Και γιατί να το βγάζω/βάζω συνέχεια, αφού μπορώ να το αφήσω επάνω και να καθαρίζεται η λερωμένη μέσα μερια μαζί με την καννη;Για ποιο λόγο να αφήσεις τρεις μήνες το τσοκ επάνω στην κάννη και να μην το βγάλεις να το καθαρίσεις ;
Και γιατί να το βγάζω/βάζω συνέχεια, αφού μπορώ να το αφήσω επάνω και να καθαρίζεται η λερωμένη μέσα μερια μαζί με την καννη;Για ποιο λόγο να αφήσεις τρεις μήνες το τσοκ επάνω στην κάννη και να μην το βγάλεις να το καθαρίσεις ;
Καλη ερώτηση..
Δεν νομίζω να ταιριάζει κάτι άλλο εκτός από την "βιδα" του ανταπτορα που δινει η hoppes....
Η βουρτσα είναι ιταλική, πιστευω να φαίνεται η διαφορά πάχους αναμεσα στα δυο σπειρώματα...
View attachment 63166
Σίγουρα θα ταίριαζαν, είναι κ τα δυο Αμερικανικα...
Και γιατί να το βγάζω/βάζω συνέχεια, αφού μπορώ να το αφήσω επάνω και να καθαρίζεται η λερωμένη μέσα μερια μαζί με την καννη;
1) Ballistol: δεν το έχω δουλέψει.Από ότι διαβάζω και καταλαβαίνω στο παρακάτω link
Automatic Transmission Fluid
τα λάδια για αυτόματα κιβώτια πρέπει να παρέχουν μεγάλη σταθερότητα στην οξείδωση ώστε να αντέχουν τις μεγάλες θερμοκρασίες και να μπορούν να παρέχουν σταθερή και επαρκή λίπανση καθόλη την διάρκεια ζωής τους. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα λάδι για κιβώτια ταχυτήτων είναι παραπάνω από επαρκή για την καλή λίπανση ενός όπλου και όποιαδήποτε άλλη λίπανση μεταλλικών οικιακών εξαρτημάτων όπως πχ. μεντεσέδες , κλειδαριές, αλυσίδες ποδηλάτων ή μοτοσυκλετώνν , εργαλείων κλπ. Από την στιγμή που είναι αρκετό για την λίπανση ενός κιβωτίου ταχυτήτων για πάρα πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα θα είναι κατάλληλο για πολλά πολύ πιο απλά εξαρτήματα όπως αυτά του όπλου.
Αν και δεν τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά τα εξειδικευμένα καθαριστικά και λιπαντικά όπλων δεν αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητα τους. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι ένας κυνηγός με την προυπόθεση ότι καθαρίζει και συντηρεί συχνά το όπλο του , αρκεί ένα καλό CLP όπως πχ. το Ballistol όπου είναι οικολογικό και προστατεύει και ξύλα και πλαστικά και δεν κάνει πουθενά κακό ούτε καν στην υγεία μας και το περιβάλλον. Γενικά ένα καλό CLP είναι παραπάνω από αρκετό. Αγοράζοντας πληθώρα τέτοιων προιόντων από ένα σημείο και μετά πέφτουμε καθαρά θήματα του μαρκετινγ και του υπερκαταναλωτισμού.
Προσωπικά παλιότερα χρησιμοποιούσα ένα απλό clp (ότι έβρισκα διαθέσιμο στα μαγαζιά χωρίς να το πολυψάχνω) και τίποτα άλλο και έκανα μια χαρά την δουλεια μου. Πλέον χρησιμοποιώ 4 προιόντα από τα οποία τα 2 από αυτά εξακολουθούν να μην με έχουν πείσει για την αναγκαιότητα τους.
1)Ballistol σε spray. CLP οικολογικό που κάνει για όλα τα υλικά του όπλου και όχι μόνο και δεν προκαλεί ζημιά πουθενά ούτε καν στα ξύλα όπως κάποια άλλα. Είναι από φαρμακευτικά έλαια κατασκευασμένο και κάνει μέχρι και για απολύμανση σε πληγή. Συν ότι ειναι κατασκευασμένο και δοκιμασμένο από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μιας και φτιάχτηκε για τις ανάγκες του Γερμανικού στρατού σαν ένα προιόν All in 1 που θα τα κάνει δηλαδή όλα και καθαρισμό και λιπανση και προστασία για όλα τα μέρη ένος όπλου και μέταλλα και ξύλα και δέρμα αλλά και πλαστικά πλέον. Το προτειμώ σε spray για να μπορεί να εισχωρεί σε δύσβατα σημεία όχι μόνο για λίπανση αλλά και για προστασία από την σκουριά που δεν μπορείς να λαδώσεις με απλό σταγονόμετρο . Νομίζω ότι μόνο αυτό είναι υπεραρκετό. Το μόνο αρνητικό είναι η τιμή του.
2) Ed's red. Λόγο ότι τα όπλα τα καθαρίζω μετά από κάθε χρήση και άρα χρησιμοποιώ αρκετό καθαριστικό ήθελα ένα πολύ φτηνό και αποτελεσματικό clp που θα μπορώ να το βρίσκω-κατασκευάζω εύκολα σε μεγάλη ποσότητα ακόμη και αν δεν έχω πρόσβαση σε κυνηγετικά μαγαζιά . Τι καλύτερο από το Ed's red; Μόλις ενα χρόνο το χρησιμοποιώ αλλά από ότι έχω ψάξει και βλέπω και στην χρήση δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τα έτοιμα ακριβά CLP της αγοράς. Έχω πάρει και 2 ψεκαστήρια και φτιάχνω 2 μείγματα ένα με acetone και ένα χωρίς. Αυτό με acetone το χρησιμοποιώ σε σημεία όπου δεν υπάρχουν πλαστικά μέρη γιατί το acetone μπορεί να κάνει ζημιά στα πλαστικά. Για το εσωτερικό της κάννης το μείγμα με acetone καθαρίζει στον μισό χρόνο και ειναι πιο αποτελεσματικό. Το μόνο αρνητικό με το ed's red από ότι καταλαβαίνω ειναι ότι δεν είναι φιλικό με τα ξύλα και σε περίπτωση που περιέχει acetone ούτε και με τα πλαστικά. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόμουν τίποτα άλλο.
3)Καλό γράσο λιθίου γενικής χρήσης. Επειδή το έχω περίσευμα από άλλη χρήση που το είχα χρειαστεί και επειδή τα 3 από τα 4 όπλα μου είναι δίκαννα λιπαίνω κυρίως τα κλειδιά τους και τις επαφές τους. Νομίζω όμως ότι και με ένα απλό λάδι είτε clp είτε μια απλή βαλβολίνη κιβωτίου αυτοκινήτου που έχω για άλλο σκοπό επίσης θα μπορούσα να κάνω την ίδια δουλειά. Το μόνο θετικό ειναι ότι επειδή δεν ειναι υγρό δεν τρέχει και δεν φεύγει αλλά χρειάζεται συχνά καθάρισμα και αντικατάσταση γιατί κολάνε πάνω στο γράσο βρωμιές. Το καλό ειναι ότι με το Eds red καθαρίζει και φεύγει πανεύκολα. Όπως είπα και πάλι αρκεί ένα καλό clp για λίπανση -καθαρισμό -συνντήρηση των κλειδιών και γενικότερα των επαφών των δικάννων αρκεί να γίνεται συχνά ώστε να μην τρέχει και φεύγει το λάδι και να στεγνώνει το όπλο.
4) Γράσσο Anti seize Permatex. Επείδη πρόσφατα απέκτησα και όπλα με εναλλασόμενα τσοκς και επειδή το είχα ήδη σε αυθονία για άλλες χρήσεις το χρησιμοποιώ μόνο για τα σπειρώματα των τσοκς σαν ότι καλύτερο υπάρχει για αυτή την χρήση για αν μη κολλήσουν να μην περναει κάπνα στα σπειρώματα και να μην ξεσφίγγουν στον κυνηγότοπο. Όμως με συχνό καθαρισμό και λίπανση με ένα καλό clp και συχνό έλεγχο των τσοκς πιστεύω ότι είναι αχρείαστο και αυτό.
Ωραίο πακέτο Σταμάτη, μεγεια. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι η βέργα με την καθετη λαβή. Την βάζεις και την βγάζεις υποχρεωτικά από την θαλαμη πράγμα που λερωνει την ουρά της κάννης.Αν η βούρτσα κολλήσει στη βέργα, πιάσιμο με μυτοτσιμπιδο και λασκάρει εύκολα.View attachment 63158
Για λεγκια πήγα με hoppes γύρισα...... Σορυ φίλε @kollias αλλά έπαιξε καλό Ντιλ. Με πολύ δύναμη ψυχής και αρκετή αυτοσυγκράτηση σταμάτησα στα ανωτέρω....
Ωραια πραγματακια πηρες. Το hoppe's 9 το διαλυτικο θα το λατρεψεις.View attachment 63158
Για λεγκια πήγα με hoppes γύρισα...... Σορυ φίλε @kollias αλλά έπαιξε καλό Ντιλ. Με πολύ δύναμη ψυχής και αρκετή αυτοσυγκράτηση σταμάτησα στα ανωτέρω....
Το antiseize το βαζεις και στα κλειδια του δικαννου?1) Ballistol: δεν το έχω δουλέψει.
2)EdsRed με ακετονη: έχω σωθεί εδώ και χρόνια, καθαρίζω την κάννη εσωτερικα
3)Γρασσο λιθιου: στα κλειδιά του δίκαννο, το λάδι θα τρέξει στα ξυλα ότι και να κάνεις...
4)γρασσο antiseize: το χρησιμοποιώ 30+ χρόνια απροβληματιστα.
1)Είναι ένα καλό clp που τα κάνει όλα και συμφέρει. Ως την αποτελεσματικότητα του δεν έχω δει καμία τρελή διαφορά με άλλα καλά γνωστά clp του εμπορίου. Προσφέρει καλή λίπανση και προστασία που είναι το σημαντικότερο. Σαν καθαριστικό προτειμώ το Eds red αλλά και αυτό ειναι πάνω από τον μέσο όρο των άλλων κοινών γνωστών CLP της αγοράς νομίζω. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του όμως είναι ότι ειναι οικολογικό γιατί ειναι φτιαγμένο απο φαρμακευτικά ελαια (κάνει και για απολύμανση πληγής σε περίπτωση ανάγκης) και μπορείς να συντηρήσεις με αυτό όλα τα μέρη του όπλου και ξύλα και πλαστικά και μέταλλα μέχρι και τον δερμάτινο αορτήρα ή θήκη του όπλου για αυτό και το προτειμώ αντι των άλλων. Οπότε σαν σύνολο είναι από τα καλύτερα και value for money για αυτά που προσφέρει.1) Ballistol: δεν το έχω δουλέψει.
2)EdsRed με ακετονη: έχω σωθεί εδώ και χρόνια, καθαρίζω την κάννη εσωτερικα
3)Γρασσο λιθιου: στα κλειδιά του δίκαννο, το λάδι θα τρέξει στα ξυλα ότι και να κάνεις...
4)γρασσο antiseize: το χρησιμοποιώ 30+ χρόνια απροβληματιστα.
Τσοκ στον κυνηγοτοπο δεν αλλάζεις ποτέ; Εγώ το πρωί στις μαύρες έχω bell και μετά βάζω mr .Στο δικανο μπορεί να έχεις κάνει προεπιλογή ανοιχτό κλειστό τσοκ αλλά κι εκεί μπορεί να χρειαστεί κάτι να αλλάξεις.Με το βγάλε -βαλε θα λερώνονται τα πάντα.Και γιατί να το βγάζω/βάζω συνέχεια, αφού μπορώ να το αφήσω επάνω και να καθαρίζεται η λερωμένη μέσα μερια μαζί με την καννη;
Ωραίο πακέτο Σταμάτη, μεγεια. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι η βέργα με την καθετη λαβή. Την βάζεις και την βγάζεις υποχρεωτικά από την θαλαμη πράγμα που λερωνει την ουρά της κάννης.Αν η βούρτσα κολλήσει στη βέργα, πιάσιμο με μυτοτσιμπιδο και λασκάρει εύκολα.
Προσοχή στην συρματινη βούρτσα όταν τερματίσει μέσα στην κάννη, μην την τραβάς κατευθείαν πίσω, αλλά να κάνεις ταυτόχρονα μια μικρή περιστροφή και τράβηγμα. Αυτό θα βοηθήσει τις τρίχες να μην χαλάνε γρήγορα.
Μακάρι ο σουγιάς να γδαρει πολλούς λαγούς!
Αυτά τα "εξειδικευμένα" για πυροβόλα όπλα τα χρυσοπληρώνεις χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα "μη εξειδικευμένα". Είχα πρόσφατα μια συζήτηση με τον Γιάννη @jnp και μου έδωσε κάποιες προτάσεις για υλικά καθαρισμού - συντήρησης (όπως το permatex) με τα οποία κάνω την ίδια ίσως και καλύτερη δουλειά από τα εμπορικά καθαριστικά στο 1/3 της τιμής. Πλέον για μένα η αγορά εμπορικών καθαριστικών είναι πεταμένα λεφτά.Υπάρχουν γράσα για τσοκ από διάφορες εταιρείες , birchwood Casey , Briley, pro shot, outers και πόσες ακόμα εταιρίες . Η permatex δεν βγάζει προϊόντα καθαρισμού / συντήρησης πυροβόλων όπλων …. Τώρα αν αυτο εξυπηρετεί και έχει αφήσει ευχαριστημένο κάποιο συνάδελφο είναι άλλη ιστορία …
Οτι μας πουλανε φυκια για μεταξωτες κορδελες ειναι λιγο πολυ σε ολους μας γνωστο.....ομως ειναι και αυτο το shopping therapy που ειναι γλυκο το γαμημενο.Αυτά τα "εξειδικευμένα" για πυροβόλα όπλα τα χρυσοπληρώνεις χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα "μη εξειδικευμένα". Είχα πρόσφατα μια συζήτηση με τον Γιάννη @jnp και μου έδωσε κάποιες προτάσεις για υλικά καθαρισμού - συντήρησης (όπως το permatex) με τα οποία κάνω την ίδια ίσως και καλύτερη δουλειά από τα εμπορικά καθαριστικά στο 1/3 της τιμής. Πλέον για μένα η αγορά εμπορικών καθαριστικών είναι πεταμένα λεφτά.
Ωραια πραγματακια πηρες. Το hoppe's 9 το διαλυτικο θα το λατρεψεις.
Εγώ ξεκινησα πρωι πρωι για Καλκατζακο για φυσιγγια και αλλα ψιλικοκο για καθαρισμα αλλα ειχε της πουτανας την κινηση, μ' επιασε και τσιγγουνια και ακυρωσα.
Τι ντηλ εκανες? Απο Δημα?
ομως ειναι και αυτο το shopping therapy που ειναι γλυκο το γαμημενο.
Πάρτα φυσίγγια για τις γαλάζιες ΓιάννηΟτι μας πουλανε φυκια για μεταξωτες κορδελες ειναι λιγο πολυ σε ολους μας γνωστο.....ομως ειναι και αυτο το shopping therapy που ειναι γλυκο το γαμημενο.
Οχι βέβαια,στα κλειδιά γρασσο λιθιου ή ότι άλλο σχετικό πυκνότητας nlg2.Το antiseize το βαζεις και στα κλειδια του δικαννου?
Εγω έγραψα όχι λάδι στα κλειδιά γιατί θα πάει και στα ξύλα.Το eds red τι δουλειά έχει με τα ξύλα ρε παιδιά?
Δεν τις βγάζετε τις κάννες να τις καθαρίσετε εσωτερικά?
Πως θα έρθει σ επαφή????