Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Φίλος έριξε 3 μονόβολα (εύστοχα και τα 3) και δεν έπεσε ... στο 4ο έπεσε, μεγάλο μεν αλλά δεν ήταν και κάνα τέρας.
Rottweil 40γρ brenneke.
Ξύνεις πληγές.... Έχω κάνει "θαύμα" μ ένα τέτοιο brenneke...σε απίστευτη απόσταση!
Το σημείο που θα το χτυπήσει παίζει μεγάλο ρόλο.
1000%! Αυτό όμως ισχύει κ στα βόλια...
Κάπως έτσι είναι ... 40-50m για δράμια ...
Πιστεύω μετά τα 30, κ αναλόγως τη περίπτωση, ξεκινάει η "ρουλέτα"!
υπάρχουν και μακρύτερες επιτυχημένες τουφεκιές και κοντύτερες αποτυχημένες.
Σαφώς! Αλλά πάνε πάλι στη πάνω παράγραφο: που το πήρε!
Πάντα το μέγεθος του ζώου παίζει σημαντικό ρόλο.
Εννοείται!
Σε κουβέντες ατέρμονες για αυτό το θέμα πολλοί φίλοι παρουσιάζουν ως επιχείρημα τις μακρινές καταβολές. ΚΆΝΕΙΣ όμως δε λέει πόσα έχουν καλιγώσει με δράμια στα "πολλά" μέτρα και ψοφισαν τα ζωντανά μετά μιας βδομάδας!

Ρε παιδιά.... Μια ερώτηση χαζή να κάνω! Ένας ο οποίος σε ένα γρουν που τρέχει διωκόμενο από τα σκυλιά, μπορεί να καδράρει μια τέτοια βολή,συγκέντρωση, γιατί να ρίξει βόλια κ όχι μονό?

Αυτος που ειναι απο κοντακι παιζει μεγαλο ρολο Μητσαρα...ΠΧ...Εαν πισω απο το κοντακι ειναι ο
χασαπαρος....εσυ τι λες θα γλυτωσει το γουρουνι....???
Ειπα για τον φιλο μας τον Γιαννη που γνωριζουμε και οι δυο...και ξερουμε τι σκοπευτης ειναι. !!!!

Αυτος που ειναι απο κοντακι παιζει μεγαλο ρολο Μητσαρα...ΠΧ...Εαν πισω απο το κοντακι ειναι ο
χασαπαρος....εσυ τι λες θα γλυτωσει το γουρουνι....???
Ειπα για τον φιλο μας τον Γιαννη που γνωριζουμε και οι δυο...και ξερουμε τι σκοπευτης ειναι. !!!!
Μάλλον δε το διατύπωσα σωστά... Ο Γιάννης και ο κάθε καλός σκοπευτής που μπορεί να κάνει αυτή τη βολή, θεωρώ ότι είναι αφελές να μην βάλει μονοβολο! Στα περάσματα,στις τσίχλες, φουλιάζεις! Στις μαύρες θες βοήθεια από διασπορά κυλίνδρου!

Ζητούμενο είναι πάντα η μεγαλύτερη διάτρηση στα δράμια.

Αυτό γίνεται με 3 τρόπους
1. Αυξάνοντας ταχύτητες
2. Αυξάνοντας μέγεθος δραμιών
3. Αυξάνοντας σκληρότητα
Και όλα τα παραπάνω μέσα σε λογικά όρια πιέσεων.

Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα γουρούνια σκοτώνονται με απλά εμπορικά φυσίγγια.

Αν έπεφταν τα γουρούνια με τα 11/0 θα πέφτουν καλύτερα με τα 12/0.
Νίκο τα 11/0 τι ταχυτητες έβγαζαν ?

Μεχρι V1,5-450m/s τα εχω παει τα 11/0 Βασιλη.
Και μονοβολα V1,5-480 -500m/s 32 γραμμαρια και V1,5-430m/s το 40 γραμμαρια.

Μάλλον δε το διατύπωσα σωστά... Ο Γιάννης και ο κάθε καλός σκοπευτής που μπορεί να κάνει αυτή τη βολή, θεωρώ ότι είναι αφελές να μην βάλει μονοβολο! Στα περάσματα,στις τσίχλες, φουλιάζεις! Στις μαύρες θες βοήθεια από διασπορά κυλίνδρου!

Απο την στιγμη που ριχνει το μονοβολο και παει εκει που θελει...μπορει και τα βολια ...το μονο που αλλαζει
ειναι η αποσταση για να κρατησει το γουρουνι !!

Last edited:
Περίπου ίδια διάτρηση με τα 12/0@400m/s Νίκο και στα 35μ και στα 60μ.
Δεν θυμαμαι αν το εχω ξαναγραψει τι επαθα στο τελευταιο κυνηγι που εκανα φετος !! Μου βγαινουν 3 βουβα ριχνω το πρωτο που ηταν και το μεγαλητερο με ενα 8 βολο 11/0 με 500++ μ/δ ξαπλωνει ! Και συνεχηζω στα αλλα 2 ξαπλωνουν και εκεινα !! Μεχρι να γεμισω και να κανω λιγο πιο κοντα το πρωτο σηκοθηκε και εφυγε ηταν γυρω στα 35 μετρα οσο το ειδατε εσεις το ειδαμε και εμεις !!!

Δεν θυμαμαι αν το εχω ξαναγραψει τι επαθα στο τελευταιο κυνηγι που εκανα φετος !! Μου βγαινουν 3 βουβα ριχνω το πρωτο που ηταν και το μεγαλητερο με ενα 8 βολο 11/0 με 500++ μ/δ ξαπλωνει ! Και συνεχηζω στα αλλα 2 ξαπλωνουν και εκεινα !! Μεχρι να γεμισω και να κανω λιγο πιο κοντα το πρωτο σηκοθηκε και εφυγε ηταν γυρω στα 35 μετρα οσο το ειδατε εσεις το ειδαμε και εμεις !!!
Αυτό λέγεται πυρ και κίνηση.:D

Το μεγαλύτερο που έχω βαρέσει περίπου 65 κιλά το τουφέκισα με 2 Rem 3" 10p 000.
Φυσίγγια 15ετίας σίγουρα.
Καμιά 25-30μ.
Ήμουν με τον μικρό σε έναν χωματόδρομο και έκανε φασαρία.
Ταυτόχρονα κολλάει και το gps και έδειχνε τα σκυλιά καρφωμένα σε ένα σημείο γύρω στα 700μ μακρυά.
Βλέπω την ράχη του να κατεβαίνει την πλαγιά και εκείνη την στιγμή ερχόταν και ένα φορτηγό να περάσει.
Τρέχοντας με το όπλο στο αριστερό κάνω νόημα στο φορτηγό να σταματήσει.
Περιμένω και μόλις βγάζει το κεφάλι σταματάει.
Του τραβάω την πρώτη, γυρίζει και μου δείχνει πλάτη στα πλάγια.
Δεύτερη και άρχισε τις τούμπες.
Μπαμπά ρίξτου και άλλη φώναζε ο μικρός.
Την έριξα, γέμισα αλλά δεν χρειάστηκε άλλη.

Ναι, ανασταίνονται πάντως, γι αυτό θέλει κατευθείαν να πας πάνω τους.

Την μεγάλη πλάκα την έπαθε φίλος που σηκώνει το όπλο για να ρίξει και τα βόλια χύθηκαν από την κάνη ... είχε σπάσει το τζαμάκι.
Πάει να οπλίσει, εξαφανίστηκε το γρν.

Ο ίδιος έριξε 6+ σε ένα μεγάλο με τα nsi low recoil κάτι γαλάζια.
Ωραία φυσίγγια έλεγε, μάλλον για την τιμή μίλαγε 🤣
Τα σκυλιά του τσοπάνη έκαναν 2 μέρες να γυρίσουν στο μαντρί.
Η στροφή αυτή ονομάστηκε Nobel Sport λόγω ακατάσχετης κλαμπανίασης 🤪

Τα μεγαλύτερα κλαμπάνια τα έχω ρίξει με μονόβολα.
Οι 3άρες πάνε σύννεφο 🤣
Με δράμια τα καλιάζω καλύτερα.
Κάποιος που χρησιμοποιεί αποκλειστικά μονοβολα και έχει επαναλαμβανόμενες επιτυχίες σε μικρά και μεγάλα γουρούνια είναι απλά κορυφαίος
Το μονοβολο δεν χαρίζει, αλλά και δεν σου χαρίζεται
Λίγοι έχουν τα χέρια...

Μια δοκιμη απο τον καλο μου φιλο τον Berben σε 12/76 καλυκα με βολια....μενει μονο να ταχογραφηθει..
και να μπει στην φυσιγγιοθηκη την σεζον που μας ερχετε !!! :)

View attachment 70054
Αν είναι δεκαβολο γιατί μετράω 9 στο χαρτι ?.... 45 βήματα δηλαδη ποσα μέτρα περιπου ?

Αν είναι δεκαβολο γιατί μετράω 9 στο χαρτι ?.... 45 βήματα δηλαδη ποσα μέτρα περιπου ?

45 Βηματα του Αλεξ με 2 μετρα μποι που εχει....35 + μετρα σιγουρα. :cool:
Το βολι που ειναι εκτος στοχου...ειναι για το γουρουνακι που ακολουθει την γουρουνα !!! ;):D

Έχω μια απορία όμως... εδω γίνονται μετρήσεις με δυο ταχογραφους για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα αποτυπωμένο στο χαρτί... ενα laser αποστασιομετρο δεν θα ήταν χρήσιμο ?

Nαι σιγουρα με βηματα δεν ξερεις ακριβως ποσα μετρα ειναι!!!
Αλλα ο Αλεξ λεει στο περιπου και εγω οταν δοκιμαζω τα σεταπ...μετραω με μεζουρα....οποτε το τελικο τεστ
πριν μπει στην ''παραγωγη'' το σεταπ ειναι μετρημενο με την καθε λεπτομερεια!!

Αυτα ειναι 30 μετρα.

εικόνα_Viber_2023-03-17_21-15-55-572.jpg

Και αυτα 50 μετρα..

εικόνα_Viber_2023-03-17_21-13-09-005.jpg

Status
Not open for further replies.
Back