστάσεις ειδικά με τέτοια σκάγια κρατάνε μενουσες .

Φίλε αυτό που λες το έχω διαπιστώσει φέτος στις τσίχλες, πρώτη φορά δοκίμασα μάλλινη στις τσίχλες, τι κοντά τι μακριά μια χαρά πέφτουν ξέρες κάτω. Και να σημειώσω ότι ήμουν εναντίον αυτού του setup και κατά τύχη το δοκιμασα

Φίλε αυτό που λες το έχω διαπιστώσει φέτος στις τσίχλες, πρώτη φορά δοκίμασα μάλλινη στις τσίχλες, τι κοντά τι μακριά μια χαρά πέφτουν ξέρες κάτω. Και να σημειώσω ότι ήμουν εναντίον αυτού του setup και κατά τύχη το δοκιμασα
Στην εποχή μου Long range ήταν τα φυσίγγια με 380m/s , τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει και η τεχνολογία έχει προχωρήσει.
Όπως και να το κάνουμε ένα φυσίγγι με V1 420-430 m/s παραμένει γρηγορότερο σε σχέση με ένα με V1 390m/s , άρα και με μεγαλύτερη κινητική ενέργεια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιο άμεση καταβολή του θηράματος ακόμα και σε ακραίες αποστάσεις.
Και την μεγαλύτερη ενέργεια την κρατάνε τα μολύβδινα και όχι τα επινικελωμένα. Αυτά είναι μελέτες βλητικών.
Ένας ψηλομένος φασιανός λοιπόν θέλει 2.15 ft.lbf για να καταβληθεί άμεσα , μια τσίχλα 0.31 ft.lbf και ένας λαγός 6.22 ft.lbf. Τι μου συγκρίνεις λοιπόν ;
Μια από τις κορυφαίες εταιρίες στην Αγγλία , η Gamebore γεμίζει με γνήσια μάλλινη τάπα φυσίγγια με αρχικη V1 435m/s , για μ@λ@κ@ς τους έχεις λοιπόν ή μήπως και οι Αγγλοι ρίχνουν με τα ακριβά τους πλαγιόκαννα αυτά τα φυσίγγια στους ψηλομένους φασιανούς ;

Την μεγαλύτερη ενέργεια μπορει να την κρατάνε τα μολυβδινα.. όμως δε κρατάνε το σχήμα τους.. και από έχει αρχίζει να χάνεται το παιχνίδι.. όταν μιλάμε και για σκάγια μέτριας ποιότητας... τα hd σκάγια μπορεί να έχουν βάρος και να κρατάνε ενέργεια προπαντώς όμως πρέπει να διατηρούνται στρογγυλά, αλλοιώς τι να την κάνεις την ενεργεία όταν στα 40 μέτρα θα έχεις φύγει εκτός; Η gamebore έχει το σύνολο... σκάγια μάλλινες ποιητικές... που βαλονται από φουλ τσοκαρισματα με σοβαρά δίκαννα... όταν λοιπόν έχεις όλο το πακέτο παίρνεις και τα ανάλογα αποτελέσματα.. δεν είναι λοιπόν ούτε τα 600m/s η λύση ούτε τα απλά μολυβδινα ούτε οι γνήσιες μάλλινες τάπες... είναι μια αλυσίδα.....

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ

(Ευτυχώς τηρώ αρχειο)

Το post αυτό ίσως σας προκαλέσει στο τέλος μια δυσάρεστη αίσθηση.

Άλλοτε το θήραμα έπεφτε κεραυνοβολημένο, άλλοτε συνέχιζε τη πορεία του και έπεφτε ξερό μετά από κάποια δευτερόλεπτα. Άλλοτε έπεφτε μαζεύοντας τα πτερά του και διατηρούσε τη ζωντάνια που είχε, τρυπώνοντας στους θάμνους. Άλλοτε είχε αίματα, άλλοτε ήταν στεγνό.

Για τα παραπάνω ακούστηκαν οι πιο απίθανες θεωρίες, που είχαν ως επίκεντρο το φυσίγγι, τις καιρικές συνθήκες, τις χρωμιομένες και αχρωμίωτες κάννες, τα μαλακά, τα σκληρά και τα «καυτά» σκάγια. Κάποιες θεωρίες πλησίαζαν σε μια ορθή παρατήρηση, κάποιες άλλες συνέχιζαν τους καφενειακούς μύθους που ευδοκιμούν ακόμη και στις μέρες μας.

Σχεδόν ποτέ δεν ασχολήθηκε το σύνολο, με την επιστήμη που αφορά ένα νεκρό θήραμα. Την ιατροδικαστική των ζώων και των πτηνών. Αυτό θα προσπαθήσω να περιγράψω σήμερα, όσο πιο απλά γίνεται. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ τους ΙΑΤΡΟΥΣ να είναι επιεικείς μαζί μου για τυχόν λάθη σε εκφράσεις/ορισμούς που ενδέχεται να κάνω και φυσικά να με διορθώσουν προς όφελος όλων («Γηράσκω δ’ αιεί διδασκόμενος», που έλεγε και ο Σόλων)

Η καταβολή ενός θηράματος, αποσκοπεί στην επίτευξη διακοπής των ζωτικών του λειτουργιών. Η κυνηγετική ηθική, υπαγορεύει την κατά το δυνατόν επίτευξη ενός ακαριαίου θανάτου και δεν επιθυμεί ένα πτηνό/ζώο να βασανίζεται τραυματισμένο. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος, που η ίδια ηθική δεν επιτρέπει την αυτοπροβολή με φωτογραφίες νεκρών θηραμάτων. Θα σταθώ λίγο στο σημείο αυτό: Και ο πόλεμος αποσκοπεί στην επίτευξη επιβολής της θελήσεως μας έναντι του αντιπάλου, κάτι το οποίο θα προκαλέσει απώλειες εκατέρωθεν. Κανείς ωστόσο δεν επικροτεί τις φωτογραφίες που δυστυχώς κατά καιρούς αναρτούν οι εμπόλεμοι, κομπάζοντας ανάμεσα σε πτώματα.

Η καταβολή του θηράματος είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τραυματικό σοκ είτε με προσβολή ζωτικών του οργάνων. Συνήθως αμφότερα συμβαίνουν και διακρίνουμε τις περιπτώσεις στυτικής και απαθούς κατάστασης, αλλά σταματώ εδώ προς χάριν της κατανόησης.

Η χρήση σκαγιών, αφήνει το θέμα αυτό σχεδόν στη τύχη. Σε μια σωστή τουφεκιά, δεν γνωρίζουμε ποια σκάγια θα κτυπήσουν σε ζωτικά σημεία το θήραμα και ποια όχι. Το μόνο που ενδεχομένως να έχουμε κατά νου μετά από δοκιμές, είναι οι κατανομές των σκαγιών μας.

Πίνακες με αριθμό απαιτούμενων σκαγιών για τη καταβολή θηράματος, κυκλοφορούν πολλοί και είναι κατά κανόνα σωστοί. Αναφέρονται στην επίτευξη τραυματικού σοκ, δηλαδή σε μια πολυτραυματική κατάσταση για το θήραμα, που επιφέρει ακαριαίο θάνατο. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά θηράματα «πέφτουν ξερά» μετά από πυροβολισμό. Αν όμως μαδήσουμε/γδάρουμε το θήραμα, μόνο τότε μαθαίνουμε λίγο περισσότερα. Λαγός/Αγριοκούνελο έχουν βληθεί και πέθαναν ακαριαία, χωρίς να υπάρχουν διαμπερή ή βαθιά τραύματα από σκάγια. Υπήρξαν όμως πολλαπλά σκάγια στο δέρμα τους ή επιφανειακά, που τους προξένησαν πόνο και κατάγματα οστών, με συνέπεια την ανακοπή λειτουργίας του κυκλοφορικού τους συστήματος. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην αιμορραγήσουν, διότι δεν προσβλήθηκε αρτηρία είτε φλέβα. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και σε πτηνά.

Άλλες φορές η προσβολή ενός ζώου/πτηνού, του επιτρέπει να ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, έχοντας χάσει ή όχι τη δυνατότητα κίνησης/πτήσης. Εξετάζοντας ιατροδικαστικά, θα δούμε συνήθως διαμπερή τραύματα σε μαλακά μόρια (κοιλιακή χώρα) που προκαλούν αιμορραγία.

Ζώα/πτηνά που προσβάλλονται στο κεφάλι μόνο, δεν πεθαίνουν ακαριαία αλλά μετά από πάροδο λίγων δευτερολέπτων, παρουσιάζοντας έντονη αιμορραγία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες ζωτικές λειτουργίες συνεχίζουν για κάποιο χρόνο, λόγω μη προσβολής άλλων ζωτικών τους κέντρων (καρδιά/νωτιαίος μυελός).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

• Βολές με καλή κατανομή, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν ακαριαίο θάνατο λόγω πολυτραυματικού σοκ. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως δεν έχουμε φαινόμενα έντονης αιμορραγίας.
  • Βολές με μέτρια κατανομή είτε μακρινές, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν καταβολή του θηράματος μετά από λίγο. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως παρατηρούμε αιμορραγίες και λιγότερα τραύματα.
  • Βολή στο κρανίο ενός θηράματος, επιφέρει σχεδόν ακαριαίο θάνατο και άμεση αδρανοποίηση του συναισθήματος του πόνου γι’ αυτά. Θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί το ζητούμενο κάθε βολής και σκόπευσης. Δεν είναι δύσκολο να συνηθίσει το μάτι μας να σκοπεύει το θήραμα, επικεντρώνοντας τη σκόπευσή μας στο κρανίο του. Αν προσπαθήσετε, θα δείτε πως είναι απλά θέμα συνήθειας.
  • Η εξωτερική βλητική, εξηγεί την επίδραση των καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με τα αφορώντα την εσωτερική βλητική. Όλα αυτά, επηρεάζουν σε τελική ανάλυση τα αποτελέσματα της βολής στο θήραμα.

Attachments

• 71104666_1318807631618719_2343088424438726656_n.jpg
    71104666_1318807631618719_2343088424438726656_n.jpg
    70,2 KB · Προβολές: 46
  • PB050002.JPG
    PB050002.JPG
    194,8 KB · Προβολές: 45
  • P1160010.JPG
    P1160010.JPG
    270,2 KB · Προβολές: 46
  • 25659842_303512813492221_8125107276599065245_n.jpg
    25659842_303512813492221_8125107276599065245_n.jpg
    79,2 KB · Προβολές: 45
Στην εποχή μου Long range ήταν τα φυσίγγια με 380m/s , τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει και η τεχνολογία έχει προχωρήσει.
Όπως και να το κάνουμε ένα φυσίγγι με V1 420-430 m/s παραμένει γρηγορότερο σε σχέση με ένα με V1 390m/s , άρα και με μεγαλύτερη κινητική ενέργεια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιο άμεση καταβολή του θηράματος ακόμα και σε ακραίες αποστάσεις.
Και την μεγαλύτερη ενέργεια την κρατάνε τα μολύβδινα και όχι τα επινικελωμένα. Αυτά είναι μελέτες βλητικών.
Ένας ψηλομένος φασιανός λοιπόν θέλει 2.15 ft.lbf για να καταβληθεί άμεσα , μια τσίχλα 0.31 ft.lbf και ένας λαγός 6.22 ft.lbf. Τι μου συγκρίνεις λοιπόν ;
Μια από τις κορυφαίες εταιρίες στην Αγγλία , η Gamebore γεμίζει με γνήσια μάλλινη τάπα φυσίγγια με αρχικη V1 435m/s , για μ@λ@κ@ς τους έχεις λοιπόν ή μήπως και οι Αγγλοι ρίχνουν με τα ακριβά τους πλαγιόκαννα αυτά τα φυσίγγια στους ψηλομένους φασιανούς ;
Οι αρχικες Μιχαλη ειναι για μενα πλεον αδιαφορες .Καποτε πιστευα οτι κατω απο 420 ειναι σκουπιδια , σημερα αν βρω την εικονα προσκοπευσης δεν με νοιαζουν οι ταχυτητες .Μονο στο παπι κ σε πολυ κρυο πρεπει να παιζει φυσιγγι πολυ δυνατο .Οσο αφορα τους Αγγλους εχουν κανει επιστημη την long range τουφεκια , ο Digweed εχει πει στα πολλα μετρα ενα πραγμα ειναι απιστευτα δυσκολο , να ξερει ο σκοπευτης που να στειλει τα σκαγια

Status
Not open for further replies.
Back