Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Δραμια σε 2αδες με μπάφερ κ μισοταπα πως σου τα πήγε;;
από πολύ καλά εως άριστα
Μήπως το ιδανικό είναι στη μέση; ένα 3ρη τσοκ ας πούμε για να χουμε ευχερεια σε όλα τα δραμια;;
αν σΕ πω ότι το σκέφτομαι..... LM και δουλέυεις δράμια μονόβολα τα πάντα όλα
αλλά από την άλλη αν ψάχνεις πολύ σφιχτές κατανομές με δράμια πας αλλού..... σε LF έως XF

Last edited:
Συγγνώμη, αλλά όλα αυτά που λες είναι λάθος.
Λευτέρη μόνο μια μικρή ενστασούλα:
τις να τις κάνεις τις μεγάλες αρχικές αν δεν έχεις μένουσες λόγω παραμορφώσεων;

*εξυπακούεται πως αν πιάσεις μεγάλες αρχικές χωρίς να έχεις παραμορφώσεις, τότε θα έχεις και μεγάλες μένουσες

Τα εχουμε ξαναπει. το ζωο πεφτει απο νευροδυναμικο και υδροδυναμικο σοκ.
-Ακραιο παραδειγμα κατανοησης του πρωτου. Δεχεται πανω του και τα 9- 11/0, περνανε μονο το δερμα. Το ζωο δεχεται περιπου 3200 joule (δεν θυμαμαι ακριβως ) και ειναι οι περιπτωσεις που μπορει να το δεις να σωριαζεται και ωσπου να κανεις λιγα μετρα , σηκωνεται και φευγει υγιεστατο.
-Αν τωρα τα 7 περασουν μονο το δερμα και τα αλλα δυο μπουν 10 εκ μεσα , παλι θα δεχθει 3200 joule (ιδιο νευροδυναμικο σοκ ) αλλα επιπλεον και υδροδυναμικο σοκ, αναλογα την εσωτερικη ζημια , αιμοραγια , οργανα κλπ .
-Ακραιο παραδειγμα τωρα , που και τα 9 βολια περνανε διαμπερη και με μεγαλη μενουσα αφου περασουν , πχ 20 κιλα ζωο στα 15 μετρα
Θα δεχθει το 1/3 ή τα μισα joule (μικρο νευροδυναμικο σοκ) , αλλα θα πεθανει σιγουρα απο μεγαλο υδροδυναμικο σοκ , πιθανα ελαχιστα αργοτερα.
Αυτο που λεμε stopping power στην αυτοαμυνα , ειναι η προκληση τεραστιου νευροδυναμικου σοκ. Το αλλο θα τον σκοτωσει , αφου ομως μας καθαρισει και αυτος.
Με βαση αυτα
- οταν ειμαι μονος για αλλο κυνηγι, εχω παντα μαζι μου μονοβολα πολυ μεγαλου βαρους .
1-Αν το παρω θα μεινει επιτοπου και δεν θα παιδευτω , αφου δεν εχω σκυλια.
2-Κατι γλυκουλικα ζωακια που συναντω στα ορεινα των τρικαλων συνηθως ΟΚΤ ΝΟΕ , αν θελησουν αγκαλιες δεν υπαρχει αλλος τροπος να τους αλλαξω γνωμη.

1665056676275.png

2-Κατι γλυκουλικα ζωακια που συναντω στα ορεινα των τρικαλων συνηθως ΟΚΤ ΝΟΕ , αν θελησουν αγκαλιες δεν υπαρχει αλλος τροπος να τους αλλαξω γνωμη.
Αν αναφέρεσαι σε αρκούδες έχω δει και εγώ στα ορεινά Τρικάλων και Καλαμπάκας. Ήταν μακριά όμως και καθόμασταν και τη θαυμάζαμε μέχρι που εξαφανίστηκε. Από μακριά είναι πολύ όμορφες. Από κοντά δε θέλω να μάθω. Σου έχει τύχει να τη δεις σε κοντινή απόσταση; Ρωτάω γιατί οι ντόπιοι έλεγαν ότι δεν πλησιάζουν ποτέ. Ελπίζω να ισχύει.

Αν αναφέρεσαι σε αρκούδες έχω δει και εγώ στα ορεινά Τρικάλων και Καλαμπάκας. Ήταν μακριά όμως και καθόμασταν και τη θαυμάζαμε μέχρι που εξαφανίστηκε. Από μακριά είναι πολύ όμορφες. Από κοντά δε θέλω να μάθω. Σου έχει τύχει να τη δεις σε κοντινή απόσταση; Ρωτάω γιατί οι ντόπιοι έλεγαν ότι δεν πλησιάζουν ποτέ. Ελπίζω να ισχύει.
Εχω δει τρεις φορες πολυ κοντα 50-60μ αλλα μολις με καταλαβαν , εξαφανιστηκαν. Δεν φωναξα , δεν κουνηθηκα, εφυγαν σφαιρα οπως καθε αγριμι.

Γνωρίζω πολύ λίγα από terminal ballistics (στα Ελληνικά βλητική του τέλους ;), αλλά από ότι λένε αυτοί που έκαναν μελέτες πάνω σε αυτό για να έχουμε υδροδυναμικο σοκ που να προκαλεί άμεση καταβολή σε ένα ζώο απαιτείται πολύ ψηλή ταχύτητα βλήματος. Οι πρωτοπόροι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, Schuller, vom Hofe, Weatherby κλπ, προεβαλαν το υδροδυναμικο και ταυτόχρονα το νευροπαραλυτικο σοκ που προκαλεί ένα βλήμα υψηλής ταχύτητας σαν πιο αποτελεσματικό από το μεγαλυτερο σε μέγεθος βάθος τραύμα που προκαλεί ένα μεγαλυτερο βλήμα χαμηλής ταχύτητας. Σαν διαχωριστικό όριο ( βλήματα πολύ γρήγορα για ισχυρό σοκ , κόντρα σε βλήματα αργά και μεγάλα για θραύση οστών και αιμορραγία), θεωρείται τα 2500 με 2700 ποδια/ δευτερόλεπτο, δηλαδή γύρω στα 800 μέτρα/ δευτερόλεπτο . Στις ταχύτητες του λειοκανου ίσως ισχύει κάτι διαφορετικό.

Πάντως σε δοκιμές στο σκοπευτήριο η m4 με μονοβολα practical του Κύργια με τσοκ 3 άστρα κενταει...με το όπλο από θέση ετοιμότητας και βολές χωρίς να στηρίζεται κάπου το όπλο και σε αποστάσεις 25 -30 μέτρα....

Αυτο που εχω δει εγω μεσα απο δοκιμες μου....οσο ποιο γρηγορο ειναι το μονοβολο τοσο και
ποιο ευθυβολο.
Αλλη αποκλιση απο τον στοχο εχουν τα 440μ/δ και πολυ μικροτερη 480 - 500μ/δ.

Του Κυργια τα μονοβολα στα 45 μετρα με στηριγμενο το οπλο ειχαν απο 20 εως 30 εκατοστα
αποκλιση απο το κεντρο του στοχου...ενω καποια ιδιογομωσης με 480μ/δ ειχαν μονο 5 εκαστοστα
αποκλιση απο τον στοχο.
Το λαθος μου...δεν μετρησα τι ταχυτητες ειχαν του Κυργια.
Δευτερο λαθος....του Κυργια επεσαν με φουλ τσοκ...ενω τα αλλα με κυλινδρο....Επεμενε ο φιλος που ειχα
μαζι μου....οτι το φουλ τσοκ δινει ευθυβολια...

Δεν έχω ρίξει πολλά διαφορετικά είδη μονοβολων.....τα απλά του Κύργια όπως και τα practical που έχουν διαφορετικό βλήμα, τα απλά breneke και του lambro τα practical. Τα breneke με την slug κανη του συγκυνηγου μου τα έβαζε το ένα μέσα στο άλλο.... χθες τα practical του Κύργια τα πήγαινε μια χαρά....IMG_20221006_225112.jpgIMG_20221006_225032.jpg

Χωρις ιχνος αντιπαραθεσης....Τα 25 μετρα ειναι ''αστεια'' για μονοβολα....Στα 70 μετρα ριχτο να δεις τι κανει !!!
Τα μονοβολα του Κυργια που ριξαμε τα ειχε ο φιλος μαζι του....και εαν δεν κανω λαθος εγραφαν
Κυργιας κλαμπ.Δεν θυμαμαι τι βλημα ειχαν....αλλα μπορω να μαθω.

Αυτο που εχω δει εγω μεσα απο δοκιμες μου....οσο ποιο γρηγορο ειναι το μονοβολο τοσο και
ποιο ευθυβολο.

Του Κυργια τα μονοβολα στα 45 μετρα με στηριγμενο το οπλο ειχαν απο 20 εως 30 εκατοστα
αποκλιση απο το κεντρο του στοχου...ενω καποια ιδιογομωσης με 480μ/δ ειχαν μονο 5 εκαστοστα
αποκλιση απο τον στοχο.
Δευτερο λαθος....του Κυργια επεσαν με φουλ τσοκ...ενω τα αλλα με κυλινδρο....Επεμενε ο φιλος που ειχα
Νίκο μια διευκρίνηση.

Όσο πιο γρήγορο είναι ένα βλήμα τόσο μικρότερη πτώση έχει γιατί ο χρόνος κίνησης (άρα επίδρασης της βαρύτητας) μικραίνει.
Δεν έχει να κάνει με την "ευθυβολία" η πτώση, αλλά με την ταχύτητα.

"Ευθυβολία" είναι να ρίξεις πχ 5 μονόβολα (σημαδεύοντας το ίδιο σημείο με στιριγμένο όπλο) και να χτυπήσουν και τα 5 σε όσο μικρότερο κύκλο γίνεται.
Να μην πάει ένα δεξιά άλλο αριστερά άλλο πιο κάτω και άλλο πιο πλάγια.
Να φτιάξουν δηλαδή σφιχτό γκρουπ άσχετα αν είναι το γκρουπ αυτό 10cm παρακάτω από τον στόχο στα Χ μέτρα.
Η πτώση από την στιγμή που το βλήμα βγει από την κάνη είναι δεδομένη.
Μπορείς να την μικρύνεις μόνο αυξάνοντας την ταχύτητα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ευθυβολία του βλήματος.

ποιο ευθυβολο.

αποκλιση απο τον στοχο.
Νίκο ,θα πρέπει να ρίξεις τουλάχιστον τρία μονοβολα για να δεις τι γκρουπαρισμα θα κάνουν....κ πάντα σημαδεύοντας κέντρο‼️

Χωρις ιχνος αντιπαραθεσης....Τα 25 μετρα ειναι ''αστεια'' για μονοβολα....Στα 70 μετρα ριχτο να δεις τι κανει !!!
Τα μονοβολα του Κυργια που ριξαμε τα ειχε ο φιλος μαζι του....και εαν δεν κανω λαθος εγραφαν
Κυργιας κλαμπ.Δεν θυμαμαι τι βλημα ειχαν....αλλα μπορω να μαθω.
Έχω και εγώ...θα δω αύριο και θα ανεβάσω...τα 25 μέτρα ήταν η πρόσφορη απόσταση σε ένα σκοπευτήριο πρακτικής σκοποβολής....γι αυτό την ανέφερα....θα γίνουν άλλες δοκιμές με αποστασιομετρο σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτά ήταν για να φύγει η παρθενιά του όπλου....τα breneke πάντως η Rafaello με 3 άστρα τσοκ στα 120 μέτρα τα πήγε 10 εκατοστά πιο κάτω από το σημείο σκόπευσης με το όπλο στηριγμένο σε δέντρο....

Νίκο μια διευκρίνηση.

Όσο πιο γρήγορο είναι ένα βλήμα τόσο μικρότερη πτώση έχει γιατί ο χρόνος κίνησης (άρα επίδρασης της βαρύτητας) μικραίνει.
Δεν έχει να κάνει με την "ευθυβολία" η πτώση, αλλά με την ταχύτητα.

"Ευθυβολία" είναι να ρίξεις πχ 5 μονόβολα (σημαδεύοντας το ίδιο σημείο με στιριγμένο όπλο) και να χτυπήσουν και τα 5 σε όσο μικρότερο κύκλο γίνεται.
Να μην πάει ένα δεξιά άλλο αριστερά άλλο πιο κάτω και άλλο πιο πλάγια.
Να φτιάξουν δηλαδή σφιχτό γκρουπ άσχετα αν είναι το γκρουπ αυτό 10cm παρακάτω από τον στόχο στα Χ μέτρα.
Η πτώση από την στιγμή που το βλήμα βγει από την κάνη είναι δεδομένη.
Μπορείς να την μικρύνεις μόνο αυξάνοντας την ταχύτητα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ευθυβολία του βλήματος.
Να συμπληρώσω ότι η ακρίβεια στο γκρουπαρισμα των βολών έχει να κάνει και με το ταίριασμα του βλήματος στην κανη.... και στον τύπο του βλήματος και στον αυλό της κάνης

Status
Not open for further replies.
Back