Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Νίκο μια διευκρίνηση.

Όσο πιο γρήγορο είναι ένα βλήμα τόσο μικρότερη πτώση έχει γιατί ο χρόνος κίνησης (άρα επίδρασης της βαρύτητας) μικραίνει.
Δεν έχει να κάνει με την "ευθυβολία" η πτώση, αλλά με την ταχύτητα.

"Ευθυβολία" είναι να ρίξεις πχ 5 μονόβολα (σημαδεύοντας το ίδιο σημείο με στιριγμένο όπλο) και να χτυπήσουν και τα 5 σε όσο μικρότερο κύκλο γίνεται.
Να μην πάει ένα δεξιά άλλο αριστερά άλλο πιο κάτω και άλλο πιο πλάγια.
Να φτιάξουν δηλαδή σφιχτό γκρουπ άσχετα αν είναι το γκρουπ αυτό 10cm παρακάτω από τον στόχο στα Χ μέτρα.
Η πτώση από την στιγμή που το βλήμα βγει από την κάνη είναι δεδομένη.
Μπορείς να την μικρύνεις μόνο αυξάνοντας την ταχύτητα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ευθυβολία του βλήματος.

ΟΚ....Απλα εγραψα τι ειδα στις δοκιμες μου....Να πω λοιπον αλλιως....Το ποιο γρηγορο εχει μικροτερη
πτωση....Αλλα παλι εκει καταληγουμε....στην αποκλιση απο τον στοχο.....και οσο ποιο γρηγορο τοσο
μικροτερη αποκλιση !!
Εχω δοκιμες στα 70 μετρα...με το ''αργο'' να εχει αποκλιση 20 εκατοστα και το γρηγορο 10 εκατοστα
τα ιδια βληματα το ιδιο οπλο ( στηριγμενο ) και στην ιδια ευθεια τα βληματα...το ενα επανω απο το αλλο.
Με την ιδια πυριτιδα ...διαφορετικη δοσολογια ομως.

Νίκο ,θα πρέπει να ρίξεις τουλάχιστον τρία μονοβολα για να δεις τι γκρουπαρισμα θα κάνουν....κ πάντα σημαδεύοντας κέντρο‼️

Εχεις δικιο....Αλλα...
100 εχω ριξει σε δοκιμες μου Γιαννη μου...Οχι την ιδια μερα.....αλλα οι πυριτιδες που δουλευω ειναι
τρεις....και τα βληματα παλι 3....Οποτε τα συμπερασματα μου τα βγαζω φιλε!!!

Να συμπληρώσω ότι η ακρίβεια στο γκρουπαρισμα των βολών έχει να κάνει και με το ταίριασμα του βλήματος στην κανη.... και στον τύπο του βλήματος και στον αυλό της κάνης
Έτσι ακούγεται ... μην είσαι σίγουρος ότι ισχύει 100%.

Και εξηγούμαι ...
Μπορεί κάποιοι αυλοί να είναι αναίσθητοι στον τύπο βλημάτων και να τα ρίχνουν όλα καλά.

Έτσι ακούγεται ... μην είσαι σίγουρος ότι ισχύει 100%.

Και εξηγούμαι ...
Μπορεί κάποιοι αυλοί να είναι αναίσθητοι στον τύπο βλημάτων και να τα ρίχνουν όλα καλά.
Μπορεί.... Βασίλη. Μπορεί να έτυχε... αλλά επειδή το έχω δει με διαφορετικά φυσίγγια πιστολιών θεωρώ ότι ισχύει και για τα μονοβολα

ΟΚ....Απλα εγραψα τι ειδα στις δοκιμες μου....Να πω λοιπον αλλιως....Το ποιο γρηγορο εχει μικροτερη
πτωση....Αλλα παλι εκει καταληγουμε....στην αποκλιση απο τον στοχο.....και οσο ποιο γρηγορο τοσο
μικροτερη αποκλιση !!
Εχω δοκιμες στα 70 μετρα...με το ''αργο'' να εχει αποκλιση 20 εκατοστα και το γρηγορο 10 εκατοστα
τα ιδια βληματα το ιδιο οπλο ( στηριγμενο ) και στην ιδια ευθεια τα βληματα...το ενα επανω απο το αλλο.
Με την ιδια πυριτιδα ...διαφορετικη δοσολογια ομως.
Η πτώση δεν θεωρείται απόκλιση ή καλύτερα θεωρείται αποδεκτή και φυσιολογική απόκλιση και αυξάνει πάντα όσο αυξάνεται η απόσταση βολής, επίσης μειώνεται όσο αυξάνει η ταχύτητα.
Το ένα βλήμα δεξιά, το άλλο αριστερά το τρίτο πολύ κάτω, το τέταρτο πάνω, το πέμπτο κέντρο ... αυτό θεωρείται "απόκλιση".

Τι από τα 2 θα διάλεγες αν είχες μόνο αυτές τις 2 επιλογές ?
1665091437438.png

Τίποτε δεν ταξιδεύει σε ευθεία γι αυτό και η λέξη "ευθυβολία" είναι χωρίς νόημα.
Καλύτερη λέξη είναι το γκρουπάρισμα.
Αυτό που ψάχνεις στα μονόβολα και στα ραβδωτά είναι το "καλό" γκρουπάρισμα των βολών.
Αν αλλάξει η αρχική ταχύτητα και σε μεγάλες αποστάσεις φυσικά και το "γκρουπ" θα ανέβει ή θα κατέβει, αυτό δεν σημαίνει ότι το βλήμα δεν αποδίδει σωστά.
Είναι φυσιολογικό.

Το θέμα είναι όταν 2 βλήματα ίσου βάρους και ίδιας αρχικής ταχύτητας βληθούν προς τον ίδιο στόχο να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς πορεία και να προσκρούσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά μεταξύ τους.
Αν το ένα καρφωθεί στην Λιβαδειά και το άλλο στο Ζητούνι κλάφτα.

Καταλαβαίνω όμως πως το λες, εσύ θες όπου σημαδεύεις να καρφώνεται το βλήμα ...
Μπορεί να σου συμβεί όμως αυτό που φαίνεται στην δεξιά εικόνα.
Εκεί έχεις πρόβλημα και θέλει ψάξιμο.

Η ακρίβεια (συγκέντρωση ή γκρουπάρισμα) βολής είναι αυτό που μετράει και ορίζεται ως η απόσταση μεταξύ των κέντρων των δύο πιο απομακρισμένων βλημάτων του γκρουπ.
Όπως φαίνεται και στα σχεδιαγράμματα του Βασίλη, το αριστερό γκρουπ είναι πολύ καλύτερο από το δεξιό.
Η πτώση του βλήματος (το σωστό είναι τροχιά του βλήματος) έχει να κάνει με την ταχύτητα, τον Β.Σ. του βλήματος και την απόσταση και μπορεί να ρυθμιστεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάνες τύπου "slug" έχουν ρυθμιζόμενα σκοπευτικά.

Η ακρίβεια (συγκέντρωση ή γκρουπάρισμα) βολής είναι αυτό που μετράει και ορίζεται ως η απόσταση μεταξύ των κέντρων των δύο πιο απομακρισμένων βλημάτων του γκρουπ.
Όπως φαίνεται και στα σχεδιαγράμματα του Βασίλη, το αριστερό γκρουπ είναι πολύ καλύτερο από το δεξιό.
Η πτώση του βλήματος (το σωστό είναι τροχιά του βλήματος) έχει να κάνει με την ταχύτητα, τον Β.Σ. του βλήματος και την απόσταση και μπορεί να ρυθμιστεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάνες τύπου "slug" έχουν ρυθμιζόμενα σκοπευτικά.
Β.Σ.=βαλλιστικός συντελεστής

Η πτώση δεν θεωρείται απόκλιση ή καλύτερα θεωρείται αποδεκτή και φυσιολογική απόκλιση και αυξάνει πάντα όσο αυξάνεται η απόσταση βολής, επίσης μειώνεται όσο αυξάνει η ταχύτητα.
Το ένα βλήμα δεξιά, το άλλο αριστερά το τρίτο πολύ κάτω, το τέταρτο πάνω, το πέμπτο κέντρο ... αυτό θεωρείται "απόκλιση".

Τι από τα 2 θα διάλεγες αν είχες μόνο αυτές τις 2 επιλογές ?
View attachment 57342

Τίποτε δεν ταξιδεύει σε ευθεία γι αυτό και η λέξη "ευθυβολία" είναι χωρίς νόημα.
Καλύτερη λέξη είναι το γκρουπάρισμα.
Αυτό που ψάχνεις στα μονόβολα και στα ραβδωτά είναι το "καλό" γκρουπάρισμα των βολών.
Αν αλλάξει η αρχική ταχύτητα και σε μεγάλες αποστάσεις φυσικά και το "γκρουπ" θα ανέβει ή θα κατέβει, αυτό δεν σημαίνει ότι το βλήμα δεν αποδίδει σωστά.
Είναι φυσιολογικό.

Το θέμα είναι όταν 2 βλήματα ίσου βάρους και ίδιας αρχικής ταχύτητας βληθούν προς τον ίδιο στόχο να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς πορεία και να προσκρούσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά μεταξύ τους.
Αν το ένα καρφωθεί στην Λιβαδειά και το άλλο στο Ζητούνι κλάφτα.

Καταλαβαίνω όμως πως το λες, εσύ θες όπου σημαδεύεις να καρφώνεται το βλήμα ...
Μπορεί να σου συμβεί όμως αυτό που φαίνεται στην δεξιά εικόνα.
Εκεί έχεις πρόβλημα και θέλει ψάξιμο.

Πολυ ωραια και σωστα τα λες....και μαθαινω ''αγνωστες λεξεις'' για μενα !!!

Στα ποσα μετρα δοκιμαζεται το γκρουπαρισμα στα μονοβολα ??

Επισεις εαν στα 100 μετρα εχω αποκλιση απο τον στοχο 5 -7 -10 εκατοστα το ανωτερο...δεν νομιζω
οτι υπαρχει προβλημα....Και ας ειναι το ενα πανω το αλλο κατω και το 3το στα πλαγια...
Μην ξεχνας το θεμα σκοπευσης.....Και εγω ''ελευθερος σκοπευτης'' δεν ειμαι !!!
Γι'αυτο ρωτησα....στα ποσα να δοκιμασω το γκρουπαρισμα ??

Επισεις εαν στα 100 μετρα εχω αποκλιση απο τον στοχο 5 -7 -10 εκατοστα το ανωτερο...δεν νομιζω
οτι υπαρχει προβλημα....Και ας ειναι το ενα πανω το αλλο κατω και το 3το στα πλαγια...
ότι σου είπε ο Λευτέρης ... και εγώ στα 50μ περίπου τα δοκιμάζω.
Αν πάνε καλά, δοκίμασε μακρύτερα.

50 μέτρα ,σταθερό όπλο,πάντα σημαδεύεις το κέντρο‼️

Status
Not open for further replies.
Back