Βλητικές δοκιμές Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
έριχνα κόντρα στο ΝΌΤΙΑ και μου χαλάει την απόδοση του φυσιγγιου
3 πράγματα μπορούν να αλλάξουν την βλητική απόδοση ενός φυσιγγίου.
Η θερμοκρασία την πυρίτιδας πριν την τουφεκιά, το υψόμετρο και η ομίχλη (ή λανθασμένα "υγρασία").
Αν δεν υπάρχει ομίχλη και τα ποσοστά υγρασίας είναι αυξημένα το φυσίγγι πάει καλύτερα.

Γενικά περιγράφεται η διαδικασία παραγωγής σκαγιων με πτώση λιωμένου μολύβδου από πύργο. Αλλά δεν κάνει λόγο για τις επαναστατικές τεχνικές (revolutionary techniques) ποιες είναι και τι ακριβώς κάνουν.
Η σφαιρικότητα νομίζω είναι το πιο σημαντικό ... μετά την σκληρότητα.
Σκάγια του Gamebore με μικροσκόπιο.

21.jpg
Παρόλο που δεν είναι κάτι ιδιαίτερο σαν φυσίγγι σε υλικά (έτσι μου είπαν τα παιδιά εδώ) σε διάτρηση .sex hard.

https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Βλητικές-δοκιμές.4204/page-185#post-814503

https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Παρουσίαση-Φυσιγγίων.2698/page-305#post-801892

Last edited:
Η θερμοκρασία την πυρίτιδας πριν την τουφεκιά, το υψόμετρο και η ομίχλη (ή λανθασμένα "υγρασία").
Αν δεν υπάρχει ομίχλη και τα ποσοστά υγρασίας είναι αυξημένα το φυσίγγι πάει καλύτερα.
Πράγματι, στα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, η ατμόσφαιρα είναι πιο αραιή, άρα πιο σφιχτές κατανομές. Το θέμα όμως είναι και η καύση της πυρίτιδας να είναι στοιχειομετρική, ώστε να έχουμε πλήρη απόδοση.

Έτσι εξηγείται η χρήση κόντρα δόσεων και διβασικων πυριτιδων σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Είναι θέμα προοδευτικότητας και πλήρους καύσεως (στοιχειομετρική καύση).

Μια απορία όμως: όταν υπάρχει ομίχλη, είναι σαν να έχουμε οπτικως πυκνότερο μέσον? Αυξάνεται το ιξώδες του μέσου διάδοσης? Γιατί εννοείται ότι στην ομίχλη υπάρχει 100% υγρασία

Last edited:
Το θέμα όμως είναι και η καύση της πυρίτιδας να είναι στοιχειομετρική, ώστε να έχουμε πλήρη απόδοση.
Το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζεται για την καύση της, η πυρίτιδα το έχει μέσα της.
Δεν το παίρνει από πουθενά.
Αν καταφέρεις και την ανάψεις στο φεγγάρι που δεν υπάρχει οξυγόνο, θα καεί κανονικά.

Το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζεται για την καύση της, η πυρίτιδα το έχει μέσα της.
Δεν το παίρνει από πουθενά.
Αν καταφέρεις και την ανάψεις στο φεγγάρι που δεν υπάρχει οξυγόνο, θα καεί κανονικά.
Οκ οκ! Αλλά δεν καίγεται ακαριαία, αλλά σε κάποια εκατοστά στην κάννη. Γι αυτό λέω! Εννοείται ότι εντός του χώρου που βρίσκεται η πυρίτιδα υπάρχει οξυγόνο.

Υ. Γ για ρίξε μια ματιά στο "ανανεωμένο" προηγούμενο ποστ μου. Θέλω να ακούσω γνώμη για την τελευταία παράγραφο

Έτσι εξηγείται η χρήση κόντρα δόσεων και διβασικων πυριτιδων σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Είναι θέμα προοδευτικότητας και πλήρους καύσεως (στοιχειομετρική καύση).
Θα σου πω που έχω καταλήξει, χωρίς να είναι σίγουρα 100% αυτά που γράφω.

Η αποκλειστική χρήση διβασικών στην υγρασία ίσχυε στο παρελθόν.
Οι διβασικές είναι πιο αναίσθητες στις διαφορές θερμοκρασίας και επίσης σε μεγαλύτερο ποσοστό ζελατινοποιημένες και πλαστικοποιημένες οπότε δεν απορροφούν εύκολα υγρασία.
Πολύ σημαντικό όταν τα φυσίγγια εκτίθενται στον βάλτο κτλ

Υπάρχουν όμως μονοβασικές ή τροποποιημένες μονοβασικές που είναι φωτιά.
Το αποτέλεσμα πάντα εξαρτάται από την συγκεκριμένη πυρίτιδα.

Οι πυρίτιδες δεν είναι το φόρτε μου :cool:
Μια απορία όμως: όταν υπάρχει ομίχλη, είναι σαν να έχουμε οπτικως πυκνότερο μέσον? Αυξάνεται το ιξώδες του μέσου διάδοσης? Γιατί εννοείται ότι στην ομίχλη υπάρχει 100% υγρασία
Στην ομίχλη τα σκάγια "χτυπάνε" πάνω σε σταγονίδια ΝΕΡΟΥ ... αυτή είναι η διαφορά.

Θα σου πω που έχω καταλήξει, χωρίς να είναι σίγουρα 100% αυτά που γράφω.

Η αποκλειστική χρήση διβασικών στην υγρασία ίσχυε στο παρελθόν.
Οι διβασικές είναι πιο αναίσθητες στις διαφορές θερμοκρασίας και επίσης σε μεγαλύτερο ποσοστό ζελατινοποιημένες και πλαστικοποιημένες οπότε δεν απορροφούν εύκολα υγρασία.
Πολύ σημαντικό όταν τα φυσίγγια εκτίθενται στον βάλτο κτλ

Υπάρχουν όμως μονοβασικές ή τροποποιημένες μονοβασικές που είναι φωτιά.
Το αποτέλεσμα πάντα εξαρτάται από την συγκεκριμένη πυρίτιδα.

Οι πυρίτιδες δεν είναι το φόρτε μου :cool:

Στην ομίχλη τα σκάγια "χτυπάνε" πάνω σε σταγονίδια ΝΕΡΟΥ ... αυτή είναι η διαφορά.
Για την ομίχλη, το δέχομαι απόλυτα και έχει λογική, καθώς υπάρχουν ολόκληρα σταγονίδια νερού και όχι απλά μόρια που να εκτοπίζουν το Ο².

Επειδή ούτε εγώ ξέρω πολύ καλά από μπαρούτια, προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται κατά την καύση. Το ψάχνουμε το θέμα 😎😉

προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται κατά την καύση. Το ψάχνουμε το θέμα 😎😉

1679134188445.png
1679133831549.png

Στο τέλος μετράει όμως πάντα ο τενεκές και η αποτύπωση (στις συνθήκες κυνηγιού). :cool:
Και οι αραιές κατανομές σκοτώνουν αποτελεσματικά μεγάλα θηράματα.

View attachment 68698
View attachment 68697

Στο τέλος μετράει όμως πάντα ο τενεκές και η αποτύπωση (στις συνθήκες κυνηγιού). :cool:
Ξέχασες το να μπαίνει το θήραμα στο ντορβά...... εκεί είναι που τα φυσίγγια έχουν την καλύτερη απόδοση......

Ξέχασες το να μπαίνει το θήραμα στο ντορβά...... εκεί είναι που τα φυσίγγια έχουν την καλύτερη απόδοση......
Αν ισχύουν αυτά που έγραψα και στέλνεις το κέντρο της τουφεκιάς τόσο κοντά στο θήραμα όσο σου ορίζει η συγκέντρωση-αποτύπωση με το σωστό σκάγι ο ντορβάς θα γεμίζει σίγουρα.
Με απλά λόγια η συγκέντρωση πρέπει να είναι ανάλογη της σκοπευτικής σου ικανότητας στην απόσταση που σκοπεύεις να τουφεκίσεις και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο.

Τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο γιατί υπάρχουν πολλές μεταβλητές.
Φυσικά και ένα φυσίγγι με ψιλοχάλια αποτύπωση θα δουλεύει καλύτερα από ένα άλλο με τέλεια αποτύπωση αν το σκάγι του "ξυρίζει", ενώ το δεύτερο αγωνίζεται να τρυπήσει.

Μαγικά φυσίγγια δεν υπάρχουν ... φυσίγγι με απογοητευτική αποτύπωση και απογοητευτική διάτρηση στα μέτρα που θα το χρησιμοποιήσουμε ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ.
Το ίδιο και ένα άριστο φυσίγγι όταν το ρίχνεις αλλού για αλλού.

ps
Δεν διαφωνώ καθόλου με αυτό που λες ... δύσκολα αλλάζω δοκιμασμένα φυσίγγια που δουλεύουν.

Last edited:
102cmx140cmx2mm +μια σακούλα ωχρά...IMG_20230318_125617.jpg

View attachment 68698
View attachment 68697

Μάλιστα! Δηλαδή η διαφορά τους είναι στον αριθμό ΝΟ³- , Ο, και στην διάταξη τους στο χώρο, αν θυμάμαι καλά από χημεία!

Αλλά πραγματικά στο τέλος το μόνο που μετράει είναι η άμεση καταβολή του θηράματος, στην επιθυμητή απόσταση. Εννοείται και ο πίνακας και η διατήρηση!!

102cmx140cmx2mm +μια σακούλα ωχρά...View attachment 68699
Είσαι ωραίος ...
Που θα τον στήσουμε όμως ?
Στο μέρος που μου έλεγες ?
Έβαλες μεντεσέδες ?
Είναι φορητός ?

Έχω λίγη ώχρα και εγώ ... φυσίγγια να δοκιμάσω δεν έχω, τα έχω δοκιμάσει όλα 🤣

Αυτό που θέλω τώρα είναι να δοκιμάσω μερικά ψιλά με κύλινδο, το Rooster στα 50m και να δω σε νορμάλ φυσίγγια πως περίπου αλλάζει η συγκέντρωση με την απόσταση (αλλά για τα 2 τελευταία δεν καίγομαι).

Φτιάξε μου 1 φυσίγγι σε #9 με την μεγαλύτερη διασπορά που μπορείς ... δεν θέλω να σημαδεύω καθόλου.
Είναι για ειδικές αποστολές.
Βάλε τα δυνατά σου.
Αν κάποιος έχει δοκιμασμένη συνταγή την δίνει ...

Status
Not open for further replies.
Back