Το Πυρκαλ Αρτεμις που θυμαμαστε και μας λειπει 390 μ/δ εβγαζε και ηταν απο τα ελαχιστα ελληνικα τη δεκαετια 80 που ηταν τοσο δυνατα και αποτελεσματικα χωρις να κινδυνευεις
Αυτη την δεκαετία δεν την έφτασα(και μάλλον δυστηχως....)αλλά ξέρω πως τότε τα περισσοτερα αν όχι όλα ήταν δυνατά φυσιγγια..
Ίσως γιατι οι περισσοτεροι ζητουσαν τέτοια φυσιγγια, να τα "νιώθουν" γιατί προφανώς πιστευαν ότι σκοτώνουν κ καλυτερα, η κόβουν πιο μακριά....
Ο χρήστης σίγουρα δεν κινδυνευε αλλα σίγουρα τα όπλα "υπέφεραν"......
Αν ειχαν κ στόμα να μας μιλαγαν..................
Το Άρτεμις από ανέκαθεν ήταν "δυνατό" φυσιγγι (παρακατω θα ξαναγράψω ένα παλιο τεστ) μέχρι κ στα τελειώματα του...
Η ταχυτητα των 390m/s είναι κάτι σχετικό κ αυτό ισχυει για όλα τα εμπορικα φυσίγγια, μπορεί να διαφέρει από παρτιδα σε παρτιδα,να υπαρχουν αποκλισεις,και ποσο μάλλον όταν γνωρίζουμε οτι οι συνταγές γομωσης ειναι δυνατόν να αλλάξουν για "πλάκα"......
Πυρκαλ Άρτεμις - 1997..
Καψουλι Μέσης ισχυος- mb 32 1,90γρ-βυσμα gualandi- σκάγια 34 γρ-κλεισιμο 57 mm..
Μέσο όρο πιεσης 719,8 bar -ελάχιστη 673 -μέγιστη 785..
Ταχυτητα στο στόμιο (v0) 418,8 m/s
Στα 10 μέτρα από την κάννη (v10) 320 m/s
Συμπέρασμα:
Το Αρτεμις είναι ένα ισχυρό φυσιγγι με ικανοποιητική ταχυτητα κ συγκέντρωση.
Θα περιμεναμε όμως περισσοτερα απο την Πυρκαλ που έχει κ την μεγαλύτερη υποδομή.
ΥΓ Εγώ αυτό που έχω καταλάβει κ το έχω ξαναπεί είναι το εξής:
Τα εισαγωμενα φυσίγγια που άφησαν ιστορία στην χώρα μας δεν ήταν "σκληρά" (Και μάλιστα σε σχέση με τα γραμμάρια τους) κ προφανως δεν απεδιδαν υψηλές ταχύτητες...
Και τα Ελληνικα φυσίγγια που άφησαν ιστορία ήταν "σκληρά",τσιμπημενα σε πιεσεις(κάποτε γινόντουσαν κ ζημιαρικα) κ προφανως απεδιδαν υψηλές ταχύτητες.......
Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο.......